ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Το 1982 η Ελλάδα αποκλείστηκε από τον διαγωνισμό της Eurovision. Ποια ήταν η αιτία;

Ένας άσχημος αποκλεισμός με παρατράγουδα που ελάχιστοι θυμούνται μέχρι σήμερα.

Το 1982 η Ελλάδα αποκλείστηκε από τον διαγωνισμό της Eurovision. Ποια ήταν η αιτία;

Εχθές το βράδυ, στα στούντιο της ΕΡΤ έγινε ο ελληνικός τελικός της Eurovision για την ανάδειξη του τραγουδιού που θα μας εκπροσωπήσει τον Μάϊο στον ευρωπαϊκό μουσικό διαγωνισμό. Μοναδική διαγωνιζόμενη η Demy, η οποία παρουσίασε 3 διαφορετικά τραγούδια με αγγλικό στίχο, τα κομμάτια παίχτηκαν από videoclip και όχι ζωντανά και το σκηνικό της βραδιάς δεν θύμιζε σε τίποτα παλιές μέρες, φαντεζί ευημερίας.

Τα σχόλια στο Twitter τόσο για το σύνολο της βραδιάς όσο και για το τραγούδι που τελικά επιλέχθηκε ήταν από ειρωνικά μέχρι τραγελαφικά, ωστόσο το τι θα γίνει τελικά την βραδιά του ημιτελικού μένει να αποδειχθεί σε 2 μήνες από τώρα.

Έχοντας βέβαια πίσω μας την «βαριά» προϊστορία της περσινής συμμετοχής, υπάρχει ένας λόγος παραπάνω να φοβόμαστε. Γιατί στον διαγωνισμό του 2016 ήταν η πρώτη φορά που η Ελλάδα αποκλείστηκε από τον διάσημο μουσικό διαγωνισμό. Ή μήπως δεν ήταν η πρώτη;

Πίσω στο 1982 η χώρα μας κατάφερε ένα ακόμα κρυφό διαμάντι ευρωπαϊκού τραγέλαφου όταν αποκαλύφθηκε πως το «Σαρανταπέντε Κοπελιές» του Θέμη Αδαμαντίδη, το οποίο θα μας εκπροσωπούσε τη συγκεγκιμένη χρονιά, είχε κυκλοφορήσει και στο παρελθόν. Ένα γνωστό ελληνικό λαϊκό τραγούδι είχε αναθεωρηθεί για τον διαγωνισμό, αλλά παραβίασε τους κανόνες δεδομένου ότι όλα τα τραγούδια πρέπει να είναι πρωτότυπα όσον αφορά την σύνθεση των τραγουδιών και των οργάνων και δεν μπορεί να είναι διασκευές. Η Ελλάδα αναγκάστηκε να πληρώσει πρόστιμο, και τελικά της επέτρεψαν να επιστρέψει το επόμενο έτος. Μετά, όμως, την επιστροφή της το 1983, η ΕΡΤ αποφάσισε ότι όλα τα τραγούδια ήταν “χαμηλής ποιότητας” και αποφάσισε να μην συμμετάσχει στο διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision το 1984.

Η Ελλάδα επέστρεψε και πάλι στο διαγωνισμό το 1985, και η Πωλίνα επιλέχθηκε στην εθνική επιλογή του 1986 να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision το 1986 στο Μπέργκεν της Νορβηγίας, αλλά η ΕΡΤ αποσύρθηκε από το διαγωνισμό απροσδόκητα. Η Πωλίνα δήλωσε ότι αυτό οφειλόταν σε πολιτικές ταραχές στην Ελλάδα εκείνη την εποχή, σημειώθηκε από μια ιστοσελίδα της Eurovision, ότι είχαν μάθει ότι ο πραγματικός λόγος ήταν ότι ο διαγωνισμός επρόκειτο να πραγματοποιηθεί το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου.

Η Ελλάδα έκανε come back στο διαγωνισμό 1987 και συμμετείχε κάθε χρόνο μέχρι το Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision το 1998, όπου δεν επιτρεπόταν να συμμετάσχει, γιατί τα τελευταία πέντε χρόνια, οι βαθμοί της Ελλάδας είχαν πέσει κάτω από το όριο, μετά την 20η θέση του συγκροτήματος “Θάλασσα” και της Διονυσίας Καρόκη το 1998. Το επόμενο έτος, η ΕΡΤ ανακοίνωσε ότι δεν θα επιστρέψει στο διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision το 2000 για οικονομικούς λόγους.

Aυτές είναι κάποιες από τις πιο διάσημες μελανές στιγμές της ελληνικής συμμετοχής στον μουσικό θεσμό, οι οποίες ξεθώριασαν μπροστά στην πρώτη μεγάλη νίκη της χώρα μας, με το "Μy Number One" της Έλενας Παπαρίζου το 2005.

