ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Το «προφητικό» τραγούδι της Ουκρανίας στη Eurovision το 2016

Το 2016 η Ουκρανία είχε κερδίσει στη Eurovision με το τραγούδι «1944» της Jamala που περιγράφει όσα γίνονται και τώρα στη χώρα της.

Το «προφητικό» τραγούδι της Ουκρανίας στη Eurovision το 2016

Μπορεί να έχει εντυπωθεί στη μνήμη μας η Ουκρανή Ρουσλάνα με το τραγούδι της Wild Dances στη Eurovision του 2004, το οποίο είχε κερδίσει την 1η θέση τότε, όμως αυτή δεν ήταν η μόνη νίκη της Ουκρανίας στον Διαγωνισμό.

Το 2016 η μουσικός Jamala έγραψε και ερμήνευσε το τραγούδι «1944», ένα τραγούδι κατά πολλούς «πολιτικό», σπάνιο για τον θεσμό της Eurovision, που κανονικά δεν επιτρέπει τη συμμετοχή πολιτικών τραγουδιών στον διαγωνισμό. Η Jamala κέρδισε τότε την 1η θέση πανηγυρικά με τους εξής στίχους, που σήμερα επιβεβαιώνουν πως η ιστορία επαναλαμβάνεται:

«Όταν ξένοι έρχονται

Έρχονται στο σπίτι σου

Σας σκοτώνουν όλους

Και λένε

Δεν είμαι ένοχος

Δεν είμαι ένοχος

Που πήγε το μυαλό σου;

Η ανθρωπότητα κλαίει

Πιστεύετε ότι είστε θεοί

Αλλά όλοι πεθαίνουν

Μην καταπιείτε την ψυχή μου

Την ψυχή μας

Δεν θα μπορούσα να περάσω τη νιότη μου εδώ

Γιατί μου πήρατε την ειρήνη

Δεν θα μπορούσα να περάσω τη νιότη μου εδώ

Γιατί μου πήρατε την ειρήνη

Μπορούμε να χτίσουμε ένα μέλλον

Που οι άνθρωποι θα είναι ελεύθεροι

Να ζουν και να αγαπάνε

Την πιο ευτυχισμένη περίοδο

Που πήγε το μυαλό σου;

Ανθρωπότητα ξεσηκώσου

Πιστεύετε ότι είστε θεοί

Αλλά όλοι πεθαίνουν

Μην καταπιείτε την ψυχή μου

Την ψυχή μας

Δεν θα μπορούσα να περάσω τη νιότη μου εδώ

Γιατί μου πήρατε την ειρήνη

Δεν θα μπορούσα να περάσω τη νιότη μου εδώ

Γιατί μου πήρατε την ειρήνη»

Οι στίχοι του 1944 αφορούν την απέλαση των Τατάρων της Κριμαίας τη δεκαετία του 1940 από τη Σοβιετική Ένωση, που ήταν στα χέρια του Στάλιν, λόγω της συνεργασίας τους με τους Ναζί. Η Τζαμάλα εμπνεύστηκε το τραγούδι από την προσωπική ιστορία της προγιαγιάς της Nazylkhan, η οποία ήταν 20 χρονών, όταν και τα πέντε παιδιά της, απελάθηκαν στην Κεντρική Ασία. Μία από τις κόρες δεν κατάφερε να επιβιώσει στο ταξίδι. Ο προπάππους της Τζαμάλα τότε αγωνιζόταν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με τον Κόκκινο Στρατό και ως εκ τούτου δεν θα μπορούσε να προστατεύσει την οικογένειά του. Το τραγούδι κυκλοφόρησε επίσης εν μέσω της καταστολής των Τατάρων της Κριμαίας μετά τη προσάρτηση της από τους Ρώσους, δεδομένου ότι οι περισσότεροι Τάταροι της Κριμαίας αρνήθηκαν να αποδεχθούν την προσάρτηση.

Ο προπάππους της Τζαμάλα τότε αγωνιζόταν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με τον Κόκκινο Στρατό και ως εκ τούτου δεν θα μπορούσε να προστατεύσει την οικογένειά του. Το τραγούδι κυκλοφόρησε επίσης εν μέσω της καταστολής των Τατάρων της Κριμαίας μετά τη προσάρτηση της από τους Ρώσους, δεδομένου ότι οι περισσότεροι Τάταροι της Κριμαίας αρνήθηκαν να αποδεχθούν την προσάρτηση.

Το ρεφρέν του τραγουδιού που είναι στην Κριμαϊκή Ταταρική γλώσσα, αποτελείται από λέξεις από ένα δημοτικό τραγούδι των Τατάρων της Κριμαίας που ονομάζεται "Ey, güzel Qırım" που η Τζαμάλα είχε ακούσει από την προγιαγιά της. Το τραγούδι περιλαμβάνει το ντουντούκ που παίζεται από τον Αράμ Κοστανιάν και τη χρήση του φωνητικού στιλ mugham.

Το «προφητικό» τραγούδι της Ουκρανίας στη Eurovision το 2016

Σε συνέντευξη της στην εφημερίδα Τhe Guardian το Φεβρουάριο του 2016, η Τζαμάλα δήλωσε ότι το τραγούδι της θύμισε επίσης τη δική της οικογένεια που ζει στην Κριμαία σήμερα, υποστηρίζοντας ότι από τη ρωσική προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 «οι Τάταροι της Κριμαίας βρίσκονται στο κατεχόμενο έδαφος». Οι στίχοι του τραγουδιού, ωστόσο, δεν αναφέρονται σε αυτό το γεγονός. Οι κανόνες της Eurovision απαγορεύουν τραγούδια με στίχους που θα μπορούσαν να ερμηνευθεί ως έχοντες «πολιτικό περιεχόμενο».

