ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Σύγχρονη ηρωίδα: Η δικηγόρος που μάχεται για τις νόμιμες αμβλώσεις στην Αργεντινή

Η γυναίκα-σύμβολο της κοινωνικής αλλαγής στη Λατινική Αμερική και η απίστευτη ιστορία της.

Σύγχρονη ηρωίδα: Η δικηγόρος που μάχεται για τις νόμιμες αμβλώσεις στην Αργεντινή

Η Sabrina Cartabia φοράει πράσινο μανό, για να ταιριάζει με το χρώμα της σημαίας του κινήματός της. Ναι, η γυναίκα που αλλάζει το τοπίο των δικαιωμάτων των γυναικών στη σύγχρονη Αργεντινή έχει χρόνο να βάψει τα νύχια της. Αυτό είναι το πρώτο πράγμα που παρατήρησε η Suyin Haynes του Time, στο άρθρο της για εκείνη.

Η σημαία είναι καταπράσινη και έχει ως σήμα μια κρεμάστρα- το φρικτό σύμβολο των παράνομων αμβλώσεων. Το πράσινο, ωστόσο, θεωρείται από τις γυναίκες του κινήματος ως χρώμα της ελπίδας.

Είναι η ίδια σημαία που κράτησαν ψηλά, με περηφάνια όταν τον περασμένο Αύγουστο συγκεντρώθηκαν σε μια σημαντική πορεία στο Μπουένος Άιρες. Αίτημά της, η νομιμοποίηση της άμβλωσης στις πρώτες 14 εβδομάδες της εγκυμοσύνης, απορρίφθηκε τελικά. Η Αργεντινή, η χώρα καταγωγής του Πάπα Φραγκίσκου, έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει για να αναπνεύσει από την επιρροή της καθολικής εκκλησίας σε κάθε πτυχή του κοινωνικού γίγνεσθαι.

Η Cartabia δεν το βάζει κάτω. Έχει άλλωστε τη δική της τραγική ιστορία που την κινητοποιεί. «Η προγιαγιά μου πέθανε σε μια παράνομη άμβλωση τη δεκαετία του ‘40», εξομολογείται.

Σύγχρονη ηρωίδα: Η δικηγόρος που μάχεται για τις νόμιμες αμβλώσεις στην Αργεντινή
Η Sabrina Cartabia

Η ίδια εργάζεται σαν δικηγόρος και ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών από το 2009, επροσωπώντας μια νέα γενιά, αποφασισμένη να δέχεται μόνο κοινωνικές νίκες. Άρχισε να ασχολείται με το οικογενειακό δίκαιο και οι πρώτες της υποθέσεις ήταν η υποστήριξη φυλακισμένων γυναικών στα φτωχά προάστια του Μπουένος Άιρες.

«Ο στόχος μας είναι να δείξουμε πού αποτυγχάνουν οι ηγέτες μας», υποστηρίζει η 33χρονη, η οποία έχει ιδρύσει τη δική της οργάνωση για τα δικαιώματα των γυναικών με όνομα Red de Mujeres (RDM), δηλαδή Δίκτυο των γυναικών.

Το RDM ιδρύθηκε το 2014 και αριθμεί περίπου 300 ενεργά μέλη στο Μπουένος Άιρες. Η οργάνωση βοηθά γυναίκες και οικογένειες χαμηλού εισοδήματος, αναλαμβάνει υποθέσεις ενδοικογενειακής βίας και αμβλώσεων και φέρνει τις γυναίκες σε επαφή μεταξύ τους, ώστε τα περιστατικά να επικοινωνούνται και να καταγράφονται. Έτσι, προσπαθούν να ισχυροποιήσουν το ρόλο των γυναικών στις μικρότερες κοινωνικές ομάδες και να κάνουν την Αργεντινή μια χώρα φιλική προς τις γυναίκες.

Γυναίκες διαδηλώνουν στην Αργεντινή για τη νομιμοποίηση της άμβλωσης

Αν σκεφτεί κανείς ότι από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, μόνο 4 έχουν νομιμοποιήσει την άμβλωση, αλλά και ότι μόνο το 2016 καταγράφηκαν στην Αργεντινή 254 δολοφονίες γυναικών, συνειδητοποιεί γιατί η μάχη που δίνει η Cartabia είναι τόσο σημαντική, όσο και εξαιρετικά επικίνδυνη. Η ίδια, εμπλέκεται επίσης ενεργά και με το κίνημα Ni Una Menos, το οποίο δημιουργήθηκε το 2014 και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να εγκατασταθεί μόνιμα και αμετάκλητα η βία κατά των γυναικών στην ατζέντα του δημόσιου διαλόγου.

