ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ο Όσκαρ Ουάιλντ και ο Έντγκαρ Άλλαν Πόε μιλούν για ένδυση και επίπλωση

"Η ομορφιά στο ρούχο, όπως και στη ζωή, πηγάζει πάντοτε από την ελευθερία". Ένα ενδιαφέρον βιβλίο.

Ο Όσκαρ Ουάιλντ και ο Έντγκαρ Άλλαν Πόε μιλούν για ένδυση και επίπλωση

Ποια θα είναι τα ρούχα του μέλλοντος σύμφωνα με τον Όσκαρ Ουάιλντ και πώς φαντάζεται το ιδανικό δωμάτιο ο Έντγκαρ Άλλαν Πόε; Οι δύο συγγραφείς, ξεδιπλώνουν τη φιλοσοφία τους πάνω στην ένδυση και στην επίπλωση, αναδεικνύοντας το Ωραίο ως "αισθητική της ελεύθερης επιλογής" και όχι ως "αισθητική του ισχυρού", που γίνεται κυρίαρχη τάση της μόδας.

Μέσω της αισθητικής —ως αναγωγή στην ατομικότητα— ο άνθρωπος όχι μόνο ανακαλύπτει και εκφράζει τον πυρήνα του, μα επινοεί εκ νέου τον άνθρωπο· με τις στυλιστικές του επιλογές να συνθέτουν την προσωπική του αφήγηση για τον κόσμο.

Δύο εμβληματικά κείμενα για τους λάτρεις της αισθητικής που "για να ξεχωρίσουν, δεν χρειάζεται να ακολουθήσουν".

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Η ομορφιά στο ρούχο, όπως και στη ζωή, πηγάζει πάντοτε από την ελευθερία. Ένα φόρεμα θα πρέπει να ακολουθεί κάθε στιγμή τους ελιγμούς της κοπέλας που το φοράει, να αναπαράγει επακριβώς τη μελωδία κάθε κίνησης και τη χάρη κάθε χειρονομίας. Η ομορφιά του πρέπει να φαίνεται στο διακριτικό παιχνίδισμα του φωτός και στους ντελικάτους κυματισμούς των πτυχώσεων, όχι στη μάταιη αποκρουστικότητα και στην αποκρουστική ματαιότητα μιας δύσκαμπτης και στερεοτυπικής διακόσμησης.

* * *

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να θυμόμαστε πως όταν βλέπουμε ένα καλοντυμένο άτομο είναι η χάρη της γραμμής και οι αναλογίες που τραβούν το βλέμμα, και πως η εμφάνιση θα πρέπει να είναι απόλυτα ισορροπημένη από την κορυφή ώς τα νύχια· μια απρόσμενη ή έντονη χρωματική αντίθεση, με έναν φιόγκο ή μια κορδέλα, αποσπά το βλέμμα από την αυστηρότητα του συνόλου και το κάνει να εστιάζει σε μία και μόνο λεπτομέρεια.

[Όσκαρ Ουάιλντ, "Η φιλοσοφία της ένδυσης"]

Πρέπει να φροντίζουμε ένα δωμάτιο όπως επιμελούμαστε έναν πίνακα· διότι τόσο ο πίνακας όσο και το δωμάτιο υπόκεινται σε εκείνες τις απαρέγκλιτες αρχές που διέπουν όλες τις μορφές τέχνης· σχεδόν οι ίδιοι κανόνες, βάσει των οποίων αξιολογούμε την ποιότητα ενός πίνακα, ισχύουν και για τη διαρρύθμιση μιας αίθουσας. Η παραμέληση φαίνεται, κάποιες φορές, στο ύφος των επίπλων· μα συνήθως φαίνεται στα χρώματα και στις εναλλακτικές χρήσεις τους. Ακόμη και ο άξεστος χωριάτης —εφόσον έχει διαύγεια— μπαίνοντας σε ένα "φορτωμένο" δωμάτιο, αμέσως θα αντιληφθεί πως κάτι δεν πάει καλά, μολονότι μάλλον δεν θα μπορεί να προσδιορίσει τον ακριβή λόγο της δυσφορίας του. Ας οδηγήσουμε το ίδιο άτομο σε ένα καλόγουστο δωμάτιο· τότε, θα ξεσπάσει σε επιφωνήματα χαράς και έκπληξης.

[Έντγκαρ Άλλαν Πόε, "Η φιλοσοφία της επίπλωσης"]

Ο Όσκαρ Ουάιλντ και ο Έντγκαρ Άλλαν Πόε μιλούν για ένδυση και επίπλωση
Όσκαρ Ουάιλντ ▪ Έντγκαρ Άλλαν Πόε Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΕΝΔΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΠΛΩΣΗΣ ( Μετάφραση ▪ Επίμετρο: Λαμπριάνα Οικονόμου) Α’ έκδοση: Απρίλιος 2019 Αριθμός σελίδων: 60 ▪ Τιμή: €7,84

Ακολούθησε το WomanToc στο Instagram

Read Next

06 Μαϊ 2024

Πού έκαναν Ανάσταση οι μεγάλοι αστέρες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου;

Σπάνιο ντοκουμέντο με πρωταγωνιστές του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης στις αρχές της δεκαετίας του 70 από το αρχείο της ΕΡΤ.

06 Μαϊ 2024

Η πρώτη γυναίκα στον κόσμο που απέδειξε πως μπορείς να είσαι σέξι μέσα σε κουστούμι

Όταν η Μάρλεν Ντίτριχ ανέτρεψε μέσα σε μία στιγμή όλα όσα ξέραμε για τη μόδα.

Περισσότερα από

Stories

05 Μαϊ 2024

Η Άννα Παναγιωτοπούλου της ιστορικής Λιλιπούπολης των παιδικών μας χρόνων

Λίγοι γνωρίζουν την συνεργασία της Άννα Παναγιωτοπούλου με την ιστορική Λιλιπούπολη, το βαθύτατα δημοκρατικό, (αν και παιδικό) έργο, του Μάνου Χατζιδάκι στο Γ' Πρόγραμμα.

05 Μαϊ 2024

35 χρόνια πριν: Μαρινέλλα - Σταμάτης Φασουλής φίλοι για πάντα

Οι δύο καλλιτέχνες μετρούν μια μακροχρόνια φιλία και εδώ τους παρακολουθούμε σε έναν διαφορετικό διάλογο

05 Μαϊ 2024

Η μοναδική Ρένα Βλαχοπούλου δίνει τις δικές της ευχές για το Πάσχα

Η Ρένα Βλαχοπούλου δίνει τις δικές της ευχές για το Πάσχα το μακρινό 1992.

05 Μαϊ 2024

Λεωνίδιο: Το φαντασμαγορικό έθιμο της Ανάστασης, τα 600 φωτισμένα αερόστατα στο νυχτερινό ουρανό

Η μικρή όμορφη και γραφική πρωτεύουσα της Τσακωνιάς μετατρέπεται σ΄ένα γιγάντιο σκηνικό θεάματος, ήχου και φωτός.

04 Μαϊ 2024

Άννα Παναγιωτοπούλου: Μια σπάνια συνέντευξη της σπουδαίας ηθοποιού το 2001

Όταν η Έλενα Ακρίτα φιλοξένησε το 2001 στην εκπομπή "Φώτα Πορείας" την Άννα Παναγιωτοπούλου. Την ηθοποιό που όλοι λατρέψαμες και έφυγε σαν σήμερα από την ζωή.

04 Μαϊ 2024

"Πού πας ωρέ τσατσαμίνι μου;" Ένα νοερό πασχαλινό ταξίδι στην "Κοντέσα του Ιονίου"

Ένας Κερκυραίος θυμάται την βαθιά παραδοσιακή, ορθόδοξη, καθολική, ειδωλολατρική, βενετσιάνικη και τόσο ταπεραμεντόζα Λαμπρή του νησιού του.

04 Μαϊ 2024

Πάσχα: Τα έθιμα της Ζακύνθου

Από την επτανησιακή πολυφωνική εκκλησιαστική μουσική ως την Ανάσταση με τον Εσταυρωμένο και την εικόνα της της Mater Dolorosa.

04 Μαϊ 2024

Ειρήνη Παπά και Πενέλοπε Κρουζ σε ένα σπάνιο στιγμιότυπο 23 χρόνια πριν

Ο φωτογραφικός φακός αποθανατίζει την Ειρήνη Παπά και την Πενέλοπε Κρουζ, όταν πρωταγωνιστούσαν στην ταινία "Το Μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι"