ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Το όνομα της Μόριας έγινε διαβόητο παντού στον κόσμο ως η πεμπτουσία της βαρβαρότητας του ανθρώπου»

«Η φωτιά στη Μόρια ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία»: Η συγκλονιστική ανάρτηση ενός καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, με αφορμή την καταστροφή του καταυλισμού.

«Το όνομα της Μόριας έγινε διαβόητο παντού στον κόσμο ως η πεμπτουσία της βαρβαρότητας του ανθρώπου»

Η φωτιά στη Μόρια, που κατέστρεψε ολοσχερώς τον προσφυγικό καταυλισμό, ώθησε έναν καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, τον Δημήτρη Χριστόπουλο, να ανεβάσει στο Facebook την άποψή του για αυτό το «γεγονός μακράς διαρκείας» όπως το χαρακτήρισε. Με την ελπίδα στο μέλλον να βλέπουμε την κατάσταση στο Ανατολικό Αιγαίο «ως ένα μελανό στίγμα, όπως μαθαίνουμε πλέον για τη Μακρόνησο, τη Σπιναλόγκα, τη Λέρο».

Συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Χριστόπουλος έγραψε:

«H πυρκαγιά στη Μόρια κατέστρεψε εντελώς τη δομή. Το γεγονός είναι μακράς διάρκειας.

»Η Μόρια. Το συνώνυμο της αβίωτης ζωής. Ένα άσημο χωριό της Λέσβου του οποίου το όνομα έγινε διαβόητο όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά παντού στον κόσμο, ως η πεμπτουσία της βαρβαρότητας του ανθρώπου σε άνθρωπο. Η φωτιά στη Μόρια ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Η απόλυτη καταστροφή. 35 κρούσματα Covid 19. Και άργησαν κιόλας. Από την αρχή φωνάζαμε τι θα γίνει με τις δομές αλλά επιλέχθηκε ο συνωστισμός μέσα στην καραντίνα ώστε απλώς να μην τους βλέπουμε. Ενάντια σε όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Και η ζημιά έγινε. Θα γίνονταν όμως κάποια στιγμή. Έγινε τώρα. 9 Σεπτέμβρη 2020. Θα τη θυμόμαστε τη μέρα.

«Από την αρχή φωνάζαμε τι θα γίνει με τις δομές αλλά επιλέχθηκε ο συνωστισμός μέσα στην καραντίνα ώστε απλώς να μην τους βλέπουμε»

»Ανοιχτή υπόθεση η ανθρώπινη ιστορία. Αν το παλέψουμε ώστε στο ταξίδι της να τραβήξει σε καλό δρόμο, στο μέλλον θα βλέπουμε ως μελανό στίγμα την κατάσταση στο Ανατολικό Αιγαίο. Μακάρι, λέω εγώ. Όπως μαθαίνουμε πλέον για τη Μακρόνησο, τη Σπιναλόγκα, τη Λέρο (την περίοδο που το ψυχιατρείο της ήταν το "ένοχο μυστικό της Ευρώπης"), την Ικαρία (όταν έγινε ο προορισμός χιλιάδων εξορίστων), και πάει λέγοντας…

»Υπάρχει, βέβαια, από την άλλη και η περίπτωση να τα συνηθίσουμε όλα αυτά. Και αντί να τα ανακαλούμε στη μνήμη μας με τη φρίκη που αισθάνεται κανείς μπαίνοντας σε ένα στρατόπεδο εργασίας του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, να τα βλέπουμε με την αδιαφορία ενός ανθρώπου που κοιτάζει ένα κακόγουστο εμπορικό κέντρο ή μια ελεεινή πολυκατοικία – δηλαδή, με μια νωθρή συγκαταβατικότητα μπροστά στην κοινοτοπία του κακού.

»Έτσι είναι, όμως. Σε τελική ανάλυση, οι άνθρωποι πλάθουν την ιστορία που τους αξίζει. Ευτυχώς, όπως έγραψε ο Μπρεχτ, “η τελευταία λέξη δεν ειπώθηκε ακόμη" (Επίλογος στο Αν το προσφυγικό ήταν πρόβλημα, θα είχε λύση).

