ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ο αναπάντεχος λόγος που οι φοιτήτριες δεν φορούν φούστες στη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου Κορνέλ

Η πλήρως ανακαινισμένη βιβλιοθήκη του νεοϋορκέζικου πανεπιστημίου εντυπωσιάζει με τον σχεδιασμό της. Αλλά μερικοί έχουν κάποια πρακτικά παράπονα.

Ο αναπάντεχος λόγος που οι φοιτήτριες δεν φορούν φούστες στη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου Κορνέλ

Ράφια που κρέμονται σχεδόν απειλητικά πάνω από το κεφάλι σου, μεταλλικές επιφάνειες, το λευκό χρώμα να κυριαρχεί παντού, μινιμαλιστικές γραμμές, πολύχρωμες καρέκλες, οβάλ γραφεία μελέτης και μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας. Όλα είναι ολοκαίνουργια και καθαρά στη νέα βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου Κορνέλ της Νέας Υόρκης, σε έναν χώρο που όλοι είχαν υποψιαστεί ότι θα ήταν ανεπανάληπτα καθηλωτικός μετά την ανακαίνιση του.

Τα αποκαλυπτήρια έγιναν, λοιπόν, και οι τακτικοί θαμώνες του κτιρίου, οι φοιτητές του Κορνέλ, δηλώνουν πραγματικά άφωνοι με όσα αντίκρυσαν μπροστά τους. Την ανακαίνιση ανέλαβε εξ'ολοκλήρου η αρχιτεκτονική εταιρία Wolfgang Tschapeller από την Αυστρία, η οποία γκρέμισε ένα σημαντικό μέρος του χώρου προκειμένου να φτάσει στο τελικό, επιθυμητό αποτέλεσμα.

Οι βιβλιοθήκες εκτείνονται συνολικά σε τρεις ορόφους με τα βιβλία να είναι τοποθετημένα σε 17 οριζόντιες πλατφόρμες. Καθεμία από αυτές τις πλατφόρμες στηρίζεται σε μια οριζόντια δοκό, που με τη σειρά της συνδέεται στον τοίχο.

Ο αναπάντεχος λόγος που οι φοιτήτριες δεν φορούν φούστες στη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου Κορνέλ
Ράφια που κρέμονται σχεδόν απειλητικά πάνω από το κεφάλι σου, μεταλλικές επιφάνειες, το λευκό χρώμα να κυριαρχεί παντού, μινιμαλιστικές γραμμές, πολύχρωμες καρέκλες, οβάλ γραφεία μελέτης και μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας

Συνολικά, η βιβλιοθήκη διαθέτει πάνω από 125.000 βιβλία, τα οποία μοιάζουν σαν να αιωρούνται από την οροφή μέσα στο χώρο, με το μόνο κενό που υπάρχει να είναι αυτό των λίγων εκατοστών από το πάτωμα. «Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν τοίχοι, η αίσθηση διαφάνειας ανάμεσα στα διάφορα επίπεδα του κτιρίου δίνει στους επισκέπτες την ευκαιρία να χαζέψουν τη θέα, εσωτερικά και εξωτερικά του χώρου».

Οι βιβλιοθήκες εκτείνονται συνολικά σε τρεις ορόφους με τα βιβλία να είναι τοποθετημένα σε 17 οριζόντιες πλατφόρμες. Καθεμία από αυτές τις πλατφόρμες στηρίζεται σε μια οριζόντια δοκό, που με τη σειρά της συνδέεται στον τοίχο.

Συνολικά, η βιβλιοθήκη διαθέτει πάνω από 125.000 βιβλία, τα οποία μοιάζουν σαν να αιωρούνται από την οροφή μέσα στο χώρο, με το μόνο κενό που υπάρχει να είναι αυτό των λίγων εκατοστών από το πάτωμα.

Βέβαια δεν έχουν μείνει όλοι απόλυτα ικανοποιημένοι με την ανακαινισμένη βιβλιοθήκη. Όταν ο χώρος άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του για το χειμερινό εξάμηνο ο σχεδιασμός της βιβλιοθήκης δέχθηκε έντονη κριτική κυρίως από τις φοιτήτριες που υποστήριξαν ότι, λόγω του ανοιχτού πλέγματος που συνδέει τους τρεις ορόφους, δεν μπορούσαν να φορέσουν φούστες και να πηγαίνουν στους πάνω ορόφους.

Όταν ο χώρος άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του για το χειμερινό εξάμηνο ο σχεδιασμός της βιβλιοθήκης δέχθηκε έντονη κριτική κυρίως από τις φοιτήτριες που υποστήριξαν ότι, λόγω του ανοιχτού πλέγματος που συνδέει τους τρεις ορόφους, δεν μπορούσαν να φορέσουν φούστες.

