ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ο Ιούδας καιγόταν υπέροχα

Οι ήσυχες γειτονιές του χωριού θα μοσχομυρίσουν ξαφνικά από ζεστές μαγειρίτσες που σιγοβράζουνε για το μεγάλο βράδυ της λαμπρής.

Ο Ιούδας καιγόταν υπέροχα

Θα είναι πράγματι – παρά την κρίση - μεγάλη έξοδος. Με αεροπλάνα και βαπόρια αλλά και με τα γιώτα χι φορτωμένα μέχρι πάνω με βαλίτσες, σούβλες, πεθερές και άτυχα αμνοερίφια οι εκδρομείς του Πάσχα θα μεταφερθούν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους για να γιορτάσουν την Ανάσταση κοντά στα προσφιλή τους πρόσωπα. Αφού βεβαίως αδειάσουν πρώτα τα ράφια των σούπερ μάρκετ, κάνουν «σκούπα» τα νωπά κρέατα της Βαρβακείου αγοράς και ξεσηκώσουν τις διπλές συσκευασίες λαμπάδας και δώρου έκπληξη για τα βαφτιστήρια τους. Αγκαλιές και φιλιά με τους συγγενείς, αχ, πόσο μεγάλωσε το Γιαννάκης και οι συνταγές για το τσουρέκι.

Ο Ιούδας καιγόταν υπέροχα
H συγγραφέας Άντζελα Ζιούτη

Οι ήσυχες γειτονιές του χωριού θα μοσχομυρίσουν ξαφνικά από ζεστές μαγειρίτσες που σιγοβράζουνε για το μεγάλο βράδυ της λαμπρής. Όλα θα είναι έτοιμα. Το καινούργιο κοστούμι που χρεώθηκε στην πιστωτική κάρτα, οι δωδεκάποντες γόβες με την κόκκινη σόλα, η τσάντα prada που είχε αγοραστεί πριν την κρίση αλλά παραμένει στη μόδα και τα βαμμένα αυγά. Κάτι τέτοιες ώρες οι ναοί μετατρέπονται σε πολυσύχναστα κοσμικά κέντρα, όπου το καλοραμμένο ταγιέρ υπερκερνάει σε αξία το αληθινό θρησκευτικό νόημα. Όταν ο Ιησούς έλεγε προς τους μαθητές του «ζήτα το και θα σου δοθεί» δεν εννοούσε το ακριβοπληρωμένο ταγιέρ. Αλλά την ελπίδα, την εσωτερική γαλήνη και την πνευματική ανάταση.

Εξάλλου το διευκρίνισε: «Το σώμα έχει μεγαλύτερη αξία από το ρούχο και η ζωή μεγαλύτερη αξία από την τροφή».

Την ώρα που ο Παπάς θα ψέλνει το «Χριστός Ανέστη εκ νεκρών» η εκκλησία θα εκκενωθεί τόσο γρήγορα λες και κάποιος τηλεφώνησε και είπε πως έβαλε βόμβα. Το ομοίωμα του Ιούδα παραγεμισμένο με άχυρα και κρεμασμένο από ένα δέντρο θα πάρει όπως το έθιμο το απαιτεί μπουρλότο. Το χωριό θα φωταγωγηθεί από την πυρά, τα μάτια θα κοιτούν για λίγο έκθαμβα την παραδειγματική τιμωρία του προδότη. Μετά λοιπόν το χαρμόσυνο «Χριστός Ανέστη», οι πιστοί θα τσουγκρίσουν τα αυγά τους και θα επιβιβαστούν γρήγορα στα αυτοκίνητα τους για το σπίτι αδημονώντας να γευτούν τη νόστιμη σούπα με τα εντεράκια και τις κοιλίτσες. Μετά από το τρίτο πιάτο το στομάχι τους θα πετάει νυχτιάτικα πυροτεχνήματα.

Το βράδυ εκείνο το ΕΚΑΒ θα δεχτεί παραδοσιακά πολλές κλήσεις για ασθενείς με συμπτώματα υπερφαγίας. Την άλλη μέρα το πρωί το ταλαιπωρημένο αρνάκι που ταξίδεψε στο πορτμπαγκάζ σαν λαθρομετανάστης με τα ποδαράκια του να προεξέχουν από το μισοκλεισμένο καπό για το χωριό, θα περαστεί στη σούβλα. Τα κάρβουνα θα ανάψουν και το πασαλειμμένο με αλάτι, μαύρο πιπέρι κι άλλα μπαχαρικά θα στριφογυρίζει μέχρι να ροδίσει. Οι ρετσίνες θα ανοίξουν, το στερεοφωνικό στο τέρμα και τα πιρούνια θα πάρουν φωτιά. Όσοι δεν πήγαν στο νοσοκομείο το βράδυ της Ανάστασης από τη μαγειρίτσα, θα πάνε την επόμενη μέρα από το αρνάκι. Ε, μισό αρνί στην καθισιά, δεν είναι και λίγο … Άντε, Καλή Ανάσταση!.


Read Next

09 Μαϊ 2024

"Ήταν ένα μικρό καράβι": Η μακάβρια ιστορία πίσω από το χαρούμενο παιδικό τραγούδι

"Να δούμε ποιος, ποιος, ποιος θα φαγωθεί", ο στίχος που κρύβει την αλήθεια για τον κανιβαλισμό.

09 Μαϊ 2024

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη χωρίς ίχνος μακιγιάζ ένα καλοκαίρι του '80 στον Θεολόγο

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη μας αποδεικνύει το πόσο όμορφη είναι ακόμα και αμακιγιάριστη.

Περισσότερα από

Stories

08 Μαϊ 2024
07 Μαϊ 2024

Μέλπω Ζαρόκωστα: Η συναρπαστική ζωή της αριστοκράτισσας του ελληνικού κινηματογράφου

Μέλπω Ζαρόκωστα, η μοναδική Ελληνίδα ηθοποιός του παλιού, ελληνικού κινηματογράφου, με τον χολιγουντιανό αέρα κλείνει τα 91.

07 Μαϊ 2024

Εβίτα Περόν: Μεσσίας της Αργεντινής ή συνένοχος ενός ολοκληρωτικού καθεστώτος;

Γεννήθηκε στις 7 Μαΐου του 1919 στο Λος Τόλδος, ένα χωριό των αργεντίνικων πάμπας και πέθανε στις 26 Ιουλίου του 1952.

06 Μαϊ 2024

Σπάνια ασθένεια: Το 9χρονο παιδί που δε νιώθει πόνο

Και παρόλο που η κατάσταση του μπορεί να ακούγεται σαν υπερδύναμη, στην πραγματικότητα, η πάθηση αυτή κάνει το αγόρι πιο ευάλωτο σε τραύματα.

06 Μαϊ 2024

"Πέρα από τη σαρκική επιθυμία": Ρίτα Χέιγουορθ και Όρσον Γουέλς, μια σχέση αχαλίνωτου πάθους και μίσους

Το "παιδί θαύμα" ήταν ύποπτος για την άγρια δολοφονία της ηθοποιού Μαύρης Ντάλιας. Λάτρευε τις γυναίκες και το φαγητό.

06 Μαϊ 2024

Πού έκαναν Ανάσταση οι μεγάλοι αστέρες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου;

Σπάνιο ντοκουμέντο με πρωταγωνιστές του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης στις αρχές της δεκαετίας του 70 από το αρχείο της ΕΡΤ.

06 Μαϊ 2024

Η πρώτη γυναίκα στον κόσμο που απέδειξε πως μπορείς να είσαι σέξι μέσα σε κοστούμι

Όταν η Μάρλεν Ντίτριχ ανέτρεψε μέσα σε μία στιγμή όλα όσα ξέραμε για τη μόδα.

05 Μαϊ 2024

Η Άννα Παναγιωτοπούλου της ιστορικής Λιλιπούπολης των παιδικών μας χρόνων

Λίγοι γνωρίζουν την συνεργασία της Άννα Παναγιωτοπούλου με την ιστορική Λιλιπούπολη, το βαθύτατα δημοκρατικό, (αν και παιδικό) έργο, του Μάνου Χατζιδάκι στο Γ' Πρόγραμμα.

05 Μαϊ 2024

35 χρόνια πριν: Μαρινέλλα - Σταμάτης Φασουλής φίλοι για πάντα

Οι δύο καλλιτέχνες μετρούν μια μακροχρόνια φιλία και εδώ τους παρακολουθούμε σε έναν διαφορετικό διάλογο

05 Μαϊ 2024

Η μοναδική Ρένα Βλαχοπούλου δίνει τις δικές της ευχές για το Πάσχα

Η Ρένα Βλαχοπούλου δίνει τις δικές της ευχές για το Πάσχα το μακρινό 1992.