ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ποια ήταν η Μπογκάλετς Γκέμπρε που βοήθησε εκατοντάδες γυναίκες να γλιτώσουν από την κλειτοριδεκτομή

Η ακτιβίστρια από την Αιθιοπία έγραψε την δική της ιστορία στην μάχη για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην χώρα της που τόσο πολύ αγάπησε.

Ποια ήταν η Μπογκάλετς Γκέμπρε που βοήθησε εκατοντάδες γυναίκες να γλιτώσουν από την κλειτοριδεκτομή

Η βρετανική εφημερίδα Independent το 2010 την είχε αποκαλέσει «η γυναίκα που έκανε τις γυναικές της Αιθιοπίας να επαναστατήσουν». Ήταν η απίστευτα δυνατή Μπογκάλετς Γκέμπρε, γνωστή στην χώρα της απλά ως «η Μπογκέ», ο άνθρωπος που οραματίστηκε ένα άλλο, καλύτερο παρόν και μέλλον για τις γυναίκες της Αφρικής και έδωσε μία τεράστια μάχη για να κάνει το μεγάλο της όνειρο πραγματικότητα.

Η είδηση του θανάτου της σε ηλικία μόλις 66 ετών, σε νοσοκομείο του Λος Άντζελες, γέμισε με θλίψη την κοινή γνώμη και όλους όσους γνώριζαν το έργο της και το σθένος της προσωπικότητας της. Παρόλο που μέχρι στιγμής τα αίτια του θανάτου της δεν έχουν γίνει γνωστά, ο διεθνής Τύπος κάνει λόγο για έναν ατύχημα που η Γκέμπρε είχε με το αυτοκίνητο πίσω στο 1987, το οποίο της είχε αφήσει σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις εξαιτίας των οποίων ήταν αναγκασμένη να επιβάλλεται πολύ συχνά σε εξετάσεις. Μάλιστα, οι γιατροί της είχαν πει πως δεν θα είναι ποτέ ξανά σε θέση να περπατήσει. Τελικά από το 1987 μέχρι σήμερα έτρεξε σε 5 μαραθωνίους. Κι αυτό ήταν μόνο ένα από τα αμέτρητα κατορθώματα της.

Η ιστορία της ζωής της γενναία και μοναδική όπως η ίδια. Η Μπογκάλετς γεννήθηκε σε μία φτωχή αγροτική οικογένεια στην περιοχή Kembata της Αιθιοπίας και είχε 13 αδέλφια, τα περισσότερα από τα οποία πέθαναν όταν ήταν ακόμα παιδιά. Όταν ήταν 12 χρονών η Γκέμπρε, όπως τόσα άλλα κορίτσια της ηλικίας της, υποβλήθηκε σε κλειτοριδεκτομή, κάτι το οποίο άφησε τόσο βαθιά αρνητικό αντίκτυπο μέσα της ώστε ορκίστηκε πως θα περάσει το υπόλοιπο της ζωής της πολεμώντας με κάθε μέσο αυτή την φρικτή παράδοση.

Το πείσμα και η ισχυρή προσωπικότητα αυτού του 12χρονου κοριτσιού που ήταν προορισμένο για να πάει κόντρα σε οτιδήποτε της έμαθαν από το σπίτι της και να μην υπακούσει σε κανέναν βάρβαρο κανόνα των αφρικανικών κοινωνιών, πήγε στο σχολείο κρυφά παρά την επιθυμία του πατέρα της να παντρευτεί, λέγοντας ψέμματα στους γονείς της ότι πηγαίνει καθημερινά στο πηγάδι για να φέρει νερό. Στην προσπάθεια της είχε σύμμαχο τον αγαπημένο της θείο ο οποίος την κάλυπτε στους δικούς της και ήταν αυτός που της έμαθε να διαβάζει και να γράφει. Τελικά η Γκέμπρε αποδείχθηκε άριστη μαθήτρια και κέρδισε μία υποτροφία για το το λύκειο της Αντίς Αμπέμπα και στην συνέχεια σπούδασε μικροβιολογία στο πανεπιστήμιο του Ισραήλ και έκανε το μεταπτυχιακό της στη Μασαχουσέτη.

Ενώ είχε ήδη ξεκινήσει την διδακτορική της εργασία στο πανεπιστήμιο του Λος Άντζελες η Γκέμπρε αισθάνθηκε να την καλεί κάτι σημαντικότερο, κάτι σαν ανώτερος, πιο ουσιαστικός στόχος ζωής. Ήξερε ότι θα μπορούσε να ζήσει για πάντα στις Ηνωμένες Πολιτείες ακολουθώντας μία διαφορετική πραγματικότητα, ωστόσο η ανάγκη να γυρίσει στην πατρίδα της και να πολεμήσει για τα δικαιώματα των γυναικών της Αιθιοπίας φώναζε μέσα της. Το καθήκον την καλούσε. Έτσι, το 1997, η φανταστική αυτή γυναίκα επέστρεψε στην πατρίδα της για να αλλάξει οριστικά τις συνθήκες διαβίωσης χιλιάδων κοριτσιών που μέχρι τότε βίωναν έναν ζωντανό εφιάλτη. «Ναι θα μπορούσα να έχω ένα πολύ πιο όμορφο σπίτι και να πηγαίνω για τζόκινγκ κάθε μέρα την παραλία και για σπα κάθε Σαββατοκύριακο. Αλλά έπειτα σκέφτηκα, είναι αυτό το νόημα της ζωής; Ήξερα από πριν την απάντηση».