Δείτε την ανάρτηση:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

03 Μαϊ 2024

Ιησούς από τη Ναζαρέτ: Πώς είναι σήμερα οι δύο πρωταγωνιστές της σειράς;

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκίνησε και η πιο εμβληματική σειρά του Πάσχα επιστρέφει στις μικρές μας οθόνες.

03 Μαϊ 2024

Φαμπερζέ: Η ιστορία των πολυτιμότερων αυγών του κόσμου και όσα δεν ξέρεις για αυτά

Το πρώτο αυγό ("η Κότα") το παρήγγειλε το 1885 ο τσάρος Αλέξανδρος Γ', θέλοντας να το κάνει ως δώρο έκπληξη για το Πάσχα στη σύζυγό του Μαρία Φιόντοροβνα.

Περισσότερα από

Stories

03 Μαϊ 2024

Αυτοκτόνησαν και οι τρεις μεγάλοι έρωτες της ζωής της: Η τραγική ιστορία της ντίβας Δαλιδά

Στις 3 Μαΐου 1987, η Δαλιδά βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στο Παρίσι, έχοντας πάρει ισχυρή δόση βαρβιτουρικών. "Η ζωή μου έγινε ανυπόφορη, συγχωρήστε με".

03 Μαϊ 2024

Μαρίκα Κοτοπούλη - Ίωνας Δραγούμης. Ένας δύσκολος έρωτας σαν αρχαία τραγωδία

Αυτό είναι το χρονικό μίας από τις πιο παθιασμένες και δύσκολες ιστορίες αγάπης στην Ελλάδα με πρωταγωνίστρια την σπουδαία ηθοποιού που γεννήθηκε σαν σήμερα.

02 Μαϊ 2024

"Δεν μπορούσα να του αρνηθώ, ήταν Θεός, ένας Νουρέγιεφ, ένα ελάφι που χόρευε"

Η έντονη σχέση της Μαρίας Ιωαννίδου και του Βαγγέλη Σειληνού, όταν ήταν πολύ νέοι. Τους χώριζαν πολλά αλλά τους ένωνε η αγάπη για τον χορό.

02 Μαϊ 2024

Ποια ήταν στα αλήθεια η τρομακτική και γοητευτική Δούκισσα της Πλακεντίας;

Η Σοφία Λεμπρέν κράτησε ταριχευμένη την κόρη της στο υπόγειο του σπιτιού της και αποτελεί ακόμα και σήμερα να μυστήριο που πλανάται στον αέρα της Αθήνας.

02 Μαϊ 2024

Ταμάρα ντε Λεμπίτσκα: Η φιλήδονη, δύσκολη και ταλαντούχα καλλιτέχνις του μεσοπολέμου που άλλαξε την τέχνη

Εκθέσεις, ένα μιούζικαλ στο Μπρόντγουεϊ και τιμές-ρεκόρ σε δημοπρασίες φέρνουν στο προσκήνιο μία από τις γυναίκες με τη μεγαλύτερη καλλιτεχνική επιρροή στις αρχές του 20ού αιώνα.

01 Μαϊ 2024

37 χρόνια πριν: Όταν η Δήμητρα Γαλάνη πόζαρε για αντρικό περιοδικό - Η τολμηρή φωτογράφιση

Το μακρινό 1987 η Δήμητρα Γαλάνη είχε φωτογραφηθεί για το εξώφυλλο του μηνιαίου αντρικού περιοδικού Playboy.

01 Μαϊ 2024

Οριάνα Φαλάτσι-Αλέκος Παναγούλης: Εκείνη έβλεπε μπροστά της έναν ήρωα. Εκείνος μια δυναμική και ασυμβίβαστη γυναίκα

Ένας έρωτας-δυναμίτης ένωσε την ασυμβίβαστη δημοσιογράφο και τον ήρωα της αντίστασης. Εκείνος την Πρωτομαγιά του 1976 βρήκε τραγικό θάνατο κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης. Εκείνη δεν τον ξεπέρασε ποτέ.

01 Μαϊ 2024

Γιάννης Ρίτσος: "Γιέ μου, σπλάχνο των σπλάχνων μου, καρδούλα της καρδιάς μου"

Η τραγική ιστορία πίσω από τον Επιτάφιο του Γιάννη Ρίτσου. Ένα από τα πιο γνωστά έργα του ποιητή που γεννήθηκε σαν σήμερα.

29 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.