ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Το ωραιότερο σύγχρονο παραμύθι. Η μεγαλύτερη έκθεση με αντικείμενα από τον κόσμο του J.R.R. Tolkien

Ξεκινά στην Νέα Υόρκη τιμώντας το συνολικό έργο του σπουδαιότερου συγγραφέα φαντασίας στην ιστορία της λογοτεχνίας.

Το ωραιότερο σύγχρονο παραμύθι. Η μεγαλύτερη έκθεση με αντικείμενα από τον κόσμο του J.R.R. Tolkien

Οι φανατικοί του φανταστικού θα στο πουν με το χέρι στην καρδιά. Καμία άλλη ιστορία του είδους δεν μπορεί να ξεπεράσει σε γοητεία, αλλά και σε σημασία την τριλογία του Άρχοντα των Δακτυλιδιών. Ο μεταγενέστερος Μάικλ Μούρκοκ έκανε την δική του μνημειώδη προσπάθεια, κατασκευάζοντας τον απόλυτο αντιήρωα της λογοτεχνίας φαντασίας, τον καταραμένο, από πολλές απόψεις, Έλρικ του Μελνιμπονέ, η J.K Rowling έγινε η πρώτη συγγραφέας στον κόσμο που γίνεται δισεκατομμυριούχος αποκλειστικά από τις εισπράξεις των βιβλίων της χάρη στον Χάρι Πότερ, και ο George Lucas πέρασε στο πάνθεον του σινεμά με την πιο καταπληκτική σειρώ sci-fiction ταινιών στην ιστορία: το saga του Star Wars. Παρόλα αυτά η αγωνιώδης περιπέτεια του Φρόντο και της παρέας του να φτάσουν μέχρι τη Μόρντορ προκειμένου να καταστρέψουν μία για πάντα το δακτυλίδι που έχει την δύναμη να κυριεύει, να καταδυναστεύει και να κάνει υποχείριο του όποιον το φοράει, παραμένει αξεπέραστη και ο κόσμος που δημιούργησε ο μάγος J.R.R. Tolkien το 1954 θα είναι πάντα στις συνειδήσεις όλων όσων αγαπούν το ανεξάντλητο πεδίο του fantasy η κορωνίδα στο στέμμα της πιο παραμυθένιας ενδοχής της παγκόσμιας λογοτεχνίας

Χάρη σε όλα τα παραπάνω η μακρινή Νέα Ζηλανδία θεωρείται πλέον κάτι παραπάνω από ένας ενδιαφέρον, διαφορετικός τουριστικός προορισμός που αποτελεί σίγουρα, για πολλούς, ταξίδι ζωής. Άνθρωποι από ολόκληρο τον κόσμο είναι διατεθειμένοι να φτάσουν μέχρι εκεί προκειμένου να επισκεφθούν για λίγες έστω ώρες το σημείο των γυρισμάτων της υπέροχης τριλογίας, εκεί όπου μέχρι σήμερα υπάρχει άθικτο το Shire, το καταπράσινο, φωτεινό χωριό των Χόμπιτ, το μέρος όπου η μπύρα ρέει άφθονη και ο ύπνος κάτω από την παχιά σκιά των δέντρων είναι πιο γλυκός.

Με άλλα λόγια ο ενθουσιασμός του κοινού την στιγμή που ανακοινώθηκε πως μία μεγάλη έκθεση γεμάτη αντικείμενα από τον κόσμο του J.R.R. Tolkien πρόκειται να ξεκινήσει σε λίγο καιρό στη Νέα Υόρκη είναι απόλυτα δικαιολογημένος. Πανέμορφα, αυθεντικά σχέδια από την προσωπική συλλογή του μεγάλου συγγραφέα αποτυπώνουν τον τρόπο με τον οποίο ο Tolkien φαντάστηκε στο μυαλό του τον Άρχοντα του Δακτυλιδιών τόσες δεκαετίες νωρίτερα και μας εντάσσουν εκ νέου, στο σύμπαν των Χόμπιτ, του Σιλμαρίλιον και του Άρχοντα μέσα από την πιο ζωντανή σειρά ζωγραφιών.

Η εκτενής έκθεση αφιερωμένη στο έργο και τις δημιουργίες του πιο αγαπημένου, σύχρονου «παραμυθά» έκανε εγκαίνια στις 25 Ιανουαρίου στο The Morgan Library & Museum της Νέας Υόρκης και θα διαρκέσει ως τις 10 Μαίου.

Conversations with Smaug

Το ωραιότερο σύγχρονο παραμύθι. Η μεγαλύτερη έκθεση με αντικείμενα από τον κόσμο του J.R.R. Tolkien
Εξαιτίας του μεγάλου κόστος η ζωγραφιά Conversations with Smaug δεν είχε συμπεριληφθεί στην αρχική έκδοση του Hobbit και δίνεται για πρώτη φορά στη δημοσιότητα.

