ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Στα 14 της είπε στους γονείς της ότι είναι κορίτσι»: Η τραγική ιστορία της Δήμητρας από τη Λέσβο

Για κάποιους είναι ένας 60χρονος άντρας με φορέματα. Για άλλους, μια βασανισμένη γυναίκα εγκλωβισμένη σε αντρικό σώμα. Τα ίχνη της αγνοούνται από τις αρχές Απριλίου.

«Στα 14 της είπε στους γονείς της ότι είναι κορίτσι»: Η τραγική ιστορία της Δήμητρας από τη Λέσβο

Μια γνώριμη για κάποιους φυσιογνωμία εμφανίζεται σε Silver Alert που ανέβασε η «Γραμμή Ζωής»: Η Δήμητρα από το χωριό Συκαμνιά της Λέσβου, που γεννήθηκε με το όνομα Δημήτρης Καλογιάννης αλλά ένιωθε κορίτσι από την εφηβεία, εξαφανίστηκε από το Δρομοκαΐτειο όπου νοσηλευόταν. Τα ίχνη της αγνοούνται ήδη από τις αρχές Απριλίου, αλλά η Γραμμή Ζωής ειδοποιήθηκε από τους οικείους της στις 26 Μαΐου, ενεργοποιώντας τον Κοινωνικό Συναγερμό για την ανεύρεσή της. Μας καλεί, εάν γνωρίζουμε οτιδήποτε, να επικοινωνήσουμε όλο το 24ωρο στην Εθνική Γραμμή SOS 1065.

Η ιστορία της Δήμητρας έγινε διεθνώς γνωστή όταν, το 2015, μια Καναδή, η Ρόρι Ορόρα Ρίτσαρντς, που είχε επισκεφτεί τη Λέσβο για να βοηθήσει τους πρόσφυγες, μίλησε μαζί της, με τη συνοδεία του Σουηδού Τόρμπιορν Στένμπεργκ, και τη φωτογράφισαν. Το αποτέλεσμα ήταν ένα βίντεο με μια σειρά από φωτογραφίες της και μια σύντομη ιστορία ζωής της.

Όπως αφηγείται λοιπόν η Ρίτσαρντς, η Δήμητρα ένιωθε από μικρή διαφορετική. Σε ηλικία 14 ετών ο Δημήτρης, όπως ονομαζόταν τότε, είπε στους γονείς του ότι είναι κορίτσι. Απελπισμένοι και σε σύγχυση, αποφάσισαν να τη στείλουν για νοσηλεία σε ψυχιατρικό ίδρυμα αλλά και μετά την επιστροφή της στο σπίτι, οι γιατροί τούς είπαν ότι θα χρειαστεί να συνεχίσει τη φαρμακευτική αγωγή, πιθανότατα για το υπόλοιπο της ζωής της.

Σε ηλικία 14 ετών ο Δημήτρης, όπως ονομαζόταν τότε, είπε στους γονείς του ότι είναι κορίτσι. Απελπισμένοι και σε σύγχυση, αποφάσισαν να τη στείλουν για νοσηλεία σε ψυχιατρικό ίδρυμα

Η Δήμητρα δεν ήθελε να παίρνει φάρμακα, την έκαναν να νιώθει περίεργα. Αλλά οι γονείς της, σύμφωνα με τη μαρτυρία της, συνέχισαν να της τα δίνουν με το ζόρι, κρύβοντάς τα μέσα στο φαγητό. Ωστόσο ο τρόπος με τον οποίο ένιωθε για το φύλο της γέννησής της δεν ήταν κάτι που μπορούσαν να «θεραπεύσουν» τα φάρμακα. Σε όλη τη διάρκεια της εφηβείας της συνέχισε να επιμένει ότι είναι κορίτσι, γεγονός που προκάλεσε την περιθωριοποίησή της στο χωριό και επιβάρυνε τον ήδη πιεσμένο γάμο των γονιών της.

Μια φορά, που κολυμπούσε γυμνή στη θάλασσα, την πλησίασε ένας άντρας από το χωριό και είπε πως ήθελε να τη βιάσει. Συνέχισε να την παρενοχλεί για χρόνια, αλλά η Δήμητρα, εκ των υστέρων, δεν ένιωθε θυμό απέναντί του, αλλά κατανόηση, όπως είπε στη Ρίτσαρντς: Καταλάβαινε ότι είχε σκοτάδι στην ψυχή του γιατί δεν είχε αγαπηθεί ποτέ.

Μια φορά, που κολυμπούσε γυμνή στη θάλασσα, την πλησίασε ένας άντρας από το χωριό και είπε πως ήθελε να τη βιάσει. Συνέχισε να την παρενοχλεί για χρόνια

Στα 20 χρόνια της εγκατέλειψε τη Λέσβο και δραπέτευσε στην Αθήνα, όπου έζησε για πέντε χρόνια στους δρόμους. Κατόπιν έκανε διάφορες ευκαιριακές δουλειές σε σουπερμάρκετ, αλλά ακόμα και οι κάτοικοι της πόλης κατάλαβαν ότι ήταν διαφορετική και την απομόνωσαν. Μόνο μια φίλη κατάφερε να αποκτήσει στην Αθήνα, μια ακόμα άστεγη γυναίκα. Προσποιούντο ότι ήταν παντρεμένοι και πως μια μέρα θα αποκτούσαν ένα παιδί.

