ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

57 χρόνια πριν: Οι Rolling Stones στην Αθήνα τον Απρίλη του 1967

Τέσσερις ημέρες πριν από το πραξικόπημα των Συνταγματαρχών, οι Rolling Stones άνοιγαν τον χορό των ροκ συναυλιών στην Ελλάδα. Η συναυλία τους στο γήπεδο του ΠΑΟ άρχισε κανονικά, αλλά δεν τελείωσε ποτέ.

Οι οπαδοί τους, οι περίεργοι που ήθελαν να μάθουν το φαινόμενο Stones, η αστυνομία, οι γονείς που είχαν τρομάξει καθώς διάβαζαν στα περιοδικά της εποχής τίτλους όπως "Θα δίνατε ποτέ την κόρη σας σε έναν Rolling Stone;", το αεροδρόμιο στο Ελληνικό όπου θα προσγειώνονταν και φυσικά το ξενοδοχείο "Χίλτον" που τους φιλοξένησε και μέτραγε μετά τις ζημιές τους. Γράφτηκαν πολλά για την "αλήτικη" συμπεριφορά τους, τα τσιγάρα που σβήνανε στους πανάκριβους καναπέδες, για τις ακαθαρσίες που τις έκαναν όπου να 'ναι στα δωμάτιά τους κι άλλα πολλά.

Όλη η πρωτεύουσα μιλούσε για την άφιξή τους και όσο κράτησε αυτή η ιστορία, γιατί μετά από 4 μέρες έπεσε σκοτάδι. Δεν ήταν και λίγο πράγμα να έρχονται για συναυλία τα "κακά παιδιά της ροκ", όπως τους αποκαλούσαν τότε, στον κολοφώνα της καριέρας τους, μόλις είχαν κυκλοφορήσει μάλιστα και ένα από τα καλύτερα άλμπουμ τους, το "Between the Buttons" (20 Ιανουαρίου 1967), που η φωτογραφία τους στο εξώφυλλο ενέπνευσε τη φωτογραφία του εξωφύλλου στο ελληνικό πρόγραμμα της συναυλίας τους που βγήκε με τίτλο "Rolling Stones: Athens 67" και τους είχε "κουνημένους" λόγω ψυχεδελικής εποχής και ήταν πολύ πετυχημένο που η φωτογραφία ήταν και στην ανάποδη.

Ο μουσικάνθρωπος της εποχής, ο Νίκος Μαστοράκης, που έφερε τους Rolling Stones στην Αθήνα και παρ’ ολίγον και τους Beatles, αφηγείται την περιπετειώδη και επεισοδιακή συναυλία.


"Ήταν η μέρα που η Ελλάδα γνώρισε από κοντά τους Rolling Stones. Ανάμεσα στις φωτογραφίες και ο Αστυνομικός Διευθυντής Τασιγιώργος, παρών στη συναυλία και υπεύθυνος για το άδοξο και επεισοδιακό τέλος της. Μέχρι σήμερα, το όνομά του έγινε... "Τσιληχρήστος" από τους αυτοσχέδιους ιστορικούς της ποπ και την αναπαραγωγή λαθών σε δεκάδες blogs.

Οι Rolling Stones, ζήτησαν και πήραν $20.000. Τότε 600.000 δρχ. Ακόμα, $5.000 στοίχησε η μικρομεγαφωνική εγκατάσταση. Κόστη για σκηνικά και φωτιστικά εφφέ ήταν ανύπαρκτα έως και αδιανόητα. Οι STONES, θα καθίσουν για πρώτη φορά ίσως, σε απλές Βιενέζικες καρέκλες καφενείου. Το εισιτήριο είχε καθορισθεί στις 60-120 δρχ. και 500 για λίγες ειδικές θέσεις μπροστά απο την εξέδρα. Ακριβό, αλλά όχι απαγορευτικό.


Η συναυλία είχε καθαρισθεί για τις 7.30 μμ εκείνου του ανοιξιάτικου απογεύματος. Στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Τελικά, έγινε στο γήπεδο της Λεωφ. Αλεξάνδρας. Το μεσημέρι έβρεξε. Η προσέλευση μικρότερη της, λογικά, αναμενόμενης. Το γήπεδο μισογεμάτο. Η συναυλία ήταν πολυ μπροστά για την εποχή της και για ένα κοινό χωρίς ιδιαίτερη μουσική παιδεία.

