ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Το ISIS πουλάει ανήλικες ως σκλάβες του σεξ, ακόμα και μέσω εφαρμογών σε κινητά

«Παρθένα. Όμορφη. 12 ετών. Η τιμή της είναι 12.500 δολάρια». Οι στρατιώτες δεν διστάζουν να «διαφημίσουν» τις γυναίκες χρησιμοποιώντας τις νέες τεχνολογίες.

Το ISIS πουλάει ανήλικες ως σκλάβες του σεξ, ακόμα και μέσω εφαρμογών σε κινητά

Το ISIS έχει ξεπεράσει κάθε όριο βίας και καταπάτησης των ανθρώπινων δικαιωμάτων και, μάλιστα, πιο πολύ από ποτέ άλλοτε στο παρελθόν. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Associated Press, οι στρατιώτες χρησιμοποιούν εφαρμογές κινητών τηλεφώνων, όπως το Telegram και το WhatsApp, προκειμένου να αναρτήσουν διαφημίσεις για πώληση σκλάβων του σεξ – ακόμα και ανήλικων - που έχουν κρατήσει αιχμάλωτες.

«Παρθένα. Όμορφη. 12 ετών. Τα αραβικά της δεν είναι πολύ καλά. Η τιμή της έχει φτάσει τα 12.500 δολάρια και δεν θα αργήσει να πουληθεί», αναγράφεται σε μία από αυτές τις εξοργιστικές διαφημίσεις.

Η πλειονότητα των γυναικών και των κοριτσιών που χρησιμοποιούνται ως σκλάβες του σεξ από το ISIS ανήκουν στη θρησκευτική μειονότητα γιαζίντι. Μερικές από αυτές, μάλιστα, παραμένουν αιχμάλωτες από τους στρατιώτες για περισσότερο από δύο χρόνια, όταν εκείνοι εισέβαλαν στο Ιράκ απαγάγοντας τις συζύγους και τα παιδιά και σκοτώνοντας τους άνδρες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ιστορία της 18χρονης Lamiya Aji Bashar, μιας έφηβης που απήχθηκε από το ISIS, χρησιμοποιήθηκε ως σκλάβα του σεξ και παρά λίγο να χάσει τη ζωή της προσπαθώντας να αποδράσει. Συνολικά, έκανε τέσσερις προσπάθειες απόδρασης και τον περασμένο Μάρτιο κατάφερε να ξεφύγει. Ωστόσο, δύο άλλες νέες κοπέλες που προσπάθησαν να αποδράσουν μαζί της, σκοτώθηκαν, καθώς πέρασαν πάνω από νάρκες που εξερράγησαν.

Η έκρηξη, βέβαια, έπληξε και την Bashar, προκαλώντας της σοβαρές σωματικές παραμορφώσεις και τύφλωση στο ένα μάτι. Ωστόσο, η ίδια η κοπέλα αναφέρει ότι αυτά δεν έχουν καμία σημασία μπροστά στο γεγονός ότι κατάφερε να σώσει τη ζωή της. «Ακόμα κι αν είχα χάσει και τα δύο μάτια μου, θα άξιζε, γιατί θα είχα επιζήσει», λέει χαρακτηριστικά.

Η Bashar παραδέχτηκε πως οι στρατιώτες του ISIS, οι οποίοι την είχαν απαγάγει, την χτυπούσαν κατ' εξακολούθηση και την χρησιμοποιούσαν για να τους βοηθά να φτιάχνουν βόμβες και ζώνες αυτοκτονίας.

Πέντε από τις αδελφές της Bashar κατάφεραν, επίσης, να αποδράσουν από το ISIS, αλλά η έκτη, 9 ετών, παραμένει αιχμάλωτη μαζί με άλλες 3.000 γιαζίντι γυναίκες και παιδιά.

