ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Τι είναι το kalamakiproject που έχει κατακλύσει το internet και τα καφέ της χώρας;

Το KalamakiProject κλείνει σήμερα 3 εβδομάδες σε λειτουργία και ήδη δραστηριοποιούνται περισσότερες από 30 καφετέριες σε Λαμία, Αθήνα, Ηράκλειο, Χανιά και Αντίπαρο

Τι είναι το kalamakiproject που έχει κατακλύσει το internet και τα καφέ της χώρας;

Όλα ξεκίνησαν όταν σκρολάροντας στο facebook, έπεσα πάνω σε μια δημοσίευση με εκατοντάδες πλαστικά καλαμάκια του φραπέ, και ένα πρότζεκτ που ονομάζεται Kalamakiproject.

Ή μάλλον όχι. Όλα ξεκίνησαν στις αρχές του 2016, κατά τη διάρκεια του 6μηνου οδοιπορικού του Έλπι Χρυσοβέργη στην Ασία με το AsiaQuest project (πέρα από τα εθελοντικά πρότζεκτ σε Νεπάλ, Καμπότζη και Βιετνάμ), ο γνωστός για την εθελοντική του δράση Λαμιώτης,Έλπις και η συντροφιά του βρεθήκαν να καθαρίζουν ακτές στην Ταϋλάνδη, στην Ινδονησία και στις Φιλιππίνες. Όπως μας λέει ο ίδιος, «Σε μετρημένες στα δάχτυλα ώρες που περάσαμε μαζεύοντας σκουπίδια στην παραλία, καταφέραμε να μαζέψουμε εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες καλαμάκια, τα οποία δυστυχώς καταλήγουν στη θάλασσα και καταστρέφουν ολόκληρο το οικοσύστημά μας. Αυτό μας επηρέασε πολύ, και από αρχές Ιουνίου που γυρίσαμε στην Ελλάδα, έχουμε βάλει στόχο να μαζεύουμε τουλάχιστον μία μεγάλη σακούλα με σκουπίδια κάθε μέρα είτε βρισκόμαστε σε ακτή είτε όχι. Τα αποτελέσματα; Πολλές πλαστικές σακούλες, πολλά πλαστικά μπουκάλια και δεκάδες καλαμάκια στο πεζοδρόμιο, στο δρόμο, στις παραλίες μας, παντού. Έτσι αρχίσαμε να ψάχνουμε λοιπόν τρόπους να γίνει μια αρχή έστω αυτά τα καλαμάκια να επαναχρησιμοποιούνται με κάποιον τρόπο, και πέσαμε στην ακόλουθη φωτογραφία στο ίντερνετ».

Τι είναι το kalamakiproject που έχει κατακλύσει το internet και τα καφέ της χώρας;
Η φωτογραφία που έκανε κλικ στον Έλπι


Κάπως έτσι γεννήθηκε λοιπόν και το KalamakiProject. Έχοντας ως σκεπτικό να μην πετάμε τα καλαμάκια μετά τη χρήση, αλλά να τα βλέπουμε αλλιώς και να τα επαναχρησιμοποιούμε. «Σκοπός μας είναι να φτάσουμε σε όλα τα καφέ, εστιατόρια, fast food, κλπ, και να συγκεντρώνουμε τα καλαμάκια με τα οποία θα φτιάξουμε αρχικά ένα τεράστιο Reuse (επαναχρησιμοποιώ)» μας εξηγεί ο Έλπις.

Ο Έλπις Χρυσοβέργης

Πώς όμως κοίταξαν οι ιδιοκτήτες καφέ τον Έλπι όταν τους το είπε; Αναρωτιέμαι αν είμαστε έτοιμοι να αποταχθούμε το σατανικό πλαστικό καλαμάκι για κάτι πιο eco-friendly. «Η αλήθεια είναι πως στην αρχή ακούγεται αρκετά περίεργο, γιατί δε μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε εύκολα πόσες χιλιάδες καλαμάκια πετιούνται κάθε μέρα και πόσο κακό κάνουν στο περιβάλλον μας. Οι περισσότεροι πάντως ιδιοκτήτες, κυρίως νεαροί που έχουν και οικολογική συνείδηση, κατενθουσιάστηκαν από την αρχή και το έχουν αγκαλιάσει».

Όσον αφορά τους καταστηματάρχες, το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να βάλουν δίπλα στη μεγάλη σακούλα σκουπιδιών που έχουν στην κουζίνα, μια πιο μικρή μόνο για τα καλαμάκια. «Εμείς, εξηγεί ο Έλπις, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο εθελοντών, οι οποίοι κάθε 2-3 μέρες (ανάλογα την κατανάλωση του μαγαζιού) πρέπει να αφιερώσουν 10 λεπτά να περάσουν από 2-3 συγκεκριμένες καφετέριες που έχουν αναλάβει να μαζεύουν τα καλαμάκια και άλλα 5 λεπτά να τα βάλουν σε μια λεκανίτσα με νερό και σαπούνι και να τα ξεπλύνουν».

