ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Το «στοιχειωμένο» αρχοντικό του Άγγελου Γιαλλινά: Ο αγαπημένος ζωγράφος της πριγκίπισσας Σίσσυ

Η ιστορία του καλλιτέχνη και της κατοικίας του, που μετά από ένα ένδοξο παρελθόν στέκει σήμερα στην Κέρκυρα ως ένα μουντό και ξεθωριασμένο κουφάρι.

Το «στοιχειωμένο» αρχοντικό του Άγγελου Γιαλλινά: Ο αγαπημένος ζωγράφος της πριγκίπισσας Σίσσυ

Μέσα από το «στοιχειωμένο» κουφάρι του αρχοντικού του πιο φημισμένου ζωγράφου της Κέρκυρας, του Άγγελου Γιαλλινά, βγαίνουν σήμερα ψίθυροι μιας άλλης εποχής. Όταν ήταν ακόμα ζωντανό το Libro d' Oro, το χρυσό βιβλίο, μοναδικό σε όλα τα Επτάνησα, όπου γράφονταν όλοι οι ευγενείς και άρχοντες. Ο λόγος για το γκρίζο επιβλητικό κτίριο στο βορειοδυτικό μέρος της Άνω Πλατείας Σπιανάδας, ένα οικοδομικό κομψοτέχνημα.

Χαρακτηρίζεται από προστώο στο ισόγειο, με κομψή τοξοστοιχία, τα πέτρινα τόξα της οποίας κοσμούνταν, ίσως, άλλοτε με το γλυπτό οικόσημο της οικογένειας των Quartano που φέρεται να ήταν και η πρώτη ιδιοκτήτρια του κτιρίου στα Ενετικά χρόνια. Το οικόσημο αποτελούνταν από θυρεό ο οποίος έφερε ανάγλυφη κεφαλή λέοντος που βρυχιόνταν, δείγμα της ισχύος της οικογένειας. Πάνω από το κεφάλι του λιονταριού υπήρχαν ανάγλυφα που συμβόλιζαν ένα ρόδο, το σήμα της άνοιξης, ένα στάχυ, σήμα του καλοκαιριού, και ένα σταφύλι, σήμα του φθινοπώρου. Στο οικόσημο δεν απεικονιζόταν η τέταρτη εποχή, δηλαδή ο χειμώνας, ο οποίος συνοδευόταν από δριμείς καιρικές συνθήκες, φτώχιας και εξαθλίωσης.

Το «στοιχειωμένο» αρχοντικό του Άγγελου Γιαλλινά: Ο αγαπημένος ζωγράφος της πριγκίπισσας Σίσσυ
Μέσα από το «στοιχειωμένο» κουφάρι του αρχοντικού του πιο φημισμένου ζωγράφου της Κέρκυρας, του Άγγελου Γιαλλινά, βγαίνουν σήμερα ψίθυροι μιας άλλης εποχής.

Στον όροφο πάνω από τη στοά διαμορφώνεται εμφανώς ένας εξώστης. Την εποχή εκείνη οι άρχοντες της πόλης συνήθιζαν να παρακολουθούν από εκεί τους αγώνες κονταρομαχίας που διεξάγονταν τις ημέρες του καρναβαλιού.

Στον όροφο πάνω από τη στοά διαμορφώνεται εμφανώς ένας εξώστης. Την εποχή εκείνη οι άρχοντες της πόλης συνήθιζαν να παρακολουθούν από εκεί τους αγώνες κονταρομαχίας που διεξάγονταν τις ημέρες του καρναβαλιού.

Το κτίριο, όπως αναφέρεται στις «Ειδικές εκδόσεις και λευκώματα για το νησί και την πόλη της Κέρκυρας 5. Παράρτημα - Βιβλιοθήκη», πέρασε από πολλές οικοδομικές φάσεις. Το κύριο κτίσμα φέρεται να προέρχεται από τη συνένωση δύο άλλων κτιρίων, στα οποία στη συνέχεια, το 17ο αιώνα, προστέθηκε η στοά. Το 19ο αιώνα αυξήθηκε κατά ύψος και κατά πλάτος με σχέδια του πρωτοπόρου Κερκυραίου αρχιτέκτονα Ιωάννη Χρόνη.

Μετά τους Quartano, το κτίριο αναγράφεται πως ήρθε στην οικογένεια Γιαλλινά, που το 1791 γράφτηκε στον κατάλογο των ευγενών του νησιού. Χαρακτηριστικό είναι πως ο Σπυρίδων Γιαλλινάς (γενν. 1762), διδάκτορας νομικής του Παν. Πάδοβας, το 1801 έγινε μέλος της Συγκλήτου που διεύθυνε την Ιόνιο Πολιτεία.

Σε αυτό το αρχοντικό γεννήθηκε και έζησε ο διακεκριμένος, διεθνούς φήμης Έλληνας ζωγράφος Άγγελος Γιαλλινάς (1857 – 1939). Ιδρυτής της Καλλιτεχνικής Σχολής Κέρκυρας, αγαπημένος πολλών βασιλέων της εποχής, μεταξύ αυτών του Κάιζερ της Γερμανίας, της βασίλισσας της Αγγλίας, της αυτοκρατορικής οικογένειας της Ιαπωνίας, αλλά και της πριγκίπισσας Σίσσυ, που το 1907-1908 τον κάλεσε να φιλοτεχνήσει τις τοιχογραφίες της οικίας Βράιλα, που ήταν η εξοχική έπαυλη της, δηλαδή το παλάτι της στο Αχίλλειο. Εκεί ο περιζήτητος ζωγράφος άφησε το καλλιτεχνικό του αποτύπωμα με τις υδατογραφίες του.

Σε αυτό το αρχοντικό γεννήθηκε και έζησε ο διακεκριμένος, διεθνούς φήμης Έλληνας ζωγράφος Άγγελος Γιαλλινάς (1857 – 1939). Ιδρυτής της Καλλιτεχνικής Σχολής Κέρκυρας, αγαπημένος πολλών βασιλέων της εποχής.

Ο γιος του, Στάμος Γιαλινάς Χαλικιόπουλος Αγοραστός (1905-1990), λόγω ατεκνίας συνέστησε, πριν από τον θάνατό του, το οίκημα να γίνει ίδρυμα πολιτισμού, για να στεγαστούν οι πίνακες του σπουδαίου πατέρα του. Το αρχοντικό πήρε ζωή και το 1992 έγινε πινακοθήκη που φιλοξενούσε στους τοίχους του 594 έργα του Άγγελου Γιαλλινά. Όμως με το πέρασμα των χρόνων άρχισε να έχει εμφανείς φθορές. Το 2010 αποκαλύφθηκε ότι είχε βεβηλωθεί και, με την καταγραφή που έγινε, διαπιστώθηκε ότι είχαν κλαπεί 15 συνολικά έργα: οκτώ πίνακες και επτά από τις οκτώ ταπισερί του ζωγράφου.

Το 2010 αποκαλύφθηκε ότι είχε βεβηλωθεί και, με την καταγραφή που έγινε, διαπιστώθηκε ότι είχαν κλαπεί 15 συνολικά έργα: οκτώ πίνακες και επτά από τις οκτώ ταπισερί του ζωγράφου.

Πολλοί Κερκυραίοι θα πούνε τότε πως δεν γνώριζαν ότι στο συγκεκριμένο οίκημα βρισκόταν ο θησαυρός του Άγγελου Γιαλλινά. Σύμφωνα με την καταγραφή, τα θέματα των οκτώ πινάκων που κλάπηκαν ήταν τα: «Πόλη της Κέρκυρας», «Βιβλία», «Μελανοδοχεία», «Ανθοδοχείο», «Ομπρέλα υπαίθρου», «Φεγγάρι», «Ιστιοφόρα», «Προσωπογραφία». Τότε οι εναπομείναντες πίνακες, πολιτιστική κληρονομιά του νησιού, για να διασωθούν από τη φθορά του χρόνου και την υγρασία μετά από αίτημα του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Γιαλλινά μεταφέρθηκαν σε ειδικό χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Κέρκυρας.

Το αρχοντικό του Γιαλλινά είναι κηρυγμένο ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο του Υπουργείου Πολιτισμού, ιδιοκτησίας του ιδρύματος Άγγελου Γιαλλινά, ενώ τον περασμένο Απρίλιο, σύμφωνα με ανακοίνωση της δημάρχου Κεντρικής Κέρκυρας, Μερόπης Υδραίου, ξεκίνησε η δημοπράτηση του έργου αποκατάστασης και επανάχρησής του. Σήμερα το αρχοντικό ζει στη σκιά του παρελθόντος. Με θέα το απέραντο γαλάζιο του Ιονίου, στέκει μουντό και ξεθωριασμένο, με μία φθαρμένη πινακίδα, αντί του οικοσήμου, να θυμίζει πως κάποτε εδώ έζησε και ο Άγγελος Γιαλλινάς.

Στοιχεία και φωτό από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

03 Μαϊ 2024

Φαμπερζέ: Η ιστορία των πολυτιμότερων αυγών του κόσμου και όσα δεν ξέρεις για αυτά

Το πρώτο αυγό ("η Κότα") το παρήγγειλε το 1885 ο τσάρος Αλέξανδρος Γ', θέλοντας να το κάνει ως δώρο έκπληξη για το Πάσχα στη σύζυγό του Μαρία Φιόντοροβνα.

03 Μαϊ 2024

Αυτοκτόνησαν και οι τρεις μεγάλοι έρωτες της ζωής της: Η τραγική ιστορία της ντίβας Δαλιδά

Στις 3 Μαΐου 1987, η Δαλιδά βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στο Παρίσι, έχοντας πάρει ισχυρή δόση βαρβιτουρικών. "Η ζωή μου έγινε ανυπόφορη, συγχωρήστε με".

Περισσότερα από

Stories

03 Μαϊ 2024

Μαρίκα Κοτοπούλη - Ίωνας Δραγούμης. Ένας δύσκολος έρωτας σαν αρχαία τραγωδία

Αυτό είναι το χρονικό μίας από τις πιο παθιασμένες και δύσκολες ιστορίες αγάπης στην Ελλάδα με πρωταγωνίστρια την σπουδαία ηθοποιού που γεννήθηκε σαν σήμερα.

02 Μαϊ 2024

"Δεν μπορούσα να του αρνηθώ, ήταν Θεός, ένας Νουρέγιεφ, ένα ελάφι που χόρευε"

Η έντονη σχέση της Μαρίας Ιωαννίδου και του Βαγγέλη Σειληνού, όταν ήταν πολύ νέοι. Τους χώριζαν πολλά αλλά τους ένωνε η αγάπη για τον χορό.

02 Μαϊ 2024

Ποια ήταν στα αλήθεια η τρομακτική και γοητευτική Δούκισσα της Πλακεντίας;

Η Σοφία Λεμπρέν κράτησε ταριχευμένη την κόρη της στο υπόγειο του σπιτιού της και αποτελεί ακόμα και σήμερα να μυστήριο που πλανάται στον αέρα της Αθήνας.

02 Μαϊ 2024

Ταμάρα ντε Λεμπίτσκα: Η φιλήδονη, δύσκολη και ταλαντούχα καλλιτέχνις του μεσοπολέμου που άλλαξε την τέχνη

Εκθέσεις, ένα μιούζικαλ στο Μπρόντγουεϊ και τιμές-ρεκόρ σε δημοπρασίες φέρνουν στο προσκήνιο μία από τις γυναίκες με τη μεγαλύτερη καλλιτεχνική επιρροή στις αρχές του 20ού αιώνα.

01 Μαϊ 2024

37 χρόνια πριν: Όταν η Δήμητρα Γαλάνη πόζαρε για αντρικό περιοδικό - Η τολμηρή φωτογράφιση

Το μακρινό 1987 η Δήμητρα Γαλάνη είχε φωτογραφηθεί για το εξώφυλλο του μηνιαίου αντρικού περιοδικού Playboy.

01 Μαϊ 2024

Οριάνα Φαλάτσι-Αλέκος Παναγούλης: Εκείνη έβλεπε μπροστά της έναν ήρωα. Εκείνος μια δυναμική και ασυμβίβαστη γυναίκα

Ένας έρωτας-δυναμίτης ένωσε την ασυμβίβαστη δημοσιογράφο και τον ήρωα της αντίστασης. Εκείνος την Πρωτομαγιά του 1976 βρήκε τραγικό θάνατο κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης. Εκείνη δεν τον ξεπέρασε ποτέ.

01 Μαϊ 2024

Γιάννης Ρίτσος: "Γιέ μου, σπλάχνο των σπλάχνων μου, καρδούλα της καρδιάς μου"

Η τραγική ιστορία πίσω από τον Επιτάφιο του Γιάννη Ρίτσου. Ένα από τα πιο γνωστά έργα του ποιητή που γεννήθηκε σαν σήμερα.

29 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.