ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Στη Μόρια είδα τι συμβαίνει όταν ένα παιδί χάνει τις ελπίδες του»: Το Σύνδρομο της Παραίτησης

Η Ayeshe δεν μιλάει. Δεν περπατάει. Δεν ανοίγει καν τα μάτια της.

«Στη Μόρια είδα τι συμβαίνει όταν ένα παιδί χάνει τις ελπίδες του»: Το Σύνδρομο της Παραίτησης

Η Ayesha είναι 9 χρονών. Ο πατέρας της την εναποθέτει με αγάπη και ζεστασία πάνω σε ένα στρώμα στο πάτωμα ενός μικρού νοσοκομείου στη Μόρια της Λέσβου. Το μοναδικό σημείο ζωής πάνω της είναι ο ήχος της ανάσας της, αργός και νωχελικός. Είναι ακίνητη, παγωμένη, με τα μάτια κλειστά, ανεπηρέαστη από τα δεκάδες παιδιά που τρέχουν και παίζουν γύρω της.

Με αυτά τα λόγια η Jules Montage, ανταποκρίτρια της Guardian στον προσφυγικό καταυλισμό, ξεκινά το άρθρο της στη βρετανική εφημερίδα, μιλώντας για το πρώτο φαινόμενο του Συνδρόμου Παραίτησης που έχει εμφανιστεί στη χώρα μας, ένα σοβαρό ψυχοσωματικό περιστατικό που οφείλεται σε βαθύ τραυματικό σοκ, από τα φρικτά γεγονότα που βίωσε στον πόλεμο της πατρίδας της, αλλά και εδώ, στην Ελλάδα, στις πιο άγριες συνθήκες που μπορεί να ζήσει ένα μικρό παιδί.

Η Ayeshe δεν μιλάει. Δεν περπατάει. Δεν ανοίγει καν τα μάτια της. Η ομάδα παιδιάτρων και παιδοψυχιάτρων που εργάζονται στον καταυλισμό δηλώνουν σοκαρισμένοι από τα συμπτώματα του συνδρόμου που έχει καθηλώσει ένα μικρό κοριτσάκι στο κρεβάτι. Οι γονείς του στέκονται ανύμποροι στο πλάι του.

Το λεγόμενο Σύνδρομο της Παραίτησης εμφανίζεται όταν ένα ανθρώπινο ον χάσει εντελώς κάθε έννοια της ελπίδας που μπορεί να υπάρχει φωλιασμένη μέσα του. Τότε ουσιαστικά «αποσύρεται» από τη ζωή, αποτραβιέται, και μένει μακριά από κάθε φυσιολογική λειτουργεία και δραστηριότητα. Αυτό μπορεί να διαρκέσει από μερικούς μήνες μέχρι ολόκληρα χρόνια χωρίς κανείς να είναι σε θέση να προβλέψει το ακριβές διάστημα που ο ασθενής θα παραμένει στο συγκεκριμένο στάδιο καταστολής.

Παρόμοια περιστατικά έχουν καταγραφεί ανάμεσα σε παιδιά που ζουν σε προσφυγικούς καταυλισμούς, ενώ αρκετές περιπτώσεις έχουν σημειωθεί στην Αυστραλία. Τα παιδιά, απλά κλείνουν τα μάτια τους, και σταματούν να μιλούν, να τρώνε και να πίνουν, με τους μύες τους να αποδυναμώνονται. Πρέπει πλέον να φορούν πάνες και να σιτίζονται με καθετήρα, ενώ είναι ξεκάθαρο πως τα παιδιά που κατάφεραν να επανέλθουν, επανήλθαν μόνο όταν εκείνα και η οικογένειά τους βρέθηκαν σε ένα μέρος με σταθερότητα.

«Η κατάσταση της Αΐσα δεν προέκυψε αμέσως μετά απόν ακαριαίο θάνατο του εννιάχρονου αδερφού της, λίγα μέτρα μακριά της, από βόμβες στο Αφγανιστάν. Δεν προέκυψε ούτε κατά τη διάρκεια των χειρουργείων στο δεξί της πόδι, στο οποίο εξακολουθεί να περιβάλλεται από μεταλλικές λάμες, ούτε κατά το βασανιστικό πέρασμα, μέσω θαλάσσης, στη Λέσβο. Μέχρι τότε εξακολουθούσε να μιλάει και να τρώει. Αντί αυτών, μου λέει ο πατέρας της, βυθίστηκε σε μία χαοτική κατάσταση πριν μερικές εβδομάδες, όταν ένας έφηβος μαχαιρώθηκε θανάσιμα κοντά στη σκηνή τους», αναφέρει η Jules Montague.

«Υπήρχε παντού αίμα και ηχούσαν σειρήνες», λέει ο πατέρας του κοριτσιού. «Όλοι φώναζαν. Άρχισε να ουρλιάζει. Αλλά ξαφνικά σταμάτησε να μιλάει». Πριν η οικογένεια φύγει από το Αφγανιστάν, λέει ο πατέρας, η Αΐσα ήταν άτακτη και γλυκιά. «Έπαιζε με κούκλες και αγαπούσε τα πάρκα και της βόλτες». Πλέον απλά σκεπάζει τα με τα χέρια της το πρόσωπό της κάθε πρωί.

Η Katrin Glatz Brubakk, παιδοψυχολόγος στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και υπεύθυνη για τις δράσεις για την ψυχική υγεία στη Λέσβο αναφέρει ότι τα παιδιά που έχουν τραυματιστεί ψυχολογικά συμπεριφέρονται με δύο τρόπους. Άλλα, όπως η Αΐσα γίνονται εσωστρεφή και καταφεύγουν σε έναν κόσμο ακραίας απομόνωσης και αλλά εξωτερικεύουν την βίαια κατάστασή τους.

Mε πληροφορίες από τον Guardian.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

03 Μαϊ 2024

Ιησούς από τη Ναζαρέτ: Πώς είναι σήμερα οι δύο πρωταγωνιστές της σειράς;

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκίνησε και η πιο εμβληματική σειρά του Πάσχα επιστρέφει στις μικρές μας οθόνες.

03 Μαϊ 2024

Φαμπερζέ: Η ιστορία των πολυτιμότερων αυγών του κόσμου και όσα δεν ξέρεις για αυτά

Το πρώτο αυγό ("η Κότα") το παρήγγειλε το 1885 ο τσάρος Αλέξανδρος Γ', θέλοντας να το κάνει ως δώρο έκπληξη για το Πάσχα στη σύζυγό του Μαρία Φιόντοροβνα.

Περισσότερα από

Stories

03 Μαϊ 2024

Αυτοκτόνησαν και οι τρεις μεγάλοι έρωτες της ζωής της: Η τραγική ιστορία της ντίβας Δαλιδά

Στις 3 Μαΐου 1987, η Δαλιδά βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στο Παρίσι, έχοντας πάρει ισχυρή δόση βαρβιτουρικών. "Η ζωή μου έγινε ανυπόφορη, συγχωρήστε με".

03 Μαϊ 2024

Μαρίκα Κοτοπούλη - Ίωνας Δραγούμης. Ένας δύσκολος έρωτας σαν αρχαία τραγωδία

Αυτό είναι το χρονικό μίας από τις πιο παθιασμένες και δύσκολες ιστορίες αγάπης στην Ελλάδα με πρωταγωνίστρια την σπουδαία ηθοποιού που γεννήθηκε σαν σήμερα.

02 Μαϊ 2024

"Δεν μπορούσα να του αρνηθώ, ήταν Θεός, ένας Νουρέγιεφ, ένα ελάφι που χόρευε"

Η έντονη σχέση της Μαρίας Ιωαννίδου και του Βαγγέλη Σειληνού, όταν ήταν πολύ νέοι. Τους χώριζαν πολλά αλλά τους ένωνε η αγάπη για τον χορό.

02 Μαϊ 2024

Ποια ήταν στα αλήθεια η τρομακτική και γοητευτική Δούκισσα της Πλακεντίας;

Η Σοφία Λεμπρέν κράτησε ταριχευμένη την κόρη της στο υπόγειο του σπιτιού της και αποτελεί ακόμα και σήμερα να μυστήριο που πλανάται στον αέρα της Αθήνας.

02 Μαϊ 2024

Ταμάρα ντε Λεμπίτσκα: Η φιλήδονη, δύσκολη και ταλαντούχα καλλιτέχνις του μεσοπολέμου που άλλαξε την τέχνη

Εκθέσεις, ένα μιούζικαλ στο Μπρόντγουεϊ και τιμές-ρεκόρ σε δημοπρασίες φέρνουν στο προσκήνιο μία από τις γυναίκες με τη μεγαλύτερη καλλιτεχνική επιρροή στις αρχές του 20ού αιώνα.

01 Μαϊ 2024

37 χρόνια πριν: Όταν η Δήμητρα Γαλάνη πόζαρε για αντρικό περιοδικό - Η τολμηρή φωτογράφιση

Το μακρινό 1987 η Δήμητρα Γαλάνη είχε φωτογραφηθεί για το εξώφυλλο του μηνιαίου αντρικού περιοδικού Playboy.

01 Μαϊ 2024

Οριάνα Φαλάτσι-Αλέκος Παναγούλης: Εκείνη έβλεπε μπροστά της έναν ήρωα. Εκείνος μια δυναμική και ασυμβίβαστη γυναίκα

Ένας έρωτας-δυναμίτης ένωσε την ασυμβίβαστη δημοσιογράφο και τον ήρωα της αντίστασης. Εκείνος την Πρωτομαγιά του 1976 βρήκε τραγικό θάνατο κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης. Εκείνη δεν τον ξεπέρασε ποτέ.

01 Μαϊ 2024

Γιάννης Ρίτσος: "Γιέ μου, σπλάχνο των σπλάχνων μου, καρδούλα της καρδιάς μου"

Η τραγική ιστορία πίσω από τον Επιτάφιο του Γιάννη Ρίτσου. Ένα από τα πιο γνωστά έργα του ποιητή που γεννήθηκε σαν σήμερα.

29 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.