ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Μίλα»: Το συγκινητικό τραγούδι για το ελληνικό «ΜeToo»

Ο ερμηνευτής Μάνος Τάκος εμπνεύστηκε και δημιούργησε ένα τραγούδι με αφορμή τις πρόσφατες καταγγελίες που συγκλόνισαν την ελληνική πραγματικότητα.

«Μίλα»: Το συγκινητικό τραγούδι για το ελληνικό «ΜeToo»

Στην αρχή ήταν το «MeToo» που αφορούσε κυρίως γυναίκες της βιομηχανίας του κινηματογράφου και πιο συγκεκριμένα του Hollywood, οι οποίες είχαν κακοποιηθεί από τον φημισμένο παραγωγό, Χάρβεϊ Γουάνσταιν. H αρχή έγινε με τις πρώτες καταγγελίες, από τεράστια ονόματα του σινεμά, και κάπως έτσι είχαμε την απαρχή του κινήματος «MeToo» που είχε ως στόχο να παρακινήσει τις γυναίκες σε κάθε γωνιά του πλανήτη, να μιλήσουν για τη σεξουαλική παρενόχληση ή κακοποίηση που πιθανότατα είχαν δεχτεί στο παρελθόν.

Ο φόβος και η ντροπή είναι δύο βασικοί παράγοντες οι οποίοι αποτρέπουν τα θύματα να μιλήσουν και να ζητήσουν βοήθεια, όπως ακριβώς συνέβη και στην περίπτωση της Ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου με τη γνωστή πια υπόθεση βιασμού της. Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε και η ελληνική πραγματικότητα ταράχτηκε συθέμελα από αποκαλύψεις που η κοινωνία δεν μπορεί να διαχειριστεί.

Άνθρωποι που έχουμε κατά καιρούς θαυμάσει, γελάσει ή συγκινηθεί με τις ερμηνείες του, βρίσκονταν στο στόχαστρο με βαριές κατηγορίες, από συναδέλφους ακόμα και ανήλικα παιδιά. Και κάπως έτσι, ο αγγελικά πλασμένος κόσμος του θεάτρου και της υποκριτικής κατέρρευσε εν μία νυκτί. Καριέρες καταστράφηκαν, οικογένειες διαλύθηκαν και όλα αυτά γιατί κάποιοι βρήκαν τη δύναμη να περιγράψουν – ακόμα και έπειτα από τόσα χρόνια – τη φρίκη που είχαν ζήσει κοντά στους επιφανείς αυτούς ανθρώπους.

Καριέρες καταστράφηκαν, οικογένειες διαλύθηκαν και όλα αυτά γιατί κάποιοι βρήκαν τη δύναμη να περιγράψουν – ακόμα και έπειτα από τόσα χρόνια – τη φρίκη που είχαν ζήσει κοντά στους επιφανείς αυτούς ανθρώπους.

Η ιστορία αυτή ενέπνευσε και τον ταλαντούχο τραγουδιστή Μάνο Τάκο, ο οποίος έγραψε το τραγούδι «Μίλα» αφιερωμένο στα θύματα που βρήκαν το κουράγιο να μιλήσουν αλλά και σε όσα ακόμα παλεύουν με τους δαίμονές τους.

«Σύμμαχοι» στο εγχείρημα αυτό είναι γνωστά ονόματα του θεάτρου όπως ο Σπύρος Μπιμπίλας, η Μυρτώ Αλικάκη, ο Πέτρος Λαγούτης και ο Σπύρος Θεοδόσης. «Ήθελα να στείλω ένα ηχηρό κοινωνικό μήνυμα, να ευαισθητοποιήσω τον κόσμο και να στηρίξω το ελληνικό κίνημα του #MeToo! Κάπως έτσι, το πρώτο άτομο που προσέγγισα για σύμμαχό μου σε όλο αυτό το εγχείρημα, ήταν ο Σπύρος Μπιμπίλας, με τον οποίο κάναμε την πρώτη επαφή, άκουσε το τραγούδι, διάβασε το σενάριο και αμέσως ενδιαφέρθηκε στο να συμμετάσχει. Στη συνέχεια είπαν το "ναι" ο Πέτρος Λαγούτης, η Μυρτώ Αλικάκη και ο Σπύρος Θεοδόσης», είπε ο δημιουργός του τραγουδιού στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το τραγούδι και το video clip περιγράφουν ουσιαστικά τρεις διαφορετικές ιστορίες με κοινό ωστόσο παρονομαστή.

