ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Το νέο έργο του Banksy για τους αστέγους επιβεβαιώνει ότι είναι ο σπουδαιότερος street artist

Καθηλωτικό μέσα από την απλότητά του.

Το νέο έργο του Banksy για τους αστέγους επιβεβαιώνει ότι είναι ο σπουδαιότερος street artist

Μέσα από φαινομενικά απλές κινήσεις, ο Banksy με τη δύναμη της τέχνης αλλά και του μύθου που έχει χτίσει γύρω από το όνομά του, κάνει πανίσχυρες κοινωνικές και πολιτικές δηλώσεις. Αυτή τη φορά ανέβασε στο λογαριασμό του στο Instagram ένα νέο «χριστουγεννιάτικο» γκράφιτι και βίντεο από το Μπέρμιγχαμ, σχόλιο για το πρόβλημα των αστέγων που έχει χτυπήσει ιστορικά υψηλά επίπεδα στη Βρετανία.

Το μαγικό έλκηθρο του Άι Βασίλη που ζωγράφισε ο Banksy είναι έτοιμο να απογειωθεί αλλά παραμένει καθηλωμένο στο έδαφος, λες και είναι προσδεδεμένο σε ένα παγκάκι, προσωρινό καταφύγιο για πολλούς αστέγους ανά τον πλανήτη. Το νέο μήνυμα του street artist δεν ήρθε σε μια τυχαία χρονική στιγμή, καθώς επίκεινται οι βρετανικές εκλογές της Πέμπτης.

Η τοιχογραφία συνοδεύεται από ένα βίντεο, με ήρωα έναν φερόμενο ως άστεγο που κατονομάζεται ως «Ράιαν» και με προφανώς ειρωνική μουσική επένδυση το τραγούδι “I’ll Be Home for Christmas” («Θα είμαι σπίτι για τα Χριστούγεννα»). Μέσα από την κάμερα του Banksy παρακολουθούμε τον άντρα να προσπαθεί να βολέψει τα υπάρχοντά του στο παγκάκι και στη συνέχεια να ξαπλώνει, ενώ το έλκηθρο με τους ιπτάμενους ταράνδους επιχειρεί μάταια, σαν έναν τραγικό Άι Βασίλη, να τον απογειώσει στον χειμερινό ουρανό.

«Ο Θεός να ευλογεί το Μπέρμιγχαμ», γράφει η συνοδευτική λεζάντα. «Στα 20 λεπτά που κινηματογραφήσαμε τον Ράιαν σε αυτό το παγκάκι, οι περαστικοί τού έδωσαν ένα ζεστό ρόφημα, δύο σοκολάτες και έναν αναπτήρα – χωρίς τον ίδιο να ζητάει τίποτα». Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν πριν από έναν μήνα στη δημοσιότητα από τη φιλανθρωπική οργάνωση Shelter, αυτή τη στιγμή στη Βρετανία τουλάχιστον 320.000 άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς μόνιμη στέγη.

Δείτε την ανάρτηση του Banksy:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

06 Μαϊ 2024

Πού έκαναν Ανάσταση οι μεγάλοι αστέρες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου;

Σπάνιο ντοκουμέντο με πρωταγωνιστές του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης στις αρχές της δεκαετίας του 70 από το αρχείο της ΕΡΤ.

06 Μαϊ 2024

Η πρώτη γυναίκα στον κόσμο που απέδειξε πως μπορείς να είσαι σέξι μέσα σε κουστούμι

Όταν η Μάρλεν Ντίτριχ ανέτρεψε μέσα σε μία στιγμή όλα όσα ξέραμε για τη μόδα.

Περισσότερα από

Stories

05 Μαϊ 2024

Η Άννα Παναγιωτοπούλου της ιστορικής Λιλιπούπολης των παιδικών μας χρόνων

Λίγοι γνωρίζουν την συνεργασία της Άννα Παναγιωτοπούλου με την ιστορική Λιλιπούπολη, το βαθύτατα δημοκρατικό, (αν και παιδικό) έργο, του Μάνου Χατζιδάκι στο Γ' Πρόγραμμα.

05 Μαϊ 2024

35 χρόνια πριν: Μαρινέλλα - Σταμάτης Φασουλής φίλοι για πάντα

Οι δύο καλλιτέχνες μετρούν μια μακροχρόνια φιλία και εδώ τους παρακολουθούμε σε έναν διαφορετικό διάλογο

05 Μαϊ 2024

Η μοναδική Ρένα Βλαχοπούλου δίνει τις δικές της ευχές για το Πάσχα

Η Ρένα Βλαχοπούλου δίνει τις δικές της ευχές για το Πάσχα το μακρινό 1992.

05 Μαϊ 2024

Λεωνίδιο: Το φαντασμαγορικό έθιμο της Ανάστασης, τα 600 φωτισμένα αερόστατα στο νυχτερινό ουρανό

Η μικρή όμορφη και γραφική πρωτεύουσα της Τσακωνιάς μετατρέπεται σ΄ένα γιγάντιο σκηνικό θεάματος, ήχου και φωτός.

04 Μαϊ 2024

Άννα Παναγιωτοπούλου: Μια σπάνια συνέντευξη της σπουδαίας ηθοποιού το 2001

Όταν η Έλενα Ακρίτα φιλοξένησε το 2001 στην εκπομπή "Φώτα Πορείας" την Άννα Παναγιωτοπούλου. Την ηθοποιό που όλοι λατρέψαμες και έφυγε σαν σήμερα από την ζωή.

04 Μαϊ 2024

"Πού πας ωρέ τσατσαμίνι μου;" Ένα νοερό πασχαλινό ταξίδι στην "Κοντέσα του Ιονίου"

Ένας Κερκυραίος θυμάται την βαθιά παραδοσιακή, ορθόδοξη, καθολική, ειδωλολατρική, βενετσιάνικη και τόσο ταπεραμεντόζα Λαμπρή του νησιού του.

04 Μαϊ 2024

Πάσχα: Τα έθιμα της Ζακύνθου

Από την επτανησιακή πολυφωνική εκκλησιαστική μουσική ως την Ανάσταση με τον Εσταυρωμένο και την εικόνα της της Mater Dolorosa.

04 Μαϊ 2024

Ειρήνη Παπά και Πενέλοπε Κρουζ σε ένα σπάνιο στιγμιότυπο 23 χρόνια πριν

Ο φωτογραφικός φακός αποθανατίζει την Ειρήνη Παπά και την Πενέλοπε Κρουζ, όταν πρωταγωνιστούσαν στην ταινία "Το Μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι"