ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Μυστήριο: Ένα κουτί πούρων στη Σκοτία έκρυβε χαμένο αντικείμενο από τη Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας

Περισσότερα από 70 χρόνια μετά την εξαφάνισή τους, κομμάτια ξύλου από τη Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας στην Αίγυπτο, ηλικίας 5.000 ετών, ανακαλύφθηκαν τυχαία.

Μυστήριο: Ένα κουτί πούρων στη Σκοτία έκρυβε χαμένο αντικείμενο από τη Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας

Περισσότερα από 70 χρόνια μετά την εξαφάνισή τους, κομμάτια ξύλου από τη Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας στην Αίγυπτο, ηλικίας 5.000 ετών, ανακαλύφθηκαν τυχαία σε ένα κουτί πούρων στο Πανεπιστήμιο του Αμπερντίν στη Σκοτία, ανακοίνωσε σήμερα το πανεπιστήμιο.
Τo κομμάτι του ξύλου από κέδρο είναι ένα από τα τρία αντικείμενα που βρέθηκαν στο εσωτερικό της πυραμίδας το 1872 από τον Βρετανό αρχαιολόγο Ουέιμαν Ντίξον. Δύο από αυτά, μια σφαίρα και ένα μπρούτζινο άγκιστρο που χρησιμοποιείτο προφανώς για την κατασκευή της, βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, αλλά το ίχνος του κομματιού από ξύλο είχε χαθεί.
Το 2001 εμφανίστηκε μία υπόθεση: το κομμάτι ξύλου μπορεί να είχε δοθεί στο Πανεπιστήμιο του Αμπερντίν (Σκοτία), αλλά δεν μπορούσε να ξαναβρεθεί.
Στα τέλη του περασμένου έτους, μια Αιγύπτια βοηθός συντήρησης αρχαιοτήτων που εξέταζε την ασιατική συλλογή, η Αμπίρ Ελαντάνι, έπεσε σε ένα κουτί πούρων, που έφερε τη σημαία της αρχαίας Αιγύπτου, προτού συνειδητοποιήσει ότι το κομμάτι ξύλου που περιείχε ήταν το χαμένο τεχνούργημα, το οποίο είχε πλέον σπάσει σε πολλά κομμάτια.

Πρόσφατες αναλύσεις επέτρεψαν να χρονολογηθεί το κομμάτι του ξύλου ανάμεσα στο 3341 π.Χ. και 3094 π.Χ., δηλαδή περίπου 500 χρόνια πριν από την κατασκευή της πυραμίδας.


«Όταν είδα τους αριθμούς στο αρχείο Αίγυπτος, ήξερα αμέσως περί τίνος επρόκειτο», δήλωσε η αρχαιολόγος.
«Έχω εργαστεί σε ανασκαφές στην Αίγυπτο, αλλά δεν είχα ποτέ φανταστεί ότι θα ήταν εδώ, στη βορειοανατολική Σκοτία, που θα έβρισκα κάτι τόσο σημαντικό για την κληρονομιά της χώρας μου», πρόσθεσε η Αμπίρ Ελαντάνι.
Όταν έκανε τις ανακαλύψεις του τον 19ο αιώνα, ο Ντίξον έκανε παρέα με τον δρα Τζέιμς Γκραντ, που είχε πάει στην Αίγυπτο για να καταπολεμήσει τη χολέρα, με τον οποίο ανέπτυξε φιλία. Με τον θάνατο του δρα Γκραντ το 1895, η συλλογή του κληροδοτήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Αμπερντίν, όπου είχε σπουδάσει. Το 1946, η κόρη του είχε δωρίσει το κομμάτι κέδρου στο πανεπιστήμιο, όμως εκείνο δεν το είχε καταχωρήσει και δεν είχε μπορέσει να το ξαναβρεί παρά τις εντατικές έρευνες.
Πρόσφατες αναλύσεις επέτρεψαν να χρονολογηθεί το κομμάτι του ξύλου ανάμεσα στο 3341 π.Χ. και 3094 π.Χ., δηλαδή περίπου 500 χρόνια πριν από την κατασκευή της πυραμίδας.
Δείχνουν πως ενδεχομένως τα αντικείμενα που ανακάλυψε ο Ντίξον, τα επονομαζόμενα «κειμήλια του Ντίξον», μπορεί να αφέθηκαν εκεί από τους κατασκευαστές.
Σύμφωνα με τον Νιλ Κέρτις, υπεύθυνο των μουσείων και των ειδικών συλλογών του Πανεπιστημίου του Αμπερντίν, τα αποτελέσματα αυτής της χρονολόγησης με άνθρακα είναι μια «αποκάλυψη» που «θα αναζωογονήσει οπωσδήποτε το ενδιαφέρον για τα κειμήλια του Ντίξον και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να ρίξουν ένα φως για τη Μεγάλη Πυραμίδα».

Πηγή / Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

06 Μαϊ 2024

Πού έκαναν Ανάσταση οι μεγάλοι αστέρες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου;

Σπάνιο ντοκουμέντο με πρωταγωνιστές του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης στις αρχές της δεκαετίας του 70 από το αρχείο της ΕΡΤ.

06 Μαϊ 2024

Η πρώτη γυναίκα στον κόσμο που απέδειξε πως μπορείς να είσαι σέξι μέσα σε κουστούμι

Όταν η Μάρλεν Ντίτριχ ανέτρεψε μέσα σε μία στιγμή όλα όσα ξέραμε για τη μόδα.

Περισσότερα από

Stories

05 Μαϊ 2024

Η Άννα Παναγιωτοπούλου της ιστορικής Λιλιπούπολης των παιδικών μας χρόνων

Λίγοι γνωρίζουν την συνεργασία της Άννα Παναγιωτοπούλου με την ιστορική Λιλιπούπολη, το βαθύτατα δημοκρατικό, (αν και παιδικό) έργο, του Μάνου Χατζιδάκι στο Γ' Πρόγραμμα.

05 Μαϊ 2024

35 χρόνια πριν: Μαρινέλλα - Σταμάτης Φασουλής φίλοι για πάντα

Οι δύο καλλιτέχνες μετρούν μια μακροχρόνια φιλία και εδώ τους παρακολουθούμε σε έναν διαφορετικό διάλογο

05 Μαϊ 2024

Η μοναδική Ρένα Βλαχοπούλου δίνει τις δικές της ευχές για το Πάσχα

Η Ρένα Βλαχοπούλου δίνει τις δικές της ευχές για το Πάσχα το μακρινό 1992.

05 Μαϊ 2024

Λεωνίδιο: Το φαντασμαγορικό έθιμο της Ανάστασης, τα 600 φωτισμένα αερόστατα στο νυχτερινό ουρανό

Η μικρή όμορφη και γραφική πρωτεύουσα της Τσακωνιάς μετατρέπεται σ΄ένα γιγάντιο σκηνικό θεάματος, ήχου και φωτός.

04 Μαϊ 2024

Άννα Παναγιωτοπούλου: Μια σπάνια συνέντευξη της σπουδαίας ηθοποιού το 2001

Όταν η Έλενα Ακρίτα φιλοξένησε το 2001 στην εκπομπή "Φώτα Πορείας" την Άννα Παναγιωτοπούλου. Την ηθοποιό που όλοι λατρέψαμες και έφυγε σαν σήμερα από την ζωή.

04 Μαϊ 2024

"Πού πας ωρέ τσατσαμίνι μου;" Ένα νοερό πασχαλινό ταξίδι στην "Κοντέσα του Ιονίου"

Ένας Κερκυραίος θυμάται την βαθιά παραδοσιακή, ορθόδοξη, καθολική, ειδωλολατρική, βενετσιάνικη και τόσο ταπεραμεντόζα Λαμπρή του νησιού του.

04 Μαϊ 2024

Πάσχα: Τα έθιμα της Ζακύνθου

Από την επτανησιακή πολυφωνική εκκλησιαστική μουσική ως την Ανάσταση με τον Εσταυρωμένο και την εικόνα της της Mater Dolorosa.

04 Μαϊ 2024

Ειρήνη Παπά και Πενέλοπε Κρουζ σε ένα σπάνιο στιγμιότυπο 23 χρόνια πριν

Ο φωτογραφικός φακός αποθανατίζει την Ειρήνη Παπά και την Πενέλοπε Κρουζ, όταν πρωταγωνιστούσαν στην ταινία "Το Μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι"