ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Πήγαμε στο Quartier d’ Athenes και καταλάβαμε γιατί όλη η πόλη δίνει εκεί τα ραντεβού της πλέον

Άνοιξε τις πόρτες του λίγο πριν τις γιορτές, στις 19 Δεκεμβρίου του 2016 και έκτοτε όλη η Αθήνα πέρασε από αυτές. Μια συμπυκνωμένη εμπειρία κοσμοπολιτισμού.

Πήγαμε στο Quartier d’ Athenes και καταλάβαμε γιατί όλη η πόλη δίνει εκεί τα ραντεβού της πλέον

Τα μηνύματα έκαναν δυνατούς και επαναλαμβανόμενους ήχους, ενώ τα κανονίσματα για το σημείο συνάντησης έπεφταν βροχή. Η Αντιγόνη πήρε την πρωτοβουλία: «Μόνο Quartier d’ Athenes κορίτσια, δεν πάω αλλού τελευταία». Η Καλλιόπη, η Ράνια κι εγώ συμφωνήσαμε. Ήθελα να πάω, άλλωστε, από την πρώτη φωτό που πέρασε μπροστά από το timeline μου. Έχει κάτι αυτό το μέρος πολύ ελκυστικό, πολύ οικείο και φιλικό. Αυτό, άλλωστε, δεν είναι το εφέ της καλαισθησίας; Να σε προστατεύει στην αγκαλιά της σαν κουκούλι;

Περνάω κι εγώ με τη σειρά μου την πόρτα του Quartier d’ Athenes. Η αίσθηση κάτι μεταξύ του «Les Philosophes» καφέ του Marais, στο Παρίσι, ανακατεμένη με το Pastis στο Μeat Market της Νέας Υόρκης. Η τετράδα μας σε απαρτία, καμία απουσία. Όλες απίκο. Όταν πρόκειται για φαγητό, ποτό και γέλια κανείς δε λείπει. Οι απορίες καταιγιστικές: «Τι νέα;», «τι παλιά;», «τι φάση εδώ;», «το ξέρετε ότι αυτή η πλατεία λέγεται Αγίων Θεοδώρων;», «ποια η διαφορά του κροκ μεσιέ από το κροκ μαντάμ;», «Μαλαγουζιά έχετε;».

Και Μαλαγουζιά είχαν και τελικά, μετά από γκουγκλάρισμα, επιβεβαιώθηκε ότι η διαφορά του κροκ μεσιέ από το κροκ μαντάμ είναι το τηγανιτό αβγό. Ακολούθησαν μεγάλες στιγμές. Χαχανητά, γευστικές μπουκιές, μουγκρητά ευχαρίστησης, τσουγκρίσματα, προπόσεις. «Να ’μαστε καλά!».

Πήγαμε στο Quartier d’ Athenes και καταλάβαμε γιατί όλη η πόλη δίνει εκεί τα ραντεβού της πλέον
Η αίσθηση κάτι μεταξύ του «Les Philosophes» καφέ του Marais, στο Παρίσι, ανακατεμένη με το Pastis στο Μeat Market της Νέας Υόρκης.
Και Μαλαγουζιά είχαν και τελικά, μετά από γκουγκλάρισμα, επιβεβαιώθηκε ότι η διαφορά του κροκ μεσιέ από το κροκ μαντάμ είναι το τηγανιτό αβγό. Ακολούθησαν μεγάλες στιγμές.

«Η φιλοσοφία του Quartier d' Athenes είναι η δημιουργία ενός κλασικού bistrot στο κέντρο της Αθήνας γιατί θεωρούμε ότι είναι κάτι που έλειπε».

Η αναβίωση της κλασικής Αθήνας σου πάει πολύ

Το φως από την τζαμαρία-γωνία άλλαζε χρώμα, το μεσημέρι έδινε τη θέση του στο απόγευμα και το απόγευμα στο νεαρό βράδυ, αλλά εμείς εκεί. Στο ραντεβού με την καλοπέραση. «Ποια είναι φιλοσοφία του Quartier d' Athenes;» ρωτάω τον Παναγιώτη Κομνηνό, τον έναν εκ των ιδιοκτητών. «Η φιλοσοφία του Quartier d' Athenes είναι η δημιουργία ενός κλασικού bistrot στο κέντρο της Αθήνας γιατί θεωρούμε ότι είναι κάτι που έλειπε. Στόχος μας η αναβίωση ενός χώρου που θα παραπέμπει στην κλασική Αθήνα κάτι που νομίζουμε ότι το πετύχαμε, κατά ένα μεγάλο βαθμό». Κουνάω το κεφάλι συναινετικά. Ναι, si, yes, oui, μάλιστα, έτσι είναι.

«Στο συγκεκριμένο ακίνητο υπήρχε ένα μαγειρείο/ψησταριά με το όνομα Άλπεις, το όνομα του οποίου προερχόταν από τα ψυγεία προϊόντων με αυτή την ονομασία που στεγάζονταν στο συγκεκριμένο χώρο, αρκετές δεκαετίες πριν» μου εξηγεί ο Παναγιώτης. Σα να θυμάμαι τις Άλπεις. Ίσως και όχι, όμως.

«Στο συγκεκριμένο ακίνητο υπήρχε ένα μαγειρείο/ψησταριά με το όνομα Άλπεις, το όνομα του οποίου προερχόταν από τα ψυγεία προϊόντων με αυτή την ονομασία που στεγάζονταν στο συγκεκριμένο χώρο, αρκετές δεκαετίες πριν»

«Γιατί το Quartier d' Athenes έγινε αυτόματα σημείο συνάντησης όλης της Αθήνας;» ερωτώ.

«Γιατί είναι ένας χώρος για τους λάτρεις του κλασσικού οι οποίοι ουσιαστικά δεν είχαν ένα χώρο που να τους εκφράζει» απαντάει ο Παναγιώτης. Κοιτάζω γύρω μου, βλέπω τον καθησυχαστικό κλασικισμό του χώρου να αγκαλιάζει στοργικά όλες τις φυλές (αν μπορούμε να πούμε κάτι τέτοιο εν έτει 2017) της Αθήνας. Δεν είμαι σίγουρη ότι βλέπω διαφορές στους θαμώνες, το μόνο που βλέπω είναι ομοιότητες. Και γνώριμες φάτσες. Ανθρώπους που ξέρω από κάπου, που μου έχουν συστήσει στο παρελθόν, που έχουμε δουλέψει μαζί, που έχω διαβάσει για τη ζωή τους στα περιοδικά.

«Πολύ κοσμικό το μέρος» σχολιάζει η Καλλιόπη, ενώ η Ράνια καδράρει το πιάτο της, ριζότο με τρούφα για ένα «ανέβασμα» στο Instagram.

«Νομίζω ότι στην εποχή μας προηγείται ο ρομαντισμός και η αγάπη και έπονται τα υπόλοιπα»

«Ποια είναι η δική σας ιστορία; Πώς το σκεφτήκατε το εγχείρημα με τους συνεταίρους σας;» ρωτάω τον Παναγιώτη. «Η ενασχόληση με το χώρο της εστίασης ξεκινάει το 1998 ταυτόχρονα με τις σπουδές μου και τελικά είναι αυτό που με κερδίζει. Όλοι οι συμμετέχοντες σε αυτό το εγχείρημα είμαστε άνθρωποι που αγαπάμε το κέντρο και έτσι βρίσκοντας το κατάλληλο σημείο και αναλογιζόμενοι τις δυσκολίες της εποχής τολμήσαμε στη δημιουργία αυτού του χώρου. Νομίζω ότι στην εποχή μας προηγείται ο ρομαντισμός και η αγάπη και έπονται τα υπόλοιπα» μου λέει απαντώντας μου σε πολλές ερωτήσεις ταυτόχρονα, στις οποίες η καταλληλότερη απάντηση θα ήταν το «στην εποχή μας προηγείται ο ρομαντισμός και η αγάπη και έπονται τα υπόλοιπα».

Ο Ηλίας, ο σερβιτόρος με το ζωηρό χαμόγελο και τα σιδεράκια, έχει γίνει -σχεδόν- μέρος της παρέας μας, τόση ώρα. Ως ένδειξη εορτασμού αυτής της στιγμιαίας συνύπαρξης δύο σοκολατένια γλυκά/κέρασμα προσγειώνονται στο τραπέζι μας. Ένα ακόμα τσεκ στα συν του Quartier d’ Athenes. Μια ακόμα επιβεβαίωση της φράσης «αυτό που μετατρέπει ένα μαγαζί σε στέκι είναι ο χώρος, οι άνθρωποι και η ποιότητα» δια στόματος Παναγιώτη Κομνηνού.

«Και τα κουαρτέτα των γυναικών που μπαίνουν στις 3μμ, στρογγυλοκάθονται με άνεση στα πράσινα δερμάτινα σεπαρέ και φεύγουν, τελικά, στις 9μμ» θα προσθέσω εγώ.

Quartier d’ Athenes Facebook

Μια ακόμα επιβεβαίωση της φράσης «αυτό που μετατρέπει ένα μαγαζί σε στέκι είναι ο χώρος, οι άνθρωποι και η ποιότητα» δια στόματος Παναγιώτη Κομνηνού.
«Τα κουαρτέτα των γυναικών που μπαίνουν στις 3μμ, στρογγυλοκάθονται με άνεση στα πράσινα δερμάτινα σεπαρέ και φεύγουν, τελικά, στις 9μμ» δίνουν το ρυθμό.