«Είναι αδύνατο να ξεχάσω όσα πέρασα»

Η ιστορία της Bashar θυμίζει εκείνη της Nadia Murad, επίσης από το Ιράκ και μέλος της θρησκευτικής μειονότητας γιαζίντι. Πριν από δύο χρόνια, η συγκεκριμένη κοπέλα, σε ηλικία 19 ετών, είχε απαχθεί από το ISIS και είχε βασανιστεί, βιαστεί και κρατηθεί ως όμηρος για σχεδόν τρεις μήνες. Τελικά, απέδρασε και τώρα αγωνίζεται για τα δικαιώματα των γυναικών που χρησιμοποιούνται ως σκλάβες από το Ισλαμικό Κράτος.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε τον Απρίλιο, η Murad ανέφερε: «Κρατήθηκα ως όμηρος από τους στρατιώτες του ISIS μαζί με χιλιάδες άλλα κορίτσια. Δεν μας είχαν απλώς φυλακισμένες, μας έκαναν και άλλα, πολύ άσχημα πράγματα. Μας βίαζαν, μας πουλούσαν, μας αντάλλασσαν. Ήταν μια κατάσταση δραματική για εμάς».

Το ISIS πουλάει ανήλικες ως σκλάβες του σεξ, ακόμα και μέσω εφαρμογών σε κινητά
Nadia Murad

Η κοπέλα τόνισε, επίσης, ότι όλα όσα έζησε είναι αδύνατο να τα ξεχάσει. «Αυτά που πέρασα, παραμένουν μέσα μου», περιέγραψε. «Αλλά ένα συμβάν δεν μπορώ με τίποτα να το ξεχάσω. Ένα ηλικιωμένο ζευγάρι προσπαθούσε να ξεφύγει από τους στρατιώτες και να σωθεί. Η γυναίκα κρατούσε τα χέρια του άνδρα, αλλά εκείνος δεν μπορούσε να περπατήσει, έκλαιγε και της ζητούσε να φύγει για να σώσει τη ζωή της και να τον αφήσει πίσω. Από τότε, κάθε φορά που βλέπω ηλικιωμένο ζευγάρι, μου έρχεται στο μυαλό αυτό το περιστατικό».

Τώρα, η Murad αγωνίζεται υπέρ των γυναικών και των κοριτσιών που κρατιούνται αιχμάλωτες από το ISIS και χρησιμοποιούνται με διάφορους τρόπους από αυτό. «Συνεχίζω να αγωνίζομαι με επιμονή, γιατί εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια δεν έχουν καθόλου δικαιώματα. Οι ζωές τους καταστράφηκαν και θα παραμείνουν κατεστραμμένες αν δεν αντιδράσουμε. Για να τις βοηθήσουμε να σωθούν, λοιπόν, πρέπει να μιλήσουμε ανοιχτά για ό,τι συμβαίνει».

Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη, η κοπέλα τόνισε: «Το ISIS πήρε την οικογένειά μου, το μέλλον μου, τη ζωή μου. Αλλά αυτό που εξακολουθώ να έχω μέσα στην καρδιά μου, και πάντα είχα, είναι η αίσθηση της δικαιοσύνης. Παρόλα όσα οι στρατιώτες έκαναν, εγώ ήξερα ανέκαθεν ότι είχα δίκιο και ότι εκείνοι είχαν άδικο. Όπως και χιλιάδες άλλες γυναίκες και κορίτσια που υποφέρουν το ξέρουν. Γνωρίζοντας, λοιπόν, ότι έχουμε δικαιώματα, θα τα διεκδικήσουμε».

Read Next

15 Μαϊ 2024

Η σκληρή αλήθεια μιας πονεμένης ζωής- Η Καίτη Γκρέυ εξομολογείται 27 χρόνια πριν

Η υιοθεσία που την στιγμάτισε και η σύγκρουση με την θετή της μητέρα μέσα από τα λόγια της θρυλικής τραγουδίστριας.

15 Μαϊ 2024

Βίκυ Βανίτα: Ο κρυφός έρωτας για τον Σειληνό η μοναχική ζωή και ο ακόμα πιο μοναχικός θάνατος

Η όμορφη ηθοποιός γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης στις 15 Μαΐου 1948 και "έφυγε" στις 8 Μαρτίου 2007. Αλλά δεν αποκάλυψε ποτέ το μεγάλο μυστικό της ασθένειάς της.