Η συναυλία που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ

Ο Mick Jagger, κάποια στιγμή δίνει εντολή σε άτομο της ακολουθίας του, να πετάξει στο κοινό τα λουλούδια της τεράστιας ανθοδέσμης που είχε προσφέρει η Μιούζικ Μποξ. Τα λουλούδια όμως ήταν γαρύφαλλα και μάλιστα κόκκινα. Και αυτό το χρώμα, τότε, έφερνε αλλεργία. Κάποιος αστυφύλακας νομίζει ότι τα λουλούδια εκλάπησαν και πάει να δημιουργηθεί αταξία... πέφτει επάνω του... ακλουθούν και άλλοι... πολλοί... και η συναυλία σταματά!


Η ατμόσφαιρα ηλεκτρίζεται. Και ο ηλεκτρισμός αυτός μεταφέρεται και εκτός γηπέδου. Δεν γίνονται έκτροπα, βέβαια, κάτι που θα ήταν αδιανόητο για την εποχή εκείνη, εξ' αλλού.

Οι Stones έφυγαν την επόμενη ήμερα. Εκτός από τον Bill Wyman που έκανε μίνι διακοπές μέχρι τις 23 Απριλίου.

Οι Rolling Stones, θα ξαναέλθουν στην Ελλάδα, 31 χρόνια αργότερα. Τον Σεπτέμβριο του 1998!"

Read Next

01 Μαϊ 2024

Γιάννης Ρίτσος: "Γιέ μου, σπλάχνο των σπλάχνων μου, καρδούλα της καρδιάς μου"

Η τραγική ιστορία πίσω από τον Επιτάφιο του Γιάννη Ρίτσου. Ένα από τα πιο γνωστά έργα του ποιητή που γεννήθηκε σαν σήμερα.

Περισσότερα από

Stories

29 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

29 Απρ 2024

"Μόνο γιατί μ' αγάπησες": Ένα από τα πιο σημαντικά ερωτικά ποιήματα της Μαρίας Πολυδούρη

H ποιήτρια που πέθανε σαν σήμερα απο φυματίωση ήταν πολύ νέα, αλλά πρόλαβε να αφήσει ένα αξιόλογο ποιητικό έργο και ύμνησε τον εξαγνισμό μέσω του έρωτα.

29 Απρ 2024

Τάκης Μόσχος, ο "Αργύρης της "Γλυκιάς Συμμορίας": Σύμβολο του ασυμβίβαστου κινηματογραφικού ήρωα

Μια ματιά στη διαδρομή του "Αργύρη" της "Γλυκιάς Συμμορίας" που δεν δίστασε να μιλήσει ανοιχτά για τη σχέση του με τις ουσίες.

28 Απρ 2024

Πενέλοπε Κρουζ- Χαβιέ Μπαρδέμ: υπάρχει λόγος που κράτησαν τον δεσμό τους κρυφό

Ο Χαβιέ Μπαρδέμ και η Πενέλοπε Κρουζ που γεννήθηκε σαν σήμερα γνωρίστηκαν πολύ πριν κάνουν δεσμό.

28 Απρ 2024

Νοσοκόμα αποκαλύπτει τι συνέβη στο πρόσωπο της όταν σταμάτησε μετά από 20 χρόνια να κάνει μπότοξ

Κατάφερε να "παγώσει" τον χρόνο, ώσπου ήρθε η στιγμή να κάνει αποχή.

28 Απρ 2024

Ναταλία Γερμανού-19 χρόνια πριν: H αδημοσίευτη φωτογραφία από τη νίκη της Ελλάδας στη Eurovision το 2005

Η Ναταλία Γερμανού με την Έλενα Παπαρίζου και τον Χρήστο Δάντη.

28 Απρ 2024

Άλφρεντ Χίτσκοκ: Τι φοβόταν πολύ, ο μετρ του φόβου;

Και ο μέτρ του σασπένς είχε τις δικές του στιγμές αγωνίας

28 Απρ 2024

Όσκαρ Σίντλερ: Η αληθινή ιστορία του Γερμανού επιχειρηματία, που έσωσε τις ζωές 1.200 Εβραίων

Η ιστορία έγινε γνωστή από την ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ "Η λίστα του Σίντλερ".

27 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Στις 27 Απριλίου 1941 η Πηνελόπη Δέλτα.πήρε δηλητήριο, που κρατούσε πάντα κοντά της και πέντε μέρες αργότερα, στις 2 Μαΐου, άφησε την τελευταία της πνοή, σε ηλικία 67 ετών.