ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Oι Έλληνες έμειναν στο σπίτι πολύ πριν τον πρώτο νεκρό. Τα εύσημα ανήκουν σε αυτούς»

Ο παγκόσμιος Τύπος υποκλίνεται στην Ελλάδα και αναρωτιέται πώς καταφέραμε να έχουμε τόσο μικρό αριθμό κρουσμάτων και νεκρών.

«Oι Έλληνες έμειναν στο σπίτι πολύ πριν τον πρώτο νεκρό. Τα εύσημα ανήκουν σε αυτούς»

Εντυπωσιασμένα δηλώνουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης σε ολόκληρο τον κόσμο με την απόδοση της Ελλάδασ στην μάχη ενάντια στον κορονοϊό. Μετά τον Κυριάκο Μητσοτάκη που έδωσε συνέντευξη στο αμερικανικό CΝΝ, εξηγώντας το σκεπτικό πίσω από τα άμεσα μέτρα που εφαρμόστηκαν σε όλη την χώρα και τον γερμανικό Τύπο να απορεί πως τα έχουμε καταφέρει τόσο καλά, σειρά είχαν η Ιταλία και η Ισπανία για να πλέξουν το δικό τους εγκώμιο στην ελληνική προσπάθεια.

Τόσο η εφημερίδα Corriere della Serra όσο και η διαδικτυακή έκδοση της Libertad φιλοξενούν εκτενή ρεπορτάζ μέσα από τα οποία προσπαθούν να κατανοήσουν καλύτερα «το ελληνικό θαύμα στην μάχη ενάντια στον κορονοϊό», όπως το αποκαλούν.

Αυτό στο οποίο στέκονται και οι δύο εφημερίδες είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα, σε σύγκριση με την Ιταλία και την Ισπανία και, φυσικά, με χώρες της βόρειας Ευρώπης όπως είναι η Γερμανία και η Μεγάλη Βρετανία, έχει ένα πολύ πιο ταλαιπωρημένο και παραμελημένο σύστημα υγείας. Αυτό οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στην πολυετή οικονομική κρίση που ήταν πολύ πιο έντονη και τραυματική στην χώρα μας και οδήγησε στην παρακμή σημαντική κρατικών δομών όπως τα σχολεία και τα νοσοκομεία. Πώς γίνεται, λοιπόν, η Ελλάδα της κρίσης και τον μνημονίων να έχει τέτοια θεαματικά αποτελέσματα;

H Corriere della Serra στην προσπάθεια της να αναλύσει ένα φαινόμενο που μοιάζει αρχικά ανεξήγητο αποθεώνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, χαρακτηρίζοντας τον «προσεκτικό και ταπεινό», ενώ υποστηρίζει πως μία καλή εξήγηση για την μεγάλη επιτυχία της χώρας μας είναι το γεγονός πριν ακόμα σημειωθεί ο πρώτος θάνατος στην Ελλάδα έκλεισαν όλα τα σχολεία και ακυρώθηκαν όλες οι μεγάλες εκδηλώσεις. Αρκεί όμως μόνον αυτό; Σύμφωνα με την εφημερίδα του Μιλάνου, μίας πόλης που έχει πληγεί πολύ άγρια από την πανδημία του κορονοϊού, τα εύσημα ανήκουν πάνω απ' όλα στους Έλληνες πολίτες που συμμορφώθηκαν με τα κρατικά μέτρα και έμειναν στο σπίτι τους ακόμα και πριν τον πρώτο θάνατο. Σύμφωνα με την Corriera della Serra αυτά τα γρήγορα αντανακλαστικά ήταν εκείνα που έσωσαν μία χώρα που φάνταζε καταδικασμένη να υποφέρει από τη νόσο.

Από την άλλη η Libertad κάνει λόγο για «θαύμα» και συγκρίνει ηλικιακά τον πλυθησμό της Ελλάδας με αυτόν της Ισπανίας και της Ιταλίας. «Ο χαμηλός αριθμός θνησιμότητας, όπως και ο μικρός αριθμός κρουσμάτων στην Ελλάδα δεν εξηγείται λόγω ηλικιακά νεότερου πληθυσμού, αφού η Ελλάδα έχει ποσοστό πληθυσμού άνω των 65 ετών μεγαλύτερο σε σχέση με την Ισπανία (όχι πολύ μεγαλύτερο, αλλά μεγαλύτερο), ενώ η Ιταλία είναι η χώρα με τον πιο γηρασμένο πληθυσμό, μεταξύ των τριών χωρών. Συγκρίνοντας την Ισπανία με την Ελλάδα, ο παράγοντας της ηλικίας δείχνει ότι οι Έλληνες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Ωστόσο, παρά τις χειρότερες συνθήκες, στην Ελλάδα σημειώνονται κατ’ αναλογία σαφώς λιγότεροι θάνατοι και κρούσματα σε σύγκριση με τα αντίστοιχα στοιχεία για την Ισπανία και την Ιταλία,»γράφει χαρακτηριστικά το Μέσο.

«Τα νούμερα είναι αποστομωτικά και μιλούν από μόνα τους,» συνεχίζει η Christina Losada στην Libertad. «Για να πάρετε μια ιδέα, μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, ο επίσημος αριθμός θανάτων λόγω κορωνοϊού, ανά εκατομμύριο κατοίκων στην Ισπανία ανέρχεται περίπου σε 279, στην Ιταλία σε 273 και στην Ελλάδα σε 8».

Ο παρακάτω πίνακας συγκρίνει τις ημέρες που πέρασαν σε κάθε χώρα (Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα) από την στιγμή που παρουσιάστηκε το πρώτο κρούσμα και ο πρώτος θάνατος μέχρι την στιγμή που πάρθηκαν σημαντικά μέτρα. Η διαφορά της Ελλάδας από τις άλλες δύο χώρες είναι ενδεικτική του πόσο πολύτιμος χρόνος κερδίθηκε.

Δείτε τον πίνακα.

«Oι Έλληνες έμειναν στο σπίτι πολύ πριν τον πρώτο νεκρό. Τα εύσημα ανήκουν σε αυτούς»

Την ίδια στιγμή χαρακτηριστικό είναι το άρθρο του Pelayo Barro στην ενημερωτική ιστοσελίδα Ok Diario με τίτλο: «Η Ελλάδα «ξεγυμνώνει»τον Sánchez: έκλεισε τα σχολεία χωρίς να έχει καταγραφεί θάνατος, περιόρισε την κυκλοφορία έχοντας 13 θανάτους και σήμερα έχει μόλις 70».

Στο άρθρο αρχικά αναφέρεται ότι Ισπανία και Ελλάδα έχουν κοινωνίες με παρόμοια έθιμα, μεσογειακό κλίμα και παρόμοιες πληθυσμιακές πυραμίδες, αλλά στην Ισπανία καταγράφονται πλέον πάνω από 13.000 θάνατοι λόγω του κορωνοϊού, ενώ στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί μόνον 68.

Kεντρική φωτογραφία: Reuters

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

02 Μαϊ 2024

"Δεν μπορούσα να του αρνηθώ, ήταν Θεός, ένας Νουρέγιεφ, ένα ελάφι που χόρευε"

Η έντονη σχέση της Μαρίας Ιωαννίδου και του Βαγγέλη Σειληνού, όταν ήταν πολύ νέοι. Τους χώριζαν πολλά αλλά τους ένωνε η αγάπη για τον χορό.

01 Μαϊ 2024

37 χρόνια πριν: Όταν η Δήμητρα Γαλάνη πόζαρε για αντρικό περιοδικό - Η τολμηρή φωτογράφιση

Το μακρινό 1987 η Δήμητρα Γαλάνη είχε φωτογραφηθεί για το εξώφυλλο του μηνιαίου αντρικού περιοδικού Playboy.

Περισσότερα από

Stories

01 Μαϊ 2024

Οριάνα Φαλάτσι-Αλέκος Παναγούλης: Εκείνη έβλεπε μπροστά της έναν ήρωα. Εκείνος μια δυναμική και ασυμβίβαστη γυναίκα

Ένας έρωτας-δυναμίτης ένωσε την ασυμβίβαστη δημοσιογράφο και τον ήρωα της αντίστασης. Εκείνος την Πρωτομαγιά του 1976 βρήκε τραγικό θάνατο κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης. Εκείνη δεν τον ξεπέρασε ποτέ.

01 Μαϊ 2024

Γιάννης Ρίτσος: "Γιέ μου, σπλάχνο των σπλάχνων μου, καρδούλα της καρδιάς μου"

Η τραγική ιστορία πίσω από τον Επιτάφιο του Γιάννη Ρίτσου. Ένα από τα πιο γνωστά έργα του ποιητή που γεννήθηκε σαν σήμερα.

29 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

29 Απρ 2024

"Μόνο γιατί μ' αγάπησες": Ένα από τα πιο σημαντικά ερωτικά ποιήματα της Μαρίας Πολυδούρη

H ποιήτρια που πέθανε σαν σήμερα απο φυματίωση ήταν πολύ νέα, αλλά πρόλαβε να αφήσει ένα αξιόλογο ποιητικό έργο και ύμνησε τον εξαγνισμό μέσω του έρωτα.

29 Απρ 2024

Τάκης Μόσχος, ο "Αργύρης της "Γλυκιάς Συμμορίας": Σύμβολο του ασυμβίβαστου κινηματογραφικού ήρωα

Μια ματιά στη διαδρομή του "Αργύρη" της "Γλυκιάς Συμμορίας" που δεν δίστασε να μιλήσει ανοιχτά για τη σχέση του με τις ουσίες.

28 Απρ 2024

Πενέλοπε Κρουζ- Χαβιέ Μπαρδέμ: υπάρχει λόγος που κράτησαν τον δεσμό τους κρυφό

Ο Χαβιέ Μπαρδέμ και η Πενέλοπε Κρουζ που γεννήθηκε σαν σήμερα γνωρίστηκαν πολύ πριν κάνουν δεσμό.

28 Απρ 2024

Νοσοκόμα αποκαλύπτει τι συνέβη στο πρόσωπο της όταν σταμάτησε μετά από 20 χρόνια να κάνει μπότοξ

Κατάφερε να "παγώσει" τον χρόνο, ώσπου ήρθε η στιγμή να κάνει αποχή.

28 Απρ 2024

Ναταλία Γερμανού-19 χρόνια πριν: H αδημοσίευτη φωτογραφία από τη νίκη της Ελλάδας στη Eurovision το 2005

Η Ναταλία Γερμανού με την Έλενα Παπαρίζου και τον Χρήστο Δάντη.