ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Μωρό άσπρο σαν πανί ανασύρεται από τη Μεσόγειο: Νέα φωτογραφία-σύμβολο του μεταναστευτικού δράματος

Το βρέφος κατάφερε να επιβιώσει, παρά τη δυσοίωνη εικόνα του, όμως δεν έχουν όλοι την ίδια τύχη.

Μωρό άσπρο σαν πανί ανασύρεται από τη Μεσόγειο: Νέα φωτογραφία-σύμβολο του μεταναστευτικού δράματος

Πέρασαν κιόλας έξι χρόνια από τότε που το άψυχο σώμα του τρίχρονου Αϊλάν ξεβράστηκε σε παραλία των τουρκικών ακτών, προκαλώντας παγκόσμια θλίψη και λειτουργώντας σαν σύμβολο που υπενθυμίζει το μεταναστευτικό και προσφυγικό δράμα και τις τραγικές συνέπειές του, ιδιαίτερα στους πιο μικρούς και αδύναμους.

Πριν από λίγες μέρες μια νέα φωτογραφία, με ένα άλλο παιδάκι στη θάλασσα της Μεσογείου, έκανε τον γύρο του διαδικτύου. Ένα βρέφος τριών μηνών, άσπρο σαν το πανί, στην αγκαλιά ενός αστυνομικού στην ισπανική πόλη Θέουτα, έναν ευρωπαϊκό θύλακα στις βόρειες ακτές της Αφρικής. Ευτυχώς το βρέφος επέζησε, αλλά θα ήταν θέμα δευτερολέπτων να βρεθεί στη θέση του Αϊλάν, αν δεν είχε εντοπιστεί έγκαιρα από τον διασώστη του.

Ευτυχώς το βρέφος επέζησε, αλλά θα ήταν θέμα δευτερολέπτων να βρεθεί στη θέση του Αϊλάν, αν δεν είχε εντοπιστεί έγκαιρα από τον διασώστη του.

Η φωτογραφία του μωρού δημοσιεύτηκε από τον επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης του ΟΗΕ, Eugenio Ambrosi, στο λογαριασμό του στο Twitter, με λεζάντα: «Στα σύνορα της Ευρώπης, χτες το πρωί. Το σκοτάδι συνεχίζεται».

Η Θέουτα ανήκει στην Ισπανία από το 16ο αιώνα και τις τελευταίες δεκαετίες έχει γίνει πέρασμα για μετανάστες που έρχονται από το Μαρόκο και την υποσαχάρια Αφρική επιχειρώντας να περάσουν στην Ευρώπη. Τον περασμένο χρόνο υπολογίζεται ότι περίπου 2.200 άνθρωποι διέσχισαν τη Θέουτα. Ιδιαίτερα στη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, όμως, το μεταναστευτικό κύμα είναι άνευ προηγουμένου. Μέσα στις τελευταίες δύο μέρες γύρω στους 8.000 μετανάστες, ανάμεσα σε αυτούς 2.000 ανήλικοι, έφτασαν στην ισπανική πόλη είτε κολυμπώντας είτε σε μικρές βάρκες. Σύμφωνα με στοιχεία του Ερυθρού Σταυρού, ένας άντρας πέθανε και δεκάδες νοσηλεύτηκαν με υποθερμία.

Μέσα στις τελευταίες δύο μέρες γύρω στους 8.000 μετανάστες, ανάμεσα σε αυτούς 2.000 ανήλικοι, έφτασαν στην ισπανική πόλη είτε κολυμπώντας είτε σε μικρές βάρκες.

Δύο Μαροκινοί αξιωματούχοι σχολίασαν πως το Μαρόκο χαλάρωσε τους συνοριακούς ελέγχους του ως αντίποινα κατά της Ισπανίας, που δέχτηκε να περιθάλψει σε νοσοκομείο της έναν αρχηγό στρατιωτικής ομάδας, τον Brahim Ghali, που πολεμάει για την ανεξαρτησία της δυτικής Σαχάρας.

