ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Πήγαμε στο Chalice στον Χολαργό και σταματήσαμε να είμαστε καχύποπτοι με τη διασκέδαση στα προάστια

Οι ρετρό πολυθρόνες στο σαλόνι σου συναντούν την βιομηχανική γοητεία ενός σύχρονου μαγαζιού. Εκεί όλοι πίνουν μέχρι αργά και κανείς δεν θέλει να πάει σπίτι.

Πήγαμε στο Chalice στον Χολαργό και σταματήσαμε να είμαστε καχύποπτοι με τη διασκέδαση στα προάστια

Eίμαι από εκείνους που κάποτε έκαναν το λάθος να υποτιμήσουν τη δύναμη των προαστίων. Πολύ απλά ό,τι απείχε λίγα χιλιόμετρα από το πολύχρωμο, πηγμένο στην κίνηση κέντρο της πόλης φάνταζε μίλια μακριά από εμένα και η ζωή που είχε νόημα τελείωνε σε μία νοητή γραμμή που είχα χαράξει στο μυαλό μου κάπου εκεί στο Hilton ή στον ψηλό, γυαλιστερό πύργο των Αμπελοκήπων, στην καλύτερη των περιπτώσεων. Ξέρω ότι δεν είναι λίγοι αυτοί που σκέφτονται ή σκέφτηκαν έστω για λίγο όπως εγώ. Έπειτα, μαζί με την ενηλικίωση μου – όχι την βιολογική, αλλά τη συναισθηματική – ήρθε μία μετακόμιση που κάπως ανέτρεψε τα δεδομένα. Και ξαφνικά, η φρέσκια μυρωδιά του πράσινου και των λουλουδιών στη βόρεια πλευρά της πόλης, οι φαρδιές θέσεις πάρκινγκ στα περισσότερα σημεία της νέας γειτονιάς και η φασαρία από τα τζιτζίκια και τις δεκαοχτούρες στη μέση της νύχτας έγιναν παρέα οικεία που πλέον δεν θα ήθελα να αποχωριστώ.

Πήγαμε στο Chalice στον Χολαργό και σταματήσαμε να είμαστε καχύποπτοι με τη διασκέδαση στα προάστια
Σε μία από τις κομψές γωνίες του Chalice όλοι νιώθουν ότι βρίσκονται στο σαλόνι του σπιτιού τους.

Λένε πως αν θέλεις να μάθεις μία άγνωστη για σένα γειτονιά το καλύτερο πράγμα που έχεις να κάνεις είναι να χαθείς σε αυτή με τα πόδια. Σε μία τέτοια βόλτα χασίματος ένα απόγευμα με ζέστη εκκωφαντική, από αυτές τις ζέστες που περιμέναμε να έρθουν γκρινιάζοντας έναν ολόκληρο μήνα και τώρα που έχει έρθει γκρινιάζουμε από την αρχή γιατί την μας πέφτει αποπνικτική, έπεσα πάνω σε ένα σχετικά νέο μαγαζί, λίγο πιο πάνω από το κέντρο του Χολαργού, τόσο μεγάλο και αεράτο σε έκταση που δύσκολα μπορείς να το προσπεράσεις αδιάφορα, ακόμα κι αν κινείσαι πραγματικά βιαστικά.

Η μπάρα είναι στολισμένη, εκτός από τα αμέτρητα μπουκάλια με όλα τα απαραίτητα για τα γευστικά κοκτέιλ του καταλόγου, με τα αγαπημένα ασημένια δισκοπότηρια της ιδιοκτήτριας, Όλγας Μουτσέλου

