ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Χέντι Λαμάρ: Η "ομορφότερη γυναίκα στον κινηματογράφο" ήταν και πρωτοπόρος εφευρέτρια

Επινόησε μια πατέντα καθοριστική, αργότερα, για την κινητή τηλεφωνία. Η Guardian τη συνέκρινε με τον Νίκολα Τέσλα.

Η Αυστρο-εβραία Χέντι Λαμάρ, την οποία αποκαλούσαν "την ομορφότερη γυναίκα στον κινηματογράφο", γεννήθηκε στις 9 Νοεμβρίου 1913 στη Βιέννη με το όνομα Hedwig Eva Maria Kiesler και πρωτοεμφανίστηκε σε μια γερμανική ταινία σε ηλικία 17 ετών. Συνέχισε να παίζει σε παραγωγές της Γερμανίας και της Τσεχοσλοβακίας μέχρι που, το 1932, η εμφάνισή της στο γερμανικό φιλμ "Exstase" προσέλκυσε την προσοχή του Χόλιγουντ.

Μόλις ξεκίνησε καριέρα στις ΗΠΑ, άλλαξε το όνομά της σε Χέντι Λαμάρ. Η πρώτη ταινία στην οποία πρωταγωνίστησε ήταν το 1938, με τίτλο "Algiers". Τα επόμενα χρόνια έπαιξε σε φιλμ όπως οι "Tortilla Flat" (1942), "Λευκό φορτίο" (1942) και "Σαμψών και Δαλιδά" (1949) του Σέσιλ Ντε Μιλ, πλάι στους Σπένσερ Τρέισι, Κλαρκ Γκέiμπλ και Τζίμι Στιούαρτ.

Παρόλο, ωστόσο που η μεγάλη οθόνη την ανέδειξε ως ηθοποιό, στην πραγματικότητα η Λαμάρ μεγαλούργησε στον τομέα της μηχανικής.

Σύμφωνα με την Guardian: "Δεν υπάρχει πιο απίστευτη ιστορία στη χρυσή εποχή του Χόλιγουντ από εκείνη της Χέντι Λαμάρ: μια πανέμορφη σταρ με μέτριες υποκριτικές αρετές αλλά αδιαμφισβήτητο χάρισμα στην επιστήμη και τη μηχανική την οποία θα μπορούσαμε να συγκρίνουμε με τον Νίκολα Τέσλα ή ακόμα με άλλες παραγνωρισμένες γυναίκες επιστήμονες όπως η Ρόζαλιντ Φράνκλιν".

Ήταν ευχή και κατάρα, λοιπόν, για τη Λαμάρ το γεγονός ότι αναδείχθηκε μέσα από τη βιομηχανία του θεάματος, που εστίαζε κυρίως στην εξωτερική εμφάνιση των γυναικών παρά στο μυαλό. Γιατί στην πραγματικότητα ήταν εκείνη που εμπνεύστηκε μια πατέντα που μεταγενέστερα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στον τομέα των στρατιωτικών επικοινωνιών, ακόμα και στην κινητή τηλεφωνία.

Συγκεκριμένα, το 1942 σε συνεργασία με τον συνθέτη George Antheil επινόησαν ό,τι αποκάλεσαν "μυστικό σύστημα επικοινωνίας". Στόχος να αλλάζει αυτομάτως τις ραδιοσυχνότητες ώστε οι εχθροί, στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, να μην είναι σε θέση να ανιχνεύσουν τα μηνύματα.

Πώς προέκυψε όμως αυτή την ιδέα;

Στις αρχές της δεκαετίας του '40, όταν η Ευρώπη φλεγόταν από τον πόλεμο, η Λαμάρ θέλησε να συμβάλει στους αγώνες των συμμαχικών δυνάμεων και στράφηκε για βοήθεια στον φίλο της, George Antheil. Μια νέα βιογραφία της από τον Richard Rhodes με τίτλο "Hedy’s Folly", που μας τη συστήνει ως εφευρέτρια, παραθέτει την εξής μαρτυρία του Antheil: "Αρχίσαμε να μιλάμε για τον πόλεμο όταν, το καλοκαίρι του 1940, τα πράγματα έδειχναν μελανά. Η Χέντι είπε ότι δεν ένιωθε καλά με τον εαυτό της να κάθεται στο Χόλιγουντ και να βγάζει ένα σωρό χρήματα ενώ ήταν σε αυτή την κατάσταση. Είπε ότι γνώριζε πολλά για πυρομαχικά και μυστικά όπλα και σκεφτόταν σοβαρά να εγκαταλείψει την MGM και να πάει στην Ουάσινγκτον για να προσφέρει τις υπηρεσίες της στη νεοσύστατη Επιτροπή Εφευρετών".