Περισσότερα από

Stories

15 Μαϊ 2024

"Η ζωή είναι σύντομη. Κάνε μια απιστία" - Το απίστευτο σκάνδαλο της διαρροής των στοιχείων χιλιάδων χρηστών της εφαρμογής για παράνομες σχέσεις

Ashley Madison: Sex, Lies & Scandal: Το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix αποκαλύπτει τι συνέβη με το διάσημο app για παντρεμένους και δεσμευμένους που ψάχνουν για παράνομη σχέση και τη διαρροή των προσωπικών τους στοιχείων το 2015.

14 Μαϊ 2024

Slimane - Νίκος Αλιάγας: Όταν ο Αλιάγας βρισκόταν επί σκηνής με τον Slimane, τον Γάλλο που "μάγεψε" στη Eurovision

Ο Νίκος Αλιάγας είναι παρουσιαστής εδώ και πολλά χρόνια στο γαλλικό "The Voice: La Plus Belle Voix".

14 Μαϊ 2024

Όταν η Σαρλίζ Θερόν ζήτησε "προστασία" στα γυρίσματα του Mad Max, μετά τις απειλές του Τομ Χάρντι

Οι δύο πρωταγωνιστές βρέθηκαν αντιμέτωποι σε μια σκληρή διαμάχη στα γυρίσματα της ταινίας "Mad Max: Fury Road".

14 Μαϊ 2024

46 χρόνια πρίν-Όταν ο Φαίδων Γεωργίτσης συνάντησε τη Ρίτα Χέιγουρθ στη Θεσσαλονίκη, το 1977

Όταν το όμορφο αγόρι του ελληνικού κινηματογράφου συνάντησε τη ντίβα του Χόλιγουντ, που πέθανε σαν σήμερα.

14 Μαϊ 2024

Ρίτα Χέιγουορθ: "Οι άνδρες κοιμούνται με τη Τζίλντα και ξυπνούν μαζί μου"

Η τραγική ιστορία πίσω από τη διάσημη φράση τηςπιο επιθυμητής κοκκινομάλλας του Χόλιγουντ που γεννήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 1918. και πέθανε στις14 Μαΐου 1987.

13 Μαϊ 2024

Η ανατριχιαστική ιστορία της Άνι-Φριντ Λίνγκσταντ των ABBA που έγινε πείραμα στα χέρια των Ναζί

Η τρομακτική, αληθινή ιστορία της Άνι που κατάφερε να γλιτωσεί όταν δραπέτευσε στη Σουηδία.

13 Μαϊ 2024

"Μια φιλενάδα μου είπε κάποτε ότι δεν πρέπει να μαλώνω ποτέ με κάποιον που δεν αγαπάω"

Από τους πιο ποθητούς άντρες του Χόλιγουντ, με άπειρους έρωτες, έναν γάμο, εννιά παιδιά και ξέχειλο ταλέντο. Η παρανοϊκή γοητεία του Τζακ Νίκολσον εμπνέει.

13 Μαϊ 2024

Ο μοναχογιός της Ντόρις Ντέι ήταν ο στόχος του Τσάρλς Μάνσον στην στυγερή δολοφονία του 1969

Η απίστευτη ιστορία πίσω από την μαζική δολοφονία που συγκλόνισε το Χόλιγουντ του 60'.

12 Μαϊ 2024

John Lennon: Το πιο συγκινητικό τραγούδι που έχει γραφτεί ποτέ για τη μητέρα δεν μιλάει για μία σχέση αγάπης

Δεν μιλούν όλα τα τραγούδια που έχουν γραφτεί για τη μαμά για έναν τρυφερό δεσμό αγάπης και αφοσίωσης. Η ιστορία πίσω από το τραγούδι του John Lennon "Mother"

12 Μαϊ 2024

Λίλυ Παπαγιάννη: Η πιο φινετσάτη κυρία του ελληνικού Θεάτρου σε ηλικία 27 ετών

Η αξέχαστη ηθοποιός, εκτός από φινετσάτη και όμορφη, χαρακτηριζόταν από ταλέντο, παιδεία και ποιότητα. Μια σπάνια φωτογραφία 62 χρόνια πριν.