The Hill: Hobbiton-across-the Water

Ο Τolkien εμπνεύστηκε στο χωριό των Χόμπιτ, Shire, από τα τοπία στην εξοχή έξω από την πόλη του Birmingham.

Dust-jacket design for The Hobbit

Στο εξώφυλλο του βιβλίου Χόμπιτ τα πουλιά στα δεξιά συμβολίζουν τις δυνάμεις του καλού, ενώ ο δράκος στα αριστερά τις δυνάμεις του κακού.

Mε πληροφορίες από το Time Out.

Read Next

03 Μαϊ 2024

Ιησούς από τη Ναζαρέτ: Πώς είναι σήμερα οι δύο πρωταγωνιστές της σειράς;

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκίνησε και η πιο εμβληματική σειρά του Πάσχα επιστρέφει στις μικρές μας οθόνες.

03 Μαϊ 2024

Φαμπερζέ: Η ιστορία των πολυτιμότερων αυγών του κόσμου και όσα δεν ξέρεις για αυτά

Το πρώτο αυγό ("η Κότα") το παρήγγειλε το 1885 ο τσάρος Αλέξανδρος Γ', θέλοντας να το κάνει ως δώρο έκπληξη για το Πάσχα στη σύζυγό του Μαρία Φιόντοροβνα.

Περισσότερα από

Stories

03 Μαϊ 2024

Αυτοκτόνησαν και οι τρεις μεγάλοι έρωτες της ζωής της: Η τραγική ιστορία της ντίβας Δαλιδά

Στις 3 Μαΐου 1987, η Δαλιδά βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στο Παρίσι, έχοντας πάρει ισχυρή δόση βαρβιτουρικών. "Η ζωή μου έγινε ανυπόφορη, συγχωρήστε με".

03 Μαϊ 2024

Μαρίκα Κοτοπούλη - Ίωνας Δραγούμης. Ένας δύσκολος έρωτας σαν αρχαία τραγωδία

Αυτό είναι το χρονικό μίας από τις πιο παθιασμένες και δύσκολες ιστορίες αγάπης στην Ελλάδα με πρωταγωνίστρια την σπουδαία ηθοποιού που γεννήθηκε σαν σήμερα.

02 Μαϊ 2024

"Δεν μπορούσα να του αρνηθώ, ήταν Θεός, ένας Νουρέγιεφ, ένα ελάφι που χόρευε"

Η έντονη σχέση της Μαρίας Ιωαννίδου και του Βαγγέλη Σειληνού, όταν ήταν πολύ νέοι. Τους χώριζαν πολλά αλλά τους ένωνε η αγάπη για τον χορό.

02 Μαϊ 2024

Ποια ήταν στα αλήθεια η τρομακτική και γοητευτική Δούκισσα της Πλακεντίας;

Η Σοφία Λεμπρέν κράτησε ταριχευμένη την κόρη της στο υπόγειο του σπιτιού της και αποτελεί ακόμα και σήμερα να μυστήριο που πλανάται στον αέρα της Αθήνας.

02 Μαϊ 2024

Ταμάρα ντε Λεμπίτσκα: Η φιλήδονη, δύσκολη και ταλαντούχα καλλιτέχνις του μεσοπολέμου που άλλαξε την τέχνη

Εκθέσεις, ένα μιούζικαλ στο Μπρόντγουεϊ και τιμές-ρεκόρ σε δημοπρασίες φέρνουν στο προσκήνιο μία από τις γυναίκες με τη μεγαλύτερη καλλιτεχνική επιρροή στις αρχές του 20ού αιώνα.

01 Μαϊ 2024

37 χρόνια πριν: Όταν η Δήμητρα Γαλάνη πόζαρε για αντρικό περιοδικό - Η τολμηρή φωτογράφιση

Το μακρινό 1987 η Δήμητρα Γαλάνη είχε φωτογραφηθεί για το εξώφυλλο του μηνιαίου αντρικού περιοδικού Playboy.

01 Μαϊ 2024

Οριάνα Φαλάτσι-Αλέκος Παναγούλης: Εκείνη έβλεπε μπροστά της έναν ήρωα. Εκείνος μια δυναμική και ασυμβίβαστη γυναίκα

Ένας έρωτας-δυναμίτης ένωσε την ασυμβίβαστη δημοσιογράφο και τον ήρωα της αντίστασης. Εκείνος την Πρωτομαγιά του 1976 βρήκε τραγικό θάνατο κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης. Εκείνη δεν τον ξεπέρασε ποτέ.

01 Μαϊ 2024

Γιάννης Ρίτσος: "Γιέ μου, σπλάχνο των σπλάχνων μου, καρδούλα της καρδιάς μου"

Η τραγική ιστορία πίσω από τον Επιτάφιο του Γιάννη Ρίτσου. Ένα από τα πιο γνωστά έργα του ποιητή που γεννήθηκε σαν σήμερα.

29 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.