Η Χέντι Λαμάρ απεβίωσε στις 19 Ιανουαρίου 2000.

Το ντοκιμαντέρ "Bombshell: The Hedy Lamarr Story" παρουσιάζει τη συμβολή της Λαμάρ στην τεχνολογία. Δείτε το τρέιλερ:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

05 Μαϊ 2024

Λεωνίδιο: Το φαντασμαγορικό έθιμο της Ανάστασης, τα 600 φωτισμένα αερόστατα στο νυχτερινό ουρανό

Η μικρή όμορφη και γραφική πρωτεύουσα της Τσακωνιάς μετατρέπεται σ΄ένα γιγάντιο σκηνικό θεάματος, ήχου και φωτός.

Περισσότερα από

Stories

04 Μαϊ 2024

Άννα Παναγιωτοπούλου: Μια σπάνια συνέντευξη της σπουδαίας ηθοποιού το 2001

Όταν η Έλενα Ακρίτα φιλοξένησε το 2001 στην εκπομπή "Φώτα Πορείας" την Άννα Παναγιωτοπούλου. Την ηθοποιό που όλοι λατρέψαμες και έφυγε σαν σήμερα από την ζωή.

04 Μαϊ 2024

"Πού πας ωρέ τσατσαμίνι μου;" Ένα νοερό πασχαλινό ταξίδι στην "Κοντέσα του Ιονίου"

Ένας Κερκυραίος θυμάται την βαθιά παραδοσιακή, ορθόδοξη, καθολική, ειδωλολατρική, βενετσιάνικη και τόσο ταπεραμεντόζα Λαμπρή του νησιού του.

04 Μαϊ 2024

Πάσχα: Τα έθιμα της Ζακύνθου

Από την επτανησιακή πολυφωνική εκκλησιαστική μουσική ως την Ανάσταση με τον Εσταυρωμένο και την εικόνα της της Mater Dolorosa.

04 Μαϊ 2024

Ειρήνη Παπά και Πενέλοπε Κρουζ σε ένα σπάνιο στιγμιότυπο 23 χρόνια πριν

Ο φωτογραφικός φακός αποθανατίζει την Ειρήνη Παπά και την Πενέλοπε Κρουζ, όταν πρωταγωνιστούσαν στην ταινία "Το Μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι"

04 Μαϊ 2024

"Την εσπέραν του Μεγάλου Σαββάτου του έτους 1889 περί ώραν ενάτην..."

Πάσχα Ρωμέικο. Διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

04 Μαϊ 2024

"Δεν ένιωσα ποτέ icon. Απλά πάντα έκανα τη δουλειά μου": Η μοναδική φινέτσα της Όντρεϊ Χέπμπορν

Με συµµετοχή στην Αντίσταση στο Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο και πρέσβειρα της UNICEF, η πορσελάνινη ηθοποιός υπήρξε πολλά περισσότερα από µια θρυλική φιγούρα σε ένα LBD.

03 Μαϊ 2024

"Μα βγαίνοντας από την εκκλησιά ο Επιτάφιος τράβηξε πρώτα πλάγια, χώθηκε μέσα στις γειτονιές"

Σεφέρης, Ελύτης, Καζαντζάκης: Θρησκευόμενοι ή μη, παλαιότεροι και πλέον σύγχρονοι, οι λογοτέχνες συγκλονίζονται από το Θείο Δράμα και την "της φύσεως άνοιξη".

03 Μαϊ 2024

Ο Θανάσης Βέγγος με την οικογένειά του μέσα από ένα σπάνιο φωτογραφικό κλικ

Ο ηθοποιός της καρδιάς μας έφυγε στις 3 Μαΐου του 2011. Ο φακός τον απαθανατίζει σε μία όμορφη οικογενειακή στιγμή.

03 Μαϊ 2024

Ιησούς από τη Ναζαρέτ: Πώς είναι σήμερα οι δύο πρωταγωνιστές της σειράς;

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκίνησε και η πιο εμβληματική σειρά του Πάσχα επιστρέφει στις μικρές μας οθόνες.