Την ίδια χρονιά, μαζί με την αδελφή της, Φικίρτε, ίδρυσαν τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό KMG Ethiopia με μοναδικό στόχο την θέσπιση και την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών στη χώρα. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Στις περιοχές όπου έδρασε η KMG Ethiopia μέσα σε 9 χρόνια η εφαρμογή της κλειτοριδεκτομής σε νεαρά κορίτσια μειώθηκε από 100% που ήταν το 1999 σε μόλις 3% το 2008.

Το σπουδαίο έργο της Γκέμπρε, όμως, δεν έμεινε εκεί. Η ακτιβίστρια συγκέντρωσε μεγάλα χρηματικά ποσά από διεθνή, φιλανθρωπικά ιδρύματα και βοήθησε στην κατασκευή κεντρικών οδών και γεφυρών, τα οποία διευκόλυναν σημαντικά την καθημερινότητα και τις μετακινήσεις στα φτωχά, μικρά χωριά της Αιθιοπίας. Χάρη σε εκείνη οι συζητήσεις γύρω από τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα και το AIDS έπαψαν να είναι ταμπού σε μία πραγματικά οπισθοδρομική χώρα και πόσιμο νερό όπως και τρόφιμα υπήρχαν διαθέσιμα για εκείνους που τα είχαν άμεση ανάγκη.

«Εξαιτίας της εκατομμύρια γυναίκες στην Αιθιοπία μπορούν πια να περπατούν περήφανες, με το κεφάλι ψηλά, απαιτώντας ισότητα, συμμετέχοντας στα κοινά, προστατεύοντας τον εαυτό τους και τις κόρες τους,» δήλωσε μαζί με την δυσάρεστη είδηση του θανάτου της Γκέμπρε το KMG Ethiopia.

Mε πληροφορίες από το CCN.

Κεντρική φωτογραφία: Reuters

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

06 Μαϊ 2024

Πού έκαναν Ανάσταση οι μεγάλοι αστέρες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου;

Σπάνιο ντοκουμέντο με πρωταγωνιστές του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης στις αρχές της δεκαετίας του 70 από το αρχείο της ΕΡΤ.

06 Μαϊ 2024

Η πρώτη γυναίκα στον κόσμο που απέδειξε πως μπορείς να είσαι σέξι μέσα σε κουστούμι

Όταν η Μάρλεν Ντίτριχ ανέτρεψε μέσα σε μία στιγμή όλα όσα ξέραμε για τη μόδα.

Περισσότερα από

Stories

05 Μαϊ 2024

Η Άννα Παναγιωτοπούλου της ιστορικής Λιλιπούπολης των παιδικών μας χρόνων

Λίγοι γνωρίζουν την συνεργασία της Άννα Παναγιωτοπούλου με την ιστορική Λιλιπούπολη, το βαθύτατα δημοκρατικό, (αν και παιδικό) έργο, του Μάνου Χατζιδάκι στο Γ' Πρόγραμμα.

05 Μαϊ 2024

35 χρόνια πριν: Μαρινέλλα - Σταμάτης Φασουλής φίλοι για πάντα

Οι δύο καλλιτέχνες μετρούν μια μακροχρόνια φιλία και εδώ τους παρακολουθούμε σε έναν διαφορετικό διάλογο

05 Μαϊ 2024

Η μοναδική Ρένα Βλαχοπούλου δίνει τις δικές της ευχές για το Πάσχα

Η Ρένα Βλαχοπούλου δίνει τις δικές της ευχές για το Πάσχα το μακρινό 1992.

05 Μαϊ 2024

Λεωνίδιο: Το φαντασμαγορικό έθιμο της Ανάστασης, τα 600 φωτισμένα αερόστατα στο νυχτερινό ουρανό

Η μικρή όμορφη και γραφική πρωτεύουσα της Τσακωνιάς μετατρέπεται σ΄ένα γιγάντιο σκηνικό θεάματος, ήχου και φωτός.

04 Μαϊ 2024

Άννα Παναγιωτοπούλου: Μια σπάνια συνέντευξη της σπουδαίας ηθοποιού το 2001

Όταν η Έλενα Ακρίτα φιλοξένησε το 2001 στην εκπομπή "Φώτα Πορείας" την Άννα Παναγιωτοπούλου. Την ηθοποιό που όλοι λατρέψαμες και έφυγε σαν σήμερα από την ζωή.

04 Μαϊ 2024

"Πού πας ωρέ τσατσαμίνι μου;" Ένα νοερό πασχαλινό ταξίδι στην "Κοντέσα του Ιονίου"

Ένας Κερκυραίος θυμάται την βαθιά παραδοσιακή, ορθόδοξη, καθολική, ειδωλολατρική, βενετσιάνικη και τόσο ταπεραμεντόζα Λαμπρή του νησιού του.

04 Μαϊ 2024

Πάσχα: Τα έθιμα της Ζακύνθου

Από την επτανησιακή πολυφωνική εκκλησιαστική μουσική ως την Ανάσταση με τον Εσταυρωμένο και την εικόνα της της Mater Dolorosa.

04 Μαϊ 2024

Ειρήνη Παπά και Πενέλοπε Κρουζ σε ένα σπάνιο στιγμιότυπο 23 χρόνια πριν

Ο φωτογραφικός φακός αποθανατίζει την Ειρήνη Παπά και την Πενέλοπε Κρουζ, όταν πρωταγωνιστούσαν στην ταινία "Το Μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι"