ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ο Κορτώ ανέβασε το καλύτερο στάτους για τον αυτισμό: «Όταν ήμουν μπόμπιρας, δεν ήξερα τι έφταιγε»

Η προσωπική, ευαίσθητη τοποθέτηση του αγαπημένου συγγραφέα έγινε για ακόμα μία φορά viral και δικαιολογημένα.

Ο Κορτώ ανέβασε το καλύτερο στάτους για τον αυτισμό: «Όταν ήμουν μπόμπιρας, δεν ήξερα τι έφταιγε»

Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού η 2η Απριλίου και ένα από τα πιο συγκινητικά, τρυφερά, ευαίσθητα σχόλια το διαβάσαμε από τον Αύγουστο Κορτώ. Τον χαρισματικό συγγραφέα που μέσα από τις καθημερινές τοποθετήσεις του στο Facebook πολεμά με έναν πολύ προσωπικό τρόπο τα στερεότυπα, τα ταμπού και γίνεται, κατά κανόνα, viral.

Ο Κορτώ έγραψε λοιπόν ως στάτους ένα προσωπικό κείμενο, που διαχωρίζει τις προκαταλήψεις από την πραγματικότητα ενός ανθρώπου που «προτιμά την επινοημένη πραγματικότητα ενός βιβλίου ή ενός video game απ' την περιερρέουσα συνθήκη της λεγόμενης 'κοινωνικής ζωής'»:

«Όταν ήμουν μπόμπιρας, δεν ήξερα τι έφταιγε και τα εύκολα φάνταζαν δύσκολα. Δεν ήξερα γιατί, όταν συναντούσαμε στον δρόμο κάποιον γνωστό ή φίλο του μπαμπά, και μου 'λεγε "Πες γεια στον κύριο Τάδε", εγώ κάρφωνα τα μάτια στο πεζοδρόμιο και σώπαινα πεισματικά. Δεν ήξερα γιατί δυσανασχετούσα με τις πολλές αγκαλιές, γιατί τρόμαζα αν μ' άγγιζες απότομα. Ούτε γιατί, ενώ ζήλευα τις φιλίες των άλλων παιδιών στο σχολείο, μου ήταν σχεδόν αδύνατον να αποχτήσω δικούς μου φίλους, αν δεν έκαναν εκείνοι το πρώτο βήμα. (Μόνο με τα σκυλιά ήταν απλά τα πράγματα: παρέα χωρίς συζήτηση, αγάπη δίχως περίπλοκες απαιτήσεις.)

»Τα χρόνια πέρασαν, τα ζόρια άλλαξαν μορφή. Περνούσα κάθε μα κάθε Σαββατοκύριακο κολλημένος στον υπολογιστή, ή στο κρεβάτι με κάποιο βιβλίο - μόνο τότε ένιωθα απολύτως ευτυχής. Ή, πιο μετά, στο σινεμά, όπου συχνά πήγαινα μόνος, για να μην είμαι αναγκασμένος να πιάνω κουβέντα, να απολαμβάνω απερίσπαστος την εκάστοτε ταινία.

«Και για να πολεμήσεις το στίγμα - όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις - αρκεί ν' αφήσεις τον αυτιστικό σου συνάνθρωπο να είναι αυτός που είναι, χωρίς ν' απαιτείς να σου μοιάσει».

»Δεν είχα ιδέα περί αυτισμού τα χρόνια εκείνα - θεωρούσα πως ήταν συνώνυμος της βαριάς νοητικής υστέρησης. Δεν φανταζόμουν ότι εκατομμύρια άνθρωποι απέφευγαν τη βλεμματική επαφή όπως εγώ, ότι ένιωθαν τη δική μου δυσφορία όταν βρίσκονταν αντιμέτωποι με κοινωνικές περιστάσεις που η πλειονότητα του κόσμου διαχειριζόταν χωρίς το παραμικρό άγχος.

»Με τα πολλά, ωστόσο, έμαθα - για το φάσμα του αυτισμού και το μεγάλο του εύρος, για το σύνδρομο Asperger, για χαρακτηριστικά που για χρόνια νόμιζα κουσούρια, ενώ ήταν απλώς συμπτώματα ενός διαφορετικού ψυχισμού. Πάνω απ' όλα, έμαθα πως δεν πειράζει αν αποφεύγεις να κοιτάς τον συνομιλητή σου στα μάτια, ή αν προτιμάς την επινοημένη πραγματικότητα ενός βιβλίου ή ενός video game απ' την περιερρέουσα συνθήκη της λεγόμενης 'κοινωνικής ζωής'.

»Και για να πολεμήσεις το στίγμα - όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις - αρκεί ν' αφήσεις τον αυτιστικό σου συνάνθρωπο να είναι αυτός που είναι, χωρίς ν' απαιτείς να σου μοιάσει».

Δείτε το στάτους του παρακάτω.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram.

Read Next

29 Απρ 2024

"Μόνο γιατί μ' αγάπησες": Ένα από τα πιο σημαντικά ερωτικά ποιήματα της Μαρίας Πολυδούρη

H ποιήτρια που πέθανε σαν σήμερα απο φυματίωση ήταν πολύ νέα, αλλά πρόλαβε να αφήσει ένα αξιόλογο ποιητικό έργο και ύμνησε τον εξαγνισμό μέσω του έρωτα.

Περισσότερα από

Stories

29 Απρ 2024

Τάκης Μόσχος, ο "Αργύρης της "Γλυκιάς Συμμορίας": Σύμβολο του ασυμβίβαστου κινηματογραφικού ήρωα

Μια ματιά στη διαδρομή του "Αργύρη" της "Γλυκιάς Συμμορίας" που δεν δίστασε να μιλήσει ανοιχτά για τη σχέση του με τις ουσίες.

28 Απρ 2024

Πενέλοπε Κρουζ- Χαβιέ Μπαρδέμ: υπάρχει λόγος που κράτησαν τον δεσμό τους κρυφό

Ο Χαβιέ Μπαρδέμ και η Πενέλοπε Κρουζ που γεννήθηκε σαν σήμερα γνωρίστηκαν πολύ πριν κάνουν δεσμό.

28 Απρ 2024

Νοσοκόμα αποκαλύπτει τι συνέβη στο πρόσωπο της όταν σταμάτησε μετά από 20 χρόνια να κάνει μπότοξ

Κατάφερε να "παγώσει" τον χρόνο, ώσπου ήρθε η στιγμή να κάνει αποχή.

28 Απρ 2024

Ναταλία Γερμανού-19 χρόνια πριν: H αδημοσίευτη φωτογραφία από τη νίκη της Ελλάδας στη Eurovision το 2005

Η Ναταλία Γερμανού με την Έλενα Παπαρίζου και τον Χρήστο Δάντη.

28 Απρ 2024

Άλφρεντ Χίτσκοκ: Τι φοβόταν πολύ, ο μετρ του φόβου;

Και ο μέτρ του σασπένς είχε τις δικές του στιγμές αγωνίας

28 Απρ 2024

Όσκαρ Σίντλερ: Η αληθινή ιστορία του Γερμανού επιχειρηματία, που έσωσε τις ζωές 1.200 Εβραίων

Η ιστορία έγινε γνωστή από την ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ "Η λίστα του Σίντλερ".

27 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Στις 27 Απριλίου 1941 η Πηνελόπη Δέλτα.πήρε δηλητήριο, που κρατούσε πάντα κοντά της και πέντε μέρες αργότερα, στις 2 Μαΐου, άφησε την τελευταία της πνοή, σε ηλικία 67 ετών.

27 Απρ 2024

Μπετόβεν- Für Elise: Ποια ήταν η Λίζα που απέρριψε ερωτικά τον Μπετόβεν;

Η πρεμιέρα της πιο δημοφιλούς σύνθεσης του Μπετόβεν, Für Elise, δόθηκε στις 27 Απριλίου 1810. Και σχετίζεται με την ανύπαρκτη ερωτική ζωή του σπουδαιότερου συνθέτη όλων των εποχών.

26 Απρ 2024

Η Βασίλισσα με τα Ανδρικά Πόδια

Η Φάνι Μπλάνκερς - Κουν, η θρυλική μορφή του στίβου που κουβαλούσε τα μωρά της στο στάδιο σ’ ένα καλάθι και τα τάιζε στα διαλείμματα, γεννήθηκε σαν σήμερα.

26 Απρ 2024

Ρετρό κλικ: Όταν ο Ηλίας Ψινάκης διαφήμιζε τσίχλες 40 χρόνια πριν

Ο πρώην δήμαρχος Μαραθώνα και μάνατζερ στο χώρο του θεάματος ως μανεκέν την δεκαετία του 1980.