ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ούτε με την Όπρα, ούτε με την Κατρίν

Η σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας, Δήμητρα Ψαχούλια, αφήνει το φλέγον δίλημμα της εποχής και εστιάζει στην ουσία του προβλήματος της σεξουαλικής κακοποίησης.

Ούτε με την Όπρα, ούτε με την Κατρίν

Η συζήτηση για τη σεξουαλική κακοποίηση των γυναικών έχει φουντώσει για τα καλά και δικαίως. Αποκαλύψεις, καταγγελίες, εκστρατείες, καμπάνιες, διάσημοι παρουσιαστές και ηθοποιοί με καυτές και πύρινες ομιλίες, χιλιάδες άρθρα και αναλύσεις επιστρατεύτηκαν για την ανάδειξη του φαινομένου και την ανάγκη να ενωθούν όλο και περισσότερες φωνές προς την κατεύθυνση της εξάλειψής του. Σωστά και λαμπρά ως εδώ. Άλλωστε η χειραφέτηση των γυναικών είναι γεγονός και διαδικασία που έχει ξεκινήσει χρόνια πριν και είναι ακόμα εν εξελίξει με κάποιες χώρες να κάνουν άλματα προς αυτή την κατεύθυνση, άλλες πολύ μικρά αλλά ουσιώδη βήματα και άλλες να παραμένουν πίσω και με διαφορά. Είναι μια διαδικασία που όσο οι κοινωνίες προχωρούν και προοδεύουν τόσο η θέση και ο ρόλος των γυναικών θα αναβαθμίζεται και η σχέση τους με το αντίθετο φύλο θα απαιτεί σαν πεινασμένος λύκος επαναπροσδιορισμό, περισσότερο σαφή όρια και περισσότερο ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο. Όρια και ειλικρινής διάλογος λοιπόν.

Οι μαγικές λεξούλες που κάνουν τις ανθρώπινες σχέσεις υγιείς και μακροχρόνια βιώσιμες. Αυτά είναι που έχουν χαθεί. Αυτά είναι που πρέπει να επαναπροσδιοριστούν σε όλα τα επίπεδα. Οι κοινωνίες εξελίσσονται ραγδαία και οι τεκτονικές αλλαγές που συντελούνται σε όλα τα επίπεδα ζητάνε όρια και ειλικρινή συζήτηση. Και δε μιλώ μόνο για το ποιο είναι το όριο ανάμεσα στο φλερτ και τη σεξουαλική παρενόχληση. Η κάθε μια νομίζω ξέρει καλύτερα από τον καθένα ποιά είναι εκείνη η στιγμή που δεν κολακεύεται αλλά νιώθει ότι πιέζεται ψυχολογικά από την επιθυμία ενός άνδρα. Μιλώ για εκείνα τα όρια που προκύπτουν όχι από το φόβο της μήνυσης και της δίωξης αλλά για εκείνα που προκύπτουν μέσα από ένα ουσιαστικό διάλογο της κοινωνίας με τους επίσημους θεσμούς, οι οποίοι νομοθετούν και «σχηματίζουν» τον οδικό χάρτη πάνω στον οποίο κινείται η εκάστοτε κοινωνία.

Μιλώ επίσης για εκείνα τα όρια που είναι αναγκαία να τεθούν ώστε ένα τέτοιο εξαιρετικά σοβαρό φαινόμενο να μην «καίγεται» κάτω από τα φώτα της δημοσιότητας και να μη χρησιμοποιείται ως εργαλείο για προσωπικές επιδιώξεις που έχουν ως αποκλειστικό στόχο την προβολή κάποιων γυναικών ή την αναπαραγωγή ειδήσεων για κάποια παραπάνω «κλικς» και views. Το φαινόμενο δεν είναι σενάριο ταινίας του Χόλιγουντ. Είναι πολύ σοβαρό και χρήζει ολικής αντιμετώπισης. Χρήζει συστηματικής έρευνας και εξεύρεσης συνολικής αντιμετώπισης σε όλα τα επίπεδα που αφορούν τη γυναικεία υπόσταση: από το πώς προστατεύεται μια μητέρα μονογονεϊκής οικογένειας, πώς στέκεται το κράτος δίπλα της ώστε να μην την αφήνει εκτεθειμένη και απροστάτευτη, που την κατατάσσει και πώς την προστατεύει εργασιακά, πώς θα μπορέσει να άρει αποκλεισμούς και εμπόδια προς την εξέλιξή της.

Η προστασία της από τη σεξουαλική κακοποίηση είναι ένα από τα σημαντικά κομμάτια του εν λόγω παζλ αλλά πολλές φορές η εξίσωση αυτή δυστυχώς έχει να κάνει και με τη συνολική θεώρηση που υπάρχει για τη γυναίκα στην κοινωνία. Οι καμπάνιες σωστά υπάρχουν, και μόνο καλό κάνουν ως προς την ευαισθητοποίηση του κοινού μόνο που είναι συμπληρωματικές της προσπάθειας και πολλές φορές εύκολα εκμεταλλεύσιμες. Η συζήτηση όμως για εμένα πρέπει να ξεκινά από το κορίτσι ή τη γυναίκα που ίσως δεν έχει καν πρόσβαση στο ίντερνετ για να δει την ομιλία της Όπρα ή να διαβάσει την επιστολή που συνυπέγραψε η Κατρίν Ντενέβ.

Πρέπει να ξεκινά σιωπηλά και ουσιαστικά από τη γυναίκα που μεγαλώνει μόνη της ένα ή δυο παιδιά και ανέχεται εγκλωβισμένη τις παρενοχλήσεις του εκάστοτε τύπου που νιώθει ότι έχει εξουσία πάνω της.

Στις γυναίκες που δεν μπορούν να απεγκλωβιστούν από το φόβο και δεν καταγγέλλουν γιατί το ένστικτο της επιβίωσης και της ανατροφής των παιδιών σταματά κάθε προσπάθεια πολέμου με την «εξουσία». Σε αυτές τις γυναίκες πρέπει να σταθούμε δίπλα με κάθε τρόπο και σε αυτές πρέπει να δώσουμε τα εργαλεία απεγκλωβισμού. Και είναι πολλές αυτές οι γυναίκες που ενώ ακούνε την ομιλία της Όπρα, κλείνουν την τηλεόραση και γυρνάνε πάλι πίσω στο φόβο παρά τα 10 λεπτά ψυχικής ανάτασης που νιώσανε. Δεν είναι πεσιμισμός. Είναι μια αρχή από την οποία πρέπει να ξεκινήσουμε και να συζητήσουμε ειλικρινά. Όταν αποκτήσουν αυτές οι γυναίκες την ισχυρή φωνή που επιθυμούν τότε θα μπορέσουμε με περισσότερη άνεση να συζητήσουμε για το αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε με την τοποθέτηση της Κατρίν Ντενέβ. Η συζήτηση είναι σοβαρή και δεν πρέπει ούτε να μείνει, ούτε να σβήσει μέσα στα φώτα.

Read Next

01 Μαϊ 2024

Γιάννης Ρίτσος: "Γιέ μου, σπλάχνο των σπλάχνων μου, καρδούλα της καρδιάς μου"

Η τραγική ιστορία πίσω από τον Επιτάφιο του Γιάννη Ρίτσου. Ένα από τα πιο γνωστά έργα του ποιητή που γεννήθηκε σαν σήμερα.

Περισσότερα από

Stories

29 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

29 Απρ 2024

"Μόνο γιατί μ' αγάπησες": Ένα από τα πιο σημαντικά ερωτικά ποιήματα της Μαρίας Πολυδούρη

H ποιήτρια που πέθανε σαν σήμερα απο φυματίωση ήταν πολύ νέα, αλλά πρόλαβε να αφήσει ένα αξιόλογο ποιητικό έργο και ύμνησε τον εξαγνισμό μέσω του έρωτα.

29 Απρ 2024

Τάκης Μόσχος, ο "Αργύρης της "Γλυκιάς Συμμορίας": Σύμβολο του ασυμβίβαστου κινηματογραφικού ήρωα

Μια ματιά στη διαδρομή του "Αργύρη" της "Γλυκιάς Συμμορίας" που δεν δίστασε να μιλήσει ανοιχτά για τη σχέση του με τις ουσίες.

28 Απρ 2024

Πενέλοπε Κρουζ- Χαβιέ Μπαρδέμ: υπάρχει λόγος που κράτησαν τον δεσμό τους κρυφό

Ο Χαβιέ Μπαρδέμ και η Πενέλοπε Κρουζ που γεννήθηκε σαν σήμερα γνωρίστηκαν πολύ πριν κάνουν δεσμό.

28 Απρ 2024

Νοσοκόμα αποκαλύπτει τι συνέβη στο πρόσωπο της όταν σταμάτησε μετά από 20 χρόνια να κάνει μπότοξ

Κατάφερε να "παγώσει" τον χρόνο, ώσπου ήρθε η στιγμή να κάνει αποχή.

28 Απρ 2024

Ναταλία Γερμανού-19 χρόνια πριν: H αδημοσίευτη φωτογραφία από τη νίκη της Ελλάδας στη Eurovision το 2005

Η Ναταλία Γερμανού με την Έλενα Παπαρίζου και τον Χρήστο Δάντη.

28 Απρ 2024

Άλφρεντ Χίτσκοκ: Τι φοβόταν πολύ, ο μετρ του φόβου;

Και ο μέτρ του σασπένς είχε τις δικές του στιγμές αγωνίας

28 Απρ 2024

Όσκαρ Σίντλερ: Η αληθινή ιστορία του Γερμανού επιχειρηματία, που έσωσε τις ζωές 1.200 Εβραίων

Η ιστορία έγινε γνωστή από την ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ "Η λίστα του Σίντλερ".

27 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Στις 27 Απριλίου 1941 η Πηνελόπη Δέλτα.πήρε δηλητήριο, που κρατούσε πάντα κοντά της και πέντε μέρες αργότερα, στις 2 Μαΐου, άφησε την τελευταία της πνοή, σε ηλικία 67 ετών.