ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Το άλλοτε κακό παιδί της Βρετανικής Τέχνης φτιάχνει 30 στούντιο για να βοηθήσει νέους καλλιτέχνες

Η Τρέισι Έμιν ανακοίνωσε τα νέα της σχέδια: πρόκειται να μετατρέψει τη γενέτειρά της, την πόλη Μάργκεϊτ σε έναν μικρό παράδεισο για καλλιτέχνες.

Το άλλοτε κακό παιδί της Βρετανικής Τέχνης φτιάχνει 30 στούντιο για να βοηθήσει νέους καλλιτέχνες

Η Τρέισι Έμιν είναι μια εικαστικός που ακόμα και αν τυχόν δεν αρέσει σε κάποιον η (φανταστική) Τέχνη της, της αναγνωρίζει τουλάχιστον το απαράμιλλο θάρρος και το ταλέντο της. Τώρα λοιπόν, έχοντας επιστρέψει στο παραθαλάσσιο Μάργκεϊτ, όπου μεγάλωσε κι έπειτα από μια σοβαρή περιπέτεια υγείας αποφάσισε να επανεφεύρει αφενός την πόλη της, αφετέρου να βοηθήσει νέους καλλιτέχνες.

Ιδρύει λοιπόν τη δική της σχολή. Η σχολή θα ονομάζεται TKE (από το όνομά της -Tracey Karima Emin) και θα στεγαστεί σ’ ένα παλιό κτίριο λουτρών και νεκροτομείου της πόλης που απέχει μόλις πέντε λεπτά από το δικό της στούντιο. Ο χώρος θα επανασχεδιαστεί έτσι που να δημιουργηθούν 30 νέα μικρά στούντιο για νέους καλλιτέχνες.

«Οι υποψήφιοι θα κάνουν αίτηση και θα υπάρχουν βέβαια πολύ αυστηροί κανόνες» δήλωσε σχετικά σε συνέντευξή της στους Times. «Δεν θα υπάρχει δικαίωμα υπενοικίασης και δεν θα επιτρέπεται το κάπνισμα και η δυνατή μουσική. Όσοι δεν θέλουν να ακολουθήσουν αυτούς τους κανόνες, δεν θα μπορούν να διατηρούν στούντιο εδώ».

«Οι υποψήφιοι θα κάνουν αίτηση και θα υπάρχουν βέβαια πολύ αυστηροί κανόνες» δήλωσε σχετικά σε συνέντευξή της στους Times. «Δεν θα υπάρχει δικαίωμα υπενοικίασης και δεν θα επιτρέπεται το κάπνισμα και η δυνατή μουσική. Όσοι δεν θέλουν να ακολουθήσουν αυτούς τους κανόνες, δεν θα μπορούν να διατηρούν στούντιο εδώ».

«Επίσης επειδή τα ενοίκια πρόκειται να είναι πολύ χαμηλά, δεν θα επιτρέπω να δουλεύουν, αλλά να μην πατάνε στο στούντιο. Θα οργανώσω έτσι το πρόγραμμα ώστε να έχουν χρόνο και να δουλεύουν με μερική απασχόληση και να ζωγραφίζουν» πρόσθεσε η εικαστικός που ποτέ δεν μάσησε τα λόγια της.

Οι καλλιτέχνες θα έχουν την υποχρέωση να παρουσιάζουν διαρκώς τη δουλειά τους δημόσια ώστε να υπάρχει το κίνητρο να δημιουργούν διαρκώς. Επιπλέον, στα σχέδιά της είναι να δημιουργήσει παράλληλα και προγράμματα residency για άλλους καλλιτέχνες ώστε να προσελκύσει ακόμα περισσότερους δημιουργούς στην πόλη όπου μεγάλωσε και επέστρεψε και η ίδια μετά τον θάνατο της μητέρας της.

Η Τρέισι Έμιν έγινε διάσημη τη δεκαετία του ‘90 ιδίως με το έργο «Everyone I Have slept with 1963-1995», μία εγκατάσταση που παρουσιάστηκε στην γκαλερί Charles Saatchi. Επρόκειτο για μία τέντα κατασκήνωσης στο εσωτερικό της οποίας είχαν καρφιτσωθεί σε χαρτάκια τα ονόματα όλων εκείνων με τους οποίους η εικαστικός είχε συνευρεθεί ερωτικά. Ένα enfant terrible της Βρετανικής καλλιτεχνικής σκηνής, εξαιρετικά τολμηρή και ειλικρινής η Έμιν δε δίστασε ποτέ να εκτεθεί σε ακραίο βαθμό. Το 1999 ήταν υποψήφια για το εμβληματικό βραβείο Turner Prize, ενώ έχει δώσει ομιλίες συχνά για την Τέχνη και τη σχέση της με τα προσωπικά βιώματα του καλλιτέχνη σε ναούς της Τέχνης, όπως τα Royal Academy of Arts, Tate Britain και Victoria & Albert Museum.

Το 1999 ήταν υποψήφια για το εμβληματικό βραβείο Turner Prize, ενώ έχει δώσει ομιλίες συχνά για την Τέχνη και τη σχέση της με τα προσωπικά βιώματα του καλλιτέχνη σε ναούς της Τέχνης, όπως τα Royal Academy of Arts, Tate Britain και Victoria & Albert Museum.

Η εικαστικός πέρασε πρόσφατα μια σοβαρή περιπέτεια υγείας. Όταν διαγνώστηκε καρκίνος έπρεπε να χειρουργηθεί και να αφαιρεθούν η ουροδόχος κύστη και η μήτρα της.

«Ξέρεις στη ζωή κάπως περιπλανιέσαι και δεν ξέρεις τι ακριβώς κάνεις, αλλά ξέρεις ότι κάνεις κάτι κάπως. Κι έπειτα έρχεται μια στιγμή επιφοίτησης και λες «Ω, Θέε μου αυτό πρέπει να κάνω». Έτσι, με το Μάργκεϊτ τώρα, και ιδίως μετά τον καρκίνο επιτέλους κατάλαβα τι κάνω. Βοηθάω κάπως. Πρόκειται να φτιάξω έναν παράδεισο για καλλιτέχνες».

Κεντρική εικόνα: Splash News/ Ideal

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

02 Μαϊ 2024

Ταμάρα ντε Λεμπίτσκα: Η φιλήδονη, δύσκολη και ταλαντούχα καλλιτέχνις του μεσοπολέμου που άλλαξε την τέχνη

Εκθέσεις, ένα μιούζικαλ στο Μπρόντγουεϊ και τιμές-ρεκόρ σε δημοπρασίες φέρνουν στο προσκήνιο μία από τις γυναίκες με τη μεγαλύτερη καλλιτεχνική επιρροή στις αρχές του 20ού αιώνα.

01 Μαϊ 2024

37 χρόνια πριν: Όταν η Δήμητρα Γαλάνη πόζαρε για αντρικό περιοδικό - Η τολμηρή φωτογράφιση

Το μακρινό 1987 η Δήμητρα Γαλάνη είχε φωτογραφηθεί για το εξώφυλλο του μηνιαίου αντρικού περιοδικού Playboy.

Περισσότερα από

Stories

01 Μαϊ 2024

Οριάνα Φαλάτσι-Αλέκος Παναγούλης: Εκείνη έβλεπε μπροστά της έναν ήρωα. Εκείνος μια δυναμική και ασυμβίβαστη γυναίκα

Ένας έρωτας-δυναμίτης ένωσε την ασυμβίβαστη δημοσιογράφο και τον ήρωα της αντίστασης. Εκείνος την Πρωτομαγιά του 1976 βρήκε τραγικό θάνατο κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης. Εκείνη δεν τον ξεπέρασε ποτέ.

01 Μαϊ 2024

Γιάννης Ρίτσος: "Γιέ μου, σπλάχνο των σπλάχνων μου, καρδούλα της καρδιάς μου"

Η τραγική ιστορία πίσω από τον Επιτάφιο του Γιάννη Ρίτσου. Ένα από τα πιο γνωστά έργα του ποιητή που γεννήθηκε σαν σήμερα.

29 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

29 Απρ 2024

"Μόνο γιατί μ' αγάπησες": Ένα από τα πιο σημαντικά ερωτικά ποιήματα της Μαρίας Πολυδούρη

H ποιήτρια που πέθανε σαν σήμερα απο φυματίωση ήταν πολύ νέα, αλλά πρόλαβε να αφήσει ένα αξιόλογο ποιητικό έργο και ύμνησε τον εξαγνισμό μέσω του έρωτα.

29 Απρ 2024

Τάκης Μόσχος, ο "Αργύρης της "Γλυκιάς Συμμορίας": Σύμβολο του ασυμβίβαστου κινηματογραφικού ήρωα

Μια ματιά στη διαδρομή του "Αργύρη" της "Γλυκιάς Συμμορίας" που δεν δίστασε να μιλήσει ανοιχτά για τη σχέση του με τις ουσίες.

28 Απρ 2024

Πενέλοπε Κρουζ- Χαβιέ Μπαρδέμ: υπάρχει λόγος που κράτησαν τον δεσμό τους κρυφό

Ο Χαβιέ Μπαρδέμ και η Πενέλοπε Κρουζ που γεννήθηκε σαν σήμερα γνωρίστηκαν πολύ πριν κάνουν δεσμό.

28 Απρ 2024

Νοσοκόμα αποκαλύπτει τι συνέβη στο πρόσωπο της όταν σταμάτησε μετά από 20 χρόνια να κάνει μπότοξ

Κατάφερε να "παγώσει" τον χρόνο, ώσπου ήρθε η στιγμή να κάνει αποχή.

28 Απρ 2024

Ναταλία Γερμανού-19 χρόνια πριν: H αδημοσίευτη φωτογραφία από τη νίκη της Ελλάδας στη Eurovision το 2005

Η Ναταλία Γερμανού με την Έλενα Παπαρίζου και τον Χρήστο Δάντη.