ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Βερολίνο Μεσοπολέμου, Ναζί, μετανάστευση: Η βασανισμένη ιστορία της ποιήτριας Mascha Kaléko

«Όπου κι αν ταξιδεύω, επιστρέφω στη Χώρα του Πουθενά»: Η άγνωστη αλλά σημαντική ζωή της Πολωνής ποιήτριας.

Βερολίνο Μεσοπολέμου, Ναζί, μετανάστευση: Η βασανισμένη ιστορία της ποιήτριας Mascha Kaléko

«Θα μείνω σιωπηλή, όμως το τραγούδι μου θα συνεχιστεί» είχε πει προβλέποντας το μέλλον, όχι μόνο το δικό της, όλων των δημιουργικών ανθρώπων με ανησυχο πνεύμα.

Λουλούδια ανθίζουν μέσα από τα πλήκτρα μιας γραφομηχανής στο σημερινό Doodle της Google, που είναι αφιερωμένο σε μια άγνωστη στο ευρύ κοινό αλλά σημαντική ποιήτρια, τη Mascha Kaléko. Εβραϊκής καταγωγής, γερμανόφωνη, γεννήθηκε στη Γαλικία της τότε Αυστροουγγαρίας το 1907, αλλά μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο μετακόμισε στο Βερολίνο.

Εκεί, αφού παντρεύτηκε τον Εβραίο δάσκαλο Saul Aaron Kaléko άρχισε, από το 1929, να δημοσιεύει σε γερμανικές εφημερίδες ποιήματά της στα οποία σκιαγραφούσε την καθημερινή ζωή και ειδικότερα την ατμόσφαιρα του Βερολίνου του Μεσοπολέμου. Με τους στίχους της ταξίδεψε τον αναγνώστη, μεταξύ άλλων, σε μέρη όπως το βερολινέζικο καφέ Romanisches Café, όπου σύχναζε η αφρόκρεμα της διανόησης.

Όταν όμως κυκλοφόρησε, το 1933, η πρώτη της ποιητική συλλογή, «Lyrisches Stenogrammheft», λογοκρίθηκε από τους Ναζί. Το 1938 μετανάστευσε στις ΗΠΑ με τον δεύτερο σύζυγό της, τον συνθέτη Chemjo Vinaver, και τον μόλις ενός έτους τότε γιο τους, Στίβεν, που μεγαλώνοντας έγινε συγγραφέας και μεγάλη προσωπικότητα του θεάτρου, προτού πεθάνει το 1968 σε ηλικία μόλις 31 ετών από παγκρεατίτιδα.

Στις ΗΠΑ η Kaleko έζησε σε διάφορα μέρη, μεταξύ αυτών στη Νέα Υόρκη και την Καλιφόρνια, προτού εγκατασταθεί μόνιμα, το 1942, στο Γκρίνουιτς Βίλατζ. Εκεί αναγκάστηκε να βγάλει τα προς το ζην κάνοντας διάφορες ευκαιριακές δουλειές, για παράδειγμα γράφοντας κείμενα για διαφημίσεις.

Το 1956 επέστρεψε για πρώτη φορά στο Βερολίνο. Τρία χρόνια μετά και ενώ ήταν να παραλάβει το βραβείο Fontane το αρνήθηκε, καθώς ανάμεσα στην κριτική επιτροπή ήταν ένας πρώην Ναζί και μέλος των SS, ο Hans Egon Holthusen. Το 1959 πήγε να ζήσει στην Ιερουσαλήμ, στο Ισραήλ, καθώς ο σύζυγός της διεξήγε έρευνα πάνω στο εβραϊκό τραγούδι. Η ίδια, ωστόσο, δεν μιλούσε την εβραϊκή γλώσσα και ένιωθε απομονωμένη.

Πέθανε τον Ιανουάριο του 1975, όταν αρρώστησε σε ένα ταξίδι επιστροφής από το Βερολίνο στην Ιερουσαλήμ. Πολλά ποιήματά της εκδόθηκαν μετά θάνατον. Μόλις το 2010 κυκλοφόρησε για πρώτη φορά μεταφρασμένη στα αγγλικά μια συλλογή ποιημάτων της, με τίτλο «No matter where I travel, I come to Nowhereland - The poetry of Mascha Kaléko» (Όπου κι αν ταξιδεύω, επιστρέφω στη Χώρα του Πουθενά» - Η ποίηση της Mascha Kaléko», με επιλογές από όλες τις περιόδου της ζωής της.

ΔΥΟ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΤΗΣ

Ο ΕΡΗΜΙΤΗΣ

Τον κυνήγησαν με πέτρες.
Χαμογελούσε μες στον πόνο του.
Ήθελε μόνο να είναι, όχι να φαίνεται.
Δεν αφουγκράστηκε κανείς την καρδιά του.

Δεν άκουσε κανείς το κλάμα του.
Έφυγε για την έρημο.
Τον κυνήγησαν με πέτρες.
Έχτισε με αυτές το σπίτι του.

