ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Νόμπελ αρχιτεκτονικής για το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και τον Ιάπωνα αρχιτέκτονα Αράτα Ισοζάκι

Ο Ιάπωνας Αράτα Ισοζάκι, του οποίου το έργο επηρεάζεται Δύση και Ανατολή, απέσπασε το βραβείο Pritzker 2019, γνωστό και ως το «Νόμπελ Αρχιτεκτονικής».

Νόμπελ αρχιτεκτονικής για το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και τον Ιάπωνα αρχιτέκτονα Αράτα Ισοζάκι

Ο Ιάπωνας Αράτα Ισοζάκι, του οποίου το έργο επηρεάζεται ταυτόχρονα από τη Δύση και την Ανατολή, απέσπασε το βραβείο Pritzker 2019, γνωστό και ως το «Νόμπελ Αρχιτεκτονικής». Ο αρχιτέκτονας εκτός από άλλα περίφημα και διάσημα έργα είναι αυτός που σχεδίασε το κτίριο Μ2 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Νόμπελ αρχιτεκτονικής για το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και τον Ιάπωνα αρχιτέκτονα Αράτα Ισοζάκι
Ο Ιάπωνας Αράτα Ισοζάκι, του οποίου το έργο επηρεάζεται ταυτόχρονα από τη Δύση και την Ανατολή, απέσπασε το βραβείο Pritzker 2019.

Ο Ισοζάκι, που μετρά περισσότερες από έξι δεκαετίες δημιουργικής δουλειάς, έχει σχεδιάσει πάνω από εκατό κτίρια σε Ασία, Ευρώπη, Βόρεια Αμερική, Μέση Ανατολή και Αυστραλία, ενώ το έργο του «ξεφεύγει από το πλαίσιο της αρχιτεκτονικής και θέτει ερωτήματα που υπερβαίνουν τις εποχές και τα σύνορα», όπως σημειώνει η κριτική επιτροπή του διεθνούς βραβείου.

Ο εξέχων και οραματιστής αρχιτέκτονας προώθησε με το έργο του τον διάλογο μεταξύ Ανατολής και Δύσης, επανερμήνευσε τις παγκόσμιες επιρροές στην αρχιτεκτονική και υποστήριξε τους νέους αρχιτέκτονες επιδεικνύοντας γενναιόδωρο πνεύμα.

«Διαθέτοντας μια βαθιά γνώση της αρχιτεκτονικής ιστορίας και θεωρίας και ασπαζόμενος την πρωτοπορία, ποτέ δεν αναπαράγει απλώς το status quo. Αντίθετα, η αναζήτησή του για μια αρχιτεκτονική με νόημα αντικατοπτρίζεται στα κτίριά του, που μέχρι σήμερα, αψηφώντας τις στιλιστικές κατηγοριοποιήσεις, εξελίσσονται συνεχώς και έχουν πάντοτε μια φρέσκια προσέγγιση».

Ο Αράτα Ισοζάκι γεννήθηκε στην Όιτα της Ιαπωνίας το 1931 και ήταν 14 χρονών όταν έπεσαν οι ατομικές βόμβες στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι. «Όταν ήμουν αρκετά μεγάλος για να καταλαβαίνω τον κόσμο, η πόλη μου καταστράφηκε. Μεγάλωσα κοντά στο σημείο μηδέν. Παντού ερείπια, δεν υπήρχαν αρχιτεκτονική, κτίρια, ούτε πόλη. Μόνο στρατώνες και καταφύγια. Έτσι, η πρώτη μου εμπειρία στην αρχιτεκτονική ήταν η έλλειψη αρχιτεκτονικής. Αμέσως άρχισα να εξετάζω πώς οι άνθρωποι θα μπορούσαν να ανοικοδομήσουν τα σπίτια και τις πόλεις τους», έχει πει ο ίδιος.

«Ήθελα να δω τον κόσμο με τα δικά μου μάτια, έτσι ταξίδεψα σε όλη τη γη τουλάχιστον δέκα φορές πριν κλείσω τα τριάντα. Ήθελα να αισθανθώ πώς είναι η ζωή των ανθρώπων σε διαφορετικά μέρη και να περιηγηθώ εκτενώς στην Ιαπωνία, να επισκεφθώ τον ισλαμικό κόσμο, χωριά μέσα στα βουνά της Κίνας, τη Νοτιοανατολική Ασία και τις μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ. Με κάθε ευκαιρία προσπαθούσα να το κάνω, και μέσα απ’ αυτό αναρωτιόμουν συνεχώς, τι είναι η αρχιτεκτονική;».

Ο Ισοζάκι είναι ο 46ος αρχιτέκτονας που βραβεύεται με το Pritzker και ο όγδοος που κατάγεται από την Ιαπωνία. Η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί στη Γαλλία τον Μάιο και θα συνοδευτεί από μια διάλεξη του τιμώμενου στο Παρίσι.

Στα έργα του Αράτα Ισοζάκι περιλαμβάνεται και το κτίριο Μ2 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, που ολοκληρώθηκε το 2010 και έχει γίνει ένα από τα πλέον αγαπημένα τοπόσημα της πόλης. Πρόκειται για μια μοναδική κατασκευή που συνοψίζει τις αρετές της μοντέρνας αρχιτεκτονικής. Γεωμετρικές γραμμές, μεγάλες γυάλινες επιφάνειες και μεταλλικά στοιχεία συνθέτουν ένα οικοδόμημα επιβλητικής απλότητας, που με τη διαφάνεια και την εξωστρέφειά του ανοίγει έναν αντιθετικό διάλογο με το γειτονικό Μ1. Γεμάτο φυσικό φως, το φουαγιέ του κτιρίου απολαμβάνει μια εξαίσια θέα στη θάλασσα και τον Όλυμπο.Το εσωτερικό του κτιρίου χαρακτηρίζεται από ποικιλία και λειτουργικότητα, καθώς διαθέτει έναν μεγάλο αριθμό χώρων που καλύπτουν μια ευρεία γκάμα πολιτιστικών, συνεδριακών και άλλων αναγκών. Ο Ισοζάκι σχεδίασε ένα κτίριο άπειρων δυνατοτήτων, με αποτέλεσμα σήμερα να αποτελεί έναν ζωντανό, πολυάσχολο και πολύπλευρο οργανισμό γεμάτο δραστηριότητες. Ένα κτίριο γεμάτο με πολιτιστικές και άλλες εμπειρίες, που δίνει νόημα στην αρχιτεκτονική, καθώς από τα χαρτιά του σχεδιασμού και τα οικοδομικά υλικά έχει περάσει στις καρδιές των ανθρώπων.

Δείτε ένα βίντεο με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης:

Πηγή: thetoc.gr

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

01 Μαϊ 2024

Γιάννης Ρίτσος: "Γιέ μου, σπλάχνο των σπλάχνων μου, καρδούλα της καρδιάς μου"

Η τραγική ιστορία πίσω από τον Επιτάφιο του Γιάννη Ρίτσου. Ένα από τα πιο γνωστά έργα του ποιητή που γεννήθηκε σαν σήμερα.

Περισσότερα από

Stories

29 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

29 Απρ 2024

"Μόνο γιατί μ' αγάπησες": Ένα από τα πιο σημαντικά ερωτικά ποιήματα της Μαρίας Πολυδούρη

H ποιήτρια που πέθανε σαν σήμερα απο φυματίωση ήταν πολύ νέα, αλλά πρόλαβε να αφήσει ένα αξιόλογο ποιητικό έργο και ύμνησε τον εξαγνισμό μέσω του έρωτα.

29 Απρ 2024

Τάκης Μόσχος, ο "Αργύρης της "Γλυκιάς Συμμορίας": Σύμβολο του ασυμβίβαστου κινηματογραφικού ήρωα

Μια ματιά στη διαδρομή του "Αργύρη" της "Γλυκιάς Συμμορίας" που δεν δίστασε να μιλήσει ανοιχτά για τη σχέση του με τις ουσίες.

28 Απρ 2024

Πενέλοπε Κρουζ- Χαβιέ Μπαρδέμ: υπάρχει λόγος που κράτησαν τον δεσμό τους κρυφό

Ο Χαβιέ Μπαρδέμ και η Πενέλοπε Κρουζ που γεννήθηκε σαν σήμερα γνωρίστηκαν πολύ πριν κάνουν δεσμό.

28 Απρ 2024

Νοσοκόμα αποκαλύπτει τι συνέβη στο πρόσωπο της όταν σταμάτησε μετά από 20 χρόνια να κάνει μπότοξ

Κατάφερε να "παγώσει" τον χρόνο, ώσπου ήρθε η στιγμή να κάνει αποχή.

28 Απρ 2024

Ναταλία Γερμανού-19 χρόνια πριν: H αδημοσίευτη φωτογραφία από τη νίκη της Ελλάδας στη Eurovision το 2005

Η Ναταλία Γερμανού με την Έλενα Παπαρίζου και τον Χρήστο Δάντη.

28 Απρ 2024

Άλφρεντ Χίτσκοκ: Τι φοβόταν πολύ, ο μετρ του φόβου;

Και ο μέτρ του σασπένς είχε τις δικές του στιγμές αγωνίας

28 Απρ 2024

Όσκαρ Σίντλερ: Η αληθινή ιστορία του Γερμανού επιχειρηματία, που έσωσε τις ζωές 1.200 Εβραίων

Η ιστορία έγινε γνωστή από την ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ "Η λίστα του Σίντλερ".

27 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Στις 27 Απριλίου 1941 η Πηνελόπη Δέλτα.πήρε δηλητήριο, που κρατούσε πάντα κοντά της και πέντε μέρες αργότερα, στις 2 Μαΐου, άφησε την τελευταία της πνοή, σε ηλικία 67 ετών.