ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ο Φράνκο Τζεφιρέλι για την Μαρία Κάλλας, μια συγκινητική ιστορία

Μία ιστορία από την συναρπαστική ζωή της της κορυφαίας ερμηνεύτριας.

Το Δεκέμβρη του 1958 έπρεπε να τραγουδήσει τη Νόρμα στη Ρώμη ανοίγοντας τη σεζόν, αλλά ξαφνικά αρρώστησε. Είχε σχεδόν κλείσει η φωνή της, όμως η Μαρία συμφώνησε να κάνει την παράσταση για να μην χαλάσει την επίσημη πρώτη στην οποία θα παραβρίσκονταν και ο Ιταλός Πρόεδρος. Πριν να σηκωθεί η αυλαία ανήγγειλαν πως παρά την αδιαθεσία της η Μαρία Κάλλας θα προσπαθούσε να τραγουδήσει. Παρά την αναγγελία ωστόσο το ρωμαϊκό κοινό της φέρθηκε με αρκετά μεγάλη αγριότητα. Καθώς αυξανόταν η αποδοκιμασία και τα σφυρίγματα η Μαρία άρχιζε να θυμώνει όλο και πιο πολύ με αυτή τη βάρβαρη συμπεριφορά.

Καθώς έβγαινε από τις κουίντες η Μαρία γύρισε στην αμπιγιέζ της και επαναλαμβάνοντας τα λόγια της Μπέτυ Ντέιβις είπε: "Δέστε τις ζώνες σας, η διαδρομή θα είναι ανώμαλη".

Όταν έφτασε το πρώτο διάλειμμα, έκανε απλώς μεταβολή και γύρισε στο ξενοδοχείο της. Η διεύθυνση του θεάτρου την παρακάλεσε να ξαναγυρίσει, θυμίζοντάς της την παρουσία του Προέδρου, η Μαρία όμως ήταν αμετάπειστη. Εκείνη τη νύχτα είχε μαζευτεί ένα εξαγριωμένο πλήθος έξω από το ξενοδοχείο της και για μήνες ολόκληρους ήταν το αντικείμενο κάθε δυνατής επίθεσης από τον Τύπο. Για ένα διάστημα έμεινε έξω από το φως της δημοσιότητας, αλλά τον Απρίλη ήταν υποχρεωμένη να εμφανιστεί στη Σκάλα σε μια επανάληψη της Anna Bolena της περασμένης χρονιάς, που είχε σκηνοθετήσει ο Λουκίνο.

Όλα τα θεωρεία ήταν κατάμεστα και σαν ένδειξη διαμαρτυρίας κανείς δεν είχε φορέσει την κατάλληλη ενδυμασία- πολλοί άντρες δεν φορούσαν καν γραβάτες και οι γυναίκες δε φορούσαν τα κοσμήματά τους. Στην όπερα αυτή, η ηρωίδα εμφανίζεται πολύ λίγο στην πρώτη πράξη. Η πραγματική της είσοδος γίνεται στη δεύτερη πράξη και όταν πια έφτασε αυτή η ώρα η ένταση στη Σκάλα ήταν απίστευτη. Καθώς έβγαινε από τις κουίντες η Μαρία γύρισε στην αμπιγιέζ της και επαναλαμβάνοντας τα λόγια της Μπέτυ Ντέιβις είπε: "Δέστε τις ζώνες σας, η διαδρομή θα είναι ανώμαλη".

Και με αυτά τα λόγια βγήκε στη σκηνή, στάθηκε ακίνητη για μια στιγμή με τα πόδια στερεωμένα ανοιχτά, σχεδόν σαν να ετοιμαζόταν να παλέψει. Ένας περίεργος ήχος σαν παγερός άνεμος σάρωσε το ακροατήριο.

Η Μαρία στάθηκε ακίνητη, ώσπου ο ήχος καταλάγιασε και μετά άρχισε να τραγουδάει όπως δεν την είχα ακούσει ποτέ να τραγουδάει: με αφάνταστη τελειότητα και τρομακτική δύναμη. Όταν τελείωσε, μια απόλυτη σιγή βασίλεψε για ένα δευτερόλεπτο. Και μετά, εντελώς απρόσμενα, ο μαέστρος Τζιαναντρέα Γκαβατζένι έκανε κάτι που ποτέ δεν ξαναείδα να γίνεται, ούτε πριν ούτε μετά: άφησε κάτω την μπαγκέτα του και άρχισε να χειροκροτάει. Το θέατρο σείστηκε από τα χειροκροτήματα- η Μαρία είχε νικήσει.

To βίντεο είναι από την Norma, το 1958, στη Ρώμη

(απόσπασμα από το βιβλίο ΤΖΕΦΙΡΕΛΙ, η αυτοβιογραφία του Φράνκο Τζεφιρέλι, εκδόσεις ΑΣΤΑΡΤΗ, μετάφραση Μαρίνα Λώμη)

H μεγάλη ντίβα, ήταν προσωπική του φίλη και την είχε σκηνοθετήσει στις όπερες "Νόρμα", "Λα Τραβιάτα" και "Τόσκα"

Read Next

03 Μαϊ 2024

Αυτοκτόνησαν και οι τρεις μεγάλοι έρωτες της ζωής της: Η τραγική ιστορία της ντίβας Δαλιδά

Στις 3 Μαΐου 1987, η Δαλιδά βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στο Παρίσι, έχοντας πάρει ισχυρή δόση βαρβιτουρικών. "Η ζωή μου έγινε ανυπόφορη, συγχωρήστε με".

03 Μαϊ 2024

Μαρίκα Κοτοπούλη - Ίωνας Δραγούμης. Ένας δύσκολος έρωτας σαν αρχαία τραγωδία

Αυτό είναι το χρονικό μίας από τις πιο παθιασμένες και δύσκολες ιστορίες αγάπης στην Ελλάδα με πρωταγωνίστρια την σπουδαία ηθοποιού που γεννήθηκε σαν σήμερα.

Περισσότερα από

Stories

02 Μαϊ 2024

"Δεν μπορούσα να του αρνηθώ, ήταν Θεός, ένας Νουρέγιεφ, ένα ελάφι που χόρευε"

Η έντονη σχέση της Μαρίας Ιωαννίδου και του Βαγγέλη Σειληνού, όταν ήταν πολύ νέοι. Τους χώριζαν πολλά αλλά τους ένωνε η αγάπη για τον χορό.

02 Μαϊ 2024

Ποια ήταν στα αλήθεια η τρομακτική και γοητευτική Δούκισσα της Πλακεντίας;

Η Σοφία Λεμπρέν κράτησε ταριχευμένη την κόρη της στο υπόγειο του σπιτιού της και αποτελεί ακόμα και σήμερα να μυστήριο που πλανάται στον αέρα της Αθήνας.

02 Μαϊ 2024

Ταμάρα ντε Λεμπίτσκα: Η φιλήδονη, δύσκολη και ταλαντούχα καλλιτέχνις του μεσοπολέμου που άλλαξε την τέχνη

Εκθέσεις, ένα μιούζικαλ στο Μπρόντγουεϊ και τιμές-ρεκόρ σε δημοπρασίες φέρνουν στο προσκήνιο μία από τις γυναίκες με τη μεγαλύτερη καλλιτεχνική επιρροή στις αρχές του 20ού αιώνα.

01 Μαϊ 2024

37 χρόνια πριν: Όταν η Δήμητρα Γαλάνη πόζαρε για αντρικό περιοδικό - Η τολμηρή φωτογράφιση

Το μακρινό 1987 η Δήμητρα Γαλάνη είχε φωτογραφηθεί για το εξώφυλλο του μηνιαίου αντρικού περιοδικού Playboy.

01 Μαϊ 2024

Οριάνα Φαλάτσι-Αλέκος Παναγούλης: Εκείνη έβλεπε μπροστά της έναν ήρωα. Εκείνος μια δυναμική και ασυμβίβαστη γυναίκα

Ένας έρωτας-δυναμίτης ένωσε την ασυμβίβαστη δημοσιογράφο και τον ήρωα της αντίστασης. Εκείνος την Πρωτομαγιά του 1976 βρήκε τραγικό θάνατο κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης. Εκείνη δεν τον ξεπέρασε ποτέ.

01 Μαϊ 2024

Γιάννης Ρίτσος: "Γιέ μου, σπλάχνο των σπλάχνων μου, καρδούλα της καρδιάς μου"

Η τραγική ιστορία πίσω από τον Επιτάφιο του Γιάννη Ρίτσου. Ένα από τα πιο γνωστά έργα του ποιητή που γεννήθηκε σαν σήμερα.

29 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

29 Απρ 2024

"Μόνο γιατί μ' αγάπησες": Ένα από τα πιο σημαντικά ερωτικά ποιήματα της Μαρίας Πολυδούρη

H ποιήτρια που πέθανε σαν σήμερα απο φυματίωση ήταν πολύ νέα, αλλά πρόλαβε να αφήσει ένα αξιόλογο ποιητικό έργο και ύμνησε τον εξαγνισμό μέσω του έρωτα.