ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Οι γυναίκες δουλεύουν 39 ημέρες παραπάνω από τους άντρες

Σύμφωνα με την Global Gender Gap Report  2016 του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, οι γυναίκες δουλεύουν 39 ημέρες περισσότερο τον χρόνο ή 50 λεπτά παραπάνω την ημέρα.

Οι γυναίκες δουλεύουν 39 ημέρες παραπάνω από τους άντρες

Οι γυναίκες δουλεύουν περισσότερο από τους άντρες και πλέον δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Σύμφωνα με την έκθεση Global Gender Gap Report 2016 του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, οι γυναίκες δουλεύουν 39 ημέρες περισσότερο τον χρόνο ή 50 λεπτά παραπάνω την ημέρα.

Σε επίπεδο χώρας, τις υψηλότερες θέσεις στον Δείκτη Ισότητας καταλαμβάνουν τρεις σκανδιναβικές χώρες –Φινλανδία, Νορβηγία και Σουηδία– καθώς και η Ισλανδία. Εντύπωση προκαλούν οι υψηλές αποδόσεις της Ρουάντα, η οποία φιγουράρει στην 5η(!) θέση μεταξύ 144 κρατών. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 92η θέση, οι ΗΠΑ στην 45η θέση, ενώ η Βρετανία καταλαμβάνει στην 20ή θέση.

Πολλές εταιρείες έχουν πάρει πρωτοβουλίες στον τομέα αυτό, προωθώντας την ανέλιξη των γυναικών σε ανώτατες θέσεις της ιεραρχίας, σε μια προσπάθεια να αμβλυνθεί το χάσμα μεαξύ των δύο φύλων.

Η αλήθεια είναι πως η ψαλίδα τείνει να κλείσει με το πέρασμα των χρόνων, αλλά με ρυθμούς χελώνας, αφού για να φτάσουν τα δύο φύλα στην απόλυτη ισότητα θα πρέπει να περάσουν 170 χρόνια. Αξιοσημείωτο είναι ότι η διαδικασία εξίσωσης έχει επιβραδυνθεί ξαφνικά τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να χρειάζονται σήμερα 53 χρόνια περισσότερα για την «απόλυτη εξίσωση» σε σύγκριση με το 2015.

Οι συντάκτες της έκθεσης κάνουν λόγω για «χρονικές ανισορροπίες» όσον αφορά στη συμμετοχή των δύο φύλων στο εργατικό δυναμικό και στις απολαβές που λαμβάνουν. Η ανισότητα αντανακλάται και στις θέσεις ευθύνης που κατέχουν οι γυναίκες, οι οποίες παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με τους άντρες.

Η ανησυχία των ερευνητών για διατήρηση της ψαλίδας σε υψηλά επίπεδα απορρέει από το γεγονός ότι στους κλάδους όπου οι γυναίκες υπερτερούν αναμένεται συρρίκνωση των θέσεων εργασίας λόγω της τεχνολογικής καινοτομίας.

Από τις τέσσερις παραμέτρους που εξετάζει η έκθεση –μορφωτικό επίπεδο, υγεία και επιβίωση, οικονομικές ευκαιρίες και πολιτική δύναμη– η μεγαλύτερη πρόοδος έχει σημειωθεί στην τελευταία κατηγορία όσον αφορά στην ισότητα των δύο φύλων.

Πολλές εταιρείες έχουν πάρει πρωτοβουλίες στον τομέα αυτό, προωθώντας την ανέλιξη των γυναικών σε ανώτατες θέσεις της ιεραρχίας, σε μια προσπάθεια να αμβλυνθεί το χάσμα μεαξύ των δύο φύλων. Ένα πρόσφατο παράδειγμα είναι ο αυστραλοαγγλικός εξορυκτικός όμιλος BHP Billitonπου έχει θέσει στόχο το 50% του προσωπικού του να είναι γυναίκες έως το 2025. Ανάλογη πρωτοβουλία υλοποιεί και η Vodafone, η οποία έχει θέσει συγκεκριμένους στόχους για ανάληψη θέσεων ευθύνης από γυναίκες υπαλλήλους σε επίπεδο ομίλου.

Πηγή: insider.gr

Read Next

17 Μαϊ 2024

O Βαγγέλης Παπαθανασίου (ή απλά o θρύλος Vangelis) σε σπάνιες εικόνες

Ο βραβευμένος με Όσκαρ μουσικός, ο σπουδαίος Vangelis, ήταν ένας λόγος για να νιώθουμε περήφανοι σαν Έλληνες.

