ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Πώς είναι η ζωή μιας Δούκισσας σήμερα; Οι υποχρεώσεις και οι κανόνες που πρέπει να ακολουθεί

Ένας σπάνιος τίτλος με πολυδιάστατο ρόλο.

Πώς είναι η ζωή μιας Δούκισσας σήμερα; Οι υποχρεώσεις και οι κανόνες που πρέπει να ακολουθεί

Το Ηνωμένο Βασίλειο μένοντας πιστό δεκαετίες ολόκληρες στην βασιλεία του μονάρχη, συνεχίζει να παρέχει, μέσω του Βρετανικού Συστήματος απονομής Τιμών, διάφορους τίτλους, τόσο μέλη της βασιλικής οικογένειας, όσο και «κοινούς θνητούς». Και ενώ οι περισσότεροι στο άκουσμα των Royals σκέφτονται κυρίως βασιλιάδες και βασίλισσες, πρίγκιπες και πριγκίπισσες, ο τίτλος του Δούκα και της Δούκισσας, αν και δεν ακούγεται ιδιαίτερα, παρά μόνο την ημέρα του γάμου κάποιου μέλους της βασιλικής οικογένειας, σπάνια γίνεται κατανοητός ο πολυδιάστατος ρόλος που διαδραματίζει μέσα στο Παλάτι. Απο την Δούκισσα Ρόζμαρι Μίλντρεντ Σπένσερ Τσώρτσιλ, μέχρι την Δούκισσα της Κορνουάλης, aka Καμίλα και την Δούκισσα Κάθριν και Μέγκαν, ο κατάλογος με τις «σύγχρονες» Δούκισσες μοιάζει να μην έχει τέλος.

Πώς είναι η ζωή μιας Δούκισσας σήμερα; Οι υποχρεώσεις και οι κανόνες που πρέπει να ακολουθεί
Βασίλισσα Ελισάβετ, Δούκισσα της Κορνουάλης, Δούκισσα του Κέιμπριτζ

Τι σημαίνει ο τίτλος Δούκισσα; Ο Δούκας και η Δούκισσα είναι ο υψηλότερος τίτλος ευγενείας και προέρχεται από τη λατινική λέξη dux, που σημαίνει ηγέτης. Κατά την παράδοση ο μονάρχης παραχωρούσε τον τίτλο σε ανθρώπους πιστούς στο στέμμα, σε αντάλλαγμα με στρέμματα γης ή χρήματα. Παρόλα αυτά, πρόκειται και για αξίωμα που μπορούσε να κληρονομήσει κανείς από πρόγονο, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Δούκισσας Ρόζμαρι. Η βασίλισσα Ελισάβετ, ωστόσο, παραχωρεί τον συγκεκριμένο τίτλο, την ημέρα του γάμου βασιλικών μελών, τόσο στην (μη) γαλαζοαίματη νύφη, όσο και στον γαμπρό, ο οποίος φέρει ήδη τον τίτλο του πρίγκιπα. Απο την άλλη το Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου δίνει τον ανώτερο τίτλο της Μεγάλης Δούκισσας στη σύζυγο του αρχηγού της βασιλικής οικογένειας.

Η Δούκισσα, ως μέλος της βασιλικής οικογένειας, αναλαμβάνει ισάξιες ευθύνες και καθήκοντα με εκείνα του Δούκα, τα οποία αφορούν δημόσια ζητήματα, εργασίες δημόσιου χαρακτήρα που υποστηρίζουν την μοναρχία, βοηθητικές υποχρεώσεις στο Παλάτι, αλλά και οικογενειακά καθήκοντα. Στα δημόσια καθήκοντα εμπεριέχονται όλες οι πράξεις που στηρίζουν το έργο του μονάρχη ή όπως στην περίπτωση της Καμίλα, η ενίσχυση της διακυβέρνησης του κληρονόμου του Βρετανικού θρόνου, του πρίγκιπα Κάρολου. Η Δούκισσα παρακολουθεί ετήσιες πολιτιστικές παραδόσεις, ταξιδεύει σε άλλες χώρες εκπροσωπώντας τον μονάρχη σε εθνικά ζητήματα παντός τύπου. Επιπλέον, η Δούκισσα είναι υποχρεωμένη να παρευρεθεί σε εκδηλώσεις ιδιωτικού ή δημόσιου χαρακτήρα για την συνεργασία με φιλανθρωπικά ιδρύματα και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς.

