ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ο Banksy χρηματοδότησε και ζωγράφισε πλοίο για τη διάσωση προσφύγων στη Μεσόγειο

Τώρα βρίσκεται στα νερά της κεντρικής Μεσογείου, από όπου διέσωσε (την Πέμπτη 27/8) 89 ανθρώπους, ανάμεσά τους 14 γυναίκες και τέσσερα παιδιά.

Ο Banksy χρηματοδότησε και ζωγράφισε πλοίο για τη διάσωση προσφύγων στη Μεσόγειο

Ο γνωστός Βρετανός καλλιτέχνης, Banksy ανέλαβε τη χρηματοδότηση πλοίου για τη διάσωση προσφύγων, που επιχειρούν να φτάσουν στην Ευρώπη από τη Βόρεια Αφρική. Σύμφωνα με άρθρο στην ιστοσελίδα της Guardian, το σκάφος «Louise Michel», που ονομάστηκε έτσι προς τιμήν της Γαλλίδας φεμινίστριας και αναρχικής συγγραφέως, απέπλευσε υπό συνθήκες μυστικότητας στις 18 Αυγούστου από το λιμάνι της ισπανικής πόλης Μπουριάνα, κοντά στη Βαλένθια. Τώρα βρίσκεται στα νερά της κεντρικής Μεσογείου, από όπου διέσωσε (την Πέμπτη 27/8) 89 ανθρώπους, ανάμεσά τους 14 γυναίκες και τέσσερα παιδιά.

Το πλοίο αναζητά ένα μέρος για την ασφαλή αποβίβαση των διασωθέντων ή για τη μεταφορά τους σε σκάφος της Ευρωπαϊκής ακτοφυλακής. Το πλήρωμα του σκάφους αποτελείται από Ευρωπαίους ακτιβιστές, με μεγάλη πείρα στον εντοπισμό και στη διάσωση προσφύγων. Οι άνθρωποι του «Louise Michel» έχουν ήδη προσφέρει τη στήριξη τους σε άλλες δύο επιχειρήσεις διάσωσης, χάρη στις οποίες σώθηκαν συνολικά 105 άνθρωποι, οι οποίοι αυτή τη στιγμή έχουν επιβιβαστεί σε σκάφος Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, με το όνομα «Sea-Watch 4».

Βαμμένο με «ανοιχτό» ροζ χρώμα, με σχέδιο του καλλιτέχνη στην επιφάνειά του (το γνωστό κοριτσάκι του φημισμένου γκράφιτι, που αυτή τη φορά έχει περασμένο στο σώμα του ένα σωσίβιο) το πλοίο που χρηματοδότησε ο Banksy –σύμφωνα με το άρθρο της Guardian– πλέει υπό τη γερμανική σημαία. Πρόκειται για σκάφος που παλαιότερα ανήκε στις γαλλικές τελωνιακές αρχές και φέρεται να είναι ταχύτερο –και μικρότερο σε μέγεθος- από άλλα σκάφη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Η ανάμειξη του Banksy στις αποστολές διάσωσης προσφύγων ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2019, όταν ο Βρετανός καλλιτέχνης έστειλε e-mail στην Pia Klemp, ακτιβίστρια- καπετάνισσα πλοίων διαφόρων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, μέσω των οποίων έχουν διασωθεί χιλιάδες άνθρωποι από τις θάλασσες τα τελευταία χρόνια.

Η Klemp έκανε σαφές ότι η ανάμιξη του Banksy στις επιχειρήσεις διάσωσης περιορίζεται στην παροχή οικονομικής βοήθειας. «Ο Banksy δεν παριστάνει ότι ξέρει καλύτερα από εμάς πώς να κυβερνήσει ένα πλοίο, όπως και εμείς δεν παριστάνουμε τους καλλιτέχνες», λέει η ίδια.

Μιλώντας για τις επιχειρήσεις διάσωσης, η καπετάνισσα αναφέρει: «Ελπίζουμε ότι το Louise Michel θα προλάβει την ακτοφυλακή της Λιβύης προτού οι αρχές προσεγγίσουν τις βάρκες των προσφύγων και των μεταναστών και τους γυρίσουν πίσω στα κέντρα κράτησης».

