ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Μην προσποιείστε ότι είστε νεότεροι από όσο είστε»: Η συμβουλή της Άιρις Άπφελ για μακροζωία

Το iconic fashion icon έκλεισε τα 100 και είναι υπέροχη.

«Μην προσποιείστε ότι είστε νεότεροι από όσο είστε»: Η συμβουλή της Άιρις Άπφελ για μακροζωία

Η Άιρις Άπφελ σήμερα έχει την τιμητική της και αυτό γιατί στις 27 Αυγούστου του 1921 γεννήθηκε η πιο αυθεντική και iconic φιγούρα του κόσμου της μόδας. Το ενδιαφέρον προσωπικό της στυλ, η φιλοσοφία της για την νεότητα, αλλά και η λαχτάρα της για την δημιουργία είναι το μυστικό, που οδήγησε την Άιρις Άπφελ, να συμπληρώνει σήμερα έναν αιώνα ζωής. Εκατό χρόνια όρεξη να ζήσει όπως εκείνη επιθυμεί αλλά και να φέρει την αλλαγή.

Και πράγματι η ανατροπή έγινε, αφού σε μια εποχή όπου η νεότητα αποθεώνεται, παραγκωνίζοντας τις υπόλοιπες ηλικίες, η Άπφελ έδωσε σάρκα και οστά στον μύθο πως η ηλικία είναι απλά ένας αριθμός και κυριάρχησε επίσημα στον κόσμο της μόδας σε ηλικία 97 ετών. Τρία χρόνια πριν, η «γιαγιά» της μόδας, υπέγραψε συμβόλαιο με το μεγαλύτερο πρακτορείο μοντέλων, IMG Models, χαρίζοντας απλόχερα τα φώτα της σοφίας της και της ιδιαίτερης αντίληψης για την βιομηχανία αυτή. «Η μόδα έχει αυτή τη μανία με τη νιότη. Αλλά οι 70χρονες δεν έχουν σώμα 18χρονης και οι 18χρονες δεν έχουν τα δολάρια μιας 70χρονης» ήταν μια απο τις χαρακτηριστικές φράσεις της. Βέβαια η ενασχόληση της με την μόδα ξεκίνησε αρκετά χρόνια πριν, συγκεκριμένα 60, καθώς η Άιρις Άπφελ διατηρούσε μια κλωστοϋφαντουργική εταιρεία μαζί με τον σύζυγό της, Καρλ Άπφελ, όπου φρόντιζε την αποκατάσταση επίπλων και υφασμάτων. Το ανεπανάληπτο γούστο της, αλλά και η συνεχής αναζήτηση της να συνδυάζει το παλαιό με τον καινούργιο, την οδήγησε να συνεργαστεί με τον Λευκό Οίκο για περίπου εννέα προεδρικές θητείες, αναλαμβάνοντας το ντιζάιν και τις εσωτερικής διακόσμησης.

Το χάρισμα της Άπφελ να συνδυάζει με έναν πρωτότυπο τρόπο χρώματα, υφές, μοτίβα, χωρίς να την ενδιαφέρει αν πρόκειται για ακριβό ή φθηνότερο υλικό, την βοήθησε να ξεχωρίζει πάντα απο το συνηθισμένο. Χαρακτηριστικό αυτής της επιτυχίας είναι τα ογκώδη γυαλιά που επιλέγει αλλά και τα πληθωρικά βραχιόλια στα χέρια της, που δεν αποχωρίζεται ποτέ. Μάλιστα, θεωρεί πως τα γυαλιά είναι αυτό το «κάτι» που την κάνει διαφορετική απο τους γύρω της, καθώς μισεί το πόσο όμοιοι δείχνουν οι άνθρωποι πλέον μεταξύ τους. «Εξακολουθώ να πιστεύω ότι τα γυαλιά μπορούν να αλλάξουν ολόκληρη την εμφάνιση, τη διάθεσή σας, την προσωπικότητά σας. Όταν τα φοράτε μπορείτε να εκφραστείτε με πρωτοτυπία. Οι άνθρωποι είναι πολύ ίδιοι σήμερα. Νομίζω ότι είναι απαίσιο. Νομίζω ότι ο Θεός έκανε τους πάντες τόσο διαφορετικούς. Δε μπορώ να φανταστώ γιατί θέλουν όλοι να μοιάζουν μεταξύ τους».

Οι άνθρωποι είναι πολύ ίδιοι σήμερα. Νομίζω ότι είναι απαίσιο.

H δροσερή, πολύχρωμη και αισιόδοξη ζωή της είναι πηγή έμπνευσης για όλους εκείνους που θέλουν να ξεπεράσουν τα ηλικιακά εμπόδια και να φτάσουν στα 100 της χρόνια. Σίγουρα δεν είναι εύκολο. Όμως η αγέραστη Άπφελ, μέσα απο το παράδειγμά της, διδάσκει πως όσο «τρελές» και εκτός πραγματικότητας μοιάζουν οι επιθυμίες για τους άλλους, τότε είναι που πρέπει να παλέψει κανείς για αυτές.

Κεντρική Φωτογραφία: @iris.apfel

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

02 Μαϊ 2024

"Δεν μπορούσα να του αρνηθώ, ήταν Θεός, ένας Νουρέγιεφ, ένα ελάφι που χόρευε"

Η έντονη σχέση της Μαρίας Ιωαννίδου και του Βαγγέλη Σειληνού, όταν ήταν πολύ νέοι. Τους χώριζαν πολλά αλλά τους ένωνε η αγάπη για τον χορό.

01 Μαϊ 2024

37 χρόνια πριν: Όταν η Δήμητρα Γαλάνη πόζαρε για αντρικό περιοδικό - Η τολμηρή φωτογράφιση

Το μακρινό 1987 η Δήμητρα Γαλάνη είχε φωτογραφηθεί για το εξώφυλλο του μηνιαίου αντρικού περιοδικού Playboy.

Περισσότερα από

Stories

01 Μαϊ 2024

Οριάνα Φαλάτσι-Αλέκος Παναγούλης: Εκείνη έβλεπε μπροστά της έναν ήρωα. Εκείνος μια δυναμική και ασυμβίβαστη γυναίκα

Ένας έρωτας-δυναμίτης ένωσε την ασυμβίβαστη δημοσιογράφο και τον ήρωα της αντίστασης. Εκείνος την Πρωτομαγιά του 1976 βρήκε τραγικό θάνατο κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης. Εκείνη δεν τον ξεπέρασε ποτέ.

01 Μαϊ 2024

Γιάννης Ρίτσος: "Γιέ μου, σπλάχνο των σπλάχνων μου, καρδούλα της καρδιάς μου"

Η τραγική ιστορία πίσω από τον Επιτάφιο του Γιάννη Ρίτσου. Ένα από τα πιο γνωστά έργα του ποιητή που γεννήθηκε σαν σήμερα.

29 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

29 Απρ 2024

"Μόνο γιατί μ' αγάπησες": Ένα από τα πιο σημαντικά ερωτικά ποιήματα της Μαρίας Πολυδούρη

H ποιήτρια που πέθανε σαν σήμερα απο φυματίωση ήταν πολύ νέα, αλλά πρόλαβε να αφήσει ένα αξιόλογο ποιητικό έργο και ύμνησε τον εξαγνισμό μέσω του έρωτα.

29 Απρ 2024

Τάκης Μόσχος, ο "Αργύρης της "Γλυκιάς Συμμορίας": Σύμβολο του ασυμβίβαστου κινηματογραφικού ήρωα

Μια ματιά στη διαδρομή του "Αργύρη" της "Γλυκιάς Συμμορίας" που δεν δίστασε να μιλήσει ανοιχτά για τη σχέση του με τις ουσίες.

28 Απρ 2024

Πενέλοπε Κρουζ- Χαβιέ Μπαρδέμ: υπάρχει λόγος που κράτησαν τον δεσμό τους κρυφό

Ο Χαβιέ Μπαρδέμ και η Πενέλοπε Κρουζ που γεννήθηκε σαν σήμερα γνωρίστηκαν πολύ πριν κάνουν δεσμό.

28 Απρ 2024

Νοσοκόμα αποκαλύπτει τι συνέβη στο πρόσωπο της όταν σταμάτησε μετά από 20 χρόνια να κάνει μπότοξ

Κατάφερε να "παγώσει" τον χρόνο, ώσπου ήρθε η στιγμή να κάνει αποχή.

28 Απρ 2024

Ναταλία Γερμανού-19 χρόνια πριν: H αδημοσίευτη φωτογραφία από τη νίκη της Ελλάδας στη Eurovision το 2005

Η Ναταλία Γερμανού με την Έλενα Παπαρίζου και τον Χρήστο Δάντη.