Αμέσως μετά την επιλογή του τραγουδιού αυτού, ορισμένοι Ρώσοι πολιτικοί, καθώς και οι αρχές στην Κριμαία, κατηγόρησαν τις αρχές της Ουκρανίας ότι χρησιμοποίησαν το τραγούδι «για να προσβάλουν τη Ρωσία [..] αξιοποιώντας την τραγωδία των Τατάρων για να δείξουν στους Ευρωπαίους τηλεθεατές μια ψευδή εικόνα της υποτιθέμενης παρενόχλησης των Τατάρων στη ρωσική Κριμαία».

Στις 9 Μαρτίου 2016, tweet της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης ξεκαθάρισε πως ούτε ο τίτλος ούτε οι στίχοι του τραγουδιού που περιελάμβαναν «πολιτικό λόγο» και ως εκ τούτου δεν παραβίαζε κανένα κανόνα της Eurovision, επιτρέποντας έτσι να παραμείνει στο διαγωνισμό.

Στις 17 Μαΐου 2016, το ΝΑΤΟ συνεχάρη τη Τζαμάλα για τη νίκη στο διαγωνισμό της Eurovision -γεγονός που θα πρέπει κανεί να αναλογιστεί μέσα στο σύνθετο πολιτικό σκηνικό που οδήγησε στον σημερινό πόλεμο.

Κεντρική εικόνα: Splash News- Ideal

Ακολουθήστε το Woman Toc στο Instagram

Read Next

04 Μαϊ 2024

"Πού πας ωρέ τσατσαμίνι μου;" Ένα νοερό πασχαλινό ταξίδι στην "Κοντέσα του Ιονίου"

Ένας Κερκυραίος θυμάται την βαθιά παραδοσιακή, ορθόδοξη, καθολική, ειδωλολατρική, βενετσιάνικη και τόσο ταπεραμεντόζα Λαμπρή του νησιού του.

04 Μαϊ 2024

Πάσχα: Τα έθιμα της Ζακύνθου

Από την επτανησιακή πολυφωνική εκκλησιαστική μουσική ως την Ανάσταση με τον Εσταυρωμένο και την εικόνα της της Mater Dolorosa.

Περισσότερα από

Stories

04 Μαϊ 2024

Ειρήνη Παπά και Πενέλοπε Κρουζ σε ένα σπάνιο στιγμιότυπο 23 χρόνια πριν

Ο φωτογραφικός φακός αποθανατίζει την Ειρήνη Παπά και την Πενέλοπε Κρουζ, όταν πρωταγωνιστούσαν στην ταινία "Το Μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι"

04 Μαϊ 2024

"Την εσπέραν του Μεγάλου Σαββάτου του έτους 1889 περί ώραν ενάτην..."

Πάσχα Ρωμέικο. Διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

04 Μαϊ 2024

"Δεν ένιωσα ποτέ icon. Απλά πάντα έκανα τη δουλειά μου": Η μοναδική φινέτσα της Όντρεϊ Χέπμπορν

Με συµµετοχή στην Αντίσταση στο Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο και πρέσβειρα της UNICEF, η πορσελάνινη ηθοποιός υπήρξε πολλά περισσότερα από µια θρυλική φιγούρα σε ένα LBD.

03 Μαϊ 2024

"Μα βγαίνοντας από την εκκλησιά ο Επιτάφιος τράβηξε πρώτα πλάγια, χώθηκε μέσα στις γειτονιές"

Σεφέρης, Ελύτης, Καζαντζάκης: Θρησκευόμενοι ή μη, παλαιότεροι και πλέον σύγχρονοι, οι λογοτέχνες συγκλονίζονται από το Θείο Δράμα και την "της φύσεως άνοιξη".

03 Μαϊ 2024

Ο Θανάσης Βέγγος με την οικογένειά του μέσα από ένα σπάνιο φωτογραφικό κλικ

Ο ηθοποιός της καρδιάς μας έφυγε στις 3 Μαΐου του 2011. Ο φακός τον απαθανατίζει σε μία όμορφη οικογενειακή στιγμή.

03 Μαϊ 2024

Ιησούς από τη Ναζαρέτ: Πώς είναι σήμερα οι δύο πρωταγωνιστές της σειράς;

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκίνησε και η πιο εμβληματική σειρά του Πάσχα επιστρέφει στις μικρές μας οθόνες.

03 Μαϊ 2024

Φαμπερζέ: Η ιστορία των πολυτιμότερων αυγών του κόσμου και όσα δεν ξέρεις για αυτά

Το πρώτο αυγό ("η Κότα") το παρήγγειλε το 1885 ο τσάρος Αλέξανδρος Γ', θέλοντας να το κάνει ως δώρο έκπληξη για το Πάσχα στη σύζυγό του Μαρία Φιόντοροβνα.

03 Μαϊ 2024

Αυτοκτόνησαν και οι τρεις μεγάλοι έρωτες της ζωής της: Η τραγική ιστορία της ντίβας Δαλιδά

Στις 3 Μαΐου 1987, η Δαλιδά βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στο Παρίσι, έχοντας πάρει ισχυρή δόση βαρβιτουρικών. "Η ζωή μου έγινε ανυπόφορη, συγχωρήστε με".

03 Μαϊ 2024

Μαρίκα Κοτοπούλη - Ίωνας Δραγούμης. Ένας δύσκολος έρωτας σαν αρχαία τραγωδία

Αυτό είναι το χρονικό μίας από τις πιο παθιασμένες και δύσκολες ιστορίες αγάπης στην Ελλάδα με πρωταγωνίστρια την σπουδαία ηθοποιού που γεννήθηκε σαν σήμερα.