Read Next

14 Μαϊ 2024

Slimane - Νίκος Αλιάγας: Όταν ο Αλιάγας βρισκόταν επί σκηνής με τον Slimane, τον Γάλλο που "μάγεψε" στη Eurovision

Ο Νίκος Αλιάγας είναι παρουσιαστής εδώ και πολλά χρόνια στο γαλλικό "The Voice: La Plus Belle Voix".

14 Μαϊ 2024

46 χρόνια πρίν-Όταν ο Φαίδων Γεωργίτσης συνάντησε τη Ρίτα Χέιγουρθ στη Θεσσαλονίκη, το 1977

Όταν το όμορφο αγόρι του ελληνικού κινηματογράφου συνάντησε τη ντίβα του Χόλιγουντ που πέθανε σαν σήμερα.

Περισσότερα από

Stories

13 Μαϊ 2024

Η ανατριχιαστική ιστορία της Άνι-Φριντ Λίνγκσταντ των ABBA που έγινε πείραμα στα χέρια των Ναζί

Η τρομακτική, αληθινή ιστορία της Άνι που κατάφερε να γλιτωσεί όταν δραπέτευσε στη Σουηδία.

13 Μαϊ 2024

"Μια φιλενάδα μου είπε κάποτε ότι δεν πρέπει να μαλώνω ποτέ με κάποιον που δεν αγαπάω"

Από τους πιο ποθητούς άντρες του Χόλιγουντ, με άπειρους έρωτες, έναν γάμο, εννιά παιδιά και ξέχειλο ταλέντο. Η παρανοϊκή γοητεία του Τζακ Νίκολσον εμπνέει.

13 Μαϊ 2024

Ο μοναχογιός της Ντόρις Ντέι ήταν ο στόχος του Τσάρλς Μάνσον στην στυγερή δολοφονία του 1969

Η απίστευτη ιστορία πίσω από την μαζική δολοφονία που συγκλόνισε το Χόλιγουντ του 60'.

12 Μαϊ 2024

John Lennon: Το πιο συγκινητικό τραγούδι που έχει γραφτεί ποτέ για τη μητέρα δεν μιλάει για μία σχέση αγάπης

Δεν μιλούν όλα τα τραγούδια που έχουν γραφτεί για τη μαμά για έναν τρυφερό δεσμό αγάπης και αφοσίωσης. Η ιστορία πίσω από το τραγούδι του John Lennon "Mother"

12 Μαϊ 2024

Λίλυ Παπαγιάννη: Η πιο φινετσάτη κυρία του ελληνικού Θεάτρου σε ηλικία 27 ετών

Η αξέχαστη ηθοποιός, εκτός από φινετσάτη και όμορφη, χαρακτηριζόταν από ταλέντο, παιδεία και ποιότητα. Μια σπάνια φωτογραφία 62 χρόνια πριν.

12 Μαϊ 2024

Κάθριν Χέπμπορν: Τα τέσσερα Όσκαρ, ο Σπένσερ Τρέισι και η αυτοκτονία που στιγμάτισε την ζωή της

Φεμινίστρια, ασυμβίβαστη, καλλιεργημένη και ανεξάρτητη η Κάθριν Χέπμπορν που μαγνήτιζε τους θεατές υπήρξε role model για τις γυναίκες.

12 Μαϊ 2024

"Πότε θ’ ανθίσουνε τούτοι οι τόποι; Πότε θα ‘ρθούνε κανούργιοι ανθρώποι, να συνοδεύσουνε την βλακεία στην τελευταία της κατοικία";

Σαν σήμερα πεθαίνει ο Νίκος Γκάτσος, ο ποιητής των αθάνατων ελληνικών τραγουδιών. Τα ποιήματα και οι στίχοι του έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, Γαλλικά, Δανέζικα, Ισπανικά, Ιταλικά, Καταλανικά, Κορεατικά, Σουηδικά, Τουρκικά, Φινλανδικά.

11 Μαϊ 2024

"Μάθημα Σολφέζ": Η πρώτη ελληνική επιτυχία της Eurovision 47 χρόνια πριν, είχε ανύπαρκτο μπάτζετ

7 Μαΐου 1977. Το "Μάθημα Σολφέζ" γίνεται η πρώτη ελληνική συμμετοχή που τερματίζει στην πεντάδα της Eurovision. Χρειάστηκε να περάσουν 27 χρόνια για να σπάσει αυτό το ρεκόρ.

11 Μαϊ 2024

"Άσπρο, μαύρο όνειρα κάνω": Η Αλέξια στη σκηνή της Eurovision 37 χρόνια πριν

Ήταν το μακρινό 1987 και αυτό που απογείωσε κατόπιν την καρέρα της Αλέξιας.