Το Chalice είναι μία ενδιαφέρουσα και ιδιαίτερη περίπτωση μαγαζιού για τρεις λόγους. Αρχικά, κανείς δεν είναι απολύτως σίγουρος για την σωστή προφορά του ονόματος που τόσο αυτοκρατορικά δεσπόζει στην ταμπέλα αυτού του ολοκαίνουργιου καφέ-μπαρ, παρέα με ένα εντυπωσιακό δισκοπότηρο. Κι έτσι ο καθένας μπορεί να φαντάζεται γύρω από την ονομασία του, όπως και για την ιστορία του ιερού δισκοπότηρου που την συνοδεύει, ό,τι θέλει. Δεύτερον, γιατί είναι ένα μέρος που καταφέρνει να πετύχει κάτι που δεν επιτυγχάνεται εύκολα ιδιαίτερα συχνά. Καθώς όπως μου λένε οι δύο ιδιοκτήτες του Chalice, ο Παναγιώτης Κακασάς και η Όλγα Μουτσέλου, οι οποίοι ποτισμένοι με ενθουσιασμό και μεράκι μοιάζουν να βρίσκονται μονίμως εδώ: «Όταν πρωτοσχεδιάσαμε το μαγαζί αυτό που ήθελα για τον χώρο είναι να γίνει ένα μέρος που μπορεί να ταιριάξει στους πάντες. Από την οικογένεια που θα έρθει το πρωί με τα παιδιά της, μέχρι την κοριτσοπαρέα που θα βγει αργά το βράδυ για κοκτέιλ και τους φοιτητές που θέλουν να πιουν τσίπουρα με θέα το πάρκο». Τρίτον γιατί εκπληρώνει έναν απόλυτα σημερινό συνδυασμό. Παντρεύει με μία σπάνια ισορροπία το παλιό με το σύγχρονο. Κι αν αναρωτιέσαι πώς γίνεται κάτι τέτοιο, τότε ριξ' τα όλα στο ντεκόρ.

Τα εντυπωσιακά καπέλα των πορτατίφ που κρέμονται πάνω από την μπάρα είναι από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία του μαγαζιού
Το ίδιο και το αρχοντικός σκαλιστός καθρεύτης αντίκα που μπορείς να χαζεύεις για ώρα πίνοντας με μικρές γουλιές τον καφέ σου.

Μεταλλικές, πτυσσόμενες καρέκλες βεράντες ταιριάζουν απίθανα με βαριές, βελούδινες πολυθρόνες και πορτατίφ της δεκαετίας του '20, την ίδια στιγμή που γυάλινες σκαλιστές κανάτες γεμάτες και δροσερό νερό συναντούν έναν από τους πιο γευστικούς παγωμένους φρέντο καπουτσίνο των βορείων προαστίων. Αράζοντας σε ένα από τα ψηλά σκαμπό της μπάρας, που θυμίζουν, αντίκα, αισθάνομαι κάτι ανάμεσα σε δυναμική πρωταγωνίστρια διηγήματος της Κάθριν Μάνσφιλντ ή της Βιρτζίνια Γουλφ και σε μία νευρική, αγχωμένη περσόνα κάποιας νεοϋορκέζικης ταινίας του Νόα Μπάουμαχ που ψάχνει να βρει λίγο δικό της χρόνο στην αχανή πόλη για να ξεγλιστρήσει στον δικό της παράδεισο.

Ο εξωτερικός χώρος του Chalice βλέπει σε ένα από τα πιο πράσινα πάρκα του Χολαργού

Αν έρθεις το Chalice πάρε την ώρα σου από νωρίς το μεσημέρι για να δοκιμάσεις κάποιες από τις πρωινές «λύσεις» του καταλόγου, οι οποίες φτάνουν σερβιρισμένες μπροστά σου μέσα σε μεγάλα, πορσελάνινα πιάτα με ζωγραφισμένα ροζ λουλουδάκια στο περίγραμμα. Υπέροχες, φρεσκοτηγανισμένες ομελέτες, χορταστικές μπακέτες, ζουμερό croque madame και, απαραίτητα, απόλυτα κολασμένα σοκολατένια pancakes, ξέρεις, από εκείνα που τρως και ξανατρώς και μετά τα σκέφτεσαι μόνος σου στο γραφείο μία μέρα με πολλή δουλειά, όταν οι δείκτες του ρολογιού δεν ρολάρουν με τίποτα.

Τα pancakes με φράουλες ή μπανάνες και φυσικά σοκολάτα είναι ένα από τα σήματα-κατατεθέν του μαγαζιού

Καρυδόπιτα για τους λάτρεις του γλυκού

Οι Παναγιώτης Κακασάς και Όλγα Μουτσέλου εμπνεύστηκαν το Chalice από το μηδέν και διάλεξαν τον συγκεκριμένο χώρο επειδή, εκτός όλων των άλλων, τους άρεσε η άνεση και η δροσιά του καταπράσινου πάρκου που βρίσκεται ακριβώς απέναντι. Ο Παναγιώτης, ένας άνθρωπος με μεγάλη πείρα στον χώρο της εστίασης, αφού έχει υπάρχει υπεύθυνος για τη δημιουργία αρκετών μαγαζιών στην Αθήνα, εξηγεί ότι «πάντα θα είναι όμορφο και ελκυστικό για τον επισκέπτη να μπορεί να βρίσκεται μία ανάσα από την ομορφιά του πράσινου». Σιγά – σιγά αρχίζει να πείθει κι εμένα, το ορκισμένο παιδί του κέντρο, την ώρα που η Όλγα Μουτσέλου μου μιλάει με έξαψη για την προσεκτική επιλογή πίσω από κάθε υλικό που μπαίνει στην κουζίνα, πίσω από κάθε κομμάτι του σερβίτσιου το οποίο χρησιμοποιείται στο Chalice.

Καθώς ο ήλιος πέφτει, το χαλαρό σκηνικό στο μαγαζί που θεωρείται μάλλον επάξια το πιο hοt νέο σποτ του Χολαργού, εκεί όπου όλοι νιώθουν ότι βρίσκονται μέσα στο σαλόνι τους και δεν λένε να ξεκολλήσουν από τα άνετα καθίσματα, αλλάζει σημαντικά. Οι οικογένειες του πρωινού και του μεσημεριού αποχωρούν για να δώσουν τη θέση τους σε παρέες που μόλις έχουν τελειώσει από το γραφείο και τα πρώτα κοκτέιλ αρχίζουν να δίνουν και να παίρνουν. Οι επιλογές του καταλόγου πραγματικά πολλές και για όσους πεινάνε μετά τη δουλειά υπάρχουν και γευστικές προτάσεις φαγητού, από μακαρονάδες και πίτσες, μέχρι λαχταριστά καλοψημμένα μπιφτέκια και πλατό τυριών ή αλλαντικών. Τα φώτα χαμηλώνουν, η μουσική δυναμώνει, το σκέπαστρο του ανοιχτόκαρδου πάτιο στην μπροστινή μεριά του μαγαζιού σηκώνεται και ο ουρανός είναι πιο λαμπερός. Περιποιημένες γυναίκες με σικ ντύσιμο συναντούν τους συνοδούς τους, ζευγάρια φλερτάρουν στο τμήμα για τους μη-καπνίζοντες, δύο φίλοι περιεργάζονται τον χώρο και συζητούν δυνατά.

«Οι γυναίκες εδώ έχουν βρει το ποτό που τις εκφράζει,» με πληροφορεί ευθυδιάθετα ο Παναγιώτης, και όχι δεν είναι κάποιο από τα φρουτώδη κοκτέιλ που παρασκευάζονται στην μπάρα. Αλλά ένα ροζέ κρασί, με πλούσια, φρουτώδη γεύση που σερβίρεται σε κομψό μπουκαλάκι και ακούει στο όνομα Zelina. Το δοκιμάζω και ενθουσιάζομαι, σχεδόν όσο με το θεσπέσιο σιρόπι που στάζει γλυκά πάνω από καρυδόπιτα που γεύστηκα προηγουμένως.

Κοιτάζω προς τα πάνω, στο σημείο που ένα κομμάτι καθαρού ουρανού φαίνεται από το ανοιγμένο σκέπαστρο στο ταβάνι. Όλα είναι πιο ανάλαφρα, τα αστέρια είναι πιο φωτεινά και η μουσική ξεχειλίζει από παντού. Προσπαθώ να θυμηθώ από την αρχή γιατί για τόσα χρόνια αντιστεκόμουν πεισματικά στην γοητεία της βόρειας μεριάς της πόλης.

Read Next

03 Μαϊ 2024

Ιησούς από τη Ναζαρέτ: Πώς είναι σήμερα οι δύο πρωταγωνιστές της σειράς;

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκίνησε και η πιο εμβληματική σειρά του Πάσχα επιστρέφει στις μικρές μας οθόνες.

03 Μαϊ 2024

Φαμπερζέ: Η ιστορία των πολυτιμότερων αυγών του κόσμου και όσα δεν ξέρεις για αυτά

Το πρώτο αυγό ("η Κότα") το παρήγγειλε το 1885 ο τσάρος Αλέξανδρος Γ', θέλοντας να το κάνει ως δώρο έκπληξη για το Πάσχα στη σύζυγό του Μαρία Φιόντοροβνα.

Περισσότερα από

Stories

03 Μαϊ 2024

Αυτοκτόνησαν και οι τρεις μεγάλοι έρωτες της ζωής της: Η τραγική ιστορία της ντίβας Δαλιδά

Στις 3 Μαΐου 1987, η Δαλιδά βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στο Παρίσι, έχοντας πάρει ισχυρή δόση βαρβιτουρικών. "Η ζωή μου έγινε ανυπόφορη, συγχωρήστε με".

03 Μαϊ 2024

Μαρίκα Κοτοπούλη - Ίωνας Δραγούμης. Ένας δύσκολος έρωτας σαν αρχαία τραγωδία

Αυτό είναι το χρονικό μίας από τις πιο παθιασμένες και δύσκολες ιστορίες αγάπης στην Ελλάδα με πρωταγωνίστρια την σπουδαία ηθοποιού που γεννήθηκε σαν σήμερα.

02 Μαϊ 2024

"Δεν μπορούσα να του αρνηθώ, ήταν Θεός, ένας Νουρέγιεφ, ένα ελάφι που χόρευε"

Η έντονη σχέση της Μαρίας Ιωαννίδου και του Βαγγέλη Σειληνού, όταν ήταν πολύ νέοι. Τους χώριζαν πολλά αλλά τους ένωνε η αγάπη για τον χορό.

02 Μαϊ 2024

Ποια ήταν στα αλήθεια η τρομακτική και γοητευτική Δούκισσα της Πλακεντίας;

Η Σοφία Λεμπρέν κράτησε ταριχευμένη την κόρη της στο υπόγειο του σπιτιού της και αποτελεί ακόμα και σήμερα να μυστήριο που πλανάται στον αέρα της Αθήνας.

02 Μαϊ 2024

Ταμάρα ντε Λεμπίτσκα: Η φιλήδονη, δύσκολη και ταλαντούχα καλλιτέχνις του μεσοπολέμου που άλλαξε την τέχνη

Εκθέσεις, ένα μιούζικαλ στο Μπρόντγουεϊ και τιμές-ρεκόρ σε δημοπρασίες φέρνουν στο προσκήνιο μία από τις γυναίκες με τη μεγαλύτερη καλλιτεχνική επιρροή στις αρχές του 20ού αιώνα.

01 Μαϊ 2024

37 χρόνια πριν: Όταν η Δήμητρα Γαλάνη πόζαρε για αντρικό περιοδικό - Η τολμηρή φωτογράφιση

Το μακρινό 1987 η Δήμητρα Γαλάνη είχε φωτογραφηθεί για το εξώφυλλο του μηνιαίου αντρικού περιοδικού Playboy.

01 Μαϊ 2024

Οριάνα Φαλάτσι-Αλέκος Παναγούλης: Εκείνη έβλεπε μπροστά της έναν ήρωα. Εκείνος μια δυναμική και ασυμβίβαστη γυναίκα

Ένας έρωτας-δυναμίτης ένωσε την ασυμβίβαστη δημοσιογράφο και τον ήρωα της αντίστασης. Εκείνος την Πρωτομαγιά του 1976 βρήκε τραγικό θάνατο κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης. Εκείνη δεν τον ξεπέρασε ποτέ.

01 Μαϊ 2024

Γιάννης Ρίτσος: "Γιέ μου, σπλάχνο των σπλάχνων μου, καρδούλα της καρδιάς μου"

Η τραγική ιστορία πίσω από τον Επιτάφιο του Γιάννη Ρίτσου. Ένα από τα πιο γνωστά έργα του ποιητή που γεννήθηκε σαν σήμερα.

29 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.