ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Όταν ήμουν μικρή είχα ως πρότυπο τη δυναμική εργαζόμενη μητέρα μου»: Μια γυναικεία μαρτυρία

Η Κλεοπάτρα Ελαιοτριβιάρη, μεταφράστρια της σειράς παιδικών βιβλίων «Μικρά Κορίτσια με Μεγάλες Ιδέες», γράφει για τους ήρωες που την είχαν εμπνεύσει ως παιδί.

«Όταν ήμουν μικρή είχα ως πρότυπο τη δυναμική εργαζόμενη μητέρα μου»: Μια γυναικεία μαρτυρία

Πώς ήταν στην παιδική ηλικία τους άνθρωποι που μεγαλώνοντας διέπρεψαν για το έργο τους και έγιναν πρότυπα για πολλές γενιές; Δεν είναι υπέροχο ένα βιβλίο να μπορεί να διδάξει στα παιδιά, ιδιαίτερα στα μικρά κορίτσια, πως κάθε όνειρό τους μπορεί να γίνει πραγματικότητα, αρκεί να έχουν θάρρος και υπομονή; Με βάση τις παραπάνω σκέψεις οι εκδόσεις Παπαδόπουλος έφεραν στην Ελλάδα μια νέα σειρά εικονογραφημένων βιβλίων με τίτλο «Μικρά Κορίτσια με Μεγάλες Ιδέες», η οποία έχει πουλήσει περισσότερα από 1 εκατομμύριο αντίτυπα παγκοσμίως και έχει μεταφραστεί σε 17 γλώσσες. Οι τρεις πρώτοι τίτλοι που κυκλοφορούν στα ελληνικά μάς συστήνουν τη Μαρί Κιουρί, την Αγκάθα Κρίστι και την Κοκό Σανέλ.

Υπέροχη η εικονογράφηση, που σε κάθε βιβλίο υπογράφει διαφορετική δημιουργός. Απαιτητική αποστολή η απόδοση του κειμένου της Ισπανίδας συγγραφέα Μαρία Ισαβέλ Σάντσεθ Βεγάρα στα ελληνικά χωρίς να χαθεί ο έμμετρος λόγος, με επιτυχή έκβαση χάρη στην Κλεοπάτρα Ελαιοτριβιάρη. «Τα ρούχα της σαν τόλμησε να πάει σε πασαρέλα, πολλοί σκεφτήκαν πως αυτό ήτανε σκέτη τρέλα» γράφει, ενδεικτικά, στην αφήγηση της ιστορίας της Κοκό Σανέλ. Με αφορμή λοιπόν την Ημέρα της Γυναίκας (8/3), ζητήσαμε από τη μεταφράστρια να μας μιλήσει για τα πρότυπα που είχε η ίδια στην παιδική ηλικία της, σε μια εποχή που επικρατούσαν οι πριγκίπισσες και οι νεράιδες.

«Μεγάλωσα σε μια κλασική τετραμελή οικογένεια, με μια δυναμική εργαζόμενη μητέρα-πρότυπο. Από μικρή μου άρεσε να διαβάζω, αλλά όσο κι αν προσπαθώ, δεν μπορώ να θυμηθώ να θαυμάζω μια συγκεκριμένη γυναίκα από κάποιο συγκεκριμένο χώρο. Τι διάβαζα; Από τον Ιβανόη ως τη Μικρή Πριγκίπισσα και από τον Δεκαπενταετή Πλοίαρχο ως τον Τομ Σόγιερ. Και Μίκυ Μάους. Και Πηνελόπη Δέλτα. Και Ζωρζ Σαρή. Ούτε η "αλλεργία" μου για το ροζ, τις καρδούλες και τις πριγκίπισσες θυμάμαι πότε ακριβώς πρωτοεκδηλώθηκε. Στην εφηβεία πάντως διάβαζα τη βιογραφία και τα ποιήματα του Τζιμ Μόρισον και αγαπούσα το μαύρο.

«Όταν ήμουν μικρή είχα ως πρότυπο τη δυναμική εργαζόμενη μητέρα μου»: Μια γυναικεία μαρτυρία
«Στην εφηβεία διάβαζα τη βιογραφία και τα ποιήματα του Τζιμ Μόρισον και αγαπούσα το μαύρο».

»Χρειάστηκε να περάσουν καμιά 30ριά χρόνια από τότε για να γεμίσουν τα βιβλιοπωλεία με βιβλία που προβάλλουν σπουδαίες γυναίκες, βιβλία που απευθύνονται σε μικρά και μεγαλύτερα παιδιά με δυναμικά κορίτσια σε πρωταγωνιστικό ρόλο, κάνοντας στην άκρη πριγκίπισσες και νεράιδες. Και είμαι πολύ περήφανη που συμμετέχω με τον τρόπο μου σε αυτή την “αντι-πριγκιπική” τάση, μεταφράζοντας τη σειρά “Μικρά Κορίτσια με Μεγάλες Ιδέες” της Μαρία Ισαβέλ Σάντσεθ Βεγάρα από τη Βαρκελώνη για τις εκδόσεις Παπαδόπουλος. Όχι μόνο για την πρόκληση της έμμετρης μετάφρασης, αλλά και γιατί τα βιβλία αυτά τα ζηλεύω πραγματικά! Πολύ θα 'θελα να τα είχα διαβάσει πιτσιρίκα. Αναρωτιέμαι αν και πόσο θα με είχαν επηρεάσει. Τώρα, πάντως, τα προσφέρω με διπλή χαρά στα βαφτιστήρια μου: την Χρυσάνθη 7, τον Παντελή 14 και την Δανάη 21 χρονών, αλλά και σε όλους μου τους φίλους, αγόρια και κορίτσια, από 3 έως 73!».

