ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Oλυμπία. Πώς ένας «σοκαριστικός» πίνακας γέννησε ολόκληρη τη μοντέρνα τέχνη

Τη μέρα που η παγκόσμια τέχνη άλλαξε για πάντα.

Oλυμπία. Πώς ένας «σοκαριστικός» πίνακας γέννησε ολόκληρη τη μοντέρνα τέχνη

«Το χρώμα του δέρματος είναι τόσο ανατριχιαστικό λες και βρίσκεσαι σε νεκροτομείο», «Το σώμα της είναι σαν σκελετός», «Το πρόσωπο της δείχνει ανόητο, δεν έχει καν ανθρώπινη όψη». Η αντίδραση της Ακαδημίας Καλών Τεχνών στο Παρίσι και των Γάλλων κριτικών για την Ολυμπία του Μανέ, το σπουδαίο έργο που άλλαξε για πάντα τον ρου της μοντέρνας τέχνης, ήταν ομόφωνη και πλήρως απαξιωτική.

Μέχρι το 1856, όταν η κατάλευκη Ολυμπία κοίταξε για πρώτη φορά τους επισκέπτες του θρυλικού Salon, ευθεία μέσα στα μάτια, οι κανόνες της τέχνης ήταν ξεκάθαροι και σαφείς. Συγκεκριμένος φωτισμός, κοινή τεχνική ως προς την αναπαράσταση των προσώπων και των μορφών, η ίδια βιβλική ή μυθολογική θεματολογία. Όμως, εκεί όπου χτυπούσε η καρδιά της γαλλικής τέχνης, η οποία επηρέαζε ολόκληρο τον κόσμου, μία ολόγυμνη γυναίκα ξαπλωμένη νωχελικά πάνω σε ένα ανάκλινδρο χαμογελούσε μυστηριωδώς στο κοινό, αλλάζοντας για τα καλά το παιχνίδι στην αναπαράσταση της ανθρώπινης μορφής πάνω σε έναν πίνακα. Επαναπροσδιορίζοντας τα δεδομένα, θέτοντας νέους όρους, διαλύοντας κάθε αρνητική κριτική, υπερισχύοντας πάνω από κάθε έννοια του παλιού και του ξεπερασμένου, γεννώντας τελικά ολόκληρη τη μοντέρνα τέχνη πάνω σε έναν μόνο καμβά.

Όσοι την πρωτοαντίκρυσαν εκείνο το βροχερό απόγευμα στο Salon έκαναν λόγο για ένα έργο βαθιά «σοκαριστικό» και «σκανδαλώδες», η αντίδραση του κριτικών μπροστά στο σπουδαίο έργο του Εντουάρ Μανέ ήταν κάτι ανάμεσα σε οργή, μίσος και αγανάκτηση, αλλά και μουδιασμένη αμηχανία απέναντι σε κάτι που αδυνατούσαν να κατανοήσουν.

Δεν ήταν το γεγονός ότι ο πίνακας απεικόνιζε γυμνή την Ολυμπία. Οι Παριζιάνοι ήταν ήδη πολύ εξοικειωμένοι με την έννοια του γυμνού στα εικαστικά. Ο τρόπος που ο Μανέ διαχειρίστηκε την μορφή της, το βλέμμα της, το πώς χύνεται το σώμα της πάνω στα σεντόνια, η χλωμάδα της επιδερμίδας της, το γεγονός ότι δεν επρόκειτο για κάποια βιβλική προσωπικότητα, αλλά για μία αριστοκράτισσα που αντικρύζει με όλη τη γυμνή αλήθεια της τον καθωσπρέπει κόσμο, λες και βρίσκεται μόνη, στα ιδιωτικά της διαμερίσματα, ήταν μόνο μερικοί από τους λόγους που σόκαραν και τρόμαξαν τους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών που δεν μπόρεσαν να καταλάβουν πως κάθε αντίσταση ήταν μάταια. Η παγκόσμια τέχνη είχε ήδη αλλάξει για πάντα.

Δες το βίντεο.

Ακολουθήστε το WomanTOC στο Instagram

Read Next

03 Μαϊ 2024

Φαμπερζέ: Η ιστορία των πολυτιμότερων αυγών του κόσμου και όσα δεν ξέρεις για αυτά

Το πρώτο αυγό ("η Κότα") το παρήγγειλε το 1885 ο τσάρος Αλέξανδρος Γ', θέλοντας να το κάνει ως δώρο έκπληξη για το Πάσχα στη σύζυγό του Μαρία Φιόντοροβνα.

03 Μαϊ 2024

Αυτοκτόνησαν και οι τρεις μεγάλοι έρωτες της ζωής της: Η τραγική ιστορία της ντίβας Δαλιδά

Στις 3 Μαΐου 1987, η Δαλιδά βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στο Παρίσι, έχοντας πάρει ισχυρή δόση βαρβιτουρικών. "Η ζωή μου έγινε ανυπόφορη, συγχωρήστε με".

Περισσότερα από

Stories

03 Μαϊ 2024

Μαρίκα Κοτοπούλη - Ίωνας Δραγούμης. Ένας δύσκολος έρωτας σαν αρχαία τραγωδία

Αυτό είναι το χρονικό μίας από τις πιο παθιασμένες και δύσκολες ιστορίες αγάπης στην Ελλάδα με πρωταγωνίστρια την σπουδαία ηθοποιού που γεννήθηκε σαν σήμερα.

02 Μαϊ 2024

"Δεν μπορούσα να του αρνηθώ, ήταν Θεός, ένας Νουρέγιεφ, ένα ελάφι που χόρευε"

Η έντονη σχέση της Μαρίας Ιωαννίδου και του Βαγγέλη Σειληνού, όταν ήταν πολύ νέοι. Τους χώριζαν πολλά αλλά τους ένωνε η αγάπη για τον χορό.

02 Μαϊ 2024

Ποια ήταν στα αλήθεια η τρομακτική και γοητευτική Δούκισσα της Πλακεντίας;

Η Σοφία Λεμπρέν κράτησε ταριχευμένη την κόρη της στο υπόγειο του σπιτιού της και αποτελεί ακόμα και σήμερα να μυστήριο που πλανάται στον αέρα της Αθήνας.

02 Μαϊ 2024

Ταμάρα ντε Λεμπίτσκα: Η φιλήδονη, δύσκολη και ταλαντούχα καλλιτέχνις του μεσοπολέμου που άλλαξε την τέχνη

Εκθέσεις, ένα μιούζικαλ στο Μπρόντγουεϊ και τιμές-ρεκόρ σε δημοπρασίες φέρνουν στο προσκήνιο μία από τις γυναίκες με τη μεγαλύτερη καλλιτεχνική επιρροή στις αρχές του 20ού αιώνα.

01 Μαϊ 2024

37 χρόνια πριν: Όταν η Δήμητρα Γαλάνη πόζαρε για αντρικό περιοδικό - Η τολμηρή φωτογράφιση

Το μακρινό 1987 η Δήμητρα Γαλάνη είχε φωτογραφηθεί για το εξώφυλλο του μηνιαίου αντρικού περιοδικού Playboy.

01 Μαϊ 2024

Οριάνα Φαλάτσι-Αλέκος Παναγούλης: Εκείνη έβλεπε μπροστά της έναν ήρωα. Εκείνος μια δυναμική και ασυμβίβαστη γυναίκα

Ένας έρωτας-δυναμίτης ένωσε την ασυμβίβαστη δημοσιογράφο και τον ήρωα της αντίστασης. Εκείνος την Πρωτομαγιά του 1976 βρήκε τραγικό θάνατο κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης. Εκείνη δεν τον ξεπέρασε ποτέ.

01 Μαϊ 2024

Γιάννης Ρίτσος: "Γιέ μου, σπλάχνο των σπλάχνων μου, καρδούλα της καρδιάς μου"

Η τραγική ιστορία πίσω από τον Επιτάφιο του Γιάννη Ρίτσου. Ένα από τα πιο γνωστά έργα του ποιητή που γεννήθηκε σαν σήμερα.

29 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.