Καμίλα, δούκισσα της Κορνουάλης

Ενώ οι περισσότερες πτυχές των καθηκόντων μιας Δούκισσας βρίσκονται στο προσκήνιο της προβολής απο τα μέσα ενημέρωσης, υπάρχουν ορισμένες «ιδιωτικές» εργασίες, οι οποίες δεν λαμβάνουν την προσοχή που τους αρμόζει. Μερικές απο αυτές είναι η παρακολούθηση επιμορφωτικών συνεδρίων, η προετοιμασία ομιλιών και η παρακολούθηση της βασιλικής αλληλογραφίας. Έχει καθήκον να γνωρίζει πριν απο κάθε ταξίδι, πληροφορίες για την χώρα την οποία πρόκειται να επισκεφτεί, μελετώντας πολιτιστικές παραδόσεις και πρωτόκολλα, ώστε να αποφύγει τυχόν λάθη που θα την εκθέσουν. Η Δούκισσα του Κέιμπριτζ, για παράδειγμα, πραγματοποιεί τη δική της προσωπική έρευνα πριν επιλέξει τις φιλανθρωπικές οργανώσεις για την προσφορά της.

Κάθριν, Δούκισσα του Κέιμπριτζ

Οι οικογενειακές υποχρεώσεις δεν λείπουν ασφαλώς απο την καθημερινή ζωή μιας Δούκισσας. Ίσως η ενασχόληση με την οικογένεια να είναι και η παλαιότερη συνήθεια – υποχρέωση που πρέπει να επιμελείται προσεκτικά κάθε Δούκισσα. Εν συντομία οι Δούκισσες βοηθούν τους συζύγους τους να εκπληρώσουν τους βασιλικούς τους ρόλους, συντονίζουν τις οικιακές δραστηριότητες με το προσωπικό και επιβλέπουν στενά την ανατροφή των παιδιών τους. Ο τελευταίος μετατρέπεται σε ιδιαίτερα απαιτητικό ρόλο, όταν το παιδί πρόκειται μελλοντικά να αναλάβει τον βασιλικό θρόνο.

Μεγάλος Δούκας του Λουξεμβούργου, Ερρίκος - Μεγάλη Δούκισσα του Λουξεμβούργου Μαρία Τερέζα

Αξιοσημείωτη είναι και η προσφορά της «σύγχρονης» Δούκισσας στην ηγεσία και εκπροσώπηση της χώρας. Ας μην ξεχνάμε ότι στο Δουκάτο του Λουξεμβούργου, η Δούκισσα είναι επικεφαλής του κράτους με όλη την σημασία της έννοιας. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας τους, οι πρώην Μεγάλες Δούκισσες του Λουξεμβούργου Μαρί-Αδελαΐδα και Σαρλότ εκτελούσαν τα ίδια καθήκοντα με τον σημερινό Μεγάλο Δούκα Ερρίκο, τα οποία περιελάμβαναν μεταξύ άλλων, την εκπροσώπηση της χώρας, την προώθηση του εμπορίου και την ηγεσία του στρατού της χώρας. Η σύζυγος του Δούκα, η Μεγάλη Δούκισσα Μαρία Τερέζα εκτός απο ενεργή φιλάνθρωπος, εργάζεται πυρετωδώς δίπλα στον Δούκα για την στήριξη της χώρας.