Σύμφωνα με στοιχεία, μέχρι στιγμής, το 2020 περισσότεροι από 500 πρόσφυγες και μετανάστες υπολογίζεται ότι πνίγηκαν στα νερά της Μεσογείου. Ωστόσο εκτιμάται ότι ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος. Το «Louise Michel» είναι μόνο ένα από τα πλοία που χρησιμοποιούνται -το τελευταίο διάστημα- για αποστολές διάσωσης στη Μεσόγειο. Και άλλα πλοία Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων έχουν επιχειρήσει εφέτος να σώσουν ανθρώπινες ζωές στη θάλασσα. Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι των ΜΚΟ, οι ενέργειες τους εμποδίζονται από τις επιθεωρήσεις των ιταλικών αρχών που πραγματοποιούνται υπό πολιτικά κίνητρα. Η πανδημία του κορονοϊού, το καθεστώς καραντίνας και οι περιορισμοί επηρέασαν επίσης τις διασωστικές επιχειρήσεις των πλοίων φέτος, καθώς τα πληρώματα των ΜΚΟ δεν μπορούσαν να επιστρέψουν στην περιοχή της κεντρικής Μεσογείου τις τελευταίες εβδομάδες.

Πηγή: ert.gr

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

29 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

29 Απρ 2024

Τάκης Μόσχος, ο "Αργύρης της "Γλυκιάς Συμμορίας": Σύμβολο του ασυμβίβαστου κινηματογραφικού ήρωα

Μια ματιά στη διαδρομή του "Αργύρη" της "Γλυκιάς Συμμορίας" που δεν δίστασε να μιλήσει ανοιχτά για τη σχέση του με τις ουσίες.

Περισσότερα από

Stories

28 Απρ 2024

Πενέλοπε Κρουζ- Χαβιέ Μπαρδέμ: υπάρχει λόγος που κράτησαν τον δεσμό τους κρυφό

Ο Χαβιέ Μπαρδέμ και η Πενέλοπε Κρουζ που γεννήθηκε σαν σήμερα γνωρίστηκαν πολύ πριν κάνουν δεσμό.

28 Απρ 2024

Νοσοκόμα αποκαλύπτει τι συνέβη στο πρόσωπο της όταν σταμάτησε μετά από 20 χρόνια να κάνει μπότοξ

Κατάφερε να "παγώσει" τον χρόνο, ώσπου ήρθε η στιγμή να κάνει αποχή.

28 Απρ 2024

Ναταλία Γερμανού-19 χρόνια πριν: H αδημοσίευτη φωτογραφία από τη νίκη της Ελλάδας στη Eurovision το 2005

Η Ναταλία Γερμανού με την Έλενα Παπαρίζου και τον Χρήστο Δάντη.

28 Απρ 2024

Άλφρεντ Χίτσκοκ: Τι φοβόταν πολύ, ο μετρ του φόβου;

Και ο μέτρ του σασπένς είχε τις δικές του στιγμές αγωνίας

28 Απρ 2024

Όσκαρ Σίντλερ: Η αληθινή ιστορία του Γερμανού επιχειρηματία, που έσωσε τις ζωές 1.200 Εβραίων

Η ιστορία έγινε γνωστή από την ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ "Η λίστα του Σίντλερ".

27 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Στις 27 Απριλίου 1941 η Πηνελόπη Δέλτα.πήρε δηλητήριο, που κρατούσε πάντα κοντά της και πέντε μέρες αργότερα, στις 2 Μαΐου, άφησε την τελευταία της πνοή, σε ηλικία 67 ετών.

27 Απρ 2024

Μπετόβεν- Für Elise: Ποια ήταν η Λίζα που απέρριψε ερωτικά τον Μπετόβεν;

Η πρεμιέρα της πιο δημοφιλούς σύνθεσης του Μπετόβεν, Für Elise, δόθηκε στις 27 Απριλίου 1810. Και σχετίζεται με την ανύπαρκτη ερωτική ζωή του σπουδαιότερου συνθέτη όλων των εποχών.

26 Απρ 2024

Η Βασίλισσα με τα Ανδρικά Πόδια

Η Φάνι Μπλάνκερς - Κουν, η θρυλική μορφή του στίβου που κουβαλούσε τα μωρά της στο στάδιο σ’ ένα καλάθι και τα τάιζε στα διαλείμματα, γεννήθηκε σαν σήμερα.

26 Απρ 2024

Ρετρό κλικ: Όταν ο Ηλίας Ψινάκης διαφήμιζε τσίχλες 40 χρόνια πριν

Ο πρώην δήμαρχος Μαραθώνα και μάνατζερ στο χώρο του θεάματος ως μανεκέν την δεκαετία του 1980.

25 Απρ 2024

30 χρόνια πριν: H 34χρονη Άννα Βίσση αγκαλιά με την μοναχοκόρη της, την 9χρονη Σοφία Καρβέλα

Μαμά και κόρη ποζάρουν αγκαλιά πίσω στο μακρινό 1993. Πάντα κολλητές και αγαπημένες.