ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Οι γενναίες Αιγύπτιες νικήτριες του φετινού Πούλιτζερ έκαναν παγκοσμίως γνωστό το δράμα της Υεμένης

Οι Maggie Michael και Nariman El-Mofty αποκάλυψαν την πείνα, τα βασανιστήρια και την παιδική κακοποίηση στη χώρα που μαστίζεται από εμφύλιο πόλεμο.

Οι γενναίες Αιγύπτιες νικήτριες του φετινού Πούλιτζερ έκαναν παγκοσμίως γνωστό το δράμα της Υεμένης

Η ερευνητική δημοσιογράφος Maggie Michael και η φωτορεπόρτερ Nariman El-Mofty, συνεργάτιδες του πρακτορείου Associated Press, ήταν οι πρώτες Αιγύπτιες στην ιστορία που κέρδισαν, φέτος, το βραβείο Πούλιτζερ. Τιμήθηκαν έτσι για την εκτεταμένη, απαιτητική και αφοσιωμένη κάλυψη του εμφύλιου πολέμου στην Υεμένη και της επακόλουθης ανθρωπιστικής κρίσης.

Μέσα από μια σειρά ερευνητικών ρεπορτάζ, φωτογραφιών και βίντεο κατέγραψαν τις φρικαλεότητες που συμβαίνουν στη χώρα, όπως είναι η επιστράτευση μικρών παιδιών, οι κλοπές τροφίμων που προορίζονται για ανθρωπιστική βοήθεια, οι βασανισμοί σε φυλακισμένους. Ένα από τα ρεπορτάζ τους είχε ως αποτέλεσμα, μάλιστα, την απελευθέρωση τουλάχιστον 80 κρατουμένων, όπως ανακοίνωσε το Associated Press. Επιπλέον, οι δύο νεαρές γυναίκες κατέγραψαν τον λιμό, συνέπεια του πολέμου – μέσα από τραγικές φωτογραφίες όπως το πορτρέτο ενός παιδιού που λιμοκτονεί, που από το 2016 που τραβήχτηκε έχει κάνει τον γύρο του κόσμου εφιστώντας την προσοχή της διεθνούς κοινής γνώμης στο δράμα της Υεμένης.

«Η Υεμένη είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα μέρη στον κόσμο για τους ρεπόρτερ. Κι όμως, αυτή η ομάδα αψήφισε τους κινδύνους για να αφηγηθεί ιστορίες που ο κόσμος δεν θα μάθαινε από καμία άλλη πηγή – και μάλιστα με εκπληκτική λεπτομέρεια» σχολίασε εκπρόσωπος του AP.

Maggie Michael

Η Maggie Michael είναι μια ερευνητική δημοσιογράφος με 15 χρόνια εμπειρίας και έδρα το Κάιρο. Απόφοιτος του Αμερικανικού Πανεπιστημίου στο Κάιρο, συνεργάζεται τόσο με το Associated Press όσο και για την εφημερίδα Independent, για την οποία στο παρελθόν έχει καλύψει διάφορες μεσανατολικές συρράξεις, όπως στο Ιράκ και στη Λιβύη. Ενώ κάλυπτε τον εμφύλιο της Υεμένης, για να συγκεντρώσει τις απαραίτητες πληροφορίες είχε αναγκαστεί να φορέσει μπούργκα και να ζήσει μαζί με διάφορες οικογένειες της χώρας.

Οι γενναίες Αιγύπτιες νικήτριες του φετινού Πούλιτζερ έκαναν παγκοσμίως γνωστό το δράμα της Υεμένης
Η Maggie Michael ενώ κάλυπτε τον εμφύλιο της Υεμένης, για να συγκεντρώσει τις απαραίτητες πληροφορίες είχε αναγκαστεί να φορέσει μπούργκα και να ζήσει μαζί με διάφορες οικογένειες της χώρας.

Nariman El-Mofty

Αιγυπτιακής και καναδικής καταγωγής, είναι μια φωτορεπόρτερ με ειδίκευση σε θέματα της Αιγύπτου, της Υεμένης και γενικά της Μέσης Ανατολής. Ενώ ξεκίνησε να εργάζεται στο AP ως photo editor στα γραφεία του Καΐρου, εξελίχθηκε σε φωτογράφο του πρακτορείου στη Νέα Υόρκη, καλύπτοντας κορυφαία και αποκλειστικά θέματα.

Έχει καλύψει πολλά ζητήματα ανθρωπιστικού περιεχομένου, όπως είναι η ιστορία των πρώτων γυναικών Βεδουίνων στο όρο Σινάι που άρχισαν να εργάζονται. «Η φωτογράφιση και η αφήγηση εκείνης της ιστορίας ήταν το κάτι άλλο. Είδαμε μια ιστορική στιγμή να ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια μας» σχολίασε η ίδια στο Twitter. Κατά την κάλυψη του εμφυλίου της Υεμένης, ξεχώρισε για «την ευαίσθητη ματιά της σε πορτρέτα που αναδεικνύουν το ανθρώπινο στοιχείο μιας κοινωνίας σε ανέχεια η οποία καταρρέει κάτω από το βάρος του πολέμου» για να παραθέσουμε την ανακοίνωση της επιτροπής των βραβείων.

Η Nariman El-Mofty έχει καλύψει πολλά ζητήματα ανθρωπιστικού περιεχομένου, όπως είναι η ιστορία των πρώτων γυναικών Βεδουίνων στο όρο Σινάι που άρχισαν να εργάζονται, μια «ιστορική στιγμή» όπως τη χαρακτηρίζει η ίδια.

Δείτε τη Maggie Michael να μιλάει για την εμπειρία της από τον πόλεμο της Υεμένης.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram.

Read Next

02 Μαϊ 2024

"Δεν μπορούσα να του αρνηθώ, ήταν Θεός, ένας Νουρέγιεφ, ένα ελάφι που χόρευε"

Η έντονη σχέση της Μαρίας Ιωαννίδου και του Βαγγέλη Σειληνού, όταν ήταν πολύ νέοι. Τους χώριζαν πολλά αλλά τους ένωνε η αγάπη για τον χορό.

01 Μαϊ 2024

37 χρόνια πριν: Όταν η Δήμητρα Γαλάνη πόζαρε για αντρικό περιοδικό - Η τολμηρή φωτογράφιση

Το μακρινό 1987 η Δήμητρα Γαλάνη είχε φωτογραφηθεί για το εξώφυλλο του μηνιαίου αντρικού περιοδικού Playboy.

Περισσότερα από

Stories

01 Μαϊ 2024

Οριάνα Φαλάτσι-Αλέκος Παναγούλης: Εκείνη έβλεπε μπροστά της έναν ήρωα. Εκείνος μια δυναμική και ασυμβίβαστη γυναίκα

Ένας έρωτας-δυναμίτης ένωσε την ασυμβίβαστη δημοσιογράφο και τον ήρωα της αντίστασης. Εκείνος την Πρωτομαγιά του 1976 βρήκε τραγικό θάνατο κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης. Εκείνη δεν τον ξεπέρασε ποτέ.

01 Μαϊ 2024

Γιάννης Ρίτσος: "Γιέ μου, σπλάχνο των σπλάχνων μου, καρδούλα της καρδιάς μου"

Η τραγική ιστορία πίσω από τον Επιτάφιο του Γιάννη Ρίτσου. Ένα από τα πιο γνωστά έργα του ποιητή που γεννήθηκε σαν σήμερα.

29 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

29 Απρ 2024

"Μόνο γιατί μ' αγάπησες": Ένα από τα πιο σημαντικά ερωτικά ποιήματα της Μαρίας Πολυδούρη

H ποιήτρια που πέθανε σαν σήμερα απο φυματίωση ήταν πολύ νέα, αλλά πρόλαβε να αφήσει ένα αξιόλογο ποιητικό έργο και ύμνησε τον εξαγνισμό μέσω του έρωτα.

29 Απρ 2024

Τάκης Μόσχος, ο "Αργύρης της "Γλυκιάς Συμμορίας": Σύμβολο του ασυμβίβαστου κινηματογραφικού ήρωα

Μια ματιά στη διαδρομή του "Αργύρη" της "Γλυκιάς Συμμορίας" που δεν δίστασε να μιλήσει ανοιχτά για τη σχέση του με τις ουσίες.

28 Απρ 2024

Πενέλοπε Κρουζ- Χαβιέ Μπαρδέμ: υπάρχει λόγος που κράτησαν τον δεσμό τους κρυφό

Ο Χαβιέ Μπαρδέμ και η Πενέλοπε Κρουζ που γεννήθηκε σαν σήμερα γνωρίστηκαν πολύ πριν κάνουν δεσμό.

28 Απρ 2024

Νοσοκόμα αποκαλύπτει τι συνέβη στο πρόσωπο της όταν σταμάτησε μετά από 20 χρόνια να κάνει μπότοξ

Κατάφερε να "παγώσει" τον χρόνο, ώσπου ήρθε η στιγμή να κάνει αποχή.

28 Απρ 2024

Ναταλία Γερμανού-19 χρόνια πριν: H αδημοσίευτη φωτογραφία από τη νίκη της Ελλάδας στη Eurovision το 2005

Η Ναταλία Γερμανού με την Έλενα Παπαρίζου και τον Χρήστο Δάντη.