Το KalamakiProject κλείνει σήμερα 3 εβδομάδες σε λειτουργία και ήδη δραστηριοποιούνται περισσότερες από 30 καφετέριες σε Λαμία, Αθήνα, Ηράκλειο, Χανιά και Αντίπαρο, και έχουν συγκεντρωθεί αρκετές χιλιάδες καλαμάκια τα οποία διαφορετικά θα κατέληγαν σε παραλίες, δρόμους ή σκουπιδότοπους. «Αυτό που θέλουμε να ακολουθήσει, είναι να φτιάξουμε κάτι και στα σχολεία και τα παιδιά να μάθουν από μικρή ηλικία τη διαδικασία της επαναχρησιμοποίησης» μας λέει ο ιθύνων νους του πρότζεκτ, ενώ τα σχέδια είναι μακροπρόθεσμα. «Φυσικά δε θα σταματήσουμε εδώ. Αυτό είναι το πρώτο βήμα μόνο. Απώτερος σκοπός είναι να σταματήσουμε τελείως να χρησιμοποιούμε το πλαστικό καλαμάκι. Επόμενα βήματα είναι η συνεννόηση με τις καφετέριες να προσφέρουν καλαμάκι μόνο όταν το ζητάει ο πελάτης (κάτι που θα είναι γραμμένο όμορφα και ωραία σε ένα χαρτάκι πάνω στο τραπέζι) και φυσικά κάποια στιγμή να χρησιμοποιούμε μόνο γυάλινο ή μεταλλικό καλαμάκι».

Για περισσότερες πληροφορίες στο fb KalamakiProject ή στο info@wheeling2help.com

Read Next

06 Μαϊ 2024

Σπάνια ασθένεια: Το 9χρονο παιδί που δε νιώθει πόνο

Και παρόλο που η κατάσταση του μπορεί να ακούγεται σαν υπερδύναμη, στην πραγματικότητα, η πάθηση αυτή κάνει το αγόρι πιο ευάλωτο σε τραύματα.

06 Μαϊ 2024

"Πέρα από τη σαρκική επιθυμία": Ρίτα Χέιγουορθ και Όρσον Γουέλς, μια σχέση αχαλίνωτου πάθους και μίσους

Το "παιδί θαύμα" ήταν ύποπτος για την άγρια δολοφονία της ηθοποιού Μαύρης Ντάλιας. Λάτρευε τις γυναίκες και το φαγητό.

Περισσότερα από

Stories

06 Μαϊ 2024

Πού έκαναν Ανάσταση οι μεγάλοι αστέρες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου;

Σπάνιο ντοκουμέντο με πρωταγωνιστές του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης στις αρχές της δεκαετίας του 70 από το αρχείο της ΕΡΤ.

06 Μαϊ 2024

Η πρώτη γυναίκα στον κόσμο που απέδειξε πως μπορείς να είσαι σέξι μέσα σε κουστούμι

Όταν η Μάρλεν Ντίτριχ ανέτρεψε μέσα σε μία στιγμή όλα όσα ξέραμε για τη μόδα.

05 Μαϊ 2024

Η Άννα Παναγιωτοπούλου της ιστορικής Λιλιπούπολης των παιδικών μας χρόνων

Λίγοι γνωρίζουν την συνεργασία της Άννα Παναγιωτοπούλου με την ιστορική Λιλιπούπολη, το βαθύτατα δημοκρατικό, (αν και παιδικό) έργο, του Μάνου Χατζιδάκι στο Γ' Πρόγραμμα.

05 Μαϊ 2024

35 χρόνια πριν: Μαρινέλλα - Σταμάτης Φασουλής φίλοι για πάντα

Οι δύο καλλιτέχνες μετρούν μια μακροχρόνια φιλία και εδώ τους παρακολουθούμε σε έναν διαφορετικό διάλογο

05 Μαϊ 2024

Η μοναδική Ρένα Βλαχοπούλου δίνει τις δικές της ευχές για το Πάσχα

Η Ρένα Βλαχοπούλου δίνει τις δικές της ευχές για το Πάσχα το μακρινό 1992.

05 Μαϊ 2024

Λεωνίδιο: Το φαντασμαγορικό έθιμο της Ανάστασης, τα 600 φωτισμένα αερόστατα στο νυχτερινό ουρανό

Η μικρή όμορφη και γραφική πρωτεύουσα της Τσακωνιάς μετατρέπεται σ΄ένα γιγάντιο σκηνικό θεάματος, ήχου και φωτός.

04 Μαϊ 2024

Άννα Παναγιωτοπούλου: Μια σπάνια συνέντευξη της σπουδαίας ηθοποιού το 2001

Όταν η Έλενα Ακρίτα φιλοξένησε το 2001 στην εκπομπή "Φώτα Πορείας" την Άννα Παναγιωτοπούλου. Την ηθοποιό που όλοι λατρέψαμες και έφυγε σαν σήμερα από την ζωή.

04 Μαϊ 2024

"Πού πας ωρέ τσατσαμίνι μου;" Ένα νοερό πασχαλινό ταξίδι στην "Κοντέσα του Ιονίου"

Ένας Κερκυραίος θυμάται την βαθιά παραδοσιακή, ορθόδοξη, καθολική, ειδωλολατρική, βενετσιάνικη και τόσο ταπεραμεντόζα Λαμπρή του νησιού του.

04 Μαϊ 2024

Πάσχα: Τα έθιμα της Ζακύνθου

Από την επτανησιακή πολυφωνική εκκλησιαστική μουσική ως την Ανάσταση με τον Εσταυρωμένο και την εικόνα της της Mater Dolorosa.