ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Τότε που δεν υπήρχαν σόσιαλ μίντια οι Μπητλς μοίραζαν χριστουγεννιάτικα άλμπουμ στο φαν κλαμπ τους

Μία φορά και έναν καιρό, στην εποχή της πολύχρωμης, αρωματισμένης αλληλογραφίας και των φανατικών θαυμαστών που ζούσαν και ανέπνεαν για το αγαπημένο τους συγκρότημα.

Τότε που δεν υπήρχαν σόσιαλ μίντια οι Μπητλς μοίραζαν χριστουγεννιάτικα άλμπουμ στο φαν κλαμπ τους

Είσαι φαν των Μπητλς και πιστεύεις πως η αγάπη σου για το κορυφαίο συγκρότημα από το Λίβερπουλ της Βρετανίας είναι τόσο μεγάλη ώστε μπορείς να αριθμήσεις όλους τους δίσκους τους, έναν προς έναν, βάζοντας τους μάλιστα και σε χρονολογική σειρά; Πριν απαντήσεις "ναι" ξανασκέψου το γιατί οι Τζον, Πολ, Τζορτζ και Ρίγκο φυλούσαν πολλούς κρυμμένους άσσους στα μανίκια τους οι οποίοι ίσως εκπλήξουν ακόμα και τους πιο ορκισμένους φανς της μπάντας.

Σε μία εποχή πολύ μακριά από τις ευκολίες μα και την ταχύτητα που προσφέρει το διαδίκτυο και τα σόσιαλ μίντια, οι καλλιτέχνες αναζητούσαν τρόπους για να επικοινωνήσουν με το κοινό τους και να κρατήσουν τη φλόγα ζωντανή. Ήταν η εποχή της αλληλογραφίας και των φαν κλαμπς κατά την οποία δεκάδες χιλιάδες γράμματα μέσα σε πολύχρωμους αρωματισμένους φακέλους έφταναν κάθε χρόνο στα κεντρικά γραφεία της EMI στο Λονδίνο με μοναδικό αποδέκτη το διασημότερο συγκρότημα στον πλανήτη την δεκαετία του 1960.

Με εκατομμύρια θαυμαστές σε όλο τον κόσμο το φαν κλαμπ των Μπητλς ήταν σίγουρα ένα από τα μεγαλύτερα και πιο οργανωμένα που υπήρξαν ποτέ και οι λεγόμενοι και Fab Four δεν απογοήτευαν το κοινό που διψούσε για λιγοστή επαφή μαζί τους.

Τότε που δεν υπήρχαν σόσιαλ μίντια οι Μπητλς μοίραζαν χριστουγεννιάτικα άλμπουμ στο φαν κλαμπ τους
Σε μία εποχή πολύ μακριά από τις ευκολίες μα και την ταχύτητα που προσφέρει το διαδίκτυο και τα σόσιαλ μίντια, οι καλλιτέχνες αναζητούσαν τρόπους για να επικοινωνήσουν με το κοινό τους και να κρατήσουν τη φλόγα ζωντανή.

Μέχρι σήμερα παραμένει ασαφές πώς ακριβώς γεννήθηκε η ιδέα για την κυκλοφορία των ετήσιων χριστουγεννιάτικων δίσκων, οι οποίοι έφταναν αποκλειστικά και μόνο στα χέρια του φαν κλαμπ του γκρουπ σε Ηνωμένες Πολιτείες και Αγγλία. Ωστόσο, τα συγκεκριμένα άλμπουμ (αν και καλλιτεχνικά δεν έχουν κάποια ιδιαίτερη αξια ειδικά αν συγκριθούν με τις επίσημες δισκογραφικές δουλειές του συγκροτήματος) περιλάμβαναν κάτι το μοναδικό: ηχογραφημένα, γιορτινά μηνύματα και ξεχωριστές ευχές προς όλα εκείνα τα αγόρια και τα κορίτσια που έλιωναν με τις ώρες δίπλα από το ραδιόφωνο, που περίμεναν από τα ξημερώματα έξω από τα δισκοπωλεία κάθε φορά που κυκλοφορούσε ένας νέος δίσκος, που ούρλιαζαν και χτυπιόντουσαν και λιποθυμούσαν στις συναυλίες τους, γεννόνοντας τελικά το μεγαλύτερο μουσικό φαινόμενο του κόσμου. Τη Μπητλμάνια.

Η επικρατέστερη θεωρία γύρω από τη αρχική ιδέα κυκλοφορίας των χριστουγεννιάτικων δίσκων έχει να κάνει με την αδυναμία του συγκροτήματος να ανταποκριθεί στον τεράστιο, δίχως προηγούμενο όγκο αλληλογραφίας που έφτανε καθημερινά στα χέρια τους. Κάπως έτσι το γκρουπ, μαζί με την EMI, πήρε την απόφαση να μοιράζει τελείως δωρέαν στα εγγεγραμμένα μέλη του φαν κλαμπ από έναν δίσκο κάθε Χριστούγεννα, γεμάτο με γιορτινές μελωδίες, τρυφερά μηνύματα και ευχές. Ανάμεσα στα παραπάνω και τα πατροπαράδοτα κάλαντα των Χριστουγέννων, αλλά και μερικές αυθεντικές συνθέσεις της μπάντας που μέχρι πρόσφατα ήταν εξαιρετικά σπάνιες.

Η επικρατέστερη θεωρία γύρω από τη αρχική ιδέα κυκλοφορίας των χριστουγεννιάτικων δίσκων έχει να κάνει με την αδυναμία του συγκροτήματος να ανταποκριθεί στον τεράστιο, δίχως προηγούμενο όγκο αλληλογραφίας που έφτανε καθημερινά στα χέρια τους.

