ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

"Να πας να δουλέψεις σε τράπεζα": Όταν είπαν στον Κώστα Βουτσά ότι δεν κάνει για ηθοποιός

Και εκείνος, ευτυχώς, δεν τους άκουσε.

Ο Κώστας Βουτσάς γεννήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 1931 στην Αθήνα (Βύρωνας) από προσφυγική οικογένεια και μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη λόγω των επαγγελματικών υποχρεώσεων του πατέρα του. Το επώνυμο της οικογένειάς του ήταν Σαββόπουλος, επικράτησε όμως το Βουτσάς λόγω της επαγγελματικής ιδιότητας του παππού του (βουτσάς= αυτός που κατασκευάζει βουτσιά, δηλαδή βαρέλια).

Από μικρός είχε το σαράκι του ηθοποιού και μεγαλώνοντας γράφτηκε στη Δραματική Σχολή του Μακεδονικού Ωδείου Θεσσαλονίκης. Στην Θεσσαλονίκη έκανε και τις πρώτες του θεατρικές εμφανίσεις με τοπικούς και στην συνέχεια με περιοδεύοντες θιάσους. Στον κινηματογράφο ντεμπουτάρισε το 1953 στην κωμωδία του Γιώργου Λαζαρίδη "Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται".

Στα τέλη της δεκαετίας του ’ 50, εγκαταστάθηκε οριστικά στην Αθήνα, ύστερα από πρόταση της γνωστής πρωταγωνίστριας της εποχής Καλής Καλό για να εμφανιστεί μαζί της στο θέατρο "Περοκέ". Εκεί τον είδε ο Αλέκος Σακελλάριος και του έδωσε έναν μικρό ρόλο στην ταινία του " Η κυρά μας η μαμμή" (1958), που αποτέλεσε το διαβατήριο για την ένταξή του στην Φίνος Φιλμ, ενώ το 1961 έπαιξε για πρώτη φορά μαζί με την Αλίκη Βουγιουκλάκη στο φιλμ η "Αλίκη στο Ναυτικό", σε έναν ρόλο μικρό, αλλά πραγματικά αξέχαστο, και παράλληλα στο ιστορικό δράμα "Ο Κατήφορος" με τη Ζωή Λάσκαρη.

Η επιτυχία και η καταξίωση ήρθαν πολύ γρήγορα για τον αγαπημένο ηθοποιό, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών, και ο Κώστας Βουτσάς βρίσκεται από το 1962 μέχρι το 1969 ανάμεσα τους μεγαλύτερους αστέρες του ελληνικού σινεμά, γυρίζοντας την μία ταινία μετά την άλλη. Ο ίδιος είχε δηλώσει σχετικά με το απόγειο της καριέρας της ότι ήταν λαμπερή εποχή με πάρα πολλές οικονομικές απολαβές. "Έπαιρνα 200.000 δραχμές για κάθε ταινία, όταν ο μέσος μισθός ήταν 1.500 δραχμές," είχε δηλώσει ο ηθοποιός σε παλαιότερη συνέντευξή του.

Τα πράγματα, ωστόσο, δεν ξεκίνησαν εύκολα για τον πρωταγωνιστή των πιο αγαπημένων ελληνικών ταινιών της Φίνος Φιλμς, ο οποίος λάτρευε την υποκριτική, αλλά δέχθηκε πολύ σκληρή κριτική στην αρχή της καριέρας του. Ο Κώστας Βουτσάς, αρχικά, σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Μακεδονικού Ωδείου απ’ όπου αποφοίτησε το 1953 και αρχικά έκανε δουλειές σε παραστάσεις περιπλανώμενων θιάσων, τα γνωστά μπουλούκια.

Στα τέλη της δεκαετίας του '50 παίρνει την απόφαση να αναζητήσει μία καλύτερη τύχη στην Αθήνα, αλλά αναγκάζεται να δώσει εξετάσεις προκειμένου να πάρει άδεια ασκήσεως για το επάγγελμα του ηθοποιού. Εκεί τα μέλη της της επιτροπής έδειχναν πολύ απρόθυμα να τον περάσουν, κόβοντας τον τρεις φορές. Μάλιστα, όπως είχε πει ο ίδιος σε συνέντευξη του, η επιτροπή του είχε πει ευθέως ότι δεν έχει τη στόφα του ηθοποιού, ότι δεν κάνει για θέατρο, ενώ ένας από αυτούς του είπε αυτολεξεί: "Δεν κάνετε γι'αυτή την δουλειά. Σας συμβουλεύω να γίνετε υπάλληλος σε τράπεζα".

Ευτυχώς για τον κοινό που τον λάτρεψε κάθε φορά που εκείνος εμφανίστηκε στο λευκό πανί του σινεμά, δίνοντας το προσωπικό του στίγμα σε κάθε ρόλο που υποδύθηκε, ο Κώστας Βουτσάς δεν άκουσε τα άστοχα σχόλιο εκείνης της επιτροπής. Συνέχισε να κυνηγάει το όνειρο και σύντομα το πάθος του για την υποκριτική δικαιώθηκε.

Ο ίδιος γύρισε 30 ταινίες με την Φίνος Φιλμς, πρωταγωνίστησε σε αμέτρητες θεατρικές παραστάσεις και θα μείνει πάντα στη μνήμη μας ως ο ανύπαρκτος "Λευτεράκης" στην ταινία με τον Ντίνο Ηλιόπουλο, ως το αγόρι που είπε "έχω και κότερο, πάμε μία βόλτα;", ως ο γαλανομάτης γόης του σινεμά που έκλεινε το μάτι στον φακό (στο "Κάτι να καίει" του 1963) και αυτό από μόνο του ήταν κάτι παραπάνω από αρκετό.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

03 Μαϊ 2024

Ιησούς από τη Ναζαρέτ: Πώς είναι σήμερα οι δύο πρωταγωνιστές της σειράς;

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκίνησε και η πιο εμβληματική σειρά του Πάσχα επιστρέφει στις μικρές μας οθόνες.

03 Μαϊ 2024

Φαμπερζέ: Η ιστορία των πολυτιμότερων αυγών του κόσμου και όσα δεν ξέρεις για αυτά

Το πρώτο αυγό ("η Κότα") το παρήγγειλε το 1885 ο τσάρος Αλέξανδρος Γ', θέλοντας να το κάνει ως δώρο έκπληξη για το Πάσχα στη σύζυγό του Μαρία Φιόντοροβνα.

Περισσότερα από

Stories

03 Μαϊ 2024

Αυτοκτόνησαν και οι τρεις μεγάλοι έρωτες της ζωής της: Η τραγική ιστορία της ντίβας Δαλιδά

Στις 3 Μαΐου 1987, η Δαλιδά βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στο Παρίσι, έχοντας πάρει ισχυρή δόση βαρβιτουρικών. "Η ζωή μου έγινε ανυπόφορη, συγχωρήστε με".

03 Μαϊ 2024

Μαρίκα Κοτοπούλη - Ίωνας Δραγούμης. Ένας δύσκολος έρωτας σαν αρχαία τραγωδία

Αυτό είναι το χρονικό μίας από τις πιο παθιασμένες και δύσκολες ιστορίες αγάπης στην Ελλάδα με πρωταγωνίστρια την σπουδαία ηθοποιού που γεννήθηκε σαν σήμερα.

02 Μαϊ 2024

"Δεν μπορούσα να του αρνηθώ, ήταν Θεός, ένας Νουρέγιεφ, ένα ελάφι που χόρευε"

Η έντονη σχέση της Μαρίας Ιωαννίδου και του Βαγγέλη Σειληνού, όταν ήταν πολύ νέοι. Τους χώριζαν πολλά αλλά τους ένωνε η αγάπη για τον χορό.

02 Μαϊ 2024

Ποια ήταν στα αλήθεια η τρομακτική και γοητευτική Δούκισσα της Πλακεντίας;

Η Σοφία Λεμπρέν κράτησε ταριχευμένη την κόρη της στο υπόγειο του σπιτιού της και αποτελεί ακόμα και σήμερα να μυστήριο που πλανάται στον αέρα της Αθήνας.

02 Μαϊ 2024

Ταμάρα ντε Λεμπίτσκα: Η φιλήδονη, δύσκολη και ταλαντούχα καλλιτέχνις του μεσοπολέμου που άλλαξε την τέχνη

Εκθέσεις, ένα μιούζικαλ στο Μπρόντγουεϊ και τιμές-ρεκόρ σε δημοπρασίες φέρνουν στο προσκήνιο μία από τις γυναίκες με τη μεγαλύτερη καλλιτεχνική επιρροή στις αρχές του 20ού αιώνα.

01 Μαϊ 2024

37 χρόνια πριν: Όταν η Δήμητρα Γαλάνη πόζαρε για αντρικό περιοδικό - Η τολμηρή φωτογράφιση

Το μακρινό 1987 η Δήμητρα Γαλάνη είχε φωτογραφηθεί για το εξώφυλλο του μηνιαίου αντρικού περιοδικού Playboy.

01 Μαϊ 2024

Οριάνα Φαλάτσι-Αλέκος Παναγούλης: Εκείνη έβλεπε μπροστά της έναν ήρωα. Εκείνος μια δυναμική και ασυμβίβαστη γυναίκα

Ένας έρωτας-δυναμίτης ένωσε την ασυμβίβαστη δημοσιογράφο και τον ήρωα της αντίστασης. Εκείνος την Πρωτομαγιά του 1976 βρήκε τραγικό θάνατο κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης. Εκείνη δεν τον ξεπέρασε ποτέ.

01 Μαϊ 2024

Γιάννης Ρίτσος: "Γιέ μου, σπλάχνο των σπλάχνων μου, καρδούλα της καρδιάς μου"

Η τραγική ιστορία πίσω από τον Επιτάφιο του Γιάννη Ρίτσου. Ένα από τα πιο γνωστά έργα του ποιητή που γεννήθηκε σαν σήμερα.

29 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.