ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Το να ρωτάς μία γυναίκα πότε θα κάνει παιδί δεν δείχνει ενδιαφέρον, είναι απλά ωμά αγενές

Oι ωοθήκες μας και η φιλοσοφία μας απέναντι στη μητρότητα δεν είναι θέμα προς συζήτηση μεταξύ τυρού και αχλαδιού.

Το να ρωτάς μία γυναίκα πότε θα κάνει παιδί δεν δείχνει ενδιαφέρον, είναι απλά ωμά αγενές

Η ευαισθησία μου απέναντι στην αγένεια είναι τόσο ισχυρή που μπορεί να ρολάρω τα μάτια μου απλώς αν κάποιος μπει μαζί μου στο ασανσέρ και δεν καλημερίσει. Το παραδέχομαι πως η έλλειψη στοιχειώδους ευγένειας συνδυαστικά – ή μη - με την αρνητικότητα μπορούν να μου προκαλέσουν αυτή την έντονα δυσάρεστη αίσθηση σαν να έφαγες ληγμένο γιαούρτι.

Ωστόσο, ο ανίκητος συνδυασμός της ανοχής στη χυδαιότητα και της θρασύτητας υπό την αιγίδα του πολυφορεμένου «μα είμαι ειλικρινής με τον εαυτό μου» με ιντριγκάρουν ακόμη περισσότερο να ανταποδίδω με εκείνον τον τρόπο που ξεφεύγει από την κοινωνική νόρμα. Παραδόξως με ευγένεια. Και όταν έχω κέφι και με λίγο σαρκασμό.

Η παραπάνω διαμαρτυρία ως προς την αγένεια και την αδιακρισία που μαστίζουν την Ελλάδα του 2020 προκύπτει με αφορμή μια ερώτηση που δεν παύει να με εκπλήσσει ποτέ. Πάρτε λίγα λεπτά και σκεφτείτε, ποιο είναι το πιο αδιάκριτο πράγμα που θα μπορούσε να σας ρωτήσει κάποιος. Κάθε πότε κάνεις σεξ; Πόσα λεφτά βγάζεις; Εχεις απατήσει ποτέ το σύντροφό σου;

Αν νιώσατε άβολα μόνο στη σκέψη αυτών των ερωτήσεων, τότε μπορείτε να κατανοήσετε σε τι δύσκολη θέση έρχονται οι άνθρωποι – συνήθως άνω των 30 – που πρέπει να απαντήσουν στο «εσείς πότε με το καλό θα κάνετε παιδί;». Αν εξετάσουμε επομένως τις προεκτάσεις πίσω από αυτό το ερώτημα. Μπορείς να διαβάσεις πίσω από αυτές τις 8 λέξεις, απορίες όπως «θέλετε να κάνετε παιδιά;», «έχετε κάποιο πρόβλημα γονιμότητας» ή ακόμη και «έχετε τακτικές σεξουαλικές επαφές;». Προφανώς κανένας δεν θα ρωτούσε ευθέως κάποιον άλλο «Εχετε προβλήματα υπογονιμότητας»; Ωστόσο, είναι σύνηθες να ρωτούν νιόπαντρα και μη ζευγάρια είτε με αφέλεια είτε με δεύτερες σκέψεις από πίσω, για το πότε θα κάνουν παιδί.

Όσο οικειότητα και να αισθάνεται κάποιος, δεν του παραχωρείται κανένα δικαίωμα να ασχολείται με τόσο προσωπικά θέματα που αφορούν το ζευγάρι. Είναι βαθιά αδιάκριτο και το μόνο που συμβαίνει είναι ο άνθρωπος που ερωτάται να έρχεται σε τρομερά δύσκολη θέση. Όποια και να είναι τα κίνητρα, από απλή περιέργεια/διάθεση κουτσομπολιού μέχρι πλύση εγκεφάλου σχετικά με την αυτοεκπλήρωση της γυναίκας μέσω της μητρότητας, το σίγουρο είναι ότι δεν είναι η δουλειά κανενός πως διαχειρίζεται μια γυναίκα τη ζωή της, το σώμα της και την οικογένεια της.

Όχι, το απαράδεκτο αυτού του ερωτήματος δεν έγκειται στην θλιβερή απάντηση η οποία μπορεί να αφορά όσους προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί, ταλαιπωρούνται για καιρό και δεν τα καταφέρνουν. Αφορά κάθε άνθρωπο που είτε θέλει/δεν θέλει/μπορεί/ δεν μπορεί, σίγουρα δεν είναι καθόλου υποχρεωμένος να δίνει λογαριασμό στους άλλους το τι θα κάνει στην προσωπική του ζωή.

Όπότε το πρώτο βήμα για να δώσουμε να καταλάβει ο άλλος πως το αν και πότε θα τεκνοποιήσουμε είναι μια πολύ ιδιωτική υπόθεση, είναι να ξεκαθαρίζουμε με ευθύτητα αλλά πάντα ευγενικά πως δεν έχουμε απάντηση για κάτι τόσο προσωπικό. Το δεύτερο βήμα είναι να μην δικαιολογούμαστε σε κανένα επίπεδο ούτε για μυστικοπάθεια ούτε για έλλειψη εμπιστοσύνης στο συνάνθρωπο. Τέλος αν θέλουμε να αφήσουμε το στίγμα μας μήπως και παραδειγματιστεί κάποιος εκεί έξω, μπορούμε να εξηγήσουμε ευγενικά πως η σεξουαλική μας ζωή, οι ωοθήκες μας και η φιλοσοφία μας απέναντι στη μητρότητα δεν είναι θέμα προς συζήτηση μεταξύ τυρού και αχλαδιού.

