ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Τόκιο 2020: 10 αθλητές που θα τραβήξουν την προσοχή μας στα γήπεδα της Ιαπωνίας

Αντίστροφη μέτρηση για την τελετή έναρξης.

Τόκιο 2020: 10 αθλητές που θα τραβήξουν την προσοχή μας στα γήπεδα της Ιαπωνίας

Σε λίγες ώρες αναμένεται να πραγματοποιηθεί η επίσημη έναρξη των τριακοστών δεύτερων Ολυμπιακών Αγώνων – σύγχρονων πάντα – οι οποίοι περνώντας διά πυρός και σιδήρου, καταφέρνουν τελικά να γίνουν πραγματικότητα.

Σε μία εποχή που τα κρούσματα, ο φόβος και ο θάνατος βρίσκονται στην καθημερινότητά μας, το ολυμπιακό ιδεώδες έρχεται για να μας υπενθυμίσει τη δύναμη και την αποφασιστικότητα του ανθρώπου ο οποίος βγαίνει νικητής ακόμα και από δύσκολες καταστάσεις. Χωρίς θεατές, με πολύ αυστηρά μέτρα ασφαλείας, θα έλεγε κανείς ότι το βασικό χαρακτηριστικό της διοργάνωσης, θα είναι η μιζέρια και η απογοήτευση, ιδίως των Ιαπώνων για τα δισεκατομμύρια που πήγαν χαμένα! Παρόλα αυτά, η ουσία των Ολυμπιακών Αγώνων, αυτών που ξεκίνησαν στην Αρχαία Ελλάδα, είναι ίσως πιο έντονη και εμφανής από ποτέ.

Παρόλα αυτά, η ουσία των Ολυμπιακών Αγώνων, αυτών που ξεκίνησαν στην Αρχαία Ελλάδα, είναι ίσως πιο έντονη και εμφανής από ποτέ.

Έπρεπε να έρθει το 2021 – στα χαρτιά 2020 – για να εκτιμήσουμε περισσότερο από ποτέ τις βασικές τους αρχές: Ισότητα, ελευθερία, αυτοδιάθεση, ίσες ευκαιρίες προς όλους. Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε μία στροφή προς τον άνθρωπο ως οντότητα, στα δικαιώματα και στις ελεύθερες επιλογές του. Και αυτά είναι μερικά από τα μηνύματα που αναμένεται να κυριαρχήσουν στα γήπεδα της Ιαπωνίας.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε μία στροφή προς τον άνθρωπο ως οντότητα, στα δικαιώματα και στις ελεύθερες επιλογές του. Και αυτά είναι μερικά από τα μηνύματα που αναμένεται να κυριαρχήσουν στα γήπεδα της Ιαπωνίας.

Μπορεί για κάποια χρόνια να το «χάσαμε» αλλά ήρθε η ώρα οι σπουδαίες προσωπικότητες να επανέλθουν στον παγκόσμιο αθλητισμό και να αφήσουν το στίγμα τους μέσα από τον χαρακτήρα και τις επιδόσεις τους.

Παρακάτω, έχουμε 10 αθλητές και αθλήτριες, για τους οποίους αξίζει να ξεκλέψεις λίγο χρόνο για να τους δεις να αγωνίζονται, εκτός φυσικά από τους εκπροσώπους της Ελλάδας:

Σιμόν Μπάιλς

Είναι η προσωποποίηση της δυναμικότητας, του ταλέντου και του ήθους. Η αμερικανίδα γυμνάστρια έχει μιλήσει ανοιχτά για τη σεξουαλική κακοποίηση που έχει δεχτεί στο παρελθόν από αθλητικό γιατρό, αλλά και την πάλη με τους δαίμονές της. Στις ΗΠΑ θεωρείται ίνδαλμα και παράδειγμα για τα μικρά κορίτσια ενώ η ίδια αυτοπροσδιορίζεται ως «η μεγαλύτερη γυμνάστρια όλων των εποχών». Με τέσσερα χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς του 2016, δεν ξέρουμε αν είμαστε σε θέση να την αμφισβητήσουμε.

Ναόμι Οσάκα

Ακόμη ένα πολυσυζητημένο κορίτσι το οποίο τόλμησε να τα βάλει με τα ιερά και όσια: Δηλαδή τους δημοσιογράφους. Σε μία πολύ ειλικρινή της στιγμή παραδέχτηκε ότι δεν μπορεί να παραβρεθεί σε άλλες συνεντεύξεις Τύπου λόγω των ψυχολογικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Η νεαρή τενίστρια από την Ιαπωνία, έδωσε τη δύναμη σε πολλούς να αντιμετωπίσουν με θάρρος το τέρας της ψυχικής νόσου, ενώ η επιρροή της είναι τόσο μεγάλη που ήδη η κούκλα Barbie κυκλοφόρησε με τη μορφή της. Αγωνιστικά… εκτός τρομακτικού απροόπτου, το μετάλλιο είναι στο τσεπάκι της.

Sydney McLaughlin (η φύση του ονόματος καθιστά την μετάφραση κάτι παραπάνω από δύσκολη)

Η νεαρή σπρίντερ με το περίεργο όνομα αγωνίζεται με τα χρώματα των ΗΠΑ και είναι μία από τις βασικές της ελπίδες για μετάλλιο. Γεννημένη τον Αύγουστο του 1999, υπήρξε η νεότερη σπρίντερ στους προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς συμμετείχε σε ηλικία 16 ετών. Όσον αφορά στις επιδόσεις της, κρατά το νέο παγκόσμιο ρεκόρ στα 400 μέτρα, ενώ τα συμβόλαιά της με εταιρείας, έρχονται το ένα μετά το άλλο!

Σκάι Μπράουν

Η αλήθεια είναι ότι το skateboard δεν θα το χαρακτήριζες και τον βασιλιά των σπορ και σίγουρα όχι από τα πιο δημοφιλή ολυμπιακά αθλήματα. Ο λόγος όμως που η Σκάι Μπραουν αξίζει την προσοχή σου είναι γιατί είναι η νεαρότερη αθλήτρια skateboard στον κόσμο! Γεννημένη το 2008 (!), όταν εμείς είχαμε ήδη χοληστερίνη, διεκδικεί με αξιώσεις ένα μετάλλιο και φυσικά τον παγκόσμιο θαυμασμό. Αγωνίζεται για τη Μεγάλη Βρετανία.

Κρίστιαν Κόλμαν

Πήρε σύνταξη ο Μπολτ και μείναμε να ψάχνουμε τον νέο ταχύτερο άνθρωπο στον πλανήτη. Ίσως ο 23χρονος Κρίστιαν να μπορέσει να μας βοηθήσει μιας και θεωρείται πια ο έκτος ταχύτερος άνθρωπος στον κόσμο – μέχρι σήμερα - . Αγωνίζεται στα 100 μέτρα για τις ΗΠΑ και η φιλοδοξία του φυσικά είναι ένα μετάλλιο. Αν είναι και χρυσό, καλοδεχούμενο!

Κάλεμπ Ντρέσσερ

Αν έχεις να ασχοληθείς με την κολύμβηση από την εποχή του Μάικλ Φελπς, τότε ο συγκεκριμένος κύριος πιθανότατα να σε πείσει να ασχοληθείς έστω και λίγο. Τον αποκαλούν «swimming machine» (η μετάφραση στα ελληνικά χάνει την αίγλη της) και είναι έτοιμος να καταρρίψει το ρεκόρ του Φελπς με 8 χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς του 2008 στο Πεκίνο. Για την ώρα, του αρκεί να τον αποκαλούν διάδοχό του και… βλέπουμε!

Ελάιζα ΜακΚάρτνει

Η Ελάιζα κατάγεται από τη Νέα Ζηλανδία και είναι αθλήτρια του άλματος επί κοντώ. Κέρδισε το αργυρό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του Ρίο σε ηλικία μόλις 16 ετών, ενώ φέτος στα 23 της, είναι έτοιμη για το χρυσό. Μοναδικό αγκάθι, ένας τραυματισμός στη φτέρνα ο οποίος μπορεί να της στερήσει – ίσως – την απόλυτη διάκριση.

Σέλι Ανν Φρέιζερ Πράις

Η γυναίκα με το εντυπωσιακό όνομα είναι ακόμα πιο εντυπωσιακή όταν αγωνίζεται. Έχοντας υπάρξει παρτενέρ του Μπολτ – είναι από την Τζαμάικα – η 34χρονη αθλήτρια έχει ήδη στο ενεργητικό της έξι ολυμπιακά μετάλλια. Φέτος αναμένεται να αγωνιστεί στα 100 και 200 μέτρα αλλά και στη σκυταλοδρομία των 400 μέτρων. Θεωρείται μία εκ των κορυφαίων σπρίντερ όλων των εποχών.

Νικίτα Ναγκόρνιι

Τα τελευταία χρόνια ο Ρώσος αθλητής κυριαρχεί στην ενόργανη γυμναστική και μαζί με τον συμπατριώτη του Άρθουν Νταλαλογιάν, αποτελούν το κορυφαίο δίδυμο αυτή τη στιγμή στον κόσμο. Ο Ναγκόρνιι το 2016 κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο ενώ στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα τον Απρίλιο έγινε ο πρώτος άντρας που επιχείρησε και πέτυχε μία άσκηση «εξωπραγματικής δυσκολίας», στις ασκήσεις εδάφους.

