ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Πέθανε η μητέρα του Άντονι Μπουρντέν: Πώς άνοιξε τον δρόμο για την καριέρα του γιου της

Διακεκριμένη δημοσιογράφος στους New York Times, η Γκλάντις Μπουρντέν είχε ευτυχήσει να κάνει το πορτρέτο της εκκεντρικής μαγείρισσας Τζούλια Τσάιλντ.

Πέθανε η μητέρα του Άντονι Μπουρντέν: Πώς άνοιξε τον δρόμο για την καριέρα του γιου της

Εκτός από μητέρα ενός από τους πιο αγαπημένους σεφ και παρουσιαστές στον κόσμο, του Άντονι Μπουρντέν, η Γκλάντις Μπουρντέν, που πέθανε πριν από λίγες μέρες σε ίδρυμα για ηλικιωμένους στο Μπρονξ σε ηλικία 85 ετών, ήταν και η ίδια διακεκριμένη δημοσιογράφος. Ήταν επίσης αυτή που άνοιξε τον δρόμο για την καριέρα του γιου της.

Άρχισε να γράφει στους New York Times το 1984 και συνέχισε μέχρι το 2008, χτίζοντας φήμη σε πολιτιστικά θέματα. Είχε επίσης συνεργασία με έντυπα όπως τα Opera News, Musical America και The Times. Μια από τις κορυφαίες στιγμές της ήταν όταν έκανε το πορτρέτο, το 1978, της εκκεντρικής μαγείρισσας Τζούλια Τσάιλντ (που ενσάρκωσε η Μέριλ Στριπ στην ταινία του 2009 «Τζούλι & Τζούλια»), αφού επισκέφτηκε το σπίτι της στη νότια Γαλλία.

Ο Άντονι Μπουρντέν χάραξε τη δική του διαδρομή ως σεφ, μέχρι που στα τέλη των ‘90s έγραψε ένα άρθρο που μυούσε τον αναγνώστη στα μυστικά της βιομηχανίας της εστίασης. Αναζητούσε κάποιο μέσο να το δημοσιεύσει όταν η μητέρα του απευθύνθηκε σε μια δημοσιογράφο, την Έσθερ Φάιν, η οποία ήταν παντρεμένη με τον Ντέιβιντ Ρέμνικ, νέο τότε συντάκτη στο περιοδικό New Yorker.

Στη μνήμη του Άντονι Μπουρντέν, η μητέρα του έκανε τατουάζ το όνομά του στο χέρι της – το πρώτο και τελευταίο που θα έκανε ποτέ στη ζωή της

«Ήρθε και με βρήκε και μου είπε: “Ξέρεις, τώρα που ο σύζυγός σου βρήκε καινούρια δουλειά...» θυμάται η Φάιν, «δεν μου αρέσει καθόλου να ακούγομαι σαν πιεστική μαμά, αλλά σου το ζητάω με την ιδιότητα της δημοσιογράφου, όχι της μητέρας. Είναι πραγματικά καλό και ενδιαφέρον. Θα το δώσεις στον σύζυγό σου;». Έτσι κι έγινε, και το New Yorker το δημοσίευσε με τον τίτλο «Don’t Eat Before Reading This» («Μη φάτε προτού το διαβάσετε»). Λίγες μέρες μετά, ο Μπουρντέν είχε την πρώτη πρότασή του για βιβλίο. Ήταν μια προέκταση του άρθρου του και κυκλοφόρησε το 2000 με τον τίτλο «Κουζίνα εμπιστευτικό: Περιπέτειες στο υπογάστριο των μαγειρείων» (στα ελληνικά κυκλοφόρησε το 2001 από τις εκδόσεις Νάρκισσος).

Το πρώτο βιβλίο του Μπουρντέν έγινε μπεστ σέλερ και τα υπόλοιπα είναι ιστορία, όπως λένε. Τον οδήγησε στην τηλεόραση και στις εκπομπές με τις οποίες ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο δοκιμάζοντας γεύσεις από διαφορετικούς πολιτισμούς.

Ο Μπουρντέν αυτοκτόνησε το 2018 σε ηλικία 61 ετών. Στη μνήμη του, η μητέρα του έκανε τατουάζ το όνομά του στο χέρι της – το πρώτο και τελευταίο που θα έκανε ποτέ στη ζωή της.

Αυτή την περίοδο ετοιμάζεται και ο τελευταίος ταξιδιωτικός οδηγός του Μπουρντέν, από τον εκδοτικό οίκο Echo. Τον είχε συγγράφει μαζί με τη συνεργάτιδά του Λόρι Γούλεβερ λίγο πριν από τον θάνατό του και αναμένεται να κυκλοφορήσει το φθινόπωρο με τίτλο «World Travel: An Irreverent Guide» («Ταξίδι στον κόσμο: Ένας ασεβής οδηγός»). Το περιοδικό People παρουσίασε για πρώτη φορά το εξώφυλλό του με ένα σκίτσο του Μπουρντέν φιλοτεχνημένο από τον δημιουργό Τόνι Μίλιονερ, που έχει εικονογραφήσει και το εσωτερικό του βιβλίου.

Πέθανε η μητέρα του Άντονι Μπουρντέν: Πώς άνοιξε τον δρόμο για την καριέρα του γιου της
Αυτή την περίοδο ετοιμάζεται και ο τελευταίος ταξιδιωτικός οδηγός του Μπουρντέν, από τον εκδοτικό οίκο Echo. Τον είχε συγγράφει μαζί με τη συνεργάτιδά του Λόρι Γούλεβερ λίγο πριν από τον θάνατό του.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

φωτό: @antonybourdain/instagram

Read Next

29 Απρ 2024

"Μόνο γιατί μ' αγάπησες": Ένα από τα πιο σημαντικά ερωτικά ποιήματα της Μαρίας Πολυδούρη

H ποιήτρια που πέθανε σαν σήμερα απο φυματίωση ήταν πολύ νέα, αλλά πρόλαβε να αφήσει ένα αξιόλογο ποιητικό έργο και ύμνησε τον εξαγνισμό μέσω του έρωτα.

29 Απρ 2024

Τάκης Μόσχος, ο "Αργύρης της "Γλυκιάς Συμμορίας": Σύμβολο του ασυμβίβαστου κινηματογραφικού ήρωα

Μια ματιά στη διαδρομή του "Αργύρη" της "Γλυκιάς Συμμορίας" που δεν δίστασε να μιλήσει ανοιχτά για τη σχέση του με τις ουσίες.

Περισσότερα από

Stories

28 Απρ 2024

Πενέλοπε Κρουζ- Χαβιέ Μπαρδέμ: υπάρχει λόγος που κράτησαν τον δεσμό τους κρυφό

Ο Χαβιέ Μπαρδέμ και η Πενέλοπε Κρουζ που γεννήθηκε σαν σήμερα γνωρίστηκαν πολύ πριν κάνουν δεσμό.

28 Απρ 2024

Νοσοκόμα αποκαλύπτει τι συνέβη στο πρόσωπο της όταν σταμάτησε μετά από 20 χρόνια να κάνει μπότοξ

Κατάφερε να "παγώσει" τον χρόνο, ώσπου ήρθε η στιγμή να κάνει αποχή.

28 Απρ 2024

Ναταλία Γερμανού-19 χρόνια πριν: H αδημοσίευτη φωτογραφία από τη νίκη της Ελλάδας στη Eurovision το 2005

Η Ναταλία Γερμανού με την Έλενα Παπαρίζου και τον Χρήστο Δάντη.

28 Απρ 2024

Άλφρεντ Χίτσκοκ: Τι φοβόταν πολύ, ο μετρ του φόβου;

Και ο μέτρ του σασπένς είχε τις δικές του στιγμές αγωνίας

28 Απρ 2024

Όσκαρ Σίντλερ: Η αληθινή ιστορία του Γερμανού επιχειρηματία, που έσωσε τις ζωές 1.200 Εβραίων

Η ιστορία έγινε γνωστή από την ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ "Η λίστα του Σίντλερ".

27 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Στις 27 Απριλίου 1941 η Πηνελόπη Δέλτα.πήρε δηλητήριο, που κρατούσε πάντα κοντά της και πέντε μέρες αργότερα, στις 2 Μαΐου, άφησε την τελευταία της πνοή, σε ηλικία 67 ετών.

27 Απρ 2024

Μπετόβεν- Für Elise: Ποια ήταν η Λίζα που απέρριψε ερωτικά τον Μπετόβεν;

Η πρεμιέρα της πιο δημοφιλούς σύνθεσης του Μπετόβεν, Für Elise, δόθηκε στις 27 Απριλίου 1810. Και σχετίζεται με την ανύπαρκτη ερωτική ζωή του σπουδαιότερου συνθέτη όλων των εποχών.

26 Απρ 2024

Η Βασίλισσα με τα Ανδρικά Πόδια

Η Φάνι Μπλάνκερς - Κουν, η θρυλική μορφή του στίβου που κουβαλούσε τα μωρά της στο στάδιο σ’ ένα καλάθι και τα τάιζε στα διαλείμματα, γεννήθηκε σαν σήμερα.

26 Απρ 2024

Ρετρό κλικ: Όταν ο Ηλίας Ψινάκης διαφήμιζε τσίχλες 40 χρόνια πριν

Ο πρώην δήμαρχος Μαραθώνα και μάνατζερ στο χώρο του θεάματος ως μανεκέν την δεκαετία του 1980.

25 Απρ 2024

30 χρόνια πριν: H 34χρονη Άννα Βίσση αγκαλιά με την μοναχοκόρη της, την 9χρονη Σοφία Καρβέλα

Μαμά και κόρη ποζάρουν αγκαλιά πίσω στο μακρινό 1993. Πάντα κολλητές και αγαπημένες.