Φωτογραφίες: ΑΠΕ - Splash News

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

07 Μαϊ 2024

Εβίτα Περόν: Μεσσίας της Αργεντινής ή συνένοχος ενός ολοκληρωτικού καθεστώτος;

Γεννήθηκε στις 7 Μαΐου του 1919 στο Λος Τόλδος, ένα χωριό των αργεντίνικων πάμπας και πέθανε στις 26 Ιουλίου του 1952.

06 Μαϊ 2024

Σπάνια ασθένεια: Το 9χρονο παιδί που δε νιώθει πόνο

Και παρόλο που η κατάσταση του μπορεί να ακούγεται σαν υπερδύναμη, στην πραγματικότητα, η πάθηση αυτή κάνει το αγόρι πιο ευάλωτο σε τραύματα.

Περισσότερα από

Stories

06 Μαϊ 2024

"Πέρα από τη σαρκική επιθυμία": Ρίτα Χέιγουορθ και Όρσον Γουέλς, μια σχέση αχαλίνωτου πάθους και μίσους

Το "παιδί θαύμα" ήταν ύποπτος για την άγρια δολοφονία της ηθοποιού Μαύρης Ντάλιας. Λάτρευε τις γυναίκες και το φαγητό.

06 Μαϊ 2024

Πού έκαναν Ανάσταση οι μεγάλοι αστέρες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου;

Σπάνιο ντοκουμέντο με πρωταγωνιστές του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης στις αρχές της δεκαετίας του 70 από το αρχείο της ΕΡΤ.

06 Μαϊ 2024

Η πρώτη γυναίκα στον κόσμο που απέδειξε πως μπορείς να είσαι σέξι μέσα σε κουστούμι

Όταν η Μάρλεν Ντίτριχ ανέτρεψε μέσα σε μία στιγμή όλα όσα ξέραμε για τη μόδα.

05 Μαϊ 2024

Η Άννα Παναγιωτοπούλου της ιστορικής Λιλιπούπολης των παιδικών μας χρόνων

Λίγοι γνωρίζουν την συνεργασία της Άννα Παναγιωτοπούλου με την ιστορική Λιλιπούπολη, το βαθύτατα δημοκρατικό, (αν και παιδικό) έργο, του Μάνου Χατζιδάκι στο Γ' Πρόγραμμα.

05 Μαϊ 2024

35 χρόνια πριν: Μαρινέλλα - Σταμάτης Φασουλής φίλοι για πάντα

Οι δύο καλλιτέχνες μετρούν μια μακροχρόνια φιλία και εδώ τους παρακολουθούμε σε έναν διαφορετικό διάλογο

05 Μαϊ 2024

Η μοναδική Ρένα Βλαχοπούλου δίνει τις δικές της ευχές για το Πάσχα

Η Ρένα Βλαχοπούλου δίνει τις δικές της ευχές για το Πάσχα το μακρινό 1992.

05 Μαϊ 2024

Λεωνίδιο: Το φαντασμαγορικό έθιμο της Ανάστασης, τα 600 φωτισμένα αερόστατα στο νυχτερινό ουρανό

Η μικρή όμορφη και γραφική πρωτεύουσα της Τσακωνιάς μετατρέπεται σ΄ένα γιγάντιο σκηνικό θεάματος, ήχου και φωτός.

04 Μαϊ 2024

Άννα Παναγιωτοπούλου: Μια σπάνια συνέντευξη της σπουδαίας ηθοποιού το 2001

Όταν η Έλενα Ακρίτα φιλοξένησε το 2001 στην εκπομπή "Φώτα Πορείας" την Άννα Παναγιωτοπούλου. Την ηθοποιό που όλοι λατρέψαμες και έφυγε σαν σήμερα από την ζωή.

04 Μαϊ 2024

"Πού πας ωρέ τσατσαμίνι μου;" Ένα νοερό πασχαλινό ταξίδι στην "Κοντέσα του Ιονίου"

Ένας Κερκυραίος θυμάται την βαθιά παραδοσιακή, ορθόδοξη, καθολική, ειδωλολατρική, βενετσιάνικη και τόσο ταπεραμεντόζα Λαμπρή του νησιού του.