Τομ Ντάλι

Το αστέρι των καταδύσεων αγωνίζεται για τη Μεγάλη Βρετανία και διεκδικεί το πρώτο του χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο. Αγωνίστηκε στο Πεκίνο σε ηλικία μόλις 14 ετών ενώ στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο. Εκτός από το ατομικό αγώνισμα, εξαιρετικές επιδόσεις σημειώνει και στα ζευγάρια μαζί με τον παρτενέρ του Μάτι Λι.

Kεντρική φωτογραφία: EPA/CAROLINE BLUMBERG

Aκολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

05 Μαϊ 2024

Λεωνίδιο: Το φαντασμαγορικό έθιμο της Ανάστασης, τα 600 φωτισμένα αερόστατα στο νυχτερινό ουρανό

Η μικρή όμορφη και γραφική πρωτεύουσα της Τσακωνιάς μετατρέπεται σ΄ένα γιγάντιο σκηνικό θεάματος, ήχου και φωτός.

Περισσότερα από

Stories

04 Μαϊ 2024

Άννα Παναγιωτοπούλου: Μια σπάνια συνέντευξη της σπουδαίας ηθοποιού το 2001

Όταν η Έλενα Ακρίτα φιλοξένησε το 2001 στην εκπομπή "Φώτα Πορείας" την Άννα Παναγιωτοπούλου. Την ηθοποιό που όλοι λατρέψαμες και έφυγε σαν σήμερα από την ζωή.

04 Μαϊ 2024

"Πού πας ωρέ τσατσαμίνι μου;" Ένα νοερό πασχαλινό ταξίδι στην "Κοντέσα του Ιονίου"

Ένας Κερκυραίος θυμάται την βαθιά παραδοσιακή, ορθόδοξη, καθολική, ειδωλολατρική, βενετσιάνικη και τόσο ταπεραμεντόζα Λαμπρή του νησιού του.

04 Μαϊ 2024

Πάσχα: Τα έθιμα της Ζακύνθου

Από την επτανησιακή πολυφωνική εκκλησιαστική μουσική ως την Ανάσταση με τον Εσταυρωμένο και την εικόνα της της Mater Dolorosa.

04 Μαϊ 2024

Ειρήνη Παπά και Πενέλοπε Κρουζ σε ένα σπάνιο στιγμιότυπο 23 χρόνια πριν

Ο φωτογραφικός φακός αποθανατίζει την Ειρήνη Παπά και την Πενέλοπε Κρουζ, όταν πρωταγωνιστούσαν στην ταινία "Το Μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι"

04 Μαϊ 2024

"Την εσπέραν του Μεγάλου Σαββάτου του έτους 1889 περί ώραν ενάτην..."

Πάσχα Ρωμέικο. Διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

04 Μαϊ 2024

"Δεν ένιωσα ποτέ icon. Απλά πάντα έκανα τη δουλειά μου": Η μοναδική φινέτσα της Όντρεϊ Χέπμπορν

Με συµµετοχή στην Αντίσταση στο Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο και πρέσβειρα της UNICEF, η πορσελάνινη ηθοποιός υπήρξε πολλά περισσότερα από µια θρυλική φιγούρα σε ένα LBD.

03 Μαϊ 2024

"Μα βγαίνοντας από την εκκλησιά ο Επιτάφιος τράβηξε πρώτα πλάγια, χώθηκε μέσα στις γειτονιές"

Σεφέρης, Ελύτης, Καζαντζάκης: Θρησκευόμενοι ή μη, παλαιότεροι και πλέον σύγχρονοι, οι λογοτέχνες συγκλονίζονται από το Θείο Δράμα και την "της φύσεως άνοιξη".

03 Μαϊ 2024

Ο Θανάσης Βέγγος με την οικογένειά του μέσα από ένα σπάνιο φωτογραφικό κλικ

Ο ηθοποιός της καρδιάς μας έφυγε στις 3 Μαΐου του 2011. Ο φακός τον απαθανατίζει σε μία όμορφη οικογενειακή στιγμή.

03 Μαϊ 2024

Ιησούς από τη Ναζαρέτ: Πώς είναι σήμερα οι δύο πρωταγωνιστές της σειράς;

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκίνησε και η πιο εμβληματική σειρά του Πάσχα επιστρέφει στις μικρές μας οθόνες.