ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Όλα αλλάζουν: Ο σπουδαίος καλλιτέχνης David Hockney ζωγραφίζει το νέο εξώφυλλο της βρετανικής Vogue

«Για να εξελιχθούμε σε μια κατάσταση μεγαλύτερης δικαιοσύνης και ασφάλειας για τον πλανήτη, το μέλλον μας δεν πρέπει να είναι ακριβώς ίδιο με το παρελθόν μας».

Όλα αλλάζουν: Ο σπουδαίος καλλιτέχνης David Hockney ζωγραφίζει το νέο εξώφυλλο της βρετανικής Vogue

14 σημαντικοί καλλιτέχνες και φωτογράφοι συνεργάζονται με τη βρετανική Vogue για την δημιουργία μίας συλλεκτικής έκδοσης αφιερωμένη στην ομορφία της βρετανικής εξοχής. Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου πρότζεκτ κορυφαίοι Βρετανοί καλλιτέχνες, ανάμεσα τους η Nadine Ijewere, ο Nick Knight, η Lubaina Himidc ο Tim Walker, αλλά και ο David Hockney, ο οποίος θεωρείται ο σπουδαιότερες εν ζωή εικαστικός της εποχής μας, παρουσιάζουν μέσα από έργα τους την προσωπική τους οπτική για την μαγεία του βρετανικού τοποίου. Τα αυθεντικά έργα θα δημοπρατηθουν προς όφελος φιλανθρωπικών οργανώσεων που εργάζονται για την καταπολέμηση του κορονοϊού.

Στο σημείωμά του, ο αρχισυντάκτης και στενός φίλος της Μέγκαν Μαρκλ, Edward Enninful, αναφέρει πως ο πυρήνας αυτού του τεύχους είναι η επανεκκίνηση. Αναφέρεται στο γεγονός ότι, όλο αυτό το διάστημα όλοι ανυπομονούν να επιστρέψουν στην κανονικότητα, σε αυτό που υπήρχε πριν. Ωστόσο, όπως παρατηρηρεί, «δεν υπάρχει κανονικότητα στην οποία να πρέπει να επιστρέψουμε. Αν είναι να εξελιχθούμε σε μια κατάσταση μεγαλύτερης δικαιοσύνης και ασφάλειας για τον πλανήτη και τους ανθρώπους του, το μέλλον μας δεν πρέπει να είναι ακριβώς ίδιο με το παρελθόν μας». Και, έχοντας δει, όλο αυτό το διάστημα, πώς ανένηψε ο πλανήτης καθώς η ανθρώπινη δραστηριότητα μειωνόταν, εξαιτίας της πανδημίας, συνειδητοποιεί ότι ίσως πρέπει να λάβουμε υπόψη μας περισσότερο τη φύση, να μην ξεχνάμε ότι «στον πυρήνα όλων βρίσκεται ο πλανήτης μας». Ίσως, μεταξύ άλλων, όλο αυτό που ζούμε να πρέπει να ειδωθεί και ως ένα μήνυμα ότι πρέπει να επανεξετάσουμε τη σχέση μας με τη φύση.

Το εξώφυλλο που φιλοτέχνησε ο David Hockney.

Όλα αλλάζουν: Ο σπουδαίος καλλιτέχνης David Hockney ζωγραφίζει το νέο εξώφυλλο της βρετανικής Vogue

Το έργο του David Hockney, που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν την κυκλοφορία του τεύχους στις 3 Ιουλίου,παρουσιάζει μία άποψη της αγγλικής εξοχής στην περιοχή του ανατολικού Γιορκσάϊρ. «Αυτή η ελαιογραφία απεικονίζει την προχωρημένη άνοιξη στο χωριό Κίλαμ», λέει ο ίδιος, για αυτό το έργο του του 2006. «Τώρα βρίσκομαι στη Νορμανδία, σε ένα μέρος παράδεισο για μένα. Έκανα 120 πίνακες του τεράστιου κήπου μας με το iPad – είναι σαν να έχεις εξοπλισμό σχεδίου και ζωγραφικής πάντα σε ετοιμότητα, και δε χρειάζεται και καθάρισμα. Είναι φανταστικό. Μια βραδιά σηκώθηκα να κατουρήσω γύρω στις τέσσερις το πρωί και είδα το μεγαλύτερο και φωτεινότερο φεγγάρι που είχα δει τον τελευταίο καιρό. Ενθουσιάστηκα και το κατέγραψα στο iPad. Η φωτογραφία είναι άχρηστη γι’ αυτό, τα σπρώχνει όλα μακριά, συμπεριλαμβανομένου του φεγγαριού».

Το έργο του Tim Walker για τη βρετανική Vogue.

Όπως σημειώνεται στο άρθρο που συστήνει το νέο τεύχος της Vogue, μπορεί η εικόνα αυτή του Hockney να φαντάζει εκ πρώτης όψεως ως «κλασικός Hockney», ωστόσο η παγκόσμια κρίση υγείας που περνάμε μας έκανε να δούμε τη φύση, όπως και πολλά άλλα πράγματα, εξάλλου, από μια νέα σκοπιά. Και, όπως γράφει η συγγραφέας Helen McDonald στο σχετικό άρθρο της για το τεύχος, «η βρετανική επαρχία δεν είναι μόνο δάση και φάρμες, λόφοι και λιβάδια. Είναι ένα μέρος πλούσιο σε μύθους και στοχασμούς, και πάντα θεωρούνταν ένα αρχείο εθνικής ταυτότητας».

Ακολούθησε το WomanToc στο Instagram

Read Next

03 Μαϊ 2024

Ιησούς από τη Ναζαρέτ: Πώς είναι σήμερα οι δύο πρωταγωνιστές της σειράς;

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκίνησε και η πιο εμβληματική σειρά του Πάσχα επιστρέφει στις μικρές μας οθόνες.

03 Μαϊ 2024

Φαμπερζέ: Η ιστορία των πολυτιμότερων αυγών του κόσμου και όσα δεν ξέρεις για αυτά

Το πρώτο αυγό ("η Κότα") το παρήγγειλε το 1885 ο τσάρος Αλέξανδρος Γ', θέλοντας να το κάνει ως δώρο έκπληξη για το Πάσχα στη σύζυγό του Μαρία Φιόντοροβνα.

Περισσότερα από

Stories

03 Μαϊ 2024

Αυτοκτόνησαν και οι τρεις μεγάλοι έρωτες της ζωής της: Η τραγική ιστορία της ντίβας Δαλιδά

Στις 3 Μαΐου 1987, η Δαλιδά βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στο Παρίσι, έχοντας πάρει ισχυρή δόση βαρβιτουρικών. "Η ζωή μου έγινε ανυπόφορη, συγχωρήστε με".

03 Μαϊ 2024

Μαρίκα Κοτοπούλη - Ίωνας Δραγούμης. Ένας δύσκολος έρωτας σαν αρχαία τραγωδία

Αυτό είναι το χρονικό μίας από τις πιο παθιασμένες και δύσκολες ιστορίες αγάπης στην Ελλάδα με πρωταγωνίστρια την σπουδαία ηθοποιού που γεννήθηκε σαν σήμερα.

02 Μαϊ 2024

"Δεν μπορούσα να του αρνηθώ, ήταν Θεός, ένας Νουρέγιεφ, ένα ελάφι που χόρευε"

Η έντονη σχέση της Μαρίας Ιωαννίδου και του Βαγγέλη Σειληνού, όταν ήταν πολύ νέοι. Τους χώριζαν πολλά αλλά τους ένωνε η αγάπη για τον χορό.

02 Μαϊ 2024

Ποια ήταν στα αλήθεια η τρομακτική και γοητευτική Δούκισσα της Πλακεντίας;

Η Σοφία Λεμπρέν κράτησε ταριχευμένη την κόρη της στο υπόγειο του σπιτιού της και αποτελεί ακόμα και σήμερα να μυστήριο που πλανάται στον αέρα της Αθήνας.

02 Μαϊ 2024

Ταμάρα ντε Λεμπίτσκα: Η φιλήδονη, δύσκολη και ταλαντούχα καλλιτέχνις του μεσοπολέμου που άλλαξε την τέχνη

Εκθέσεις, ένα μιούζικαλ στο Μπρόντγουεϊ και τιμές-ρεκόρ σε δημοπρασίες φέρνουν στο προσκήνιο μία από τις γυναίκες με τη μεγαλύτερη καλλιτεχνική επιρροή στις αρχές του 20ού αιώνα.

01 Μαϊ 2024

37 χρόνια πριν: Όταν η Δήμητρα Γαλάνη πόζαρε για αντρικό περιοδικό - Η τολμηρή φωτογράφιση

Το μακρινό 1987 η Δήμητρα Γαλάνη είχε φωτογραφηθεί για το εξώφυλλο του μηνιαίου αντρικού περιοδικού Playboy.

01 Μαϊ 2024

Οριάνα Φαλάτσι-Αλέκος Παναγούλης: Εκείνη έβλεπε μπροστά της έναν ήρωα. Εκείνος μια δυναμική και ασυμβίβαστη γυναίκα

Ένας έρωτας-δυναμίτης ένωσε την ασυμβίβαστη δημοσιογράφο και τον ήρωα της αντίστασης. Εκείνος την Πρωτομαγιά του 1976 βρήκε τραγικό θάνατο κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης. Εκείνη δεν τον ξεπέρασε ποτέ.

01 Μαϊ 2024

Γιάννης Ρίτσος: "Γιέ μου, σπλάχνο των σπλάχνων μου, καρδούλα της καρδιάς μου"

Η τραγική ιστορία πίσω από τον Επιτάφιο του Γιάννη Ρίτσου. Ένα από τα πιο γνωστά έργα του ποιητή που γεννήθηκε σαν σήμερα.

29 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.