Η ίδια, πιστεύει ότι η μάχη δε σταματά ποτέ- αντίθετα, τώρα αρχίζει. «Το φεμινιστικό κίνημα στην Αργεντινή είναι τώρα στην καλύτερη φάση του».



Read Next

06 Μαϊ 2024

Σπάνια ασθένεια: Το 9χρονο παιδί που δε νιώθει πόνο

Και παρόλο που η κατάσταση του μπορεί να ακούγεται σαν υπερδύναμη, στην πραγματικότητα, η πάθηση αυτή κάνει το αγόρι πιο ευάλωτο σε τραύματα.

06 Μαϊ 2024

"Πέρα από τη σαρκική επιθυμία": Ρίτα Χέιγουορθ και Όρσον Γουέλς, μια σχέση αχαλίνωτου πάθους και μίσους

Το "παιδί θαύμα" ήταν ύποπτος για την άγρια δολοφονία της ηθοποιού Μαύρης Ντάλιας. Λάτρευε τις γυναίκες και το φαγητό.

Περισσότερα από

Stories

06 Μαϊ 2024

Πού έκαναν Ανάσταση οι μεγάλοι αστέρες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου;

Σπάνιο ντοκουμέντο με πρωταγωνιστές του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης στις αρχές της δεκαετίας του 70 από το αρχείο της ΕΡΤ.

06 Μαϊ 2024

Η πρώτη γυναίκα στον κόσμο που απέδειξε πως μπορείς να είσαι σέξι μέσα σε κουστούμι

Όταν η Μάρλεν Ντίτριχ ανέτρεψε μέσα σε μία στιγμή όλα όσα ξέραμε για τη μόδα.

05 Μαϊ 2024

Η Άννα Παναγιωτοπούλου της ιστορικής Λιλιπούπολης των παιδικών μας χρόνων

Λίγοι γνωρίζουν την συνεργασία της Άννα Παναγιωτοπούλου με την ιστορική Λιλιπούπολη, το βαθύτατα δημοκρατικό, (αν και παιδικό) έργο, του Μάνου Χατζιδάκι στο Γ' Πρόγραμμα.

05 Μαϊ 2024

35 χρόνια πριν: Μαρινέλλα - Σταμάτης Φασουλής φίλοι για πάντα

Οι δύο καλλιτέχνες μετρούν μια μακροχρόνια φιλία και εδώ τους παρακολουθούμε σε έναν διαφορετικό διάλογο

05 Μαϊ 2024

Η μοναδική Ρένα Βλαχοπούλου δίνει τις δικές της ευχές για το Πάσχα

Η Ρένα Βλαχοπούλου δίνει τις δικές της ευχές για το Πάσχα το μακρινό 1992.

05 Μαϊ 2024

Λεωνίδιο: Το φαντασμαγορικό έθιμο της Ανάστασης, τα 600 φωτισμένα αερόστατα στο νυχτερινό ουρανό

Η μικρή όμορφη και γραφική πρωτεύουσα της Τσακωνιάς μετατρέπεται σ΄ένα γιγάντιο σκηνικό θεάματος, ήχου και φωτός.

04 Μαϊ 2024

Άννα Παναγιωτοπούλου: Μια σπάνια συνέντευξη της σπουδαίας ηθοποιού το 2001

Όταν η Έλενα Ακρίτα φιλοξένησε το 2001 στην εκπομπή "Φώτα Πορείας" την Άννα Παναγιωτοπούλου. Την ηθοποιό που όλοι λατρέψαμες και έφυγε σαν σήμερα από την ζωή.

04 Μαϊ 2024

"Πού πας ωρέ τσατσαμίνι μου;" Ένα νοερό πασχαλινό ταξίδι στην "Κοντέσα του Ιονίου"

Ένας Κερκυραίος θυμάται την βαθιά παραδοσιακή, ορθόδοξη, καθολική, ειδωλολατρική, βενετσιάνικη και τόσο ταπεραμεντόζα Λαμπρή του νησιού του.

04 Μαϊ 2024

Πάσχα: Τα έθιμα της Ζακύνθου

Από την επτανησιακή πολυφωνική εκκλησιαστική μουσική ως την Ανάσταση με τον Εσταυρωμένο και την εικόνα της της Mater Dolorosa.