16 Μαϊ 2024

Η πριγκίπισσα Σοφία νύφη στο πλευρό του Δον Χουάν - Οι τρεις γάμοι του πιο πολυσυζητημένου βασιλικού ζευγαριού

62 χρόνια πριν. Στον ορθόδοξο γάμο παρέστησαν γαλαζοαίματοι και ευγενείς από 29 χώρες.

Περισσότερα από

Stories

15 Μαϊ 2024

Η σκληρή αλήθεια μιας πονεμένης ζωής- Η Καίτη Γκρέυ εξομολογείται 27 χρόνια πριν

Η υιοθεσία που την στιγμάτισε και η σύγκρουση με την θετή της μητέρα μέσα από τα λόγια της θρυλικής τραγουδίστριας.

15 Μαϊ 2024

Βίκυ Βανίτα: Ο κρυφός έρωτας για τον Σειληνό η μοναχική ζωή και ο ακόμα πιο μοναχικός θάνατος

Η όμορφη ηθοποιός γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης στις 15 Μαΐου 1948 και "έφυγε" στις 8 Μαρτίου 2007. Αλλά δεν αποκάλυψε ποτέ το μεγάλο μυστικό της ασθένειάς της.

15 Μαϊ 2024

"Η ζωή είναι σύντομη. Κάνε μια απιστία" - Το απίστευτο σκάνδαλο της διαρροής των στοιχείων χιλιάδων χρηστών της εφαρμογής για παράνομες σχέσεις

Ashley Madison: Sex, Lies & Scandal: Το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix αποκαλύπτει τι συνέβη με το διάσημο app για παντρεμένους και δεσμευμένους που ψάχνουν για παράνομη σχέση και τη διαρροή των προσωπικών τους στοιχείων το 2015.

14 Μαϊ 2024

Slimane - Νίκος Αλιάγας: Όταν ο Αλιάγας βρισκόταν επί σκηνής με τον Slimane, τον Γάλλο που "μάγεψε" στη Eurovision

Ο Νίκος Αλιάγας είναι παρουσιαστής εδώ και πολλά χρόνια στο γαλλικό "The Voice: La Plus Belle Voix".

14 Μαϊ 2024

Όταν η Σαρλίζ Θερόν ζήτησε "προστασία" στα γυρίσματα του Mad Max, μετά τις απειλές του Τομ Χάρντι

Οι δύο πρωταγωνιστές βρέθηκαν αντιμέτωποι σε μια σκληρή διαμάχη στα γυρίσματα της ταινίας "Mad Max: Fury Road".

14 Μαϊ 2024

46 χρόνια πρίν-Όταν ο Φαίδων Γεωργίτσης συνάντησε τη Ρίτα Χέιγουρθ στη Θεσσαλονίκη, το 1977

Όταν το όμορφο αγόρι του ελληνικού κινηματογράφου συνάντησε τη ντίβα του Χόλιγουντ, που πέθανε σαν σήμερα.

14 Μαϊ 2024

Ρίτα Χέιγουορθ: "Οι άνδρες κοιμούνται με τη Τζίλντα και ξυπνούν μαζί μου"

Η τραγική ιστορία πίσω από τη διάσημη φράση τηςπιο επιθυμητής κοκκινομάλλας του Χόλιγουντ που γεννήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 1918. και πέθανε στις14 Μαΐου 1987.

13 Μαϊ 2024

Η ανατριχιαστική ιστορία της Άνι-Φριντ Λίνγκσταντ των ABBA που έγινε πείραμα στα χέρια των Ναζί

Η τρομακτική, αληθινή ιστορία της Άνι που κατάφερε να γλιτωσεί όταν δραπέτευσε στη Σουηδία.

13 Μαϊ 2024

"Μια φιλενάδα μου είπε κάποτε ότι δεν πρέπει να μαλώνω ποτέ με κάποιον που δεν αγαπάω"

Από τους πιο ποθητούς άντρες του Χόλιγουντ, με άπειρους έρωτες, έναν γάμο, εννιά παιδιά και ξέχειλο ταλέντο. Η παρανοϊκή γοητεία του Τζακ Νίκολσον εμπνέει.

13 Μαϊ 2024

Ο μοναχογιός της Ντόρις Ντέι ήταν ο στόχος του Τσάρλς Μάνσον στην στυγερή δολοφονία του 1969

Η απίστευτη ιστορία πίσω από την μαζική δολοφονία που συγκλόνισε το Χόλιγουντ του 60'.