ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Τότε που ένα τσούρμο από προσφυγόπουλα αγκάλιασε τον γιο μου στην παιδική χαρά

Πριν από μερικά καλοκαίρια, σε χωριό της Λέσβου κοντά στη Μόρια, μια διακριτική χειρονομία ευαισθησίας πυροδότησε μια δυνατή συνειδητοποίηση.

Τότε που ένα τσούρμο από προσφυγόπουλα αγκάλιασε τον γιο μου στην παιδική χαρά

Η παιδική χαρά της Θερμής, εκείνο το καλοκαιρινό απόγευμα, ήταν εντελώς έρημη. Μια σπάνια ευκαιρία να απολαύσει ο γιος μου τις κούνιες και το γύρω-γύρω όλοι χωρίς τον κίνδυνο να τον σπρώξουν και να τον ρίξουν κάτω τα μεγαλύτερα παιδιά, που συχνά, άθελά τους, τρέχουν και παίζουν με φόρα ανεξέλεγκτη για ένα αδύναμο και αδέξιο νήπιο.

Όμως η ησυχία δεν κράτησε πολύ. Δεν πέρασαν παρά μόνο λίγα λεπτά, όταν ανάμεσα στα παιχνίδια ξεχύθηκε ξαφνικά ένα τσούρμο από παιδιά και μαμάδες. Με την πρώτη ματιά καταλάβαινες ότι ήταν πρόσφυγες, μάλλον από το κοντινό στρατόπεδο της Μόριας. Από τα παλιοκαιρισμένα, παλιομοδίτικα ρούχα, που έμοιαζαν βγαλμένα από στοίβα ανθρωπιστικής βοήθειας, και από τις μαντίλες που φορούσαν κάποιες από τις γυναίκες.

Με την πρώτη ματιά καταλάβαινες ότι ήταν πρόσφυγες, μάλλον από το κοντινό στρατόπεδο της Μόριας

Η φασαριόζικη εισβολή μου προκάλεσε, αρχικά, δυσαρέσκεια. Το θέαμα της μαντίλας με ξένισε, αναπόσπαστα συνδεδεμένο καθώς είναι στο μυαλό μου με μια κουλτούρα καταπιεστική για τις γυναίκες. Το πλήθος των παιδιών, ανεξαρτήτως εθνικότητας, μου ξύπνησε αναμνήσεις από άλλες παιδικές χαρές, με μεγαλύτερα παιδιά να παραγκωνίζουν κυριολεκτικά τον γιο μου από τα παιχνίδια, θεωρώντας τον μάλλον υπερβολικά αργοκίνητο και μικρό, ή τουλάχιστον να τον αντιμετωπίζουν σαν αόρατο, προκαλώντας του φανερή απογοήτευση.

Όμως ο γιος μου, ο Φίλιππος, στα δύο χρόνια της ζωής του ήταν, μάλλον, ακόμα πολύ μικρός για να αφήσει οποιαδήποτε απογοητευτική εμπειρία να του κόψει τα φτερά. Προτού προλάβω να αντιδράσω είχε πλησιάσει σε απόσταση αναπνοής από το γύρω γύρω όλοι, όπου ήδη δεκάδες στριμωγμένα παιδιά στροβιλίζονταν ιλιγγιωδώς. Θα μπορούσε να εκτοξευτεί μακριά, σπρωγμένος από την ταχύτητα του μεταλλικού τροχού, αν οι άλλες μαμάδες δεν είχαν επιδείξει γρηγορότερα αντανακλαστικά από τα δικά μου και δεν είχαν κοκαλώσει το παιχνίδι. Κατόπιν, το τσούρμο των προσφυγόπουλων δημιούργησε ένα μικροσκοπικό άνοιγμα, αρκετά μεγάλο για να χωρέσει το δίχρονο, που αμέσως μετά έκλεισε πίσω του σαν μια τεράστια αγκαλιά. Κάπως έτσι, ο γιος μου έκανε την πιο συναρπαστική και ταυτόχρονα ασφαλή βόλτα της μέχρι τότε ζωής του.

Το τσούρμο των προσφυγόπουλων δημιούργησε ένα μικροσκοπικό άνοιγμα, αρκετά μεγάλο για να χωρέσει το δίχρονο, που αμέσως μετά έκλεισε πίσω του σαν μια τεράστια αγκαλιά

Η σκηνή θα μπορούσε, φυσικά, θα εκτυλιχθεί σε οποιαδήποτε παιδική χαρά, με παιδιά ανεξαρτήτως εθνικότητας. Η ουσία δεν είναι ότι ένα προσφυγόπουλο μπορεί να επιδείξει μεγαλύτερη ευαισθησία από ένα Ελληνόπουλο. Αλλά εκείνη τη στιγμή ζωντάνεψαν μπροστά μου οι εικόνες του Γιάννη Μπεχράκη και των άλλων φωτορεπόρτερ που έχουν καταγράψει, μέσα στα χρόνια, το προσφυγικό δράμα και συνειδητοποίησα ότι όλα εκείνα τα παιδιά, που έβγαζαν το κεφαλάκι τους μέσα από παλιές βαλίτσες, που κοιμόνταν κατάχαμα στο βρεγμένο και παγωμένο έδαφος, που σχεδόν κρέμονταν από την αγκαλιά των εξουθενωμένων γονιών τους στη διάρκεια κάποιας περιπλάνησης στη μέση του πουθενά, δεν ήταν λιγότερο αληθινά από το δικό μου.

