ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Συμβάλλει στη θεραπεία του καρκίνου:Η επαναστατική ανακάλυψη των γυναικών που πήραν Νόμπελ Χημείας

Οι Εμανουέλε Σαρπεντιέ και Τζένιφερ Α. Ντούντνα, από τις λίγες γυναίκες που έχουν τιμηθεί με το βραβείο, ανακάλυψαν ένα εργαλείο που ξαναγράφει τον κώδικα της ζωής.

Συμβάλλει στη θεραπεία του καρκίνου:Η επαναστατική ανακάλυψη των γυναικών που πήραν Νόμπελ Χημείας

Δεν είναι μόνο ανάμεσα στις ελάχιστες γυναίκες στην ιστορία που έχουν τιμηθεί με Νόμπελ Χημείας, αλλά και οι ερευνήτριες που επινόησαν ένα από τα σπουδαιότερα εργαλεία της γονιδιακής τεχνολογίας. Ο λόγος για τις Εμανουέλε Σαρπεντιέ και Τζένιφερ Α. Ντούντνα, τις φετινές νικήτριες των κορυφαίων βραβείων, που επιλέχθηκαν, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του φορέα, «για το εργαλείο τους που ξαναγράφει τον κώδικα της ζωής».

Το λεγόμενο γενετικό ψαλίδι CRISPR/Cas9 αλλάζει το DNA των ζώων, των φυτών και των μικροοργανισμών με απίστευτα υψηλή ακρίβεια, βοηθώντας ώστε να αναπτυχθούν νέες θεραπείες του καρκίνου αλλά και κληρονομικών ασθενειών.

Ο ρόλος του CRISPR/Cas9; Όταν, στο παρελθόν, οι ερευνητές έπρεπε να τροποποιήσουν τα γονίδια ενός κυττάρου, σπαταλούσαν πολύ χρόνο και η επιτυχία ήταν αβέβαιη. Χάρη, ωστόσο, σε αυτό το εργαλείο, πλέον μπορούν να το κάνουν μέσα σε λίγες εβδομάδες. «Αυτό το γενετικό εργαλείο έχει τεράστια δύναμη. Όχι μόνο έφερε την επανάσταση στη θεμελιώδη επιστήμη, αλλά επιπλέον οδήγησε σε καινοτόμες καλλιέργειες και θα συμβάλει σε νέες, πρωτοποριακές ιατρικές θεραπείες» δήλωσε ο επικεφαλής της επιτροπής Νόμπελ Χημείας, Κλάες Γκούσταφσον.

«Αυτό το γενετικό εργαλείο έχει τεράστια δύναμη. Όχι μόνο έφερε την επανάσταση στη θεμελιώδη επιστήμη, αλλά επιπλέον οδήγησε σε καινοτόμες καλλιέργειες και θα συμβάλει σε νέες, πρωτοποριακές ιατρικές θεραπείες»

Εξίσου εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι η ανακάλυψή του έγινε τυχαία. Όταν η Σαρπεντιέ μελετούσε το παθογόνο βακτήριο Streptococcus pyogenes, ανακάλυψε ένα μέχρι πρότινος άγνωστο μόριο, το tracrRNA, μέρος του αρχέγονου ανοσοποιητικού συστήματος του βακτηρίου, που αφοπλίζει τους ιούς καταστρέφοντας το DNA τους.

Τη χρονιά που η Σαρπεντιέ δημοσίευσε την ανακάλυψή της, το 2011, άρχισε συνεργασία με τη βιοχημικό Ντούντνα, με ευρεία γνώση του RNA. Μαζί κατάφεραν να αναπαραγάγουν αυτό το γενετικό ψαλίδι σε δοκιμαστικό σωλήνα και να απλοποιήσουν τη χρήση του.

Με την εφαρμογή της ανακάλυψής τους, από το 2012, οι επιστήμονες έχουν καταφέρει να αναπτύξουν φυτά που αντιστέκονται στη μούχλα, την ξηρασία και τα παράσιτα, ενώ επίσης έχουν αρχίσει να αναπτύσσουν νέες αντικαρκινικές θεραπείες και θεραπείες κληρονομικών ασθενειών. Όπως καταλήγει θριαμβευτικά η ανακοίνωση των Νόμπελ Χημείας, «αυτά τα γενετικά ψαλίδια έχουν μεταφέρει τις επιστήμες σε μια νέα εποχή, φέρνοντας, με πολλούς τρόπους, το σπουδαιότερο όφελος στην ανθρωπότητα».

Ποιες είναι οι νικήτριες

Η Δρ Εμανουέλε Σαρπεντιέ, γεννημένη το 1968, είναι Γαλλίδα μικροβιολόγος, γενετίστρια και βιοχημικός, σήμερα διευθύντρια της Μονάδας Μαξ Πλανκ για τις Επιστήμες Παθογόνων στο Βερολίνο. Η Δρ Τζένιφερ Α. Ντούντνα, που γεννήθηκε το 1964 στις ΗΠΑ, διδάσκει στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Μπέρκλεϊ και διεξάγει έρευνες στο Ιατρικό Ινστιτούτο Χάουαρντ Χιουζ. Το 2017 η Ντούντνα έγραψε ένα βιβλίο («A Crack in Creation») όπου περιγράφει το χρονικό της ανακάλυψης του CRISPR/Cas9, ενώ ταυτόχρονα προειδοποιεί για πιθανές αρνητικές συνέπειές του. Έγιναν η έκτη και έβδομη γυναίκα στην ιστορία που διακρίνονται με Νόμπελ Χημείας, κατακτώντας μία θέση πλάι σε ιερά τέρατα της επιστήμης όπως η Μαρί Κιουρί.

Δείτε την Τζένιφερ Α. Ντούντνα να σχολιάζει, συγκινημένη, τη βράβευσή της:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Κεντρική φωτό:


Read Next

15 Μαϊ 2024

Βίκυ Βανίτα: Ο κρυφός έρωτας για τον Σειληνό η μοναχική ζωή και ο ακόμα πιο μοναχικός θάνατος

Η όμορφη ηθοποιός γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης στις 15 Μαΐου 1948 και "έφυγε" στις 8 Μαρτίου 2007. Αλλά δεν αποκάλυψε ποτέ το μεγάλο μυστικό της ασθένειάς της.

15 Μαϊ 2024

"Η ζωή είναι σύντομη. Κάνε μια απιστία" - Το απίστευτο σκάνδαλο της διαρροής των στοιχείων χιλιάδων χρηστών της εφαρμογής για παράνομες σχέσεις

Ashley Madison: Sex, Lies & Scandal: Το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix αποκαλύπτει τι συνέβη με το διάσημο app για παντρεμένους και δεσμευμένους που ψάχνουν για παράνομη σχέση και τη διαρροή των προσωπικών τους στοιχείων το 2015.

Περισσότερα από

Stories

14 Μαϊ 2024

Slimane - Νίκος Αλιάγας: Όταν ο Αλιάγας βρισκόταν επί σκηνής με τον Slimane, τον Γάλλο που "μάγεψε" στη Eurovision

Ο Νίκος Αλιάγας είναι παρουσιαστής εδώ και πολλά χρόνια στο γαλλικό "The Voice: La Plus Belle Voix".

14 Μαϊ 2024

Όταν η Σαρλίζ Θερόν ζήτησε "προστασία" στα γυρίσματα του Mad Max, μετά τις απειλές του Τομ Χάρντι

Οι δύο πρωταγωνιστές βρέθηκαν αντιμέτωποι σε μια σκληρή διαμάχη στα γυρίσματα της ταινίας "Mad Max: Fury Road".

14 Μαϊ 2024

46 χρόνια πρίν-Όταν ο Φαίδων Γεωργίτσης συνάντησε τη Ρίτα Χέιγουρθ στη Θεσσαλονίκη, το 1977

Όταν το όμορφο αγόρι του ελληνικού κινηματογράφου συνάντησε τη ντίβα του Χόλιγουντ, που πέθανε σαν σήμερα.

14 Μαϊ 2024

Ρίτα Χέιγουορθ: "Οι άνδρες κοιμούνται με τη Τζίλντα και ξυπνούν μαζί μου"

Η τραγική ιστορία πίσω από τη διάσημη φράση τηςπιο επιθυμητής κοκκινομάλλας του Χόλιγουντ που γεννήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 1918. και πέθανε στις14 Μαΐου 1987.

13 Μαϊ 2024

Η ανατριχιαστική ιστορία της Άνι-Φριντ Λίνγκσταντ των ABBA που έγινε πείραμα στα χέρια των Ναζί

Η τρομακτική, αληθινή ιστορία της Άνι που κατάφερε να γλιτωσεί όταν δραπέτευσε στη Σουηδία.

13 Μαϊ 2024

"Μια φιλενάδα μου είπε κάποτε ότι δεν πρέπει να μαλώνω ποτέ με κάποιον που δεν αγαπάω"

Από τους πιο ποθητούς άντρες του Χόλιγουντ, με άπειρους έρωτες, έναν γάμο, εννιά παιδιά και ξέχειλο ταλέντο. Η παρανοϊκή γοητεία του Τζακ Νίκολσον εμπνέει.

13 Μαϊ 2024

Ο μοναχογιός της Ντόρις Ντέι ήταν ο στόχος του Τσάρλς Μάνσον στην στυγερή δολοφονία του 1969

Η απίστευτη ιστορία πίσω από την μαζική δολοφονία που συγκλόνισε το Χόλιγουντ του 60'.

12 Μαϊ 2024

John Lennon: Το πιο συγκινητικό τραγούδι που έχει γραφτεί ποτέ για τη μητέρα δεν μιλάει για μία σχέση αγάπης

Δεν μιλούν όλα τα τραγούδια που έχουν γραφτεί για τη μαμά για έναν τρυφερό δεσμό αγάπης και αφοσίωσης. Η ιστορία πίσω από το τραγούδι του John Lennon "Mother"

12 Μαϊ 2024

Λίλυ Παπαγιάννη: Η πιο φινετσάτη κυρία του ελληνικού Θεάτρου σε ηλικία 27 ετών

Η αξέχαστη ηθοποιός, εκτός από φινετσάτη και όμορφη, χαρακτηριζόταν από ταλέντο, παιδεία και ποιότητα. Μια σπάνια φωτογραφία 62 χρόνια πριν.

12 Μαϊ 2024

Κάθριν Χέπμπορν: Τα τέσσερα Όσκαρ, ο Σπένσερ Τρέισι και η αυτοκτονία που στιγμάτισε την ζωή της

Φεμινίστρια, ασυμβίβαστη, καλλιεργημένη και ανεξάρτητη η Κάθριν Χέπμπορν που μαγνήτιζε τους θεατές υπήρξε role model για τις γυναίκες.