ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

To άσχημο παιχνίδι της μοίρας στις αθλήτριες του Αφγανιστάν λίγο πριν τους Παραολυμπιακούς

Δήλωναν ευτυχισμένες, δυνατές, γεμάτες όνειρα. Τώρα όλα τελείωσαν.

To άσχημο παιχνίδι της μοίρας στις αθλήτριες του Αφγανιστάν λίγο πριν τους Παραολυμπιακούς

Η Αφγανή αθλήτρια του τάε-κβο-ντο Ζάκια Χουντανταντί ετοιμαζόταν εδώ και πάρα πολύ καιρό για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Μάλιστα, η φετινή της συμμετοχή θα σηματοδοτούσε μία σημαντική πρωτειά και για τη χώρα της, αφού η Χουντανταντί θα γινόταν η πρώτη αθλήτρια από το Αφγανιστάν που συμμετέχει σε Παραολυμπιακούς Αγώνες. Ετοιμαζόταν για την αναχώρηση της την Τρίτη το πρωί από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, ένα ταξίδι που δεν κατέφερε ποτέ να πραγματοποιήσει αφού μόλις μία μέρα πριν είδε τα με τα μάτια της ολόκληρη τη χώρα της να καταρρέει κάτω από την επικράτηση των Ταλιμπάν. Είδε τον αμερικανικό στρατό να αποχωρεί, τους πολυετείς αγώνες για τα γυναικεία δικαιώματα στη χώρα της να χάνονται μέσα σε ένα μόλις 24ώρο.

Αυτή τη στιγμή στο αεροδρόμιο της Καμπούλ επικρατεί το απόλυτο χάος. Το πρωινό της Δευτέρας πρωτοφανείς σκηνές πανικού και τρέλας διαδραματίστηκαν, ενώ η παγκόσμια κοινή γνώμη παρακολουθούσε σοκαρισμένη έναν ολόκληρο λαό να ζητάει απεγνωσμένα βοήθεια. Οι περισσότερες πτήσεις για το εξωτερικό ακυρώθηκαν. Επιπλέον, τα εισιτήρια για τις λίγες πτήσεις που έγιναν κανονικά έπαψαν να ισχύουν και στη θέση τους εκδόθηκαν νέα, τα οποία κοστίζουν τόσο ακριβά που κανένας μέσος πολίτης της χώρας θα είναι σε θέση να τα αγοράσει. Η Χουντανταντί δεν θα πάει στο Τόκιο. Πριν από μόλις λίγες ημέρες δήλωνε ότι το περίμενε όσο τίποτα άλλο στη ζωή της.

«Από τη στιγμή που με ενημέρωσαν ότι μου χορηγήθηκε κάρτα συμμετοχής, είμαι ενθουσιασμένη. Και ευτυχισμένη, γιατί είναι η πρώτη φορά που μια γυναίκα θα εκπροσωπήσει την Ισλαμική Δημοκρατία του Αφγανιστάν στη διοργάνωση».

Μαζί με τη Χουντανταντί στο Τόκιο θα ταξίδευε και ο δισκοβόλος Χουσεΐν Ραζούλι. Λίγες ώρες μετά την εισβολή των Ταλιμπάν στη Καμπούλ, η Ολυμπιακή Επιτροπή του Αφγανιστάν ενημέρωσε τους διοργανωτές στο Τόκιο ότι η αποστολή δεν θα πραγματοποιηθεί. Μετά από αυτό κλείδωσαν τα γραφεία τους

Το 2016 είχαν στείλει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο την 20χρονη –τότε– σπρίντερ Κμίμια Γιοσέφι, την οποία, μάλιστα, είχαν επιλέξει για σημαιοφόρο του Αφγανιστάν. Την έστειλαν, πριν από λίγες εβδομάδες, και στο Τόκιο. Στις 23 Ιουλίου κράτησε, πάλι, τη σημαία της πενταμελούς αποστολής της χώρας της (οι υπόλοιποι ήταν άνδρες), μαζί με τον αθλητή του τάε-κβο-ντο, Φαρζάντ Μασούρι. Ετρεξε στα 100 μέτρα γυναικών και πέτυχε εθνικό ρεκόρ όμως δεν ήταν αρκετό. Τερμάτισε 7η στους προκριματικούς, και αποκλείστηκε.

Η Γιοσέφι είχε κατορθώσει να φύγει από το Αφγανιστάν σε μικρή ηλικία, όμως είχε επιστρέψει πριν από μερικά χρόνια, πιστεύοντας ότι οι Ταλιμπάν είχαν χάσει οριστικά την εξουσία. Ηταν μεγάλο λάθος, όπως η ίδια παραδέχτηκε στον Guardian. Εγκλωβισμένη, πλέον, σε ένα προάστιο της αφγανικής πρωτεύουσας, φοβάται για τη ζωή της καθώς είναι σίγουρη ότι οι Ταλιμπάν «την έχουν βάλει στο μάτι».

Ο Αριαν Σαντίκι, που θα ήταν ο αρχηγός της αφγανικής αποστολής στους Παραολυμπιακούς, μίλησε στο Reuters από το Λονδίνο, όπου κατοικεί μονίμως εδώ και πολλά χρόνια. Τόνισε τη μεγάλη πρόοδο που είχε κάνει ο αθλητισμό«ς στη χώρα του μετά το 2001, που οι σκληροπυρηνικοί ισλαμιστές έχασαν την εξουσία, με αποκορύφωμα το πρώτο Ολυμπιακό μετάλλιο που κατέκτησε στο τάε-κβο-ντο ο Ροχουλάχ Νικπάι στους Αγώνες του 2008, επαναλαμβάνοντας τον άθλο του το 2012. Και προέβλεψε οτι τα σπορ θα υποστούν νέο διωγμό. Ιδίως σε ό,τι αφορά τις γυναίκες, που, σύμφωνα με τους Ταλιμπάν, δεν πρέπει να βγαίνουν από το σπίτι, ούτε, καν, για να πάνε στον γιατρό. «Το παρελθόν μάς δείχνει το μέλλον», είπε χαρακτηριστικά.

Η κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν θα βάλει οριστικό τέλος και στο γυναικείο ποδόσφαιρο, που είχε αρχίσει να αναπτύσσεται έντονα τα τελευταία χρόνια. Φοβούμενοι ότι θα «το πληρώσουν» με τη ζωή τους, που έδωσαν την μπάλα στις νεαρές Αφγανές, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της χώρας ζήτησαν άσυλο, για τους ίδιους και τις οικογένειές τους στην Ινδία. Τις βάσεις για την ανάπτυξη του γυναικείου ποδοσφαίρου στο Αφγανιστάν είχε βάλει, το 2007, η Χαλίντα Ποπάτ, που μαζί με κάποιες φίλες της είχαν συγκροτήσει την εθνική ομάδα της χώρας. Αμέσως μετά άρχισε να δέχεται υβριστικά μηνύματα και απειλές για τη ζωή της. Ωσπου, το 2012, κατόρθωσε να περάσει τα σύνορα και να φτάσει, πρόσφυγας, στη Δανία.

Από το βράδυ της Κυριακής, διεθνείς παίκτριες του Αφγανιστάν τηλεφωνούν στην Ποπάτ, στην Κοπεγχάγη, και ζητούν τη συμβουλή της. Εχουν πανικοβληθεί, και δεν ξέρουν τι πρέπει να κάνουν. Η Ποπάτ απαντά σε όλες να φύγουν από τα σπίτια τους, να μείνουν μακριά από γείτονες που γνωρίζουν τις αθλητικές τους δραστηριότητες, να καταστρέψουν φωτογραφίες και ό,τι άλλο τις συνδέει με το ποδόσφαιρο και να κλείσουν τους λογαριασμούς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Καίγεται η καρδιά μου», τόνισε σε τηλεφωνική της συνέντευξη στο Associated Press. «Ολα αυτά τα χρόνια τις παρότρυνα να συμβάλουν, ώστε οι γυναίκες στο Αφγανιστάν να πάψουν να είναι αόρατες. Και τώρα, εγώ η ίδια, λέω σε αυτά τα κορίτσια να εξαφανιστούν».

Κέντρική φωτογραφία AΠΕ

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

04 Μαϊ 2024

"Δεν ένιωσα ποτέ icon. Απλά πάντα έκανα τη δουλειά μου": Η μοναδική φινέτσα της Όντρεϊ Χέπμπορν

Με συµµετοχή στην Αντίσταση στο Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο και πρέσβειρα της UNICEF, η πορσελάνινη ηθοποιός υπήρξε πολλά περισσότερα από µια θρυλική φιγούρα σε ένα LBD.

03 Μαϊ 2024

"Μα βγαίνοντας από την εκκλησιά ο Επιτάφιος τράβηξε πρώτα πλάγια, χώθηκε μέσα στις γειτονιές"

Σεφέρης, Ελύτης, Καζαντζάκης: Θρησκευόμενοι ή μη, παλαιότεροι και πλέον σύγχρονοι, οι λογοτέχνες συγκλονίζονται από το Θείο Δράμα και την "της φύσεως άνοιξη".

Περισσότερα από

Stories

03 Μαϊ 2024

Ο Θανάσης Βέγγος με την οικογένειά του μέσα από ένα σπάνιο φωτογραφικό κλικ

Ο ηθοποιός της καρδιάς μας έφυγε στις 3 Μαΐου του 2011. Ο φακός τον απαθανατίζει σε μία όμορφη οικογενειακή στιγμή.

03 Μαϊ 2024

Ιησούς από τη Ναζαρέτ: Πώς είναι σήμερα οι δύο πρωταγωνιστές της σειράς;

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκίνησε και η πιο εμβληματική σειρά του Πάσχα επιστρέφει στις μικρές μας οθόνες.

03 Μαϊ 2024

Φαμπερζέ: Η ιστορία των πολυτιμότερων αυγών του κόσμου και όσα δεν ξέρεις για αυτά

Το πρώτο αυγό ("η Κότα") το παρήγγειλε το 1885 ο τσάρος Αλέξανδρος Γ', θέλοντας να το κάνει ως δώρο έκπληξη για το Πάσχα στη σύζυγό του Μαρία Φιόντοροβνα.

03 Μαϊ 2024

Αυτοκτόνησαν και οι τρεις μεγάλοι έρωτες της ζωής της: Η τραγική ιστορία της ντίβας Δαλιδά

Στις 3 Μαΐου 1987, η Δαλιδά βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στο Παρίσι, έχοντας πάρει ισχυρή δόση βαρβιτουρικών. "Η ζωή μου έγινε ανυπόφορη, συγχωρήστε με".

03 Μαϊ 2024

Μαρίκα Κοτοπούλη - Ίωνας Δραγούμης. Ένας δύσκολος έρωτας σαν αρχαία τραγωδία

Αυτό είναι το χρονικό μίας από τις πιο παθιασμένες και δύσκολες ιστορίες αγάπης στην Ελλάδα με πρωταγωνίστρια την σπουδαία ηθοποιού που γεννήθηκε σαν σήμερα.

02 Μαϊ 2024

"Δεν μπορούσα να του αρνηθώ, ήταν Θεός, ένας Νουρέγιεφ, ένα ελάφι που χόρευε"

Η έντονη σχέση της Μαρίας Ιωαννίδου και του Βαγγέλη Σειληνού, όταν ήταν πολύ νέοι. Τους χώριζαν πολλά αλλά τους ένωνε η αγάπη για τον χορό.

02 Μαϊ 2024

Ποια ήταν στα αλήθεια η τρομακτική και γοητευτική Δούκισσα της Πλακεντίας;

Η Σοφία Λεμπρέν κράτησε ταριχευμένη την κόρη της στο υπόγειο του σπιτιού της και αποτελεί ακόμα και σήμερα να μυστήριο που πλανάται στον αέρα της Αθήνας.

02 Μαϊ 2024

Ταμάρα ντε Λεμπίτσκα: Η φιλήδονη, δύσκολη και ταλαντούχα καλλιτέχνις του μεσοπολέμου που άλλαξε την τέχνη

Εκθέσεις, ένα μιούζικαλ στο Μπρόντγουεϊ και τιμές-ρεκόρ σε δημοπρασίες φέρνουν στο προσκήνιο μία από τις γυναίκες με τη μεγαλύτερη καλλιτεχνική επιρροή στις αρχές του 20ού αιώνα.

01 Μαϊ 2024

37 χρόνια πριν: Όταν η Δήμητρα Γαλάνη πόζαρε για αντρικό περιοδικό - Η τολμηρή φωτογράφιση

Το μακρινό 1987 η Δήμητρα Γαλάνη είχε φωτογραφηθεί για το εξώφυλλο του μηνιαίου αντρικού περιοδικού Playboy.

01 Μαϊ 2024

Οριάνα Φαλάτσι-Αλέκος Παναγούλης: Εκείνη έβλεπε μπροστά της έναν ήρωα. Εκείνος μια δυναμική και ασυμβίβαστη γυναίκα

Ένας έρωτας-δυναμίτης ένωσε την ασυμβίβαστη δημοσιογράφο και τον ήρωα της αντίστασης. Εκείνος την Πρωτομαγιά του 1976 βρήκε τραγικό θάνατο κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης. Εκείνη δεν τον ξεπέρασε ποτέ.