Σε κάθε περίπτωση, το Υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι περίπου οι μισοί μετανάστες έχουν σταλεί πίσω στο Μαρόκο. Αλλά παρόλο που ισχυρίστηκε ότι ανάμεσά τους δεν υπάρχουν ασυνόδευτοι ανήλικοι, αλλά οι τελευταίοι μπαίνουν σε καραντίνα σε καταφύγια του Ερυθρού Σταυρού, ρεπόρτερ του Associated Press υποστήριξε ότι το δρόμο της επιστροφής παίρνουν και πολλά παιδιά. Η νέα ανθρωπιστική κρίση της Ισπανίας έχει προβληματίσει αρχές και οργανώσεις, ξυπνώντας τις πολύ νωπές μνήμες του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος στην Ελλάδα.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την ανθρωπιστική κρίση στην Ισπανία:

Μωρό άσπρο σαν πανί ανασύρεται από τη Μεσόγειο: Νέα φωτογραφία-σύμβολο του μεταναστευτικού δράματος

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Φωτογραφίες: Reuters

Read Next

29 Απρ 2024

"Μόνο γιατί μ' αγάπησες": Ένα από τα πιο σημαντικά ερωτικά ποιήματα της Μαρίας Πολυδούρη

H ποιήτρια που πέθανε σαν σήμερα απο φυματίωση ήταν πολύ νέα, αλλά πρόλαβε να αφήσει ένα αξιόλογο ποιητικό έργο και ύμνησε τον εξαγνισμό μέσω του έρωτα.

29 Απρ 2024

Τάκης Μόσχος, ο "Αργύρης της "Γλυκιάς Συμμορίας": Σύμβολο του ασυμβίβαστου κινηματογραφικού ήρωα

Μια ματιά στη διαδρομή του "Αργύρη" της "Γλυκιάς Συμμορίας" που δεν δίστασε να μιλήσει ανοιχτά για τη σχέση του με τις ουσίες.

Περισσότερα από

Stories

28 Απρ 2024

Πενέλοπε Κρουζ- Χαβιέ Μπαρδέμ: υπάρχει λόγος που κράτησαν τον δεσμό τους κρυφό

Ο Χαβιέ Μπαρδέμ και η Πενέλοπε Κρουζ που γεννήθηκε σαν σήμερα γνωρίστηκαν πολύ πριν κάνουν δεσμό.

28 Απρ 2024

Νοσοκόμα αποκαλύπτει τι συνέβη στο πρόσωπο της όταν σταμάτησε μετά από 20 χρόνια να κάνει μπότοξ

Κατάφερε να "παγώσει" τον χρόνο, ώσπου ήρθε η στιγμή να κάνει αποχή.

28 Απρ 2024

Ναταλία Γερμανού-19 χρόνια πριν: H αδημοσίευτη φωτογραφία από τη νίκη της Ελλάδας στη Eurovision το 2005

Η Ναταλία Γερμανού με την Έλενα Παπαρίζου και τον Χρήστο Δάντη.

28 Απρ 2024

Άλφρεντ Χίτσκοκ: Τι φοβόταν πολύ, ο μετρ του φόβου;

Και ο μέτρ του σασπένς είχε τις δικές του στιγμές αγωνίας

28 Απρ 2024

Όσκαρ Σίντλερ: Η αληθινή ιστορία του Γερμανού επιχειρηματία, που έσωσε τις ζωές 1.200 Εβραίων

Η ιστορία έγινε γνωστή από την ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ "Η λίστα του Σίντλερ".

27 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Στις 27 Απριλίου 1941 η Πηνελόπη Δέλτα.πήρε δηλητήριο, που κρατούσε πάντα κοντά της και πέντε μέρες αργότερα, στις 2 Μαΐου, άφησε την τελευταία της πνοή, σε ηλικία 67 ετών.

27 Απρ 2024

Μπετόβεν- Für Elise: Ποια ήταν η Λίζα που απέρριψε ερωτικά τον Μπετόβεν;

Η πρεμιέρα της πιο δημοφιλούς σύνθεσης του Μπετόβεν, Für Elise, δόθηκε στις 27 Απριλίου 1810. Και σχετίζεται με την ανύπαρκτη ερωτική ζωή του σπουδαιότερου συνθέτη όλων των εποχών.

26 Απρ 2024

Η Βασίλισσα με τα Ανδρικά Πόδια

Η Φάνι Μπλάνκερς - Κουν, η θρυλική μορφή του στίβου που κουβαλούσε τα μωρά της στο στάδιο σ’ ένα καλάθι και τα τάιζε στα διαλείμματα, γεννήθηκε σαν σήμερα.

26 Απρ 2024

Ρετρό κλικ: Όταν ο Ηλίας Ψινάκης διαφήμιζε τσίχλες 40 χρόνια πριν

Ο πρώην δήμαρχος Μαραθώνα και μάνατζερ στο χώρο του θεάματος ως μανεκέν την δεκαετία του 1980.

25 Απρ 2024

30 χρόνια πριν: H 34χρονη Άννα Βίσση αγκαλιά με την μοναχοκόρη της, την 9χρονη Σοφία Καρβέλα

Μαμά και κόρη ποζάρουν αγκαλιά πίσω στο μακρινό 1993. Πάντα κολλητές και αγαπημένες.