ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Σε δημοπρασία η ηχογράφηση ενός ακυκλοφόρητου τραγουδιού του Τζον Λένον

Η κασέτα των 50.000$.

Σε δημοπρασία η ηχογράφηση ενός ακυκλοφόρητου τραγουδιού του Τζον Λένον

Ήταν από τους καλλιτέχνες που αγαπήθηκαν εν ζωή και λατρεύτηκαν σαν θεοί μετά τον θάνατο τους. Ο Τζον Λένον, στη λίστα των ανθρώπων που έγραψαν ιστορία τόσο στο διεθνές μουσικό στερέωμα, όσο και στον ακτιβισμό του 20ου αιώνα, κατέχει υψηλή θέση μεταξύ των πιο επιδραστικών καλλιτεχνών παγκοσμίως. Ο διανοούμενος τραγουδιστής των θρυλικών Beetles συνεχίζει να απασχολεί με το σπουδαίο έργο του την κοινή γνώμη, ακόμα και σαράντα χρόνια μετά την δολοφονία του. Με αφορμή μια παλιά κασέτα, ο Τζον Λένον βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο του διεθνούς τύπου, καθώς όπως έγινε γνωστό, η κασέτα αυτή δημοπρατήθηκε για 50.000$.

Σε δημοπρασία η ηχογράφηση ενός ακυκλοφόρητου τραγουδιού του Τζον Λένον

Η «χρυσή» κασέτα περιλαμβάνει μια ηχογράφηση του ακυκλοφόρητου τραγουδιού που ερμήνευσε ο τραγουδιστής για μια και μόνο φορά ενώπιον τεσσάρων Δανών εφήβων, με τίτλο «Radio Peace». Η εν λόγω ηχογράφηση πραγματοποιήθηκε στην διάρκεια ενός ταξιδιού στην Δανία, τον Ιανουάριο του 1970, λίγους μήνες πριν ανακοινώσουν οι Beatles τον επίσημο χωρισμό τους. Στα 33 πολύτιμα λεπτά του tape, υπάρχει ακόμα και μια συνέντευξη του Τζον Λένον και της συζύγου του, Γιόκο Όνο, την οποία παραχώρησαν τυχαία στους Δανούς εφήβους για το σχολικό τους περιοδικό.

Στα 33 πολύτιμα λεπτά του tape, υπάρχει ακόμα και μια συνέντευξη του Τζον Λένον και της συζύγου του, Γιόκο Όνο, την οποία παραχώρησαν τυχαία στους Δανούς εφήβους για το σχολικό τους περιοδικό.

Ένας από τους ιδιοκτήτες της κασέτας, ο Karsten Hoejen, δήλωσε στο BBC πως το «Radio Peace», ηχογραφήθηκε ως θεματικό τραγούδι για έναν ραδιοφωνικό σταθμό. «Ο ραδιοφωνικός σταθμός δεν άνοιξε ποτέ και το τραγούδι δεν κυκλοφόρησε», εξήγησε. «Από όσο γνωρίζουμε, το μόνο μέρος όπου υπάρχει αυτό το τραγούδι, είναι μέσα στην κασέτα μας», είπε ο Hoejen. Μέσω του οίκου δημοπρασιών Bruun Rasmussen Kunstauktioner στην Κοπεγχάγη, η κασέτα απέκτησε νέο ιδιοκτήτη καθώς πωλήθηκε μαζί με φωτογραφίες από τη συνάντηση, για το χρηματικό αντίτιμο των 370.000 κορωνών Δανίας (49.760 ευρώ). Παρόλα αυτά, το όνομα του αγοραστή παραμένει άγνωστο προς το παρόν, σύμφωνα με την επιθυμία του ίδιου.

Μέσω του οίκου δημοπρασιών Bruun Rasmussen Kunstauktioner στην Κοπεγχάγη, η κασέτα απέκτησε νέο ιδιοκτήτη καθώς πωλήθηκε μαζί με φωτογραφίες από τη συνάντηση, για το χρηματικό αντίτιμο των 370.000 κορωνών Δανίας (49.760 ευρώ). Παρόλα αυτά, το όνομα του αγοραστή παραμένει άγνωστο προς το παρόν, σύμφωνα με την επιθυμία του ίδιου.