Φέτος πάντως στη σκηνή της Eurovision θα ανέβει η Demy και το "Τhis Is Love". Αν από χθες δεν το έχει πάρει ακόμα το αυτί σου μπορείς να το ακούσεις παρακάτω,

Read Next

14 Μαϊ 2024

Slimane - Νίκος Αλιάγας: Όταν ο Αλιάγας βρισκόταν επί σκηνής με τον Slimane, τον Γάλλο που "μάγεψε" στη Eurovision

Ο Νίκος Αλιάγας είναι παρουσιαστής εδώ και πολλά χρόνια στο γαλλικό "The Voice: La Plus Belle Voix".

14 Μαϊ 2024

Όταν η Σαρλίζ Θερόν ζήτησε "προστασία" στα γυρίσματα του Mad Max, μετά τις απειλές του Τομ Χάρντι

Οι δύο πρωταγωνιστές βρέθηκαν αντιμέτωποι σε μια σκληρή διαμάχη στα γυρίσματα της ταινίας "Mad Max: Fury Road".

Περισσότερα από

Stories

14 Μαϊ 2024

46 χρόνια πρίν-Όταν ο Φαίδων Γεωργίτσης συνάντησε τη Ρίτα Χέιγουρθ στη Θεσσαλονίκη, το 1977

Όταν το όμορφο αγόρι του ελληνικού κινηματογράφου συνάντησε τη ντίβα του Χόλιγουντ, που πέθανε σαν σήμερα.

14 Μαϊ 2024

Ρίτα Χέιγουορθ: "Οι άνδρες κοιμούνται με τη Τζίλντα και ξυπνούν μαζί μου"

Η τραγική ιστορία πίσω από τη διάσημη φράση τηςπιο επιθυμητής κοκκινομάλλας του Χόλιγουντ που γεννήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 1918. και πέθανε στις14 Μαΐου 1987.

13 Μαϊ 2024

Η ανατριχιαστική ιστορία της Άνι-Φριντ Λίνγκσταντ των ABBA που έγινε πείραμα στα χέρια των Ναζί

Η τρομακτική, αληθινή ιστορία της Άνι που κατάφερε να γλιτωσεί όταν δραπέτευσε στη Σουηδία.

13 Μαϊ 2024

"Μια φιλενάδα μου είπε κάποτε ότι δεν πρέπει να μαλώνω ποτέ με κάποιον που δεν αγαπάω"

Από τους πιο ποθητούς άντρες του Χόλιγουντ, με άπειρους έρωτες, έναν γάμο, εννιά παιδιά και ξέχειλο ταλέντο. Η παρανοϊκή γοητεία του Τζακ Νίκολσον εμπνέει.

13 Μαϊ 2024

Ο μοναχογιός της Ντόρις Ντέι ήταν ο στόχος του Τσάρλς Μάνσον στην στυγερή δολοφονία του 1969

Η απίστευτη ιστορία πίσω από την μαζική δολοφονία που συγκλόνισε το Χόλιγουντ του 60'.

12 Μαϊ 2024

John Lennon: Το πιο συγκινητικό τραγούδι που έχει γραφτεί ποτέ για τη μητέρα δεν μιλάει για μία σχέση αγάπης

Δεν μιλούν όλα τα τραγούδια που έχουν γραφτεί για τη μαμά για έναν τρυφερό δεσμό αγάπης και αφοσίωσης. Η ιστορία πίσω από το τραγούδι του John Lennon "Mother"

12 Μαϊ 2024

Λίλυ Παπαγιάννη: Η πιο φινετσάτη κυρία του ελληνικού Θεάτρου σε ηλικία 27 ετών

Η αξέχαστη ηθοποιός, εκτός από φινετσάτη και όμορφη, χαρακτηριζόταν από ταλέντο, παιδεία και ποιότητα. Μια σπάνια φωτογραφία 62 χρόνια πριν.

12 Μαϊ 2024

Κάθριν Χέπμπορν: Τα τέσσερα Όσκαρ, ο Σπένσερ Τρέισι και η αυτοκτονία που στιγμάτισε την ζωή της

Φεμινίστρια, ασυμβίβαστη, καλλιεργημένη και ανεξάρτητη η Κάθριν Χέπμπορν που μαγνήτιζε τους θεατές υπήρξε role model για τις γυναίκες.

12 Μαϊ 2024

"Πότε θ’ ανθίσουνε τούτοι οι τόποι; Πότε θα ‘ρθούνε κανούργιοι ανθρώποι, να συνοδεύσουνε την βλακεία στην τελευταία της κατοικία";

Σαν σήμερα πεθαίνει ο Νίκος Γκάτσος, ο ποιητής των αθάνατων ελληνικών τραγουδιών. Τα ποιήματα και οι στίχοι του έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, Γαλλικά, Δανέζικα, Ισπανικά, Ιταλικά, Καταλανικά, Κορεατικά, Σουηδικά, Τουρκικά, Φινλανδικά.