ΑΠΟΓΡΑΦΗ

1
Σπίτι δίχως σκεπή
παιδί δίχως κρεβάτι
τραπέζι δίχως ψωμί
αστέρι δίχως φως.

2
Ποτάμι δίχως προβλήτα
βουνό δίχως σκοινί
πόδι δίχως παπούτσι
φυγή δίχως προορισμό.

3
Σκεπή δίχως σπίτι
πόλη δίχως φίλο
στόμα δίχως λέξη
δάσος δίχως άρωμα.

4
Ψωμί δίχως τραπέζι
κρεβάτι δίχως παιδί
λέξη δίχως στόμα
προορισμός δίχως φυγή.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

03 Μαϊ 2024

Ιησούς από τη Ναζαρέτ: Πώς είναι σήμερα οι δύο πρωταγωνιστές της σειράς;

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκίνησε και η πιο εμβληματική σειρά του Πάσχα επιστρέφει στις μικρές μας οθόνες.

03 Μαϊ 2024

Φαμπερζέ: Η ιστορία των πολυτιμότερων αυγών του κόσμου και όσα δεν ξέρεις για αυτά

Το πρώτο αυγό ("η Κότα") το παρήγγειλε το 1885 ο τσάρος Αλέξανδρος Γ', θέλοντας να το κάνει ως δώρο έκπληξη για το Πάσχα στη σύζυγό του Μαρία Φιόντοροβνα.

Περισσότερα από

Stories

03 Μαϊ 2024

Αυτοκτόνησαν και οι τρεις μεγάλοι έρωτες της ζωής της: Η τραγική ιστορία της ντίβας Δαλιδά

Στις 3 Μαΐου 1987, η Δαλιδά βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στο Παρίσι, έχοντας πάρει ισχυρή δόση βαρβιτουρικών. "Η ζωή μου έγινε ανυπόφορη, συγχωρήστε με".

03 Μαϊ 2024

Μαρίκα Κοτοπούλη - Ίωνας Δραγούμης. Ένας δύσκολος έρωτας σαν αρχαία τραγωδία

Αυτό είναι το χρονικό μίας από τις πιο παθιασμένες και δύσκολες ιστορίες αγάπης στην Ελλάδα με πρωταγωνίστρια την σπουδαία ηθοποιού που γεννήθηκε σαν σήμερα.

02 Μαϊ 2024

"Δεν μπορούσα να του αρνηθώ, ήταν Θεός, ένας Νουρέγιεφ, ένα ελάφι που χόρευε"

Η έντονη σχέση της Μαρίας Ιωαννίδου και του Βαγγέλη Σειληνού, όταν ήταν πολύ νέοι. Τους χώριζαν πολλά αλλά τους ένωνε η αγάπη για τον χορό.

02 Μαϊ 2024

Ποια ήταν στα αλήθεια η τρομακτική και γοητευτική Δούκισσα της Πλακεντίας;

Η Σοφία Λεμπρέν κράτησε ταριχευμένη την κόρη της στο υπόγειο του σπιτιού της και αποτελεί ακόμα και σήμερα να μυστήριο που πλανάται στον αέρα της Αθήνας.

02 Μαϊ 2024

Ταμάρα ντε Λεμπίτσκα: Η φιλήδονη, δύσκολη και ταλαντούχα καλλιτέχνις του μεσοπολέμου που άλλαξε την τέχνη

Εκθέσεις, ένα μιούζικαλ στο Μπρόντγουεϊ και τιμές-ρεκόρ σε δημοπρασίες φέρνουν στο προσκήνιο μία από τις γυναίκες με τη μεγαλύτερη καλλιτεχνική επιρροή στις αρχές του 20ού αιώνα.

01 Μαϊ 2024

37 χρόνια πριν: Όταν η Δήμητρα Γαλάνη πόζαρε για αντρικό περιοδικό - Η τολμηρή φωτογράφιση

Το μακρινό 1987 η Δήμητρα Γαλάνη είχε φωτογραφηθεί για το εξώφυλλο του μηνιαίου αντρικού περιοδικού Playboy.

01 Μαϊ 2024

Οριάνα Φαλάτσι-Αλέκος Παναγούλης: Εκείνη έβλεπε μπροστά της έναν ήρωα. Εκείνος μια δυναμική και ασυμβίβαστη γυναίκα

Ένας έρωτας-δυναμίτης ένωσε την ασυμβίβαστη δημοσιογράφο και τον ήρωα της αντίστασης. Εκείνος την Πρωτομαγιά του 1976 βρήκε τραγικό θάνατο κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης. Εκείνη δεν τον ξεπέρασε ποτέ.

01 Μαϊ 2024

Γιάννης Ρίτσος: "Γιέ μου, σπλάχνο των σπλάχνων μου, καρδούλα της καρδιάς μου"

Η τραγική ιστορία πίσω από τον Επιτάφιο του Γιάννη Ρίτσου. Ένα από τα πιο γνωστά έργα του ποιητή που γεννήθηκε σαν σήμερα.

29 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.