ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Το Θέλμα και Λουίζ είναι μια ωδή στη γυναικεία φιλία

Τριάντα χρόνια μετά και η ταινία Θέλμα και Λουίζ παραμένει επίκαιρη όσο ποτέ.

Το Θέλμα και Λουίζ είναι μια ωδή στη γυναικεία φιλία

Πόσες ταινίες θυμάστε να υμνούν τη γυναικεία φιλία και ό,τι σημαίνει sisterhood; Kαμία; Ελάχιστες; Μία; Αν θυμάστε μόνο μία, μάλλον είναι αυτή: το εμβληματικό Θέλμα και Λουίζ σε πρωτοποριακό για την εποχή σενάριο της Κάλι Κούρι που βραβεύτηκε με Όσκαρ το μακρινό 1991. Υποψήφιες για το Ά Γυναικείο Ρόλο ήταν και η Σούζαν Σάραντον και η Τζίνα Ντέιβις, οι οποίες έχασαν το χρυσό αγαλματίδιο από την Τζόντι Φόστερ για τη «Σιωπή των Αμνών».

Το Θέλμα και Λουίζ είναι μια ωδή στη γυναικεία φιλία

Η υπόθεση είναι λίγο πολύ γνωστή: η Λουίζ, μια σερβιτόρα στο Τέξας καλεί την καλύτερη της φίλη, Θέλμα που ζει στον ασφυκτικό κλοιό του καταπιεστικού συζύγου της, σ' ένα μικρό ταξίδι. Μόνο που καθ’ οδόν τα πράγματα εξελίσσονται πολύ περίεργα με τη μία ανατροπή να ακολουθεί την άλλη και το ταξίδι γίνεται ένα συναρπαστικό road movie, ένας αγώνας ταχύτητας προς την ελευθερία.

Για πρώτη φορά πίσω από το τιμόνι βρίσκονται γυναίκες και όχι άντρες. Για πρώτη φορά φωτίζεται πανηγυρικά η δύναμη της γυναικείας φιλίας σε πείσμα ηλίθιων στερεοτύπων ανταγωνισμού και μισαλλοδοξίας. Για πρώτη φορά το κοινό παρακολουθεί πως μοιάζει ο κόσμος στο τέλος της δεκαετίας του ‘80 για τις γυναίκες. Εδώ δεν υπάρχουν αυταπάτες, οι ηρωίδες δεν φαντασιώνονται το Happily Ever After, ξέρουν -ή καλύτερα μαθαίνουν- τι επιφυλάσσει ο κόσμος για εκείνες. Και αν η Θέλμα ξεκινάει κάπως πιο αθώα, μιλώντας ακατάπαυστα στην αρχή της ταινίας, στη συνέχεια τη βλέπουμε να μεταμορφώνεται και να τολμά πράξεις που κανείς δεν θα περίμενε από μια μικροαστή νοικοκυρά του Τέξας.

Εδώ δεν υπάρχουν αυταπάτες, οι ηρωίδες δεν φαντασιώνονται το Happily Ever After, ξέρουν -ή καλύτερα μαθαίνουν- τι επιφυλάσσει ο κόσμος για εκείνες. Και αν η Θέλμα ξεκινάει κάπως πιο αθώα, μιλώντας ακατάπαυστα στην αρχή της ταινίας, στη συνέχεια τη βλέπουμε να μεταμορφώνεται και να τολμά πράξεις που κανείς δεν θα περίμενε από μια μικροαστή νοικοκυρά του Τέξας.

Πασπαλισμένη με σκωπτικό χιούμορ η συγκλονιστική περιπέτεια των δύο γυναικών έχει ανάσες, ήδη από την αρχή. Όταν για παράδειγμα η Λουίζ προτείνει ένα ταξίδι για ψάρεμα, η Θέλμα της λέει πως δεν ξέρει να ψαρεύει για να της απαντήσει η φίλη της «ούτε εγώ αγάπη μου, το κάνει όμως ο Ντάρελ (σ.σ: ο σύντροφός της) πόσο δύσκολο μπορεί να είναι;» Άντρες που κακοποιούν, άντρες που είναι έτοιμοι να βιάσουν, να παραπλανήσουν, να προδώσουν (θυμηθείτε και τον πρώτο ρόλο του Μπραντ Πιτ σε ταινία). Κατηγορήθηκε πολύ τότε το έργο για τη βία αλλά και τον τρόπο που απεικόνιζε τον ανδρικό πληθυσμό. Ενόχλησε η πόλαροϊντ της αμερικάνικης κοινωνίας μέσα από το κάδρο του σκηνοθέτη Ρίντλεϊ Σκοτ. Κι ίσως να ήταν έτσι, αν δεν υπήρχε στην ταινία ο ρόλος του ντεντέκτιβ Χαλ (τον υποδύεται ο Χάρβεϊ Καϊτέλ), του μόνου που νοιάζεται για όσα περνούν οι δυο γυναίκες, οι οποίες έχουν εγκλωβιστεί για τα καλά, από ενέργειες που αν όχι δικαιολογημένες είναι κατανοητές μέσα στο βίαιο πλαίσιο που ζουν. Όπως λέει και σπαρακτικά η Λουίζ: «δεν είμαστε στη μέση του πουθενά, αλλά μπορούμε να το δούμε από εδώ».

Όπως λέει και σπαρακτικά η Λουίζ: «δεν είμαστε στη μέση του πουθενά, αλλά μπορούμε να το δούμε από εδώ».

