ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Στην Τεχεράνη για δουλειές. Τι είδε η Άρτεμις Καλαντζάκου πίσω από την μαντήλα

Η σύμβουλος επικοινωνίας, Άρτεμις Καλαντζάκου, βρέθηκε στην Τεχεράνη για ένα επαγγελματικό ταξίδι και μας διηγείται την εμπειρία της φορώντας χιτζάμπ.

Στην Τεχεράνη για δουλειές. Τι είδε η Άρτεμις Καλαντζάκου πίσω από την μαντήλα

Όλα ξεκίνησαν λίγες πριν να πάω στη Τεχεράνη για δουλειά. Στη διεθνή έκθεση τουρισμού. Χμ, κάτι θυμόμουν για μαντήλα αλλά μέχρι εκεί. Φυσικά και είχα παρακολουθήσει και την επικαιρότητα των τελευταίων ημερών σχετικά με τη σχέση που δημιουργείται μεταξύ της χώρας μας και του Ιράν.

Η αναζήτηση πληροφοριών ήταν σχετικά εύκολη. Να 'ναι καλά το ίντερνετ. Γιατί κάποια γνωστή να είχε επισκεφτεί τη χώρα δεν υπήρχε. Μεταξύ άλλων, να θυμάμαι να απλώνω εγώ το χέρι μου για χειραψία σε άνδρα. Γιατί εκείνος απαγορεύεται να το κάνει πρώτος.

Στην Τεχεράνη για δουλειές. Τι είδε η Άρτεμις Καλαντζάκου πίσω από την μαντήλα
Εικόνα από το παζάρι.
Η Άρτεμις με μαντήλα.

Το dress code σαφές: να φοράω φαρδιά ρούχα. Να είναι μακριά. Να μη διαγράφεται το σώμα. Το παντελόνι είναι υποχρεωτικό. Να φαίνεται γυμνό μόνο το πρόσωπο και τα χέρια. Από το καρπό και κάτω βεβαίως. Το μαντό επιβάλλεται. Δηλαδή, τι εννοούν; το leather jacket δε μπορώ να το βάλω; Και πόσο μακρύ το σακάκι; Και τι σημαίνει λουζ παντελόνι;

Ανασκαφή στη ντουλάπα και εκεί συνειδητοποίησα ότι από τα ρούχα μου λείπει ύφασμα. Στις φούστες λείπει μήκος ή φάρδος, στα παντελόνια το ίδιο. Οι μπλούζες ή δεν έχουν μανίκια, ή έχουν ντεκολτέ ή δεν έχουν ώμους ή δεν έχουν πλάτη... Λίγη ώρα μετά και με τη λογική του layering, και ενός μαντό της μαμάς μου νομίζω είμαι έτοιμη.

Ταξί.

Στη Τεχεράνη βρέθηκα για επαγγελματικούς λόγους, επομένως δεν έχω tips τουριστικών αξιοθέατων. Αυτό που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι ότι οι Ιρανοί είναι ευγενέστατοι, φιλικοί και μας αγαπούν πολύ. Έχουν φινέτσα, μόρφωση και πολιτισμό. Οι γυναίκες είναι πανέμορφες και έχουν καταφέρει να κάνουν τη μαντήλα fashion statement. Εγώ απέναντι τους και με τα μαύρα που φόραγα έφερνα σε νίντζα ή σε θείτσα. Τη μαντήλα μετά τη πρώτη μέρα και αφού κατάλαβα ότι για να μη γλιστράει στο κεφάλι πρέπει να μαζεύεις, έστω τα μισά μαλλιά σου ψηλά, τη θυμόμουν μόνο όταν έβλεπα το είδωλό μου σε καθρέπτη ή τζαμαρία.

Οι Ιρανές είναι «κανονικές» γυναίκες. Που φοράνε μαντήλα σε δημόσιους χώρους. Εργάζονται. Οδηγούν. Βγαίνουν για καφέ, κάνουν βόλτες, χαζεύουν βιτρίνες, ψωνίζουν, πάνε βόλτες τα παιδιά τους, και όχι δεν συνάντησα κανέναν που να έχει παντρευτεί πάνω από μια γυναίκα. Τα κορίτσια βγάζουν συνέχεια σέλφις, δεν έχουν Facebook, αλλά έχουν Telegram και Instagram.

Η ζωή των γυναικών της Τεχεράνης στο Instagram είναι ζωηρή.
Το παραδοσιακό τσάι.

Στα δυο malls που βρέθηκα για συναντήσεις στη Βόρεια Τεχεράνη, «over a coffee» είχαν υπέροχα εμπορικά καταστήματα, food courts, καφέ και εστιατόρια. Τα ραντεβού δεν κλείνονται ακριβώς, «ραντεβού στις 2.00» πχ, αλλά «ραντεβού μεταξύ 2.00 και 3.00». Η κίνηση είναι πραγματικά ανυπόφορη. Όπως και τα ταξί.

Tα αγγλικά τους είναι αδύναμα. Προσπαθούν να τα βελτιώσουν αλλά είχα και ατυχείς στιγμές όπως να παραγγείλω ένα σνακ με κοτόπουλο και να μου έρθουν πένες με άσπρη σάλτσα. Είναι μια πόλη με μια παράξενη γοητεία. Είναι «εξωτική» αλλά ταυτόχρονα και σύγχρονη. Ήπια καφέ μόνη έξω, και ένιωσα ακριβώς όπως εδώ. Καμία αμηχανία. Καμία ανησυχία.

Χειροτεχνία.

Το Ιράν είναι μια τεράστια χώρα. Σε έκταση, σε πληθυσμό, σε ιστορία. Η Τεχεράνη έχει 15 εκατομμύρια κατοίκους και είναι απολύτως ασφαλής. Η θέα στα βουνά, που οι κορφές τους είναι χιονισμένες είναι θαυμάσια -μια υπέροχη παρέα για να κάνεις ένα τσιγάρο έξω γιατί φυσικά, το κάπνισμα δεν επιτρέπεται στα εστιατόρια. Ως επαγγελματίας δεν ένιωσα ούτε για μια στιγμή ότι οι άνδρες συνομιλητές μου δε με σέβονται ή δε με αντιμετωπίζουν ισότιμα. Καταρρίφθηκε αυτό το στερεότυπο. Οι γυναίκες είναι παντού.

Coffee store "Sam".
Επίσκεψη παιδιών στην Διεθνή Έκθεση Τουρισμού της Τεχεράνης.

Δείχνει χώρα με προοπτική και δυναμική. Το γεγονός ότι την διεθνή έκθεση τουρισμού την επισκέφτηκαν σχολεία, δείχνει τη πρόθεσή τους να στρέψουν τη ματιά τους προς τα έξω. Ο τρόπος που υποδέχτηκαν όλες τις ξένες χώρες, δείχνει την διάθεσή τους και να ταξιδέψουν στο κόσμο αλλά και να υποδεχτούν ξένους στη χώρα τους.

Στην ερώτηση αν θα ξαναπήγαινα η απάντηση είναι «ξεκινάω άμεσα φαρσί».

Η Tεχεράνη απο το ασανσέρ του Tehran Milad Tower, ύψους 435 μέτρων.
Street food.
Αγαπούν τα λουλούδια.
Κατάστημα αθλητικών ειδών.
Υποδοχή εστιατορίου, το οποίο θύμιζε Μανχάταν.
Εστιατόριο.
Δρόμος στο παζάρι.
Εάν θελεις να επισκεφτείς χώρους προσευχής επιβάλλεται το τσαντόρ, το οποίο σου δίνουν να φορέσεις.
Η κίνηση είναι απελπιστική στους δρόμους της Τεχεράνης.

Read Next

06 Μαϊ 2024

Πού έκαναν Ανάσταση οι μεγάλοι αστέρες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου;

Σπάνιο ντοκουμέντο με πρωταγωνιστές του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης στις αρχές της δεκαετίας του 70 από το αρχείο της ΕΡΤ.

06 Μαϊ 2024

Η πρώτη γυναίκα στον κόσμο που απέδειξε πως μπορείς να είσαι σέξι μέσα σε κουστούμι

Όταν η Μάρλεν Ντίτριχ ανέτρεψε μέσα σε μία στιγμή όλα όσα ξέραμε για τη μόδα.

Περισσότερα από

Stories

05 Μαϊ 2024

Η Άννα Παναγιωτοπούλου της ιστορικής Λιλιπούπολης των παιδικών μας χρόνων

Λίγοι γνωρίζουν την συνεργασία της Άννα Παναγιωτοπούλου με την ιστορική Λιλιπούπολη, το βαθύτατα δημοκρατικό, (αν και παιδικό) έργο, του Μάνου Χατζιδάκι στο Γ' Πρόγραμμα.

05 Μαϊ 2024

35 χρόνια πριν: Μαρινέλλα - Σταμάτης Φασουλής φίλοι για πάντα

Οι δύο καλλιτέχνες μετρούν μια μακροχρόνια φιλία και εδώ τους παρακολουθούμε σε έναν διαφορετικό διάλογο

05 Μαϊ 2024

Η μοναδική Ρένα Βλαχοπούλου δίνει τις δικές της ευχές για το Πάσχα

Η Ρένα Βλαχοπούλου δίνει τις δικές της ευχές για το Πάσχα το μακρινό 1992.

05 Μαϊ 2024

Λεωνίδιο: Το φαντασμαγορικό έθιμο της Ανάστασης, τα 600 φωτισμένα αερόστατα στο νυχτερινό ουρανό

Η μικρή όμορφη και γραφική πρωτεύουσα της Τσακωνιάς μετατρέπεται σ΄ένα γιγάντιο σκηνικό θεάματος, ήχου και φωτός.

04 Μαϊ 2024

Άννα Παναγιωτοπούλου: Μια σπάνια συνέντευξη της σπουδαίας ηθοποιού το 2001

Όταν η Έλενα Ακρίτα φιλοξένησε το 2001 στην εκπομπή "Φώτα Πορείας" την Άννα Παναγιωτοπούλου. Την ηθοποιό που όλοι λατρέψαμες και έφυγε σαν σήμερα από την ζωή.

04 Μαϊ 2024

"Πού πας ωρέ τσατσαμίνι μου;" Ένα νοερό πασχαλινό ταξίδι στην "Κοντέσα του Ιονίου"

Ένας Κερκυραίος θυμάται την βαθιά παραδοσιακή, ορθόδοξη, καθολική, ειδωλολατρική, βενετσιάνικη και τόσο ταπεραμεντόζα Λαμπρή του νησιού του.

04 Μαϊ 2024

Πάσχα: Τα έθιμα της Ζακύνθου

Από την επτανησιακή πολυφωνική εκκλησιαστική μουσική ως την Ανάσταση με τον Εσταυρωμένο και την εικόνα της της Mater Dolorosa.

04 Μαϊ 2024

Ειρήνη Παπά και Πενέλοπε Κρουζ σε ένα σπάνιο στιγμιότυπο 23 χρόνια πριν

Ο φωτογραφικός φακός αποθανατίζει την Ειρήνη Παπά και την Πενέλοπε Κρουζ, όταν πρωταγωνιστούσαν στην ταινία "Το Μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι"