ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Το εξώφυλλο του New Yorker δια χειρός Ντέιβιντ Χόκνεϊ προκάλεσε αντιδράσεις

Χωρίς λόγο, κατά τη γνώμη μας πάντα. Αλλά ας δούμε τι συνέβη.

Το εξώφυλλο του New Yorker δια χειρός Ντέιβιντ Χόκνεϊ προκάλεσε αντιδράσεις

Ο Βρετανός καλλιτέχνης είναι ζωγράφος, σκιτσογράφος, λιθογράφος, σκηνογράφος και φωτογράφος και ένα από τα πρόσωπα που σημάδεψαν το κίνημα της Pop Art της δεκαετίας του ‘60. Στα εμβληματικά έργα ζωγραφικής που έχει δημιουργήσει περιλαμβάνεται η σειρά τριών πινάκων με θέμα την πισίνα: «The Splash», «A Little Splash» και «A Bigger Splash», που είναι από τα πλέον αναγνωρίσιμα έργα του. Το έργο του «Portrait of an Artist (Pool with Two Figures)» του 1972 σημείωσε ρεκόρ για το μεγαλύτερο ποσό που καταβλήθηκε σε ζώντα καλλιτέχνη όταν πωλήθηκε σε δημοπρασία τον Νοέμβριο του 2018 (90 εκατομμύρια δολάρια). Λίγους μήνες αργότερα, το ρεκόρ καταρρίφθηκε σε δημοπρασία στου Christie’s στη Νέα Υόρκη με το «Rabbit» του Τζεφ Κουνς (91 εκατομμύρια δολάρια).

Ο Χόκνεϊ, ο οποίος ζει σε απόλυτη απομόνωση στη Νορμαδία, θέλησε να μοιραστεί ένα μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας μέσα στο ζοφερό κλίμα που δημιούργησε η πανδημία του κορονοϊού, κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας ζωγραφίζοντας ένα έργο στο οποίο έδωσε τίτλο «Do remember they can’t cancel the spring» (θυμήσου, δε μπορούν να ακυρώσουν την άνοιξη), και το ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο ίνσταγραμ.

Το έργο, το οποίο δημιούργησε σε iPad, ο 83χρονος καλλιτέχνης απεικονίζει μια συστάδα από έντονα κίτρινους νάρκισσους μέσα σ’ ένα πράσινο λιβάδι, ενώ φόντο είναι ένα γκρίζο, χέρσο τοπίο και έγινε το απόλυτο σύμβολο της αισιοδοξίας μέσα στην καραντίνα.

Τώρα, ο Βρετανός ζωγράφος βρέθηκε πάλι στο προσκήνιο υπογράφοντας το εξώφυλλο του New Yorker, με τίτλο «Hearth», μια λέξη-σύνθεση του heat και του earth, της φωτιάς και της γης, κάτι που δημιούργησε αντιδράσεις, για κάποον λόγο που δεν έγινε απόλυτα κατανοητός, σε εμάς τουλάχιστον.

Ο καλλιτέχνης, όπως είπαμε, χρησιμοποιεί το iPad του για να δημιουργήσει και να μοιραστεί εικόνες τόσο για εξώφυλλα περιοδικών όσο και για εκθέσεις όπως το «Ma Normandie», που αυτή τη στιγμή εκτίθεται στη Galerie Lelong στο Παρίσι.

Το έργο στο εξώφυλλο παρουσιάζει μια φωτιά σε τζάκι, με πορτοκαλί και κόκκινες φλόγες, κάτι που παραπέμπει στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Οι περισσότεροι που το χλεύασαν έφτασαν ακόμη και στο σημείο να κάνουν συγκρίσεις μεταξύ των δικών τους δημιουργιών στο photoshop, με αυτό που δημιούργησε ο Hockney.

«Είπα ότι σχεδίαζα το iPad, αλλά στην πραγματικότητα ζωγραφίζω στο iPad», είπε ο Ντέιβιντ Χόκνεϊ στο New Yorker σε μια συνέντευξη για το τελευταίο του έργο. «Έκανα διακόσια δώδεκα πίνακες φέτος και μου μένουν οκτώ ακόμη να κάνω. Θέλω να είναι από μαύρα δέντρα σε βροχή ή χιόνι, αλλά ακόμα περιμένω τον καιρό. Τότε θα ολοκληρώσω το έτος έχοντας στην κατοχή μου διακόσια είκοσι πίνακες».

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

20 Μαϊ 2024

Μαρινέλλα -Στέλιος Καζαντζίδης: Η σπάνια φωτογραφία ως νεόνυμφοι 60 χρόνια πριν

Το σπάνιο στιγμιότυπο του ζευγαριού 60 χρόνια πριν. Χθες η σπουδαία ερμηνέυτρια έγινε 86 ετών.

18 Μαϊ 2024

Bίκυ Φλέσσα | "Οι γυναίκες είμαστε το κέντρο του κόσμου"

Συναντηθήκαμε σε καφέ της γειτονιάς της και μιλήσαμε για τη νέα της υποψηφιότητα στις Ευρωεκλογές με τη Νέα Δημοκρατία ενώ αποκάλυψε για πρώτη φορά άγνωστες λεπτομέρειες από την προσωπική διαδρομή της.

Περισσότερα από

Stories

18 Μαϊ 2024

Αλίκη Βουγιουκλάκη και Τζένη Καρέζη και τους γιους τους Γιάννη και Κων/νο τον Σεπτέμβριο του 1981 στο Ηρώδειο

Μία σπάνια φωτογραφία των δύο σπουδαίων κυριών του ελληνικού κινηματογράφου και του θεάτρου και των παιδιών τους.

17 Μαϊ 2024

Όταν ο Ντέιβιντ Κόπερφιλντ ήταν αρραβωνιασμένος με την Κλόντια Σίφερ

Πριν βρεθεί στο στόχαστρο του #MeToo, με 16 γυναίκες να τον καταγγέλουν για σεξουαλικά αδικήματα, ο Ντέιβιντ Κόπερφιλντ, ήταν αρραβωνιασμένος με την Κλόντια Σίφερ.

17 Μαϊ 2024

Βίκυ Μοσχολιού: Σπάνια φωτογραφία από το ταξίδι της στη Βενετία

Το συγκινητικό σχόλιο της Άλκηστις Πρωτοψάλτη κάτω από την δημοσίευση.

17 Μαϊ 2024

O Βαγγέλης Παπαθανασίου (ή απλά o θρύλος Vangelis) σε σπάνιες εικόνες

Ο βραβευμένος με Όσκαρ μουσικός, ο σπουδαίος Vangelis, ήταν ένας λόγος για να νιώθουμε περήφανοι σαν Έλληνες.

16 Μαϊ 2024

Η πριγκίπισσα Σοφία νύφη στο πλευρό του Δον Χουάν - Οι τρεις γάμοι του πιο πολυσυζητημένου βασιλικού ζευγαριού

62 χρόνια πριν. Στον ορθόδοξο γάμο παρέστησαν γαλαζοαίματοι και ευγενείς από 29 χώρες.

15 Μαϊ 2024

Η σκληρή αλήθεια μιας πονεμένης ζωής- Η Καίτη Γκρέυ εξομολογείται 27 χρόνια πριν

Η υιοθεσία που την στιγμάτισε και η σύγκρουση με την θετή της μητέρα μέσα από τα λόγια της θρυλικής τραγουδίστριας.

15 Μαϊ 2024

Βίκυ Βανίτα: Ο κρυφός έρωτας για τον Σειληνό η μοναχική ζωή και ο ακόμα πιο μοναχικός θάνατος

Η όμορφη ηθοποιός γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης στις 15 Μαΐου 1948 και "έφυγε" στις 8 Μαρτίου 2007. Αλλά δεν αποκάλυψε ποτέ το μεγάλο μυστικό της ασθένειάς της.

15 Μαϊ 2024

"Η ζωή είναι σύντομη. Κάνε μια απιστία" - Το απίστευτο σκάνδαλο της διαρροής των στοιχείων χιλιάδων χρηστών της εφαρμογής για παράνομες σχέσεις

Ashley Madison: Sex, Lies & Scandal: Το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix αποκαλύπτει τι συνέβη με το διάσημο app για παντρεμένους και δεσμευμένους που ψάχνουν για παράνομη σχέση και τη διαρροή των προσωπικών τους στοιχείων το 2015.

14 Μαϊ 2024

Slimane - Νίκος Αλιάγας: Όταν ο Αλιάγας βρισκόταν επί σκηνής με τον Slimane, τον Γάλλο που "μάγεψε" στη Eurovision

Ο Νίκος Αλιάγας είναι παρουσιαστής εδώ και πολλά χρόνια στο γαλλικό "The Voice: La Plus Belle Voix".