Η σπανιότητα των εν λόγω κυκλοφοριών ενισχύεται ακόμα πιο πολύ από το γεγονός ότι μέχρι το 2017 το περιεχόμενο των χριστουγεννιάτικων δίσκων δεν είχε συγκεντρωθεί ποτέ σε κάποια συλλογή ή επίσημη κυκλοφορία. Κάτι που τελικά άλλαξε πριν από τρία χρόνια με ένα μεγάλο box set από βινύλια, το οποίο περιελάμβανε όλους τους χριστουγεννιάτικους δίσκους των Μπητλς.

Τα άλμπουμ μοιραζόντουσαν συστηματικά κάθε χρόνο μέσω ταχυδρομείου, από τον Δεκέμβριο του 1963 έως τον Δεκέμβριο του 1969 και έχουν αποτελέσει αντικείμενο του πόθου για εκατοντάδες συλλέκτες δίσκων στον κόσμο, οι οποίοι έχουν πληρώσει σημαντικά ποσά για να αποκτήσουν ένα κομμάτι σε δημοπρασίες του e-Bay ή αλλού. Το 1970 ένα τελευταίο άλμπουμ με τίτλο "From Then to You" στάλθηκε σε όλα τα μέλη του φαν κλαμπ, ως αποχαιρετιστήριο δώρο μετά τη διάλυση του συγκροτήματος.

Τα άλμπουμ μοιραζόντουσαν συστηματικά κάθε χρόνο μέσω ταχυδρομίου, από τον Δεκέμβριο του 1963 έως τον Δεκέμβριο του 1969 και έχουν αποτελέσει αντικείμενο του πόθου για εκατοντάδες συλλέκτες δίσκων στον κόσμο.

Φωτογραφίες: Wikipedia Public Domain

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

28 Απρ 2024

Ναταλία Γερμανού-19 χρόνια πριν: H αδημοσίευτη φωτογραφία από τη νίκη της Ελλάδας στη Eurovision το 2005

Η Ναταλία Γερμανού με την Έλενα Παπαρίζου και τον Χρήστο Δάντη.

28 Απρ 2024

Άλφρεντ Χίτσκοκ: Τι φοβόταν πολύ, ο μετρ του φόβου;

Και ο μέτρ του σασπένς είχε τις δικές του στιγμές αγωνίας

Περισσότερα από

Stories

28 Απρ 2024

Όσκαρ Σίντλερ: Η αληθινή ιστορία του Γερμανού επιχειρηματία, που έσωσε τις ζωές 1.200 Εβραίων

Η ιστορία έγινε γνωστή από την ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ "Η λίστα του Σίντλερ".

27 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Στις 27 Απριλίου 1941 η Πηνελόπη Δέλτα.πήρε δηλητήριο, που κρατούσε πάντα κοντά της και πέντε μέρες αργότερα, στις 2 Μαΐου, άφησε την τελευταία της πνοή, σε ηλικία 67 ετών.

27 Απρ 2024

Μπετόβεν- Für Elise: Ποια ήταν η Λίζα που απέρριψε ερωτικά τον Μπετόβεν;

Η πρεμιέρα της πιο δημοφιλούς σύνθεσης του Μπετόβεν, Für Elise, δόθηκε στις 27 Απριλίου 1810. Και σχετίζεται με την ανύπαρκτη ερωτική ζωή του σπουδαιότερου συνθέτη όλων των εποχών.

26 Απρ 2024

Η Βασίλισσα με τα Ανδρικά Πόδια

Η Φάνι Μπλάνκερς - Κουν, η θρυλική μορφή του στίβου που κουβαλούσε τα μωρά της στο στάδιο σ’ ένα καλάθι και τα τάιζε στα διαλείμματα, γεννήθηκε σαν σήμερα.

26 Απρ 2024

Ρετρό κλικ: Όταν ο Ηλίας Ψινάκης διαφήμιζε τσίχλες 40 χρόνια πριν

Ο πρώην δήμαρχος Μαραθώνα και μάνατζερ στο χώρο του θεάματος ως μανεκέν την δεκαετία του 1980.

25 Απρ 2024

30 χρόνια πριν: H 34χρονη Άννα Βίσση αγκαλιά με την μοναχοκόρη της, την 9χρονη Σοφία Καρβέλα

Μαμά και κόρη ποζάρουν αγκαλιά πίσω στο μακρινό 1993. Πάντα κολλητές και αγαπημένες.

25 Απρ 2024

Την ημέρα που η Σαρλίζ Θερόν τσακώθηκε με έναν υπάλληλο σε τράπεζα άνοιξε ο δρόμος για την καριέρα της

Πώς ένας τσακωμός στο γκισέ μίας τράπεζας οδήγησε τη διάσημη ηθοποιό στην κορυφή του Χόλιγουντ;

25 Απρ 2024

Αλμπέρ Ουντερζό: Ο ευφυής συνδημιουργός του Αστερίξ που ήξερε να μας κάνει να γελάμε

Ο διάσημος δημιουργός κόμικς, το όνομα του οποίου εμφανίζεται στα εκατοντάδες εκατομμύρια των αντιγράφων των περιπέτειων των αμετάβλητων Γαλατών που πωλούνται στον κόσμο από το 1961, γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1927 και πέθανε στις 24 Μαρτίου 2020, σε ηλικία 92 ετών.

24 Απρ 2024

Βέρα Γουάνγκ: Ο μυστικός συνδυασμός ομορφιάς που ακολουθεί για την αιώνια νεότητα στα 74

Οι εικόνες της διάσημης σχεδιάστριας δεν σταματούν να διχάζουν το κοινό λόγω της ηλικίας που δηλώνει.