Το 2021 η ταινία γιόρτασε τα 30 έτη ζωής της με τις δύο πρωταγωνίστριες να βρίσκονται και πάλι μαζί σε μια εκδήλωση σε drive- in φορώντας η μία την μπλούζα με το όνομα της άλλης. Στην εκδήλωση η Σούζα Σάραντον πως είχε στηρίξει την εκδοχή της τελικής σκηνής και πως ήταν εκείνη που πρόσθεσε το φιλί μεταξύ των δύο γυναικών, μια επιλογή από ένστικτο. Πάντως η σκηνή αυτή έμεινε στην ιστορία του κινηματογράφου ως αντικατοπτρισμός της ανυπότακτης γυναικείας φύσης.

Κεντρική εικόνα: ΕΡΤ

Read Next

14 Μαϊ 2024

Slimane - Νίκος Αλιάγας: Όταν ο Αλιάγας βρισκόταν επί σκηνής με τον Slimane, τον Γάλλο που "μάγεψε" στη Eurovision

Ο Νίκος Αλιάγας είναι παρουσιαστής εδώ και πολλά χρόνια στο γαλλικό "The Voice: La Plus Belle Voix".

14 Μαϊ 2024

Όταν η Σαρλίζ Θερόν ζήτησε "προστασία" στα γυρίσματα του Mad Max, μετά τις απειλές του Τομ Χάρντι

Οι δύο πρωταγωνιστές βρέθηκαν αντιμέτωποι σε μια σκληρή διαμάχη στα γυρίσματα της ταινίας "Mad Max: Fury Road".

Περισσότερα από

Stories

14 Μαϊ 2024

46 χρόνια πρίν-Όταν ο Φαίδων Γεωργίτσης συνάντησε τη Ρίτα Χέιγουρθ στη Θεσσαλονίκη, το 1977

Όταν το όμορφο αγόρι του ελληνικού κινηματογράφου συνάντησε τη ντίβα του Χόλιγουντ, που πέθανε σαν σήμερα.

14 Μαϊ 2024

Ρίτα Χέιγουορθ: "Οι άνδρες κοιμούνται με τη Τζίλντα και ξυπνούν μαζί μου"

Η τραγική ιστορία πίσω από τη διάσημη φράση τηςπιο επιθυμητής κοκκινομάλλας του Χόλιγουντ που γεννήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 1918. και πέθανε στις14 Μαΐου 1987.

13 Μαϊ 2024

Η ανατριχιαστική ιστορία της Άνι-Φριντ Λίνγκσταντ των ABBA που έγινε πείραμα στα χέρια των Ναζί

Η τρομακτική, αληθινή ιστορία της Άνι που κατάφερε να γλιτωσεί όταν δραπέτευσε στη Σουηδία.

13 Μαϊ 2024

"Μια φιλενάδα μου είπε κάποτε ότι δεν πρέπει να μαλώνω ποτέ με κάποιον που δεν αγαπάω"

Από τους πιο ποθητούς άντρες του Χόλιγουντ, με άπειρους έρωτες, έναν γάμο, εννιά παιδιά και ξέχειλο ταλέντο. Η παρανοϊκή γοητεία του Τζακ Νίκολσον εμπνέει.

13 Μαϊ 2024

Ο μοναχογιός της Ντόρις Ντέι ήταν ο στόχος του Τσάρλς Μάνσον στην στυγερή δολοφονία του 1969

Η απίστευτη ιστορία πίσω από την μαζική δολοφονία που συγκλόνισε το Χόλιγουντ του 60'.

12 Μαϊ 2024

John Lennon: Το πιο συγκινητικό τραγούδι που έχει γραφτεί ποτέ για τη μητέρα δεν μιλάει για μία σχέση αγάπης

Δεν μιλούν όλα τα τραγούδια που έχουν γραφτεί για τη μαμά για έναν τρυφερό δεσμό αγάπης και αφοσίωσης. Η ιστορία πίσω από το τραγούδι του John Lennon "Mother"

12 Μαϊ 2024

Λίλυ Παπαγιάννη: Η πιο φινετσάτη κυρία του ελληνικού Θεάτρου σε ηλικία 27 ετών

Η αξέχαστη ηθοποιός, εκτός από φινετσάτη και όμορφη, χαρακτηριζόταν από ταλέντο, παιδεία και ποιότητα. Μια σπάνια φωτογραφία 62 χρόνια πριν.

12 Μαϊ 2024

Κάθριν Χέπμπορν: Τα τέσσερα Όσκαρ, ο Σπένσερ Τρέισι και η αυτοκτονία που στιγμάτισε την ζωή της

Φεμινίστρια, ασυμβίβαστη, καλλιεργημένη και ανεξάρτητη η Κάθριν Χέπμπορν που μαγνήτιζε τους θεατές υπήρξε role model για τις γυναίκες.

12 Μαϊ 2024

"Πότε θ’ ανθίσουνε τούτοι οι τόποι; Πότε θα ‘ρθούνε κανούργιοι ανθρώποι, να συνοδεύσουνε την βλακεία στην τελευταία της κατοικία";

Σαν σήμερα πεθαίνει ο Νίκος Γκάτσος, ο ποιητής των αθάνατων ελληνικών τραγουδιών. Τα ποιήματα και οι στίχοι του έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, Γαλλικά, Δανέζικα, Ισπανικά, Ιταλικά, Καταλανικά, Κορεατικά, Σουηδικά, Τουρκικά, Φινλανδικά.