Τρία χρόνια μετά, κάθε φορά που καίγεται ένας καταυλισμός, δεν έχει σημασία από ποιον, κάθε φορά που μια ομάδα ανηλίκων προσφύγων εκδιώκεται από νοικοκυραίους, κάθε φορά που αναποδογυρίζει μια βάρκα και τα social media πλημμυρίζουν με σκατόψυχα σχόλια, αναρωτιέμαι τι να απέγιναν εκείνα τα προσφυγόπουλα της παιδικής χαράς κοντά στη Μόρια, που συναντήσαμε για λίγο, στην ακόμα και προ πανδημίας αποστειρωμένη μας ζωή.

Το λιγότερο στο οποίο μπορώ να ελπίζω, αφού δεν κατάφερα να τους ανταποδώσω την τρυφερή χειρονομία με καμία πράξη που να απέχει από τη φιλανθρωπία των προνομιούχων, είναι εκείνο το αγκάλιασμα να επιβιώνει έστω και σε κάποια πρωτόλεια μορφή στη μνήμη του Φίλιππου, ώστε μεγαλώνοντας, όταν θα έχει πια παρέλθει η εποχή του social distancing, να μη φοβάται ούτε τις φασαριόζικες εισβολές ούτε τα παλιοκαιρισμένα ρούχα.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram


Photo: Παιδιά από τη Μόρια παίζουν σε δρόμο της Λέσβου μετά την καταστροφή του προσφυγικού καταυλισμού. EPA/DIMITRIS TOSIDIS

Read Next

03 Μαϊ 2024

Ιησούς από τη Ναζαρέτ: Πώς είναι σήμερα οι δύο πρωταγωνιστές της σειράς;

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκίνησε και η πιο εμβληματική σειρά του Πάσχα επιστρέφει στις μικρές μας οθόνες.

03 Μαϊ 2024

Φαμπερζέ: Η ιστορία των πολυτιμότερων αυγών του κόσμου και όσα δεν ξέρεις για αυτά

Το πρώτο αυγό ("η Κότα") το παρήγγειλε το 1885 ο τσάρος Αλέξανδρος Γ', θέλοντας να το κάνει ως δώρο έκπληξη για το Πάσχα στη σύζυγό του Μαρία Φιόντοροβνα.

Περισσότερα από

Stories

03 Μαϊ 2024

Αυτοκτόνησαν και οι τρεις μεγάλοι έρωτες της ζωής της: Η τραγική ιστορία της ντίβας Δαλιδά

Στις 3 Μαΐου 1987, η Δαλιδά βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στο Παρίσι, έχοντας πάρει ισχυρή δόση βαρβιτουρικών. "Η ζωή μου έγινε ανυπόφορη, συγχωρήστε με".

03 Μαϊ 2024

Μαρίκα Κοτοπούλη - Ίωνας Δραγούμης. Ένας δύσκολος έρωτας σαν αρχαία τραγωδία

Αυτό είναι το χρονικό μίας από τις πιο παθιασμένες και δύσκολες ιστορίες αγάπης στην Ελλάδα με πρωταγωνίστρια την σπουδαία ηθοποιού που γεννήθηκε σαν σήμερα.

02 Μαϊ 2024

"Δεν μπορούσα να του αρνηθώ, ήταν Θεός, ένας Νουρέγιεφ, ένα ελάφι που χόρευε"

Η έντονη σχέση της Μαρίας Ιωαννίδου και του Βαγγέλη Σειληνού, όταν ήταν πολύ νέοι. Τους χώριζαν πολλά αλλά τους ένωνε η αγάπη για τον χορό.

02 Μαϊ 2024

Ποια ήταν στα αλήθεια η τρομακτική και γοητευτική Δούκισσα της Πλακεντίας;

Η Σοφία Λεμπρέν κράτησε ταριχευμένη την κόρη της στο υπόγειο του σπιτιού της και αποτελεί ακόμα και σήμερα να μυστήριο που πλανάται στον αέρα της Αθήνας.

02 Μαϊ 2024

Ταμάρα ντε Λεμπίτσκα: Η φιλήδονη, δύσκολη και ταλαντούχα καλλιτέχνις του μεσοπολέμου που άλλαξε την τέχνη

Εκθέσεις, ένα μιούζικαλ στο Μπρόντγουεϊ και τιμές-ρεκόρ σε δημοπρασίες φέρνουν στο προσκήνιο μία από τις γυναίκες με τη μεγαλύτερη καλλιτεχνική επιρροή στις αρχές του 20ού αιώνα.

01 Μαϊ 2024

37 χρόνια πριν: Όταν η Δήμητρα Γαλάνη πόζαρε για αντρικό περιοδικό - Η τολμηρή φωτογράφιση

Το μακρινό 1987 η Δήμητρα Γαλάνη είχε φωτογραφηθεί για το εξώφυλλο του μηνιαίου αντρικού περιοδικού Playboy.

01 Μαϊ 2024

Οριάνα Φαλάτσι-Αλέκος Παναγούλης: Εκείνη έβλεπε μπροστά της έναν ήρωα. Εκείνος μια δυναμική και ασυμβίβαστη γυναίκα

Ένας έρωτας-δυναμίτης ένωσε την ασυμβίβαστη δημοσιογράφο και τον ήρωα της αντίστασης. Εκείνος την Πρωτομαγιά του 1976 βρήκε τραγικό θάνατο κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης. Εκείνη δεν τον ξεπέρασε ποτέ.

01 Μαϊ 2024

Γιάννης Ρίτσος: "Γιέ μου, σπλάχνο των σπλάχνων μου, καρδούλα της καρδιάς μου"

Η τραγική ιστορία πίσω από τον Επιτάφιο του Γιάννη Ρίτσου. Ένα από τα πιο γνωστά έργα του ποιητή που γεννήθηκε σαν σήμερα.

29 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.