Μόνο καλό θα τους κάνουμε αν τους το πούμε, αφού προφανώς στον εγκέφαλό τους δεν έχει κυκλοφορήσει αυτή η εκδοχή. Ετσι ίσως την επόμενη φορά να το σκεφτούν διπλά πριν κάνουν τέτοιου είδους αγενείς ερωτήσεις με το μανδύα του αυθορμητισμού. Και μην ξεχνάμε πως διατηρώντας την ευγένεια μας και τη ψυχραιμία μας, θα βάλουμε πολύ πιο εύκολα τον καθένα στη θέση του. Αλλωστε, η αγένεια μπορεί να χάσει μόνο από την ευγένεια.

Φωτογραφία: upsplash

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

03 Μαϊ 2024

Αυτοκτόνησαν και οι τρεις μεγάλοι έρωτες της ζωής της: Η τραγική ιστορία της ντίβας Δαλιδά

Στις 3 Μαΐου 1987, η Δαλιδά βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στο Παρίσι, έχοντας πάρει ισχυρή δόση βαρβιτουρικών. "Η ζωή μου έγινε ανυπόφορη, συγχωρήστε με".

03 Μαϊ 2024

Μαρίκα Κοτοπούλη - Ίωνας Δραγούμης. Ένας δύσκολος έρωτας σαν αρχαία τραγωδία

Αυτό είναι το χρονικό μίας από τις πιο παθιασμένες και δύσκολες ιστορίες αγάπης στην Ελλάδα με πρωταγωνίστρια την σπουδαία ηθοποιού που γεννήθηκε σαν σήμερα.

Περισσότερα από

Stories

02 Μαϊ 2024

"Δεν μπορούσα να του αρνηθώ, ήταν Θεός, ένας Νουρέγιεφ, ένα ελάφι που χόρευε"

Η έντονη σχέση της Μαρίας Ιωαννίδου και του Βαγγέλη Σειληνού, όταν ήταν πολύ νέοι. Τους χώριζαν πολλά αλλά τους ένωνε η αγάπη για τον χορό.

02 Μαϊ 2024

Ποια ήταν στα αλήθεια η τρομακτική και γοητευτική Δούκισσα της Πλακεντίας;

Η Σοφία Λεμπρέν κράτησε ταριχευμένη την κόρη της στο υπόγειο του σπιτιού της και αποτελεί ακόμα και σήμερα να μυστήριο που πλανάται στον αέρα της Αθήνας.

02 Μαϊ 2024

Ταμάρα ντε Λεμπίτσκα: Η φιλήδονη, δύσκολη και ταλαντούχα καλλιτέχνις του μεσοπολέμου που άλλαξε την τέχνη

Εκθέσεις, ένα μιούζικαλ στο Μπρόντγουεϊ και τιμές-ρεκόρ σε δημοπρασίες φέρνουν στο προσκήνιο μία από τις γυναίκες με τη μεγαλύτερη καλλιτεχνική επιρροή στις αρχές του 20ού αιώνα.

01 Μαϊ 2024

37 χρόνια πριν: Όταν η Δήμητρα Γαλάνη πόζαρε για αντρικό περιοδικό - Η τολμηρή φωτογράφιση

Το μακρινό 1987 η Δήμητρα Γαλάνη είχε φωτογραφηθεί για το εξώφυλλο του μηνιαίου αντρικού περιοδικού Playboy.

01 Μαϊ 2024

Οριάνα Φαλάτσι-Αλέκος Παναγούλης: Εκείνη έβλεπε μπροστά της έναν ήρωα. Εκείνος μια δυναμική και ασυμβίβαστη γυναίκα

Ένας έρωτας-δυναμίτης ένωσε την ασυμβίβαστη δημοσιογράφο και τον ήρωα της αντίστασης. Εκείνος την Πρωτομαγιά του 1976 βρήκε τραγικό θάνατο κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης. Εκείνη δεν τον ξεπέρασε ποτέ.

01 Μαϊ 2024

Γιάννης Ρίτσος: "Γιέ μου, σπλάχνο των σπλάχνων μου, καρδούλα της καρδιάς μου"

Η τραγική ιστορία πίσω από τον Επιτάφιο του Γιάννη Ρίτσου. Ένα από τα πιο γνωστά έργα του ποιητή που γεννήθηκε σαν σήμερα.

29 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

29 Απρ 2024

"Μόνο γιατί μ' αγάπησες": Ένα από τα πιο σημαντικά ερωτικά ποιήματα της Μαρίας Πολυδούρη

H ποιήτρια που πέθανε σαν σήμερα απο φυματίωση ήταν πολύ νέα, αλλά πρόλαβε να αφήσει ένα αξιόλογο ποιητικό έργο και ύμνησε τον εξαγνισμό μέσω του έρωτα.