Info

Περισσότερες πληροφορίες για τη σειρά των παιδικών βιβλίων «Μικρά κορίτσια με μεγάλες ιδέες», η οποία θα εμπλουτιστεί και με νέους τίτλους, θα βρείτε εδώ.

Δείτε τα βιβλία της σειράς που κυκλοφορούν ήδη.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram.

κεντρική φωτογραφία: Josh Applegate / Unsplash

Read Next

14 Μαϊ 2024

Slimane - Νίκος Αλιάγας: Όταν ο Αλιάγας βρισκόταν επί σκηνής με τον Slimane, τον Γάλλο που "μάγεψε" στη Eurovision

Ο Νίκος Αλιάγας είναι παρουσιαστής εδώ και πολλά χρόνια στο γαλλικό "The Voice: La Plus Belle Voix".

14 Μαϊ 2024

Όταν η Σαρλίζ Θερόν ζήτησε "προστασία" στα γυρίσματα του Mad Max, μετά τις απειλές του Τομ Χάρντι

Οι δύο πρωταγωνιστές βρέθηκαν αντιμέτωποι σε μια σκληρή διαμάχη στα γυρίσματα της ταινίας "Mad Max: Fury Road".

Περισσότερα από

Stories

14 Μαϊ 2024

46 χρόνια πρίν-Όταν ο Φαίδων Γεωργίτσης συνάντησε τη Ρίτα Χέιγουρθ στη Θεσσαλονίκη, το 1977

Όταν το όμορφο αγόρι του ελληνικού κινηματογράφου συνάντησε τη ντίβα του Χόλιγουντ, που πέθανε σαν σήμερα.

14 Μαϊ 2024

Ρίτα Χέιγουορθ: "Οι άνδρες κοιμούνται με τη Τζίλντα και ξυπνούν μαζί μου"

Η τραγική ιστορία πίσω από τη διάσημη φράση τηςπιο επιθυμητής κοκκινομάλλας του Χόλιγουντ που γεννήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 1918. και πέθανε στις14 Μαΐου 1987.

13 Μαϊ 2024

Η ανατριχιαστική ιστορία της Άνι-Φριντ Λίνγκσταντ των ABBA που έγινε πείραμα στα χέρια των Ναζί

Η τρομακτική, αληθινή ιστορία της Άνι που κατάφερε να γλιτωσεί όταν δραπέτευσε στη Σουηδία.

13 Μαϊ 2024

"Μια φιλενάδα μου είπε κάποτε ότι δεν πρέπει να μαλώνω ποτέ με κάποιον που δεν αγαπάω"

Από τους πιο ποθητούς άντρες του Χόλιγουντ, με άπειρους έρωτες, έναν γάμο, εννιά παιδιά και ξέχειλο ταλέντο. Η παρανοϊκή γοητεία του Τζακ Νίκολσον εμπνέει.

13 Μαϊ 2024

Ο μοναχογιός της Ντόρις Ντέι ήταν ο στόχος του Τσάρλς Μάνσον στην στυγερή δολοφονία του 1969

Η απίστευτη ιστορία πίσω από την μαζική δολοφονία που συγκλόνισε το Χόλιγουντ του 60'.

12 Μαϊ 2024

John Lennon: Το πιο συγκινητικό τραγούδι που έχει γραφτεί ποτέ για τη μητέρα δεν μιλάει για μία σχέση αγάπης

Δεν μιλούν όλα τα τραγούδια που έχουν γραφτεί για τη μαμά για έναν τρυφερό δεσμό αγάπης και αφοσίωσης. Η ιστορία πίσω από το τραγούδι του John Lennon "Mother"

12 Μαϊ 2024

Λίλυ Παπαγιάννη: Η πιο φινετσάτη κυρία του ελληνικού Θεάτρου σε ηλικία 27 ετών

Η αξέχαστη ηθοποιός, εκτός από φινετσάτη και όμορφη, χαρακτηριζόταν από ταλέντο, παιδεία και ποιότητα. Μια σπάνια φωτογραφία 62 χρόνια πριν.

12 Μαϊ 2024

Κάθριν Χέπμπορν: Τα τέσσερα Όσκαρ, ο Σπένσερ Τρέισι και η αυτοκτονία που στιγμάτισε την ζωή της

Φεμινίστρια, ασυμβίβαστη, καλλιεργημένη και ανεξάρτητη η Κάθριν Χέπμπορν που μαγνήτιζε τους θεατές υπήρξε role model για τις γυναίκες.

12 Μαϊ 2024

"Πότε θ’ ανθίσουνε τούτοι οι τόποι; Πότε θα ‘ρθούνε κανούργιοι ανθρώποι, να συνοδεύσουνε την βλακεία στην τελευταία της κατοικία";

Σαν σήμερα πεθαίνει ο Νίκος Γκάτσος, ο ποιητής των αθάνατων ελληνικών τραγουδιών. Τα ποιήματα και οι στίχοι του έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, Γαλλικά, Δανέζικα, Ισπανικά, Ιταλικά, Καταλανικά, Κορεατικά, Σουηδικά, Τουρκικά, Φινλανδικά.