Δες το παρακάτω:

Read Next

05 Μαϊ 2024

Λεωνίδιο: Το φαντασμαγορικό έθιμο της Ανάστασης, τα 600 φωτισμένα αερόστατα στο νυχτερινό ουρανό

Η μικρή όμορφη και γραφική πρωτεύουσα της Τσακωνιάς μετατρέπεται σ΄ένα γιγάντιο σκηνικό θεάματος, ήχου και φωτός.

Περισσότερα από

Stories

04 Μαϊ 2024

Άννα Παναγιωτοπούλου: Μια σπάνια συνέντευξη της σπουδαίας ηθοποιού το 2001

Όταν η Έλενα Ακρίτα φιλοξένησε το 2001 στην εκπομπή "Φώτα Πορείας" την Άννα Παναγιωτοπούλου. Την ηθοποιό που όλοι λατρέψαμες και έφυγε σαν σήμερα από την ζωή.

04 Μαϊ 2024

"Πού πας ωρέ τσατσαμίνι μου;" Ένα νοερό πασχαλινό ταξίδι στην "Κοντέσα του Ιονίου"

Ένας Κερκυραίος θυμάται την βαθιά παραδοσιακή, ορθόδοξη, καθολική, ειδωλολατρική, βενετσιάνικη και τόσο ταπεραμεντόζα Λαμπρή του νησιού του.

04 Μαϊ 2024

Πάσχα: Τα έθιμα της Ζακύνθου

Από την επτανησιακή πολυφωνική εκκλησιαστική μουσική ως την Ανάσταση με τον Εσταυρωμένο και την εικόνα της της Mater Dolorosa.

04 Μαϊ 2024

Ειρήνη Παπά και Πενέλοπε Κρουζ σε ένα σπάνιο στιγμιότυπο 23 χρόνια πριν

Ο φωτογραφικός φακός αποθανατίζει την Ειρήνη Παπά και την Πενέλοπε Κρουζ, όταν πρωταγωνιστούσαν στην ταινία "Το Μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι"

04 Μαϊ 2024

"Την εσπέραν του Μεγάλου Σαββάτου του έτους 1889 περί ώραν ενάτην..."

Πάσχα Ρωμέικο. Διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

04 Μαϊ 2024

"Δεν ένιωσα ποτέ icon. Απλά πάντα έκανα τη δουλειά μου": Η μοναδική φινέτσα της Όντρεϊ Χέπμπορν

Με συµµετοχή στην Αντίσταση στο Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο και πρέσβειρα της UNICEF, η πορσελάνινη ηθοποιός υπήρξε πολλά περισσότερα από µια θρυλική φιγούρα σε ένα LBD.

03 Μαϊ 2024

"Μα βγαίνοντας από την εκκλησιά ο Επιτάφιος τράβηξε πρώτα πλάγια, χώθηκε μέσα στις γειτονιές"

Σεφέρης, Ελύτης, Καζαντζάκης: Θρησκευόμενοι ή μη, παλαιότεροι και πλέον σύγχρονοι, οι λογοτέχνες συγκλονίζονται από το Θείο Δράμα και την "της φύσεως άνοιξη".

03 Μαϊ 2024

Ο Θανάσης Βέγγος με την οικογένειά του μέσα από ένα σπάνιο φωτογραφικό κλικ

Ο ηθοποιός της καρδιάς μας έφυγε στις 3 Μαΐου του 2011. Ο φακός τον απαθανατίζει σε μία όμορφη οικογενειακή στιγμή.

03 Μαϊ 2024

Ιησούς από τη Ναζαρέτ: Πώς είναι σήμερα οι δύο πρωταγωνιστές της σειράς;

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκίνησε και η πιο εμβληματική σειρά του Πάσχα επιστρέφει στις μικρές μας οθόνες.