Στη διάρκεια της ηχογράφησης επίσης, ακούγεται ο Λένον να παίζει με την κιθάρα του το διάσημο τραγούδι διαμαρτυρίας «Give Peace a Chance», τη στιγμή που ο πόλεμος στο Βιετνάμ συμπληρώνει 15 χρόνια από την έναρξή του. Λίγους μήνες νωρίτερα, ο Τζόν Λένον και η Γιόκο Όνο επιλέξαν την ειρηνική μορφή διαμαρτυρίας «επί κλίνης», διάσημη με την ονομασία «Βed – In», εκφράζοντας τα φιλειρηνικά τους μηνύματα καθώς και την εναντίωσή τους στον πόλεμο. Στην μαγνητοσκοπημένη συνέντευξη οι έφηβοι ρώτησαν τον διάσημο καλλιτέχνη και ακτιβιστή τι θα μπορούσαν να κάνουν οι ίδιοι για την ειρήνη στον κόσμο: «Πώς πιστεύετε ότι άνθρωποι σαν εμένα μπορούν να σας βοηθήσουν να κάνετε ειρήνη σε όλο τον κόσμο;». Μια παύση μερικών δευτερολέπτων τους χώριζε από την στοχαστική απάντησε του Λένον. «Εάν δεν μπορείτε να σκεφθείτε καμία ιδέα από μόνοι σας, μιμηθείτε το τι κάνουμε. Απλά καθίστε και σκεφτείτε, τι μπορώ να κάνω σε τοπικό επίπεδο», είπε ο μουσικός.

Φωτογραφίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Aκολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

01 Μαϊ 2024

Γιάννης Ρίτσος: "Γιέ μου, σπλάχνο των σπλάχνων μου, καρδούλα της καρδιάς μου"

Η τραγική ιστορία πίσω από τον Επιτάφιο του Γιάννη Ρίτσου. Ένα από τα πιο γνωστά έργα του ποιητή που γεννήθηκε σαν σήμερα.

Περισσότερα από

Stories

29 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

29 Απρ 2024

"Μόνο γιατί μ' αγάπησες": Ένα από τα πιο σημαντικά ερωτικά ποιήματα της Μαρίας Πολυδούρη

H ποιήτρια που πέθανε σαν σήμερα απο φυματίωση ήταν πολύ νέα, αλλά πρόλαβε να αφήσει ένα αξιόλογο ποιητικό έργο και ύμνησε τον εξαγνισμό μέσω του έρωτα.

29 Απρ 2024

Τάκης Μόσχος, ο "Αργύρης της "Γλυκιάς Συμμορίας": Σύμβολο του ασυμβίβαστου κινηματογραφικού ήρωα

Μια ματιά στη διαδρομή του "Αργύρη" της "Γλυκιάς Συμμορίας" που δεν δίστασε να μιλήσει ανοιχτά για τη σχέση του με τις ουσίες.

28 Απρ 2024

Πενέλοπε Κρουζ- Χαβιέ Μπαρδέμ: υπάρχει λόγος που κράτησαν τον δεσμό τους κρυφό

Ο Χαβιέ Μπαρδέμ και η Πενέλοπε Κρουζ που γεννήθηκε σαν σήμερα γνωρίστηκαν πολύ πριν κάνουν δεσμό.

28 Απρ 2024

Νοσοκόμα αποκαλύπτει τι συνέβη στο πρόσωπο της όταν σταμάτησε μετά από 20 χρόνια να κάνει μπότοξ

Κατάφερε να "παγώσει" τον χρόνο, ώσπου ήρθε η στιγμή να κάνει αποχή.

28 Απρ 2024

Ναταλία Γερμανού-19 χρόνια πριν: H αδημοσίευτη φωτογραφία από τη νίκη της Ελλάδας στη Eurovision το 2005

Η Ναταλία Γερμανού με την Έλενα Παπαρίζου και τον Χρήστο Δάντη.

28 Απρ 2024

Άλφρεντ Χίτσκοκ: Τι φοβόταν πολύ, ο μετρ του φόβου;

Και ο μέτρ του σασπένς είχε τις δικές του στιγμές αγωνίας

28 Απρ 2024

Όσκαρ Σίντλερ: Η αληθινή ιστορία του Γερμανού επιχειρηματία, που έσωσε τις ζωές 1.200 Εβραίων

Η ιστορία έγινε γνωστή από την ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ "Η λίστα του Σίντλερ".

27 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Στις 27 Απριλίου 1941 η Πηνελόπη Δέλτα.πήρε δηλητήριο, που κρατούσε πάντα κοντά της και πέντε μέρες αργότερα, στις 2 Μαΐου, άφησε την τελευταία της πνοή, σε ηλικία 67 ετών.