ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Στη Δανία το πτυχίο από τα εναλλακτικά σχολεία, χωρίς βαθμολογία, εξισώθηκε με αυτό των κλασικών

Οι μαθητές στην Κοπεγχάγη έκαναν μια θετική διαδήλωση, για να ευχαριστήσουν την κυβέρνηση για τον νέο νόμο.

Στη Δανία το πτυχίο από τα εναλλακτικά σχολεία, χωρίς βαθμολογία, εξισώθηκε με αυτό των κλασικών

Μια ανάρτηση που έχει γίνει viral τις τελευταίες μέρες μάς φέρνει σε επαφή με μια εκπαιδευτική νοοτροπία πολύ διαφορετική από την ελληνική. Αφορμή, μια διαδήλωση που διοργανώθηκε στην Κοπεγχάγη, «θετική», όπως χαρακτηρίστηκε, καθώς στόχος των μαθητών που συμμετείχαν ήταν να ευχαριστήσουν την κυβέρνηση για έναν νέο νόμο που εξισώνει το πτυχίο των λεγόμενων εναλλακτικών σχολείων, χωρίς βαθμολογία, με εκείνο των κλασικών.

Συγκεκριμένα, ο χρήστης Φώτιος Φειδάς ανέβασε στο Facebook το παρακάτω κείμενο, συνοδεύοντάς το με την κεντρική φωτογραφία.

«Χθες ήταν μια ιδιαίτερη ημέρα για τον αδελφό μου και την οικογένειά του, που ζουν μόνιμα στην Κοπενχάγη. Χθες διαδήλωσε μαζί με 600 μαθητές από τα εναλλακτικά σχολεία (Steiner Waldorf Schools) μπροστά από το Κοινοβούλιο της Δανίας.

»Ήταν μια διαδήλωση... θετική!

»Μια διαδήλωση που είχε σαν στόχο να ευχαριστήσει την Κυβέρνηση για έναν νόμο που πέρασε. Μια διαδήλωση στην οποία υπήρχαν πανό με την λέξη ΤΑΚ (Ευχαριστώ). Μια διαδήλωση που κράτησε 20 λεπτά, από τη 13:15 έως τη 13:35 και τα 600 παιδιά, που ήρθαν από όλη τη χώρα, σχημάτισαν μια χορωδία και είπαν 3 τραγούδια, ένα εκ των οποίων το πολύ όμορφο Here Comes The Sun των Beatles. Η πρώτη τους πρόβα όλοι μαζί, έγινε μόλις 3 ώρες νωρίτερα στην μητροπολιτική εκκλησία, που τους παραχωρήθηκε γι αυτό το σκοπό.

»Ο λόγος της διαδήλωσης ήταν για να ευχαριστήσουν τους... Βουλευτές -αρκετοί εκ των οποίων βγήκαν στα παράθυρα της Βουλής- γιατί άλλαξαν έναν νόμο (χρειάστηκαν βέβαια 10 χρόνια μεγάλης προσπάθειας από μερικούς γονείς που είχαν τεράστια θέληση, πίστη και όραμα).

«Ολο και περισσότερα Πανεπιστήμια στην Δανία αναζητούν πλέον υποψηφίους φοιτητές που να είναι ξεχωριστοί, να έχουν ενδιαφέρουσα προσωπικότητα, δεξιότητες σχετικές με αυτό που θέλουν να σπουδάσουν και να είναι κοινωνικά ώριμοι νέοι»

»Τι άλλαξε ο νέος νόμος?

»Τα εναλλακτικά σχολεία (Steiner Waldorf Schools) σε όλον τον κόσμο, δεν πιστεύουν στους βαθμούς οπότε και δεν υπάρχει βαθμολογία. Ο στόχος του δασκάλου στα Steiner, είναι να καθοδηγήσει τους μαθητές του και να τους βοηθήσει να ανακαλύψουν ο καθένας τα ιδιαίτερα και ξεχωριστά του χαρίσματα.

»Η Κυβέρνηση της Δανίας, έκανε δεκτό το αίτημα και το απολυτήριο αυτών των παιδιών είναι πλέον ισότιμο με αυτό του κλασσικού σχολείου και των εισαγωγικών εξετάσεων Studenter Exam (αντίστοιχες των Πανελληνίων). Άλλωστε, όλο και περισσότερα Πανεπιστήμια στην Δανία αναζητούν πλέον υποψηφίους φοιτητές που να είναι ξεχωριστοί, να έχουν ενδιαφέρουσα προσωπικότητα, δεξιότητες σχετικές με αυτό που θέλουν να σπουδάσουν και να είναι κοινωνικά ώριμοι νέοι. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν εξασφαλίζεται με έναν απλό βαθμό, όσο υψηλός και να είναι αυτός.

»Σημείωση: Στην φωτογραφία φαίνεται και το πάρκινγκ, μπροστά στην είσοδο του Κοινοβουλίου, το οποίο είναι γεμάτο με τα ποδήλατα των Βουλευτών...

Φίλιπ Νίλσεν»

Παρακολουθήστε ένα ρεπορτάζ για τα σχολεία του δάσους στη Δανία:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

03 Μαϊ 2024

Ιησούς από τη Ναζαρέτ: Πώς είναι σήμερα οι δύο πρωταγωνιστές της σειράς;

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκίνησε και η πιο εμβληματική σειρά του Πάσχα επιστρέφει στις μικρές μας οθόνες.

03 Μαϊ 2024

Φαμπερζέ: Η ιστορία των πολυτιμότερων αυγών του κόσμου και όσα δεν ξέρεις για αυτά

Το πρώτο αυγό ("η Κότα") το παρήγγειλε το 1885 ο τσάρος Αλέξανδρος Γ', θέλοντας να το κάνει ως δώρο έκπληξη για το Πάσχα στη σύζυγό του Μαρία Φιόντοροβνα.

Περισσότερα από

Stories

03 Μαϊ 2024

Αυτοκτόνησαν και οι τρεις μεγάλοι έρωτες της ζωής της: Η τραγική ιστορία της ντίβας Δαλιδά

Στις 3 Μαΐου 1987, η Δαλιδά βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στο Παρίσι, έχοντας πάρει ισχυρή δόση βαρβιτουρικών. "Η ζωή μου έγινε ανυπόφορη, συγχωρήστε με".

03 Μαϊ 2024

Μαρίκα Κοτοπούλη - Ίωνας Δραγούμης. Ένας δύσκολος έρωτας σαν αρχαία τραγωδία

Αυτό είναι το χρονικό μίας από τις πιο παθιασμένες και δύσκολες ιστορίες αγάπης στην Ελλάδα με πρωταγωνίστρια την σπουδαία ηθοποιού που γεννήθηκε σαν σήμερα.

02 Μαϊ 2024

"Δεν μπορούσα να του αρνηθώ, ήταν Θεός, ένας Νουρέγιεφ, ένα ελάφι που χόρευε"

Η έντονη σχέση της Μαρίας Ιωαννίδου και του Βαγγέλη Σειληνού, όταν ήταν πολύ νέοι. Τους χώριζαν πολλά αλλά τους ένωνε η αγάπη για τον χορό.

02 Μαϊ 2024

Ποια ήταν στα αλήθεια η τρομακτική και γοητευτική Δούκισσα της Πλακεντίας;

Η Σοφία Λεμπρέν κράτησε ταριχευμένη την κόρη της στο υπόγειο του σπιτιού της και αποτελεί ακόμα και σήμερα να μυστήριο που πλανάται στον αέρα της Αθήνας.

02 Μαϊ 2024

Ταμάρα ντε Λεμπίτσκα: Η φιλήδονη, δύσκολη και ταλαντούχα καλλιτέχνις του μεσοπολέμου που άλλαξε την τέχνη

Εκθέσεις, ένα μιούζικαλ στο Μπρόντγουεϊ και τιμές-ρεκόρ σε δημοπρασίες φέρνουν στο προσκήνιο μία από τις γυναίκες με τη μεγαλύτερη καλλιτεχνική επιρροή στις αρχές του 20ού αιώνα.

01 Μαϊ 2024

37 χρόνια πριν: Όταν η Δήμητρα Γαλάνη πόζαρε για αντρικό περιοδικό - Η τολμηρή φωτογράφιση

Το μακρινό 1987 η Δήμητρα Γαλάνη είχε φωτογραφηθεί για το εξώφυλλο του μηνιαίου αντρικού περιοδικού Playboy.

01 Μαϊ 2024

Οριάνα Φαλάτσι-Αλέκος Παναγούλης: Εκείνη έβλεπε μπροστά της έναν ήρωα. Εκείνος μια δυναμική και ασυμβίβαστη γυναίκα

Ένας έρωτας-δυναμίτης ένωσε την ασυμβίβαστη δημοσιογράφο και τον ήρωα της αντίστασης. Εκείνος την Πρωτομαγιά του 1976 βρήκε τραγικό θάνατο κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης. Εκείνη δεν τον ξεπέρασε ποτέ.

01 Μαϊ 2024

Γιάννης Ρίτσος: "Γιέ μου, σπλάχνο των σπλάχνων μου, καρδούλα της καρδιάς μου"

Η τραγική ιστορία πίσω από τον Επιτάφιο του Γιάννη Ρίτσου. Ένα από τα πιο γνωστά έργα του ποιητή που γεννήθηκε σαν σήμερα.

29 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.