Σε όλη της τη ζωή ονειρευόταν να κάνει οικογένεια, αλλά δεν κατάφερε ποτέ να βρει την «παντοτινή αγάπη» της. Όταν η μητέρα της αρρώστησε αναγκάστηκε να επιστρέψει στη Συκαμνιά για να τη φροντίσει, καθώς όλα τα άλλα αδέρφια της είχαν εγκαταλείψει το πατρικό τους, ενώ ο πατέρας της δεν ήταν σε θέση να αναλάβει αυτόν το ρόλο. Ο θάνατος της μητέρας της, του μοναδικού ανθρώπου από τον οποίο είχε εισπράξει αγάπη στη ζωή της, τη βύθισε στην απελπισία.

Ανέκαθεν είχε αυτοκτονικές σκέψεις, αλλά στη διάρκεια του πένθους της επέστρεψαν πιο δυνατές από ποτέ. Τότε η Δήμητρα άρχισε να ντύνεται με γυναικεία ρούχα, πρώτα με μπλούζες και παντελόνια και μετά με φορέματα. Τα τελευταία χρόνια ήταν μια γνώριμη φιγούρα στο νησί - για κάποιους, ενός 60χρονου άντρα με φορέματα, αλλά για άλλους, μιας βασανισμένης γυναίκας εγκλωβισμένης σε αντρικό σώμα και στις προκαταλήψεις της μικρής, νησιωτικής κοινότητας.

«Θεωρήσαμε με τον Τόρμπιορν ότι κάποιος θα έπρεπε να αφηγηθεί την ιστορία της Δήμητρας, ίσως ένας κινηματογραφιστής από την ελληνική LGBTQ κοινότητα» κατέληξε η Ρίτσαρντς.

Δείτε το βίντεο που γύρισαν η Ρίτσαρντς και ο Στένμπεργκ:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram


Read Next

05 Μαϊ 2024

Λεωνίδιο: Το φαντασμαγορικό έθιμο της Ανάστασης, τα 600 φωτισμένα αερόστατα στο νυχτερινό ουρανό

Η μικρή όμορφη και γραφική πρωτεύουσα της Τσακωνιάς μετατρέπεται σ΄ένα γιγάντιο σκηνικό θεάματος, ήχου και φωτός.

Περισσότερα από

Stories

04 Μαϊ 2024

Άννα Παναγιωτοπούλου: Μια σπάνια συνέντευξη της σπουδαίας ηθοποιού το 2001

Όταν η Έλενα Ακρίτα φιλοξένησε το 2001 στην εκπομπή "Φώτα Πορείας" την Άννα Παναγιωτοπούλου. Την ηθοποιό που όλοι λατρέψαμες και έφυγε σαν σήμερα από την ζωή.

04 Μαϊ 2024

"Πού πας ωρέ τσατσαμίνι μου;" Ένα νοερό πασχαλινό ταξίδι στην "Κοντέσα του Ιονίου"

Ένας Κερκυραίος θυμάται την βαθιά παραδοσιακή, ορθόδοξη, καθολική, ειδωλολατρική, βενετσιάνικη και τόσο ταπεραμεντόζα Λαμπρή του νησιού του.

04 Μαϊ 2024

Πάσχα: Τα έθιμα της Ζακύνθου

Από την επτανησιακή πολυφωνική εκκλησιαστική μουσική ως την Ανάσταση με τον Εσταυρωμένο και την εικόνα της της Mater Dolorosa.

04 Μαϊ 2024

Ειρήνη Παπά και Πενέλοπε Κρουζ σε ένα σπάνιο στιγμιότυπο 23 χρόνια πριν

Ο φωτογραφικός φακός αποθανατίζει την Ειρήνη Παπά και την Πενέλοπε Κρουζ, όταν πρωταγωνιστούσαν στην ταινία "Το Μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι"

04 Μαϊ 2024

"Την εσπέραν του Μεγάλου Σαββάτου του έτους 1889 περί ώραν ενάτην..."

Πάσχα Ρωμέικο. Διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

04 Μαϊ 2024

"Δεν ένιωσα ποτέ icon. Απλά πάντα έκανα τη δουλειά μου": Η μοναδική φινέτσα της Όντρεϊ Χέπμπορν

Με συµµετοχή στην Αντίσταση στο Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο και πρέσβειρα της UNICEF, η πορσελάνινη ηθοποιός υπήρξε πολλά περισσότερα από µια θρυλική φιγούρα σε ένα LBD.

03 Μαϊ 2024

"Μα βγαίνοντας από την εκκλησιά ο Επιτάφιος τράβηξε πρώτα πλάγια, χώθηκε μέσα στις γειτονιές"

Σεφέρης, Ελύτης, Καζαντζάκης: Θρησκευόμενοι ή μη, παλαιότεροι και πλέον σύγχρονοι, οι λογοτέχνες συγκλονίζονται από το Θείο Δράμα και την "της φύσεως άνοιξη".

03 Μαϊ 2024

Ο Θανάσης Βέγγος με την οικογένειά του μέσα από ένα σπάνιο φωτογραφικό κλικ

Ο ηθοποιός της καρδιάς μας έφυγε στις 3 Μαΐου του 2011. Ο φακός τον απαθανατίζει σε μία όμορφη οικογενειακή στιγμή.

03 Μαϊ 2024

Ιησούς από τη Ναζαρέτ: Πώς είναι σήμερα οι δύο πρωταγωνιστές της σειράς;

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκίνησε και η πιο εμβληματική σειρά του Πάσχα επιστρέφει στις μικρές μας οθόνες.