Δείτε στο βίντεο την ανακαινισμένη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου του Κορνέλ.

Ακολούθησε το WomanToc στο Instagram

Read Next

03 Μαϊ 2024

Ιησούς από τη Ναζαρέτ: Πώς είναι σήμερα οι δύο πρωταγωνιστές της σειράς;

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκίνησε και η πιο εμβληματική σειρά του Πάσχα επιστρέφει στις μικρές μας οθόνες.

03 Μαϊ 2024

Φαμπερζέ: Η ιστορία των πολυτιμότερων αυγών του κόσμου και όσα δεν ξέρεις για αυτά

Το πρώτο αυγό ("η Κότα") το παρήγγειλε το 1885 ο τσάρος Αλέξανδρος Γ', θέλοντας να το κάνει ως δώρο έκπληξη για το Πάσχα στη σύζυγό του Μαρία Φιόντοροβνα.

Περισσότερα από

Stories

03 Μαϊ 2024

Αυτοκτόνησαν και οι τρεις μεγάλοι έρωτες της ζωής της: Η τραγική ιστορία της ντίβας Δαλιδά

Στις 3 Μαΐου 1987, η Δαλιδά βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στο Παρίσι, έχοντας πάρει ισχυρή δόση βαρβιτουρικών. "Η ζωή μου έγινε ανυπόφορη, συγχωρήστε με".

03 Μαϊ 2024

Μαρίκα Κοτοπούλη - Ίωνας Δραγούμης. Ένας δύσκολος έρωτας σαν αρχαία τραγωδία

Αυτό είναι το χρονικό μίας από τις πιο παθιασμένες και δύσκολες ιστορίες αγάπης στην Ελλάδα με πρωταγωνίστρια την σπουδαία ηθοποιού που γεννήθηκε σαν σήμερα.

02 Μαϊ 2024

"Δεν μπορούσα να του αρνηθώ, ήταν Θεός, ένας Νουρέγιεφ, ένα ελάφι που χόρευε"

Η έντονη σχέση της Μαρίας Ιωαννίδου και του Βαγγέλη Σειληνού, όταν ήταν πολύ νέοι. Τους χώριζαν πολλά αλλά τους ένωνε η αγάπη για τον χορό.

02 Μαϊ 2024

Ποια ήταν στα αλήθεια η τρομακτική και γοητευτική Δούκισσα της Πλακεντίας;

Η Σοφία Λεμπρέν κράτησε ταριχευμένη την κόρη της στο υπόγειο του σπιτιού της και αποτελεί ακόμα και σήμερα να μυστήριο που πλανάται στον αέρα της Αθήνας.

02 Μαϊ 2024

Ταμάρα ντε Λεμπίτσκα: Η φιλήδονη, δύσκολη και ταλαντούχα καλλιτέχνις του μεσοπολέμου που άλλαξε την τέχνη

Εκθέσεις, ένα μιούζικαλ στο Μπρόντγουεϊ και τιμές-ρεκόρ σε δημοπρασίες φέρνουν στο προσκήνιο μία από τις γυναίκες με τη μεγαλύτερη καλλιτεχνική επιρροή στις αρχές του 20ού αιώνα.

01 Μαϊ 2024

37 χρόνια πριν: Όταν η Δήμητρα Γαλάνη πόζαρε για αντρικό περιοδικό - Η τολμηρή φωτογράφιση

Το μακρινό 1987 η Δήμητρα Γαλάνη είχε φωτογραφηθεί για το εξώφυλλο του μηνιαίου αντρικού περιοδικού Playboy.

01 Μαϊ 2024

Οριάνα Φαλάτσι-Αλέκος Παναγούλης: Εκείνη έβλεπε μπροστά της έναν ήρωα. Εκείνος μια δυναμική και ασυμβίβαστη γυναίκα

Ένας έρωτας-δυναμίτης ένωσε την ασυμβίβαστη δημοσιογράφο και τον ήρωα της αντίστασης. Εκείνος την Πρωτομαγιά του 1976 βρήκε τραγικό θάνατο κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης. Εκείνη δεν τον ξεπέρασε ποτέ.

01 Μαϊ 2024

Γιάννης Ρίτσος: "Γιέ μου, σπλάχνο των σπλάχνων μου, καρδούλα της καρδιάς μου"

Η τραγική ιστορία πίσω από τον Επιτάφιο του Γιάννη Ρίτσου. Ένα από τα πιο γνωστά έργα του ποιητή